Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Skapa din egen filantropfond

Många är kanske medlem i eller månadsgivare till någon ideel organsiation som syftar till att hjälpa eller förbättra livet för människor. Det finns många saker som kan behöva stöd i denna vår ibland skakiga omvärld.

Det finns en hel del s.k. etiska fonder. Fonder som  placerar på ett visst sätt enligt vissa etiska riktlinjer. Det kan vara att man undviker placeringar i vapen och tobak. Det kan vara s.k. ”gröna” placeringar, SRI-fonder (Social responsibility) eller hållbara-fonder som brukar vara en mix av flera saker. Både miljö som sociala aspekter. Ibland anklagas etiska fonder för att vara ett förtäckt sätt att ta ut högre fondavgifter, men får många placerare så är det antagligen ett sätt att vilja ta någon form av aktivt beslut ändock i vad som det ska vara ok att placera sparpengar i.

Sedan har vi de s.k. Ideella fonderna. Fonder som ger från fonden till någon ideel organisation. Det finns t.ex. Skandia Världsnaturenfonden, Skandia Cancerfonden m.m.

Det finns också möjlighet till att göra sin egen lilla ”filantropfond”.

2006 så beslutades att privatpersoner kan skänka utdelningar, skattefritt, till skattebefriade ideella organsiationer med allmännyttigt ändamål. något välgörande ändamål. Alla organisationer med 90-konto är skattebefriade. Man kan skänka hela eller delar av utdelningen.

Idag är det så enkelt att ha många konton och courtagen är så låga så det gör det praktiskt möjligt att öppna upp ett konto enbart för detta filantropiska ändamål. Ett vanligt depåkonto där man tänker sig ha ”eviga” innehav vars avkastning ska gå till filantropiska innehav innebär att varken schablonskatt kommer betalas eller skatt på utdelningar. 100% av utdelningarna går till de ändamål du bestämmer. Inga skatter erläggs (förutom om du skulle välja att sälja något innehav med vinst).

Din egen filantropfond. Till de ändamål du bestämmer. Med dina egna placeringsregler. Med innehav du bestämmer.

Det underbara i kråksången är ju också att om man väljer långsiktiga utdelningshöjare så kommer summan som skänks också öka år efter år utan att mer kapital behöver skjutas till. Önskar man kan man ju också kombinera det hela med eget månadssparande. Istället för att skänka pengar direkt till någon eller flera organisationer kan man spara i sin filantropfond och låta avkastningen gå till dem.

Det man bör tänka på är att man behöver göra organisationen man ska skänka utdelningen till till rättighetsinnehavare minst en vecka före bolagsstämman i det utdelande bolaget. Dessutom bör man i deklarationen under ”övriga upplyssningar” förklara att man skänkt sin utdelning. Ifall banken varit sen med denna uppgift till Skatteverket. Många ideella organisationer har också på sina hemsidor blanketter och guider hur man går till väga.

Brukar du skänka till någon ideell organisation? Vilken i så fall?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
N (ej registrerad)

Intressant ämne och en intressant fråga till alla som bygger förmögenhet. Hur funderar man över det överflöd man samlar på sig kontra att ge till mer behövande. Nöjer man sig med att vara standard månadsgivare i en välgörenhet, ger man då och då, sätter man enligt ditt förslag uppen egen filantropisk fond eller satsar man kanske på att ge en satt procentsats av sin totala passiva inkomst? Denna kommer ju förhoppningsvis som din lösning att växa med tiden men förhoppningsvis mer än man förmodligen sätter i en egen filantropisk fond. 

En detaljerad guide för hur man sätter upp din lösning vore dock säkert intressant för många. 

Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

En intressant idé!

Som av en händelse skänkte jag själv lite pengar häromdagen, men på ett mer traditionellt sätt: http://egoninvestor.blogspot.com/2016/08/jag-har-gett-bort-tusen-spann.h...

Din idé ska jag dock fundera på. 

Tack för en trevlig blogg. 

Mvh

Egon

PerPenning's picture
252
582
53
0
PerPenning

Tack, intressanta tankar.

Familjen Penning skänker pengar till Läkare utan gränser och har ett fadderbarn i Vietnam.

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@N - Ja det finns ju många organisationer som gör ett fantastiskt ideelt arbete och som behöver stöttning. Sedan kan man ju alltid engagera sig själv också, men det går ju inte vara på alla ställen samtidigt. :)

@Egon - Tack för länken. Ja Läkare utan gränser gör ett fantastiskt arbete på plats, för de som är i akut hjälp. Har själv också stött dem då och då. :)

@Per Tack Per. :)

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar