Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Har du en strategi för björnmarknader?

Priset på många börsnoterade andelstillgångar har gått ned. Vilket betyder att fler och fler tillgångar handlas i nivå med vad som kan anses rimligt i relation till vad jag bedömer dem vara värda.

Det är en angenäm känsla. Mycket mer angenäm än när nio av tio saker kan anses för dyra.

Samtidigt har ju "fallet" inte varit jättestort. 20%-ig nedgång från toppnivåer är inte något katastrof-scenario. Långt där i från. Jag vet heller inte om ett sådant scenario kommer komma och jag ägnar inte för mycket tid åt att "förbereda" portföljen för det heller. Istället har jag köpt aktier nu när många handlas på rimlig nivå.

Det är givet att ju billigare du köper en tillgång desto bättre köp är det, allt annat lika. Jag ägnar mig dock inte åt att försöka pricka botten utan mina köp initieras  tidigare. Jag ägnar mig inte åt att sälja för jag "tror" att det ska gå att köpa billigare sedan utan försäljningar sker i så fall på andra grunder.

Det är möjligt att det finns några som tycker en s.k. björnmarknad är obehaglig, men då har de troligen pytsat in mycket pengar då det varit som dyrast under 2014-2015 eller kanske intresserat sig för aktier ganska nyligen. Kanske både och. Jag föreställer mig att man kanske även är yngre och då är det väl bra att man får erfarenhet av då det går nedåt. Det hör till. Det är lika naturligt att allt går nedåt som att allt går uppåt. Ibland regnar det, ibland är det solsken det är bara svårt att på förhand säga när vad exakt infaller. Du kan inte bestämma tidpunkten. Du kan bara bestämma över ditt eget agerande när det inträffar.

Min strategi är enkel till sin natur och innefattar ingen egentlig strategi för björnmarknader. Strategin är densamma oavsett marknadsläge.

Jag är nettoköpare av aktier. Ibland köper jag mer ibland mindre.
Köpen baseras på vad jag tycker jag får för pengarna. Inte vilket håll marknaden går. Ofta är det så jag får mer för pengarna när marknaden går ned.
Jag försöker undvika de dåliga eller mest svårbedömda bolagen. Det är en jättesvår bedömningsfråga men för att kompensera för att jag eventuellt köper mediokra bolag så köper jag för mindre summor i dem som kanske har en varningsflagg (om jag ens köper).
Jag köper för mer i de bra bolagen om/när tillfälle ges.
Jag försöker köpa för en mindre summa om bolaget värderas i övre intervallet av vad jag anser rimligt, mer om under det..
Jag köper inte i all oändlighet utan nöjer mig med en viss storlek på ett innehav oavsett pris för att minimera negativa effekter av potentiella värdefällor.
Jag får därmed  en ganska diversifierad portfölj där några (de som får störst betydelse för portföljen) kan anses vara bra "eviga" innehav och andra innehav som kan tänkas säljas vid tillfälle.

Har du en strategi för just björnmarknader?

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar