ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed
14 mars

Northvolt, ett av Sveriges största industriprojekt

Jag tänkte skriva lite om detta nystartade bolag som har stora planer och visioner för Sverige. Personligen så är detta projekt extra intressant eftersom jag själv är väldigt intresserad av förnybar energi, elbilar, batteriteknik, energilagring och omställning till ett fossilfritt samhälle.

Alla dessa ämnen berör Northvolt på ett eller annat sätt och om allt går enligt plan så kommer bolaget att hjälpa världen att ställa om till ett fossilfritt samhälle i en snabbare takt. 

 

Northvolt är ett Svenskt nystartat bolag som har ambitionen att bygga Europas största batterifabrik. Dessa batterier kommer att användas både för kommersiellt och privat bruk. Det kan bland annat handla om batterier till elbilar, lagring av el hemma från t ex solceller, reservförsörjning hos företag etc...  Jag kan även tänka mig att om några år när kostnaden och energidensiteten för batterier har dalat så kommer även batterier att användas inom -flyg och fartygsindustrin. Som sagt, när väl fabriken är igång kommer det troligtvis inte vara några problem att hitta köpare. Den största utmaningen i dagsläget är att få in kapital som möjliggör byggandet av själva byggnaden.

Länk till videopresentation av Northvolthttps://vimeo.com/207110661

Hur mycket kapital kommer behövas? Enligt Peter Carlsson som är en av grundarna kommer det krävas ca 40 miljarder kronor för detta projekt. Alla pengar skall dock inte tas in på samma gång men år 2023 är tanken att att full produktion skall vara igång. 40 miljarder är mycket pengar, det flesta som läser här har säkert stenkoll på detta men det tåls att skriva ut i text för att verkligen förstå omfattningen av det hela: EN Miljard kronor är 1000 miljoner. Det är stora summor det handlar om....

I dagsläget har Northvolt fått in ca 120 miljoner kronor från diverse intressenter. Dessa pengar kommer inte i första hand användas till själva bygget av fabriken utan mer till att få en bra uppstart med allt vad det innebär (Kontor, personalrektytering, projektering, ytterligare lånefinansiering m.m..) Vad som är intressant är att ett av de bolag som har bidragit med pengar är Vattenfall. Givetvis är det bra för Vattenfalls lönsamhet om världens bilflotta konverteras till eldrift = större efterfrågan på el. Detta är inget dom sticker under stolen med och förklaras mer i videon nedan:

 

Tanken är att fabriken skall börja byggas någon gång i slutet av 2018 (plats ej klar än) 2020 kommer den att vara färdigställd om allt går enligt planerna. Tanken med det hela är att fabriken och produktionen kommer att vara STOR. En riktigt storskalig produktion gör att kostnaderna kan sänkas, även marginalerna kan krympas något om efterfrågan blir riktigt hög. Detta innebär i slutändan att det kommer bli billigare för oss konsumenter att t ex köpa en elbil eller ett hembatteri.

Illustration av hur det kan tänkas se ut, av Sweco Sweden

 

Målet är att Northvolt skall uppnå en batteriproduktion på 35 GigaWatttimmar per år, detta är i princip samma produktionsmål som Teslas Gigafactory har. Själva ytan för hela anläggningen kommer att ligga på minst 50 hektar. Så ja, det kommer att bli stor skala av det hela...

Huruvida Northvolt kommer att bli börsnoterat eller inte vågar jag faktiskt inte spekulera i ännu, det är alldeles för tidigt att säga, det bästa vore enligt mig om bolaget lyckas med den mest akuta finansieringen utan en publik börsnotering. Det går ju att dra en del parraleller till detta projekt och Northland Resorurces som också hade väldigt höga ambitioner. I Northlands fall var allt frid och fröjd ända in i det sista. Maskinparken stod på plats, produktionen hade t om börjat men vips så visade det sig att pengarna var slut... Jag tror att många privatinvesterare, företag, institut och riskapitalister kommer ihåg misslyckandet med Northland Resources och just därför kommer det att bli avsevärt svårare för Northvolt att locka till sig investerare. 

Nu tror jag dock att Peter Carlsson och de andra delägarna har mycket bättre koll än vad ledningen i Northland Resources hade. Det hela känns mer genomtänkt och man vet att efterfrågan på batterier är väldigt stor. Man får dock inte glömma att det alltid finns stora risker i att starta upp nya bolag. Jag personligen hade gärna "satsat" några tusenlappar i detta projekt om möjligheten fanns. Att gå in med halva portföljen som jag gjorde i Northland Resources är dock inte aktuellt. Ska jag vara helt ärlig så kommer det inte kännas så riskfyllt för mig personligen att investera i Northvolt OM dom någon gång bestämmer sig för att börsnotera. Att riskera en liten del av min portfölj är egentligen ingen risk eller uppoffring, med vetskapen om att ett lyckat projekt kommer att göra världen lite mindre beroende av olja.

Det ska bli väldigt spännande att se hur detta projekt utvecklas och framförallt var i Sverige fabriken kommer att byggas. När jag sökte på Northvolt på youtube kom videon nedan upp. Antar att det är något slags försök från Oskarshamn att locka till sig Northvolt, bättre än så kan ni Oskarshamn ;)

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)