Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Industrivärden Q4 2015

Industrivärden lämnade idag sitt bokslut för 2015. I det kan vi läsa att substansvärdet vid årsskiftet var 160 kr. Den 4 februari hade den sjunkit till 155 kr. Substansvärdet i Industrivärden är en funktion av vad börsen värderar de noterade bolagen till så de stiger och sjunker med börsens rörelser.

Vi kan också läsa om att Fredrik Lundberg tog ordförandeposten i styrelsen i maj förra året och Helena Stjernholm blev ny VD. Inget av det någon nyhet.

Det nya var däremot den nya utdelningspolicyn och den nya skuldsättningspolicyn.Utdelningen sänktes även till 5 kr (6,25) per aktie.

Jag känner mig hyfsad säker på att det är p.g.a. Lundbergs inflytande som det är bestämt att belåningsgraden ska ned. Lundberg är ingen anhängare av stora lån.

Industrivärden har en längre period varit som en indexfond men en belånad sådan. För att skapa lite extra avkastning. Innehaven har varit en blandad mix av både bra och dåliga innehav, men med lite belåning så överpresterar man ju sitt jämförelseindex ändå.

Det är inte bara moderbolaget som sådant som använt belåning. I regel har ju Industrivärdens bolag också i sig varit högre belånade än motsvarande t.ex. Investor-bolag säg Sandviken kontra Atlas Copco m.m.

Nu verkar det dock bli nya tider. Det är nämligen fler saker som det ändras i.

Placeringsalternativen utökas. Man kan nu tänka sig gå in i bolag som är mindre än tidigare. Den nya VD lär väl också ha en del erfarenhet kring marknaden för mindre bolag kan jag tänka.

Mr Market brukar inte gilla utdelningssänkningar, men här har man knappt reagerat. Ska jag försöka leka börspsykolog så finns antagligen ett stort förtroende för den nya ledningen Ett förtroende som ger dem mandat till att göra framtida intressanta förändringar.

Lundberg är dock inte känd för att "spela schack" snabbt så det är ju inte säkert att det blir några snabba drag, men sakta men säkert kommer nog den nya drottningen och kungen flytta fram sina positioner. Även om vissa innehav ser ut att vara långt ifrån sötebrödesdagar i nuläget.

Taggar (blogg): 
Aktiepappa's picture
51
79
9
0
Aktiepappa

Hittade det här gamla inlägget och inser att Industrivärden inte har förändrats särskilt mycket på drygt ett år. Själv köpt jag in mig hyfsat tungt i somras och det har varit en bättre idé än om jag köpt in mig när detta inlägg skrevs. Någonstans tycker jag att portföljbolagen borde gått bättre än sjävla Industrivärden under den här tiden men då hade ju det avspeglats i rabatten.

 

http://aktiepappa.blogspot.se/

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar