ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed
25 oktober 2015

Avkastningsmål och money management för den försiktige daytradern

Tänkte skriva ner litegrann vad som kan vara rimligt att ha som avkastningsmål och även hur mycket av ens surt förvärvade pengar man förslagsvis skall riskera i varje affär när ens daytradingkarriär skall dra igång.

 

Detta är mina högst personliga tankar och ideèr, jag själv har inte daytradat med skarp ammunition ännu så hur detta fungerar i praktiken vet jag faktiskt inte.

 

Den försiktiga personen som vill starta en daytradingkarriär

Jag tycker man skall vara försiktig och inte ha för höga målsättningar, att ens gå med vinst under en lång period är en stor bedrift. Om man som jag jobbar med hävstångsprodukter gäller det även att man är EXTRA försiktig och vet att stora förluster kan uppkomma om affären går åt fel håll. Något att ha i åtanke är att om man även har ett heltidsjobb vid sidan av (vilket de flesta har) missar man många tillfällen att daytrada under dagarna. Dessutom är det inte jättelätt att komma hem och trada i den Amerikanska marknaden när man som många har hus, barn, hushållssysslor etc...

 

Förslag på startkapital vid handel med hävstångsprodukter

5000 kr är en "lagom" summa. Om man förlorar pengarna går inte världen under men det gör ändå lite ont i själen. En allför hög summa gör att känslorna tar över för mycket. Likadant åt andra hållet, en allför låg summa gör att man inte bryr sig så mycket åt vilken håll det blåser...

 

Förslag på summa att riskera vid varje affär

Om vi utgår från de 5000 kronorna ovan så kan en bra tumregel vara att endast riskera 5% av den totala portföljen vid varje trade. 5% av 5000 kr är 250 kronor. Alltså gäller det att sätta en stop-loss vid högst - 250 kronor.

Gör man 4 dåliga trades på raken kommer portföljen endast att vara värd 4000 kronor, inte bra men ändå ingen katastrof.

 

Förslag på avkastningsmål vid varje handelsdag

Även detta förslag är baserat på de 5000 kronorna. Jag tycker att man skall vara väldigt realistisk här och jobba lugnt och metodiskt. +10 kronor vid varje dag man handlar är ett rimligt mål.

Om man kör på detta mål i ett halvår och känner att det fungerar bra går det exempelvis att pytsa in 10 000 kronor till i portföljen och därmed dubbla både summan att riskera vid varje affär och avkastningsmålet (-500 kr/affär och +20 kr/dag)

Övrigt

För att göra det så realistiskt som möjligt (man vill ju kunna leva på sin daytrading i slutändan, eller hur?) tycker jag att man i slutet av varje månad ska ta ut de vinstpengar man skrapat ihop, alltså INTE använda vinsten till handel. 

Exempel:

Man börjar med 5000 kronor och lyckas dra in 10 kr per handelsdag i snitt. Om vi räknar med 20 handelsdagar på en månad kommer portföljen i slutet av månaden vara värd 5 200 kronor.

Då tar man som sagt ut dessa 200 kronor och förslagsvis skriver ner hur mycket av ens levnadskostnader dessa kan täcka. 200 kronor kanske räcker till att betala Netflix och mobilräkningen?

Efter ett halvår kan det vara som så att man känner sig tryggare i sin handel och vill dubbla upp sin portföljs storlek, det innebär att man i slutet av månaden förhoppningsvis har 400 kronor i "lön" vilket kanske räcker till att betala ytterligare en räkning. Så här får man hålla på år ut och år in ända tills avkastingen är så pass hög att den täcker alla ens levnadskostnader och lite till...

Givetvis kan man laborera lite hur man vill här, men tumregeln är att man tar ut vinsten vid varje månad, och går man back får man istället sätta in pengar.

 

Är det något jag har missat eller räknat helt fel på? Kom gärna med tips och förslag på hur aspirerande daytraders skall lägga upp sin strategi!

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
12 oktober 2015

Insupande av kunskap och flytt till ny aktör

Eftersom jag har varit väldigt passiv i min utdelningsportfölj den senaste tiden har jag istället kunnat fokusera på att lära mig mer om kortsiktig handel.

 

För några dagar sedan hittade jag lite gratismaterial om daytrading, väldigt basic men ändå riktigt bra nyböjarläsning. I slutet av dokumentet finns även ett test man kan ta för att veta att ta reda på om kunskapen verkligen har satt sig.

 

http://minbors.se/Grundkurs.pdf

 

http://minbors.se/Grundkurs%20facit.pdf

 

Även bloggaren Spinoza har skrivit ett väldigt intressant inlägg om grunderna i daytrading.


 

I övrigt såg jag att Investerarfysikern har flyttat över en del av sitt kapital till DeGiro. Gick in och kikade på deras sida och mycket riktigt så har dom konkurrenskraftiga priser. Jag funderar starkt på att skapa ett ISK där och iaf se hur deras tjänster fungerar. Om följande kriterier uppfylls kan det mycket väl vara så att min framtida daytrading med riktiga pengar blir på DeGiro:

 

Realtidskurser (alltså ingen fördröjning)

 

Candlesticks ner till 1 minut

 

Handel med BEST mini-futures

 

Handel med andra hävstångsprodukter som har begränsad nedsida

 

Lågt courtage och låg spread


 

Om det är nån som redan är kund hos DeGiro får Ni gärna delge era efrarenheter från bolag här i kommentarerna. Angående priserna så har t ex Avanza ett minimumcourtage på 19 kr på deras “börshandlade produkter” Om jag har fattat det rätt ligger Degiros minimumcourtage på ca 5-7 kronor?

 

Detta hade i så fall gjort stor skillnad på ens resultat om man gör många affärer varje månad.

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 
Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
9 oktober 2015

Dagens trades 8/10

Jag kanske borde starta en forumtråd för detta istället för att spamma ner TradeVenue med dessa inlägg? Det får bli nästa gång =)

Hursomhelst så gjorde jag några Trades igår, 3 stycken rättare sagt. Den första gick inte bra och där hade jag ingen riktigt plan utan gick bara på känsla, det funkar verkligen inte och man måste verkligen ha en PLAN, dock är det en bra erfarenhet att åka på förluster för man vet då hur kroppen/sinnet reagerar.

De två sista affärerna gick åt rätt håll och där testade jag en mycket enkel strategi. Den går ut på att man går lång om kursen går över MA10 och om MA10 pekar uppåt. Tvärtom så går man kort om kursen går under MA10 och MA10 även pekar neråt (tidsfönster 1 minut på candlesticks)

 

Det stora felet jag gjorde igår var att inte låta vinsterna löpa och ha nån förutbestämd exitpoint. Det bästa kanske helt enkelt är att sälja när kursen vänder och korsar MA10 igen?

På återseende!

Ekonomisk Trygghet

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
2 oktober 2015

Daytrades i September

Jag har skapat ett demokonto hos IG Markets och provat på lite daytrading. Hittills har det gått bra med hela 5 st trades där samtliga gick åt rätt väg. Tanken är att prova strategin "Följa John" som jag har skrivit lite om tidigare.

Dock finns det ingen stop-loss att aktivera när man handlar med binära optioner, därför skall det bli spännande att se hur stor förlusten blir den dagen en trade går åt fel håll.... 

Jag startade med 100 000 fiktiva kronor. Avkastningen i September landade på +1,2% (skapade dock kontot runt den 20 Sept)

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
23 september 2015

Följa John, ny masterplan för dagshandel

Jag har suttit och tittat på lite historisk statistik nu på morgonen och börjar bli mer och mer övertygad om att det måste gå att tjäna pengar på att förutse hurvida den Amerikanska börsen skall sluta upp eller ner.

 

För tillfället har jag endast tittat på statistik, inga vinster/förluster eller vilka produkter man kan använda sig utav. Binära Optioner är den enklaste produkten dock känns det som att man måste ha någon slags stop-loss där för att inte förlora hela insatsen om det skulle gå åt fel håll?

 

 Följa John

Jag tänkte nu presentera själva strategin och har passande nog döpt den till "Följa John" delvis eftersom jag själv heter John, och delvis för att grundidén är att Amerika följer Europa eller närmare bestämt i detta fallet Sverige =)

 

Reglerna för handel är:

- Om OMXS30 stänger över 1,5% plus kommer även Dow Jones att stänga på plus

- Om OMXS30 stänger under 1,5% minus kommer även Dow Jones att stänga på minus

- Vi vet inte vad Dow Jones kommer att stänga på, bara om det blir plus eller minus

Först hade jag även med en extra regel och det var att inte handla på de dagar USA släppte känslig information som kunde påverka börsen, dock insåg jag snabbt att om man applicerade denna regel blev det för få trades per år, dessutom blev hitraten inte lägre av att strunta i denna regel, snarare tvärtom.

 

Här kommer resultaten av backtradingen:

2011

Antal Trades: 75 st

Rätt utfall: 67 st

Fel utfall: 8

Hitrate: 90%

 

2012

Antal Trades: 46 st

Rätt utfall: 44 st

Fel utfall: 2 st

Hitrate: 96%

 

2013

Antal trades: 20 st

Rätt utfall: 18 st

Fel utfall: 2

Hitrate: 90%

 

2014

Antal trades: 21

Rätt utfall: 20

Fel utfall: 1

Hitrate: 96%

Med hitrate menar jag hur många procent av alla trades som blivit lönsamma. Detta är som sagt var endast själva grundstatistiken, nu hade det varit intressant om nån med lite mer kunskaper kunde räkna ut eventuell vinst med en viss handelsprodukt. Jag har datumen för respektive handelsdag nedskriven på papper så det är bara att fråga så mailar jag över datan.

 

För övrigt så sjönk ju OMXS30 ganska kraftigt igår, därför provade jag strategin med ett demokonto (binär option Wallstreet Över/under) och det fungerade galant, 10 kr tror jag att vinsten blev =) Dock har jag noll koll på dessa produkter i dagsläget och det kanske finns bättre alternativ om man skall fortsätta utveckla denna strategi?

Den ser onekligen VÄLDIGT bra ut med över 90% rätt under dessa 4 år, kanske för bra för att vara sant, har jag missat något?

 

Hurvida detta blir en världssuccé eller inte är det ingen som vet ännu, dock kanske vi på TradeVenue får hålla denna strategi lite hemlig, får hela världen nys om "Follow John" kan det påverka hela värdsekonomin och strategins fördelar kan då utraderas.

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)