
Mina Länkar
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och Finland.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA och Oman.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Vad bör man ha investerat i om kriget kommer?
Ville inte börja det nya året med ett Om kriget kommer-inlägg så därför fick årets första inlägg istället handla om den mycket mer lustfyllda Premiepensionen!
Med framtidens glada dagar avklarad så kan vi nu komma in på något mer dystrare – Vad bör man ha investerat i om kriget kommer?
Det finns ju lite olika tillgångsklasser som man placera sin surt förvärvade pengar i. Låt oss kolla hur de klarade sig under förra gången då det begav sig med krig och ofred som spred sig genom Europa och i Världen. Utgår bl.a. från vad Barton Biggs kom fram till i sin bok Wealth, War and Wisdom.
Låt oss börja med fysiskt guld, smycken och dylikt. Fungerar om det är en rimlig mängd och om de kan förvaras hemma. Historien har visat att under tider av krig så kan det vara en ok investering. OM du inte har dem i bankfack eller liknande förvarade hos någon annan för där löper de risk att konfiskeras. Kommer en främmande makt och ”begär” nyckeln av banken kommer de också ”få” nyckeln. Då förvandlas en kanske realtivt stor förmögenhet till 0.
Bra att ha hemma alltså. Dock ska det inte skyltas att det finns hemma. Bor du på en fin herrgård eller sprungit runt och skrytit med dina fysiska guldtillgångar så är risken för stöld/konfiskering också stor. Inte bara av främmande ockupationsmakt utan även från omgivningen. När svälten slår till importstopp av livsmedel, sönderslagen infrastruktur eller liknande ja då ökar kriminalitet och inbrott. Vintrarna 1945-1946 brukar ibland kallas de laglösa vintrarna i Europa.
Konst. Vackra tavlor och stayetter? De är svårgömda och förstörs lätt. Konfiskeras gärna av främmande makt. Finns exempel på människor som lyckades smuggla ut några av sina tavlor, men då pengar behövdes efter kriget för uppehälle så fick man ofta bara en liten, liten andel av målningens urprungliga värde. Dålig värdehållare med andra ord. Att tavlan återfått sitt ”värde” 20 år efter krigsslutet hjälper dig inte strax efter.
Räntepapper? Ja kan fungera. Låg volalitet och kanske inte den där fantastiska avkastningen som aktiesparare är van vid, men rimlig. Brukar också kunna handlas, men baksidan är att det kan slå väldigt fel om man sitter på papper i ”fel” land. Inte minst om det gäller statspapper. Gäller att veta vilka som vinner.
Hus då? Ska familjen fly så verkar människor historiskt ha en tendens att sälja sina fastigheter till vilket under-pris som helst. Så en kraftig prispress på fastigheter som följd. Då har man ändå haft tur och inte fått sitt hem sönderbombat. Då är det bara att fly utan medel. Värdeförstöring av kolosala mått. I alla fall för dem som har sitt hus som största och enda ”spargris”.
Lite bättre (relativt) verkar det gått för de som hyr. Lättare att komma ifrån utan att det påverkar ekonomin på samma sätt.
Nu måste krig nödvändigtvis inte innebära flykt, men värdeförstöring i form av förstörelse är ändock en påtaglig risk. Efter kriget så verkar det varit oerhört svårt att få ut någon eventuell kompensation också.
Markägande verkar det gå bättre för. Mark som helhet är en tillgång som ofta genererat en helt ok värdetillväxt. Undantagsfall finns. Exempelvis om en främmande makt konfiskerar marken (kommunisterna) eller tvingar markägaren till tvångsförsäljning (McArthur med japansk jordbruksmark). För att undvika ”landsrisk” så vore det ultimata ett väldifersifierat markägande, men kan i praktiken vara svår att uppnå. I alla fall för oss vanliga dödliga småsparare.
Pengar i madrassen då? Stor risk för inflation samt så brukar valutan i förlorande länder och/eller ockuperade länder förändras. Vilket gör pengarna värdelösa.
Så vad kommer Biggs fram till är det mest lämpliga att investera i?
Aktier.
Vara väldifersifierad i aktier. Det är tydligen det tillgångsslag som till helhet sett klarat av krig och umbäranden bäst. Så tillvida att man varit någorlunda väldifersifierad för det förekommer många osäkerheter även där. Enskilda nationers börser har även historiskt haft en tendens att svänga beroende på hur krigsförloppet (positiv eller negativ riktning) utvecklat sig.
Det här talar för att det finns (om man tror vi riskerar krig) en poäng i att geografiskt sprida sina aktieinvesteringar.
Problemet är bara att vare sig aktier eller marktillgångar går att för dagen leva på. Då det verkligen gäller är det mat och kläder som är hårdvaluta. Eller som Briggs utrycker det:
”One European family that lived through the war in Japan found that the exchange rate for clothes was much higher than that for jewelery, and they survived the hungry years by bartering their large inventory of sweaters and overcoats for food.”
Detta tror jag absolut på! Med aktier är det ju lätt att vara diversifierad över nästan hela jorden. En fundering man dock har, är ju om ett helt land skulle bli ockuperat, skulle inte ockupationsmakten då kunna ta över fondbolag, banker och institut såsom Nordnet/Avanza? Kanske skulle börserna i resterande av världens länder inte godkänna några ägerförändringar från ett ockuperat land, men kan ju bli jobbigt att komma åt sina aktier i alla fall. Har du hört om något liknande?
@Kalle_ Funderade också på detta. Inte minst i dagens digitala tidsålder då allt är så känsligt. Kan vara intressant att gräva lite i.
Kan man som vanlig svensk småsparare öppna ett konto i en amerikansk / kinesisk bank och äga sina amerikanska/kinesiska aktier genom det?
@Richard2 - Amerikanska Interactive Brokers är nog öppen för svenska småsparare. Så länge man har minst 10.000 usd på kontot som jag tror är minimibeloppet där. CMC Markets är väl också amerikanskt? Vill man falla under utländsk flagg så kanske holländska Degiro är ett alternativ? Kinesiska banker har jag ingen koll på. Känns som ett väldigt, väldigt stort och udda steg.
Är inte helt säker men tror de flesta nordiska aktiers aktiebok finns elektroniskt hos Euroclear. Listade som innehav i en klump på t.ex. en nätmäklare som är populär bland småsparare. Hos nätmäklarens datorer finns sedan uppgifter exakt hur många aktier den enskilda kunden äger. När det gäller utom-nordiska aktier så är det väl en utländsk depåbank där nätmäklaren har "sitt" innehav men på samma sätt där - uppgiften om att kunden äger x antal aktier finns hos nätmäklaren alena. Med reservatation för att jag kan ha missuppfattat det.
Räknas indexfonder in under aktier? Eller måste man faktiskt äga aktierna för att det ska funka?
@emmbra - En indexfond är ofta baserad på aktier så vill man få bred aktieexponering kan det vara ett sätt. Man får kolla vad fonden innehåller. En global aktieindexfond ger väl kanske den bredaste exponeringen.