Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Semesterspara på skattekontot

Med anledning av en fråga via Twitter gällande skatter kring reavinster, utdelningar m.m. så kommer här ett inlägg kring hur jag brukar göra.

Ofta har jag råkat ut för att få överskott av kapital vilket resulterar i att staten vill ha in skatt. Detta har mildrats med åren tack vare ISK-konstruktionen, men inte avhjälpt skattesituationen helt och hållet.

Eftersom jag förväntar mig att få restskatt så har jag haft som rutin att betala in en slant på skattekontot varje månad. Då räkningar ändå ska betalas.

Det jag gillar med det är att pengarna finns i säkert förvar redo att parera restskattsanspråk. Det är pengar som kortsiktigt finns på en plats där jag är ganska obenägen att göra något annat med dem.

Eventuellt överskott på skattekontot betalas också ut en gång per år. Av en händelse lagom till semester-tider. Vilket gör att det passar bra som ett extra tillskott då man just vill ha det - inför semestern.

Vill man få ut det tidigare kan man alltid begära utbetlaning från skattekontot, men det är aldrig någonting jag gjort.

Nu kommer vän av ordning påpeka att det inte blir någon avkastning på skattekontot. Sant. Tyvärr har räntant i denna lågräntemiljö upphört att ges på skattekonton. Den upphörde 1 januari 2017 i och med en lagändring. Tidigare kunde man ju få ränta varje månad insatt på kontot. Inte jättehög, men ändå bättre än många andra storbankers.

Jag har ändå fortsatt med inbetalningar då jag tycker att, i och med att jag har andra formers sparande, detta passat som buffert inför eventuell restskatt tillika som en extra semesterpeng.

Men som sagt. Jagar man avkastning så är detta inte att rekommendera. Detta är rent buffert-tänk.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar