
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Signalerna du måste ha koll på, för att se när börsvinden vänder.
Att ett börsrally skulle avlösa coronamörkret i början av april i våras. Nu ser man fortsatta uppgångar de närmaste kvartalen, men risk för en blåsig börshöst.
Påeldad av nästan obefintliga räntor och ekonomisk återhämtning ångar marknaden på utan att låta sig hindras av virusspridning, ett stökigt Washington eller höga värderingar. Jakten på avkastning fortsätter att driva kapital till aktier.
Det ser ljust ut för börsen så länge korta räntor förblir låga och långräntor inte stiger för dramatiskt från historiskt låga nivåer.Men under andra halvåret hotar högre räntor att bli ett mer påtagligt orosmoln för börsen efter en vaccin- och centralbanksdopad upphämtning för ekonomin, potentiellt även med kicken från nya stora stimulanspaket signerade USA:s president Joe Biden.
”När pandemin är över kommer Fed och andra centralbanker att vilja rulla tillbaka sina massiva stöd. Då är det upp till bevis om börsen kan stå på egna ben.” Ekonomin kan i år få en ytterligare knuff av uppdämda inköp och investeringar som pausats under pandemin. Men under ytan är även efterfrågan en utmaning.
Den omskakande covidkrisen lämnar efter sig ett långsiktigt högre försiktighetssparande bland både hushåll och företag inför framtida chocker. Om det blir så innebär det motvind för tillväxt och vinstutsikter.
När stimulanserna börjar avta blir den utmanande kombinationen höga värderingar och covid-dämpad konsumtion och företagsinvesteringar mer uppenbar.
Ytterligare en risk att hålla ett öga på är om dollarkursens redan vikande trend svänger brantare nedåt. Det kan skrämma iväg icke-amerikanska investerare som äger hela 40 respektive 30 procent av amerikanska aktie- och obligationstillgångar. ”Om dollarn ytterligare försvagas markant från dagens nivåer, är det en nedåtrisk för marknaderna.”
Får se om det blir några aktieutdelningar?
För tre veckor sedan kom Nyhetsbyrån, Europas finansiella tillsynsmyndigheter lägger sista handen på nya rekommendationer som ska tillåta att regionens starkaste banker åter får dela ut pengar till aktieägarna, men med strikta begränsningar. Det rapporterade Financial Times (FT).
ECB:s tillsynsstyrelse, som bevakar de 117 största bankerna i euroområdet, väntas annonsera de nya villkoren där de kommer att acceptera att vissa banker åter får ge utdelning efter ett möte på tisdagen. Enligt FT:s uppgiftslämnare förbereder sig ECB dock för att föreslå striktare begränsningar på bankernas förnyade utdelningar än de som Bank of England publicerade förra veckan.
FT noterar att frågan om förbudet mot bankutdelningar, som infördes mars, har delat de europeiska banktillsynsmyndigheterna. Vissa har argumenterat för att sektorn bör fortsätta att spara kapital inför en potentiellt kraftig ökning i antalet betalningsinställelser som troligen kan komma när regeringar drar tillbaka sina lånegarantier och andra stödåtgärder.
Bankerna gick dock in i pandemin med betydligt högre nivåer av förlustabsorberande aktiekapital än de hade inför finanskrisen 2008, och seniora bankchefer har varnat för att ett totalförbud för utdelningar riskerar att slå tillbaka genom att driva bort investerare och försvåra för bankerna att ta in nytt kapital.
Enligt FT:s uppgifter kommer ECB:s tillsynsstyrelse annonsera att banker kan återuppta utdelningar till aktieägare endast om de efter dessa utdelningar har kvar tillräckligt mycket kapital för att absorbera de väntade förlusterna från effekterna av coronaviruset.
ECB väntas också att sätta en gräns för aktieutdelningar under den gräns som satts upp av Bank of England, på 25 procent av bankernas vinster under de senaste två åren eller 0,2 procent av bankernas riskviktade kapital, gränsen gäller vad av detta som är högst.
"Det mest sannolika scenariot är att tillåta vissa institutioner att ge utdelningar, men bara med vissa restriktioner, och de kommer troligen att bli mer restriktiva än Bank of Englands", enligt en uppgiftslämnare, som tillade att bankerna i euroområdet troligen bara kommer att få dela ut mellan 10 och 20 procent av vinsterna.
Analytiker vid Citigroup har pekat ut belgiska KBC och finska Nordea som de banker i eurozonen med högst kapitalbuffertar.
köpläge för svenskar med kronor på fickan.
Under 2021 kommer den svenska kronan att bli starkare mot både dollar och euro. Samtidigt väntas prisfallet på begagnade bostäder och hyresobjekt att fortsätta i Spanien. Det är upplagt för köpläge för svenskar med kronor på fickan. Ett stort antal svenskar bor
idag Spanien, som jag skrev om här: Ett pensionärsliv utanför Sverige.
I och med corona krisen har oron på de finansiella marknaderna ökat igen. Under mars försvagades också kronan ganska påtagligt gentemot dollarn och euron. Det var därmed initialt en liknande tendens som vi såg under finanskrisen, om än i mindre skala. Under det andra kvartalet stärktes dock kronan återigen, en utveckling som fortsatte under tredje och fjärde kvartalet av 2020.
Coronapandemi och det är upplagt för svarta rubriker. Den som inte gräver ned sig i negativa nyheter kan snabbt konstatera att Costa del Sol, Costa Blanca, Costa Tropical, Kanarieöarna, Balearerna och övriga Spanien finns kvar.
Och för svenskar med kronor på fickan kan 2021 utveckla sig till ett mycket gynnsamt år med utmärkt köpläge. Den tidigare svaga svenska kronan har blivit starkare mot euron. Och utvecklingen fortsätter, jag tror att en euro kommer att kosta 9,70 till 9,90 SEK i mitten av 2021.
Den tidigare svenska penningpolitiken anses inte vara så extrem längre. Fler länder följer nu Sveriges exempel med sänkt ränta. Att svensk ekonomi klarat coronakrisen relativt bra bidrar också till att stärka kronan. Valutamarknaden köper hos de länder som ser fundamentalt starka ut.
Samtidigt faller priset på begagnade bostäder i Spanien. Beroende på läge och objekt förväntas priserna sjunka under 2021 med mellan 1,5 till 9 procent. Marknaden av nyproduktionen beskrivs fortsatt som stabil.
Jag tror att det temat bara kommer tillta i styrka.
Det är länge sedan man såg ett sådant flöde av unika investeringsmöjligheter….Men samtidigt får man vara försiktig och läsa på om bolagen om man eventuellt köper in sig i.
Teman som jag tror kommer prägla börsåret 2021.
Miljövänliga transporter, digitalisering inom hälsovården och en återhämtning för upplevelseindustrin är de tre teman som på allvar kommer ge utslag på börsen 2021, Det är teman som redan syns och som jag tror kommer märkas av ordentligt från och med i år. De kommer kunna ge en del bolag strukturell medvind under lång tid. Kanske en tioårsperiod.
Vad gäller den första punkten har klimatförändringarna trängt igenom coronabarriären och fått rubriker den senaste tiden till följd av SMHI:s rapport om att 2020 varit det varmaste året någonsin uppmätt i Sverige. Jag tror att det temat bara kommer tillta i styrka.
Jag tror att klimatet kommer vara med oss mycket längre än covid. Det har redan varit ett starkt investeringstema 2020 år, framför allt inom elektriska bilar. Batterikostnaderna har kommit ner och vi har sett Tesla stiga väldigt mycket.
Bolag som levererar teknologiska lösningar inom området kommer fortsätta ha god utveckling, speciellt de som är verksamma inom tunga transporter, med bränsleceller och vätgas. Vätgas har man pratat om tidigare, men nu ser vi att det kan komma igång på riktigt den här gången. Den har stora fördelarna inom tunga transporter, stor energidensitet och så är den lättare än bensin. Marknaden är bara ett par miljarder kronor just nu.
Svenska Powercell som är verksamma inom området har gått starkt under året som gått, med en utveckling på drygt 110 procent.Jag lyfter även fram kanadensiska Ballard Power, som rusat cirka 230 procent, som det mest intressanta bolaget att titta närmare på…är teknikledande inom bränsleceller och har fokus på tunga transporter som jag tycker är de intressantaste segmenten för vätgas. Bolaget förväntas växa försäljningen ungefär 25 procent per år de kommande fem åren.
Vad gäller digitaliseringen av hälsovård ser ja att coronapandemin gett marknaden för sensorer en skjuts. Jag tror att marknaden kan nå upp till en nivå på 248 miljarder kronor. I år tror ja att sensorer och distansbevakning av patienter kommer igång på riktigt. Patienter behöver inte ligga på dyra sjukhusplatser och de vill nog själva helst ligga hemma också om de kan. Där finns det massor av fördelar med sensorer, att kunna monitorera exempelvis blodsocker och puls och få realtidsdata.
Som ett exempel är hur stora bolag fått upp intresset för området är att Philips nyligen förvärvat ett amerikanskt bolag, som har ett system för att övervaka hjärtrytm på distans, för omkring 23 miljarder kronor. Här finns ett flertal intressanta bolag: Philips är stora, Dexcom på diabetes, Masimo, och Irythm.Sen tror jag att under den andra halvan av 2021 ser också att upplevelseindustrin kommer göra en återkomst till normala nivåer.
Vaccineringen kommer göra så att vi kan börja leva som vanligt igen. Hotell och restauranger kommer komma tillbaka under andra halvan av 2021 år. Gymmen kommer gå bättre och resandet kommer öka. En form av resande som var på gång innan covid var längre resor med tåg, det tror jag kommer tillbaka.
Här har jag identifierat flera olika bolag inom olika områden som kan få en boost. Bland annat Disneyparker, Samsonite, gym som Basicfit, restauranger som Starbucks och till och med laxbolag som Bakkafrost. Men det är två bolag jag vill lyfta fram extra.
Trainline, är ett spännande bolag. De har ett onlinebiljettbokningssystem i Storbritannien och Europa med ett hundratal olika operatörer kopplade. Sen har vi en aktör som kan bestämma sina priser hur de vill. Jungfraubahn är en turisttåglinje mellan alpdal och alptopp i Schweiz. Deras stationer är de högst belägna i Europa, och har bra förutsättningar att klara en klimatkris.
Här kan vi nog se samma trender från 2020 fortsätter in i 2021. Det är från och med sommaren då vi kan väntar sig att de mest utsatta grupperna och de viktigaste yrkesgrupperna i samhället vaccineras. Det är först då vi kan se att ekonomierna kan öppna, i alla fall i de rikaste delarna av världen.
”I resten av världen ser jag inte att vaccinering kommer vara en faktor under 2021 utan snarare under 2022. Astras vaccin som har stora fördelar i distribution mot Pfizer, är mycket billigare och dessutom har större produktionskapacitet, måste lyckas”.
Julklapp till mig själv, köpte fonder….
När vi kan blicka tillbaka på det unika 2020 i backspegeln är det dags att stänga dörren till börsåret. Ett år med kurstapp som gett den mest luttrade börsräv skrämselhicka, men också nya rekordnivåer och sektorer som katapulterat sin utveckling i den nya digitala värld som vi snabbt lärt oss att leva i.
Men förändringarna har också banat väg för nya vinnare att kliva fram. De digitala bolagen har sett efterfrågan öka lavinartat när världen stöpts om för hemmajobb och digitalt umgänge. Lägg till de historiska globala stödpaket som rullats ut och centralbankernas låga räntor vilket tar oss fram till höstens utveckling. Med positiva nyheter om vaccinframgångar och en stärkt framtidstro hos placerarna har årets sista akt bjudit på nya rekord och en tydligt positiv framtidstro.
Utsläppen av koldioxid är den största orsaken till klimatförändringarna. Ökningen av den globala temperaturen leder till att glaciärer smälter, havsnivåer stiger och att väderförhållanden och naturkatastrofer blir mer extrema.
Ja vad kan då jag som småsparare bidra med för att minska utsläppen.Till att börja med, så har jag en tanke om att vikta om i min aktie-portföljen. Har börjat sälja av alla bolag som har stora utsläpp av koldioxid och inte hållbart. Nu köper jag in mig i bolag hållbart/klimat vind sol osv.
Ser också att gröna bolag skapa högre avkastning.Tror att om man göra det här nu så har man lite mer tid att vikta om i portföljen innan de gröna bolagen går upp för mycket. Och slipper köpa in sig dyrt,för de är framtiden att äga dem.
Tillgångs-slagen över tid som tar minimalt med tid.
Jag gillar inte fonder, eftersom handeln inte sker direkt, utan med en fördröjning mellan det att du lägger din order och tills dess att den genomförs. Men nu har jag ändå köpt två olika fonder, för pengar av utdelning i år & vinster av försäljning av flygbolagen SAS & Norwegian. Går inte in i dem mera nu,känns inte trygga investeringar nu.
Känner ändå nu att det kan bli kul med lite fonder också. Det blir extra kicken i baken in i 2021-talet. Fonderna jag har följt ett bra tag är inom hållbart/klimat, (Nordea Klimatfond) och (Handelsbanken Hållbar Energi).
Årets bästa storbolagsaktier.
Aktie utveckling, procent.
Evolution Gaming,196
Avanza, 138
EQT, 93
Kinnevik B, 85
Betsson B, 76
Nent A, 72
Nibe, 66
Indutrade, 58
Nolato B, 51
Medicover B ,51
Och årets sämsta.
Aktie utveckling, procent.
Loomis, -42
Pandox B, -32
Lundin Energy, -30
Millicom, -28
Klövern B, -27
Hufvudstaden A, -26
Resurs Holding, -25
Saab B, -24
Atrium Ljungberg B, -24
Bonava A, -21
Årets bästa aktier på mid cap.
Aktie utveckling, procent.
Sinch, 368
G5 Entertainment, 300
Boozt, 253
BHG Group, 206
Q-Linea,196
Hansa Biopharma,187
Cellink B,181
Mips, 160
Volati, 153
Invisio, 146
Och årets sämsta.
Aktie utveckling, procent.
IPCO, -56
SAS, -56
Scandic Hotels, -53
Enquest , -50
Nelly, -49
Lucara Diamond,-45
Tehtys Oil, -38
Immunovia, -34
Clas Ohlson B,-31
Corem A,-30
Årets bästa aktier på small cap.
Aktie utveckling, procent.
Cantargia,218
Stockwik Förvaltning,182
Lime Technologies, 178
Studsvik, 175
Etrion, 161
Episurf, 159
Odd Molly ,156
Ascelia Pharma,139
Bonesupport, 139
Xspray Pharma, 133
Och aktierna som fallit mest.
Aktie utveckling, procent.
Oscar Properties,-69
Irras, -62
Egetis Therapeutics, -62
Moment Group, -61
Moberg Pharma, -55
Karolinska Development, -49
Endomines, -46
Concordia Maritime, -44
Abliva, -43
RNB, -42
Aktierna som rusat mest på First North.
Aktie utveckling, procent.
Bambuser, 1.166
Bayn Group,980
Zutec Holding,719
Vertical Ventures,632
Scandinavian Enviro Systems,568
Enad Global 7, 546
Enzymatica, 371
Integrum B, 339
Azelio, 335
Inzile, 335
Och de som rasat mest
Aktie utveckling,procent.
Frill Holding, -87
Dome Energy, -81
Chromogenics, -76
Savosolar, -75
Asarina Pharma, -75
Frisq Holding, -72
Unlimited Travel Group,-70
Avtech Sweden B,-68
Heliospectra,-67
Kebni, -61
Jag ser fram emot ett intressant och kanske lugnare aktieår 2021.
Gott Nytt aktieår.
//Ekonomiblogg.