Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
554
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Äger du aktier via ett företag?

Överskottslikviditet i ett företag kan ju investeras i t.ex. aktier. Tror inte att det är så ovanligt. Inte minst nu då räntorna är som de är.

Från 2018 så träder en ny lagstiftning i kraft. Alla aktiebolag, handelsbolag, ekonomiska föreningar och ideella föreningar som vill köpa och sälja aktier behöver skaffa ett LEI-nummer (Legal Entity Identifier). En identifieringskod som ska säkerställa att man alltid vet identiteten på den som handlar med aktier.

Ett LEI-nummer får man ansöka om mot en avgift och dessutom kostar det någon form av registerhållnings- eller underhållspeng för denna tjänst årligen. Såg en utfärdare ta drygt tusenlappen för registrering och detsamma för årligt "underhåll".

Jag tycker det hela är absurt, men jag är i och för sig partiskt här. Tycker  att både banker som myndigheter redan mjölkar företag på så mycket som de kan.

Nu är väl just tusenlappen i sig inte mycket att bråka om, men jag ser man peng efter peng försvinna i diverse bank-, tillsyns- och registeravgifter så blir man ju minst sagt lite frustrerad till slut.

Vad tänker du som äger aktier via företag göra? Registrera LEI-nummer eller sälja allt för att istället köpa fysiskt guld och gräva ned?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Max (ej registrerad)

Kommer bara köra fonder via företaget och aktier privat istället. 

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Helt klart jobbig extrareglering som man infört, framförallt för många mindre aktiebolag med inte så stora innehav som tvingas köra fonder i så fall. Kollade runt på olika LEI-utgivare och Bloomberg verkar vara en av de billigare med 75 USD i registreringsavgift och sen 50 USD per år. Men en utgift man helt klart velat vara utan. Förstår att de ville implementera det på större bolag, men borde varit någon gräns på några miljoner för att inte småbolag ska hamna i kläm. 

AktieEntreprenören's picture
2
12
3
0
AktieEntreprenören

Man har ju inte så mkt val... Jag försökte registrera via Bloomberg idag, men fastnade och lyckades inte. Att det ska vara så krånligt också är ju otroligt. Någon som vet om det går att beställa på svenska någonstans?

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Jag skapade ett LEI via Bloomberg idag. Inga problem alls

Anonymous's picture
Anonym1 (ej registrerad)

Om man handlar via en företagsägd kapitalförsäkring, behövs ett LEI då också?

Spartacus's picture
156
554
45
0
Spartacus

@Max - Kanske bästa lösningen.

@Investerarfysikern - Ja en fast avgift slår ju definitivt tyngre på de små portföljerna.

@AktieEntreprenören - Vet ej var det är enklast och billigast än. Förhoppningsvis så kommer de bli prispress bland utfärdarna så småningom, men nu när alla ska ha så är ju efterfrågan stor överallt så klart.

@Anonymous - Ok skönt att höra att det var smidigt iaf.

@Anonoym1 - Man kan tolka det som att kapitalförsäkringen slipper då aktierna "ägs" äv försäkringsbolaget, men samtidigt är det ju handeln man verkar vilja åt. Transparens kring vem som står bakom sälj och köp och eventuella kursmanipulationer. Ur det perspektivet vore det konstigt om man på längre sikt låter ett sådant "kryphål" vara. Då tjänar den här regleringen egentligen ingenting till annat än att få till lite extra avgifter och byråkrati, men vem vet...

Anonymous's picture
marcus andersson (ej registrerad)

Hoppas på billigare alternativ dyker upp

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (2)

Taggar