Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Vad är din syn på bankaktier just nu?

Jag har alltid dragit mig för banker. Svåranalyserade balansräkningar som kan förändras med ett snabbt pennstreck och en historik av att återkommande drabbas av än den ena krisen efter den andra.

MEN, som en mal dras till ljus så dras man till bolag som fått se sin kurs sjunka, relativ hög, nuvarande, direktavkastning och låga PE-tal. Bankaktier både i Sverige som ute i Europa ser lite lockande ut.

Ser man på det populära begreppet kärnprimärkapital så ser de fyra svenska jämförelsevis väldigt välkapitaliserade ut. Nordea 16,8%, SEB 18,7%, Swedbank 23% och SHB 23,3%. Hur mycket "fluff" det är är svårt att säga men i relation till många andra, både europeiska som amerikanska banker så är det bra siffror.

Direktavkastningarna ligger på mellan 5,5-7%. PE-talen på ca 10-12.

Finns lite frågetecken i alla de fyra storbankerna. SEB är hög exponering mot företag och konjunkturen. Nordea har en del exponering mot norsk olja och gas samt står inför stora IT-investeringar. Swedbank  en hel del exponering mot bolån och Handelsbanken mot bl.a. Brexit-landet Storbritannien.

MEN, hur illa kan det egentligen vara? Står vi inför en ordentlig ny finansiell härdsmälta så dras antagligen det mesta ned i detta slukhål då finanssektorn är så integrerad med allt annat. Om inte så ser flera bankaktier ganska intressanta ut.

Vad tycker du om bankerna just nu?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
James (ej registrerad)

Är sedan länge hårt exponerad mot bankerna och har över åren varit en god investering. Har lagt till Nordnet & Avanza så jag är redo när omställningen kommer.

Sparo's picture
34
47
3
0
Sparo

Jag gillar bankaktier. Visst drabbas de av kriser, men är också den enda branschen som alltid backas upp av staten. I goda tider skördar de, i svåra tider tar skattebetalarna smällen.

Anonymous's picture
Tysken (ej registrerad)

Gick all-in i Deutsche Bank nu nära alltime low. So far so good.

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@James -, Sparo - Någon favorit bland bankaaktierna eller är det alla?

@Tysken - Jag hoppas det fortsätter bra. Personligen har jag nog dock aldrig gått all-in i någon enskild aktie utan jag sprider gärna köpen lite mer. :) 

Anonymous's picture
dandyn (ej registrerad)

Det finns få verksamheter som levererar tjänster som ALLA (företag & konsumenter) behöver utnyttja för att kunna verka i dagens samhälle, banker är en av dessa.

Grundintjäningen är enorm. De har ett finger med i spelet så fort en transaktion skall göras, vad det än handlar om. Som kunder har vi nästan inget att säga till om vad avser prissättningen. Verksamheten är också i grunden inflationssäkrad då mycket av "prissättningen" på tjänsterna är %baserad på beloppet t ex ränta, kortavgifter etc.

Kundbasen är dessutom oerhört trögrörlig, du har fantastisk utväxling på storlek och barriers to entry blir bara större och större vilket försvårar konkurrensen.

Att INTE äga bank är ett tjänstefel i min portfölj :)

 

Anonymous's picture
Tysken (ej registrerad)

@Spartacus Deutsche Bank +4% idag men förväntar mig mer än så. Har en del belåning också så egentligen är jag mer än all-in. Har insett att man måste ha hävstång om man vill få hög avkastning på kapitalet.

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@Tysken - Är det en rent contrarian bet för sakens skull eller är det något kring DB du känner inte är inprisat därmed all-in insatsen? Många frågetecken har ju rests kring bankens framtida utveckling i närtid: Signs of Trouble

@dandyn - Ja våra banker verkar på gott och ont vara kittet som binder samman ekonomin. Hårdare och hårdare regleringar skapar också högre och högre inträdesbarriärer.

Sparo's picture
34
47
3
0
Sparo

@spartacus Själv har jag SEB. Tycker att de och Nordea är mest stabila (och bäst även ur kundperspektiv) av storbankerna, men det är mest en känsla. En annan känsla är att det inte riktigt har blåst färdigt i Swedbank.

Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Jag äger endast bankaktier indirekt via Investor (SEB) och Industrivärden (Handelsbanken). Som nämnts ovan skördar de fint i bra tider och får oss alla att betala i dåliga tider. Skulle jag personligen investera direkt i någon bank skulle det bli tråkbanken Handelsbanken eller någon av nischbankerna Avanza/Nordnet. Detta är mest en känsla jag har.

Skulle vi i framtiden åter gå mot en bankkris (inte alls osannolikt), skulle jag dock köpa in mig i en liten bukett av banker för att sprida riskerna. Med alla derivat, historiska skatteaffärer, räntafusk och annat känns det tyvärr som något av ett lotteri.

Att som en av kommentatorerna gå "all in" in Deutsche Bank är ingenting för mig. Just den banken känns väldigt osäker (och det är ju naturligtvis då som det kan gå ordentligt uppåt).

Mvh

Egon

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@Egon - Avanza går ju också få indirekt exponering mot via Creades om man så vill och anser köpläge uppstår. Handelsbanken anses ofta mer stabilare än de övriga. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar