Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
554
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Modellportföljen alltmer index-lik

2016 startade jag ett treårigt experiment, en modellportfölj, baserad på principerna om att investmentbolag (10 st) är bra placeringar i kombination med att jämnt viktade innehav och regelbundet sparande ger bra förutsättningar. Målsättningen är att på ett enkelt, näst intill passivt, sätt slå index i form av Stockholmsbörsens OMX30.

På längre sikt har modellportföljen hållit måttet, men den senaste 6 månadersperioden har man enbart följt index. 6% v.s. 6%.

Jag skickar sporadiskt ut nyhetsbrev som brukar beröra portföljen som det går prenumerera på här. Om man här intresserad.

Det ska bli intressant och se om vi kommer in i en period där investmentbolagen (som tidigare gått väldigt starkt som grupp) kommer underprestera.

Vad tror du?

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anno Nym (ej registrerad)

Ju fler aktier man har och ju mer väldiverserad man är har jag alltid menat man kommer prestera ungefär som index och därmed inte sett något fel med något indexföljande.

Vad jag förstår slår man bäst index genom att ett fåtal olika aktier, någon skrev ju duktigare man är desto mer koncentrerad portfölj kan man ha? Jag är i mina bästa stunder kanske medemåttig för jag kör en hel del med indexföljande.

Investmentbolagen har i flera fall sett ut närma sig sitt bookvalue vissa från rabatter och andra från premier kanske är det dagens osäkerhet din portfölj ligger närmare index än tidigare?

Spartacus's picture
156
554
45
0
Spartacus

@ Anno Nym - Ja det stämmer. Många som gör riktigt bra ifrån sig har fåtal aktier. Dilemmat i det hela är att många av de som gör riktigt dåligt ifrån sig också har en koncentrerad portfölj. Bäst beskrivet är väl att man avviker bäst från index med ett fåtal aktier (både uppåt och nedåt).

En annan intressant aspekt är väl också att aktiesparande liknar bilkörning. Ju mindre erfarenhet man har ju bättre tror man att man är. Efter ett decennium inser man att det inte är helt lätt och man kanske är medelmåttig trots allt och efter två decennium att det finns en hel del falluckor som gör det jättesvårt att konsekvent slå index. Dock fullt möjligt att ligga steget före om man haft ett par år (och/eller bolag) av riktigt god procentuell utveckling.

Sedan för oss vanliga privatsparare så kanske inte index egentligen är ett bra mått. För hur ska vi mäta egentligen vår privatekonomi mot index? Ska vi räkna med hela förmögenheten? Ta med buffertsparandet? PPM? Olika "delar" har olika syften och ska mätas på olika sätt troligtvis. Just den här modellportföljen har dock ett specifikt syfte.

Tack för kommentar. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (2)

Taggar