Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Internationella Engelska Skolan Q1 2016

Internationella Engelska Skolan (IES) nämndes ju i något inlägg tidigare i år så tänkte det kunde vara intressant att kika på dess första kvartalsrapport som noterat bolag. Inte minst nu då Ilmar Reepalus utredning också presenterats.

IES ökade antalet elever då både en ny skola öppnades samt nya klasser tillkom på befintliga skolor. Fler skolor planeras att öppnas under 2017 och 2018. Jag misstänker att så även blir fallet åren där efter då barnkullarna, så vitt jag vet, är väldigt stora bland de som nu är i förskoleåldern. Demografin talar m.a.o. för det.

Fler elever innebär ökad omsättning vilket steg med 11,4%. Även antalet elever i kö ökade. Ökade lönekostnader i lärarbristens Sverige har lett till något högre kostnader men i och med att systemet är som det är så på lite längre sikt får ju privata aktörer ut det via höjd ersättning från kommunerna vad det lider. Dessutom har den statliga lönesatsningen och pengarna ej bokförts än.

Soliditen är stark, 67%, och man har även slutfört förvärvet i Spanien. En ny marknad som man är mycket optimistisk kring.

Såvitt jag kan bedöma så finns goda förutsättningar att fortsätta växa med sitt utbildningskoncept både i Sverige som utomlands.

Kikar vi då på Illmar Reepalus utredning så stod det ju redan från början klart att han hade ett tydligt mandat för att föreslå vissa specifika saker. Pressmeddelandet från i början av 2015 när utredningen lanserades sa ju bl.a. att "Nya regler bör starkt begränsa möjligheterna att dela ut vinst eller på andra sätt föra ut medel från verksamheten." Att begränsa vinsterna och möjligheten att få ut vinst var m.a.o. hela syftet med utredningen, så det är ju föga förvänande att ett vinsttak föreslås. I detta fall ett vinsttak på 7% plus statslåneränta på operativt kapital (rörelsetillgångar minus rörelseskulder).

Min ytterst personliga åsikt är att det där är strunt.

Jag ser också att det kan finnas segregationsproblem, skapandet av betygsinflation, lockandet av oseriösa aktörer, plockandet av lågt hängande äpplen fenomen med mera problematik när pengar ska tjänas på vissa verksamheter, men vinsttak? Nej.

Justeringar kan nog behövas men det är genom att se över intäktsmodellerna, enligt mig.

Enligt mig skulle även offentliga verksamheter må gott av att sträva efter ett överskott. Överskott som skulle kunna investeras för framtida generationers väl och ve. Inte som nu, att samhället är baserat på att en generation lånar och någon annan längre fram ska betala. Vinst och överskott är, enligt mitt sätt att se, grunden för att kunna göra nya investeringar.

Vi får hur som helst se var det hela tar vägen. Även om demografin talar för IES så är det ju en klar politisk risk i den här typen av bolag. Vi lever ju också i intressanta tider där allt kan hända.

Hur ser du på IES, vinster i välfärden och/eller Reepalus utredning?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Havreboll (ej registrerad)

Du nämner kön, den var runt 100.000 barn. Det säger en del om IES kontra kommunal skola. Min personliga åsikt baserad på att mina egna barn går i IES (visst är den partisk). Jag skulle inte för alla pengar i världen  placera dem tillbaka i en svensk kommunal skola igen.

Anonymous's picture
Lars (ej registrerad)
Kan bara hålla med dig. Vad är meningen med flytten hit?
 
Mvh
 
Lars
Anonymous's picture
PG (ej registrerad)

Har alltid tyckt att diskussionen är lite märklig; varför ska man tillåtas göra vinst i övriga delar av välfärden (allt från läkemedel till projektledning av stora infrastruktursatsningar till skolmaterial) men inte själva slutprodukten? Men det är väl en sedvanlig svensk politisk-ideologisk låsning där allt vad rim och reson heter har slängts ut genom fönstret.

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Havreboll - Ens barn är det ju det bästa man har så det är viktigt att man känner sig nöjd med deras skolgång och tillvaro på dagarna. Sedan tror jag nog det finns många, många goda kommunala skolor också och kommunal skola inte behöver vara likhetstecken med sämre skolgång, likväl som privata skolor inte behöver vara likhetstecken med någonting. :)

@Lars - Kombination av att vilja testa någonting annat ett tag efter ett par år med att själv sköta allt samt erbjuden ersättning. Har det förresten blivit mer Novo Nordisk i portföljen på sista tiden?  :)

@PG - Ur ett skolperspektiv går det tjäna pengar på allt från skolböcker, skolgårdsmateriell, psykolog konsulttjänster, vikariebemanning, fastigheter m.m. ja. Sedan är jag själv för tanken att en del verksamheter är samhällsviktigare än andra och det bara inte får misskötas. Så visst behöver saker regleras och styras upp ibland.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar