Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Yara Q3 2016

Senast jag skrev om det norska bolaget Yara var i september - Låga nyckeltal i Yara.  Hypotesen till de låga nyckeltalen var att vinsten förväntades sjunka.

Tar man sig en titt i Q3 rapporten så bekräftas det. Ett överutbud pressar priset man kan ta ut, men dock så har leveranserna ökat. Samtidigt är energikostnaderna lägre än för t.ex. ett år sedan vilket gynnat Yara. Sammantaget blir det dock en del marginalpress och sjunkande vinstsiffror.

Rullande 12-månaders vinst är nu ca 26 nok/aktie. Förra året gavs 15 nok i utdelning. Vi får se hur det blir framöver, men utifrån de siffrorna vore efter en del kursuppgång PE-talet i nuläget 12,3 och direktavkastningen 4,7%.

Anledningen till att Mr Market valt att värdera upp Yara nu är naturligtvis svårt att veta. Energipriserna förväntas stiga och en hel del produktionskapacitet förväntas komma igång den närmsta tiden globalt sett. Dock verkar även priset på flera jordbruksprodukter vara på väg upp vilket är en gynnsam faktor.

Yara expanderar också steg för steg. Inte minst har man ju tågat in på den latinamerikanska och indiska marknaden. Eftersom det är en extremt fragmenterad bransch så finns fortsatt stora möjligheter att växa också, globalt sett. Även om vinsterna kan svänga något enormt för Yara (10-40 nok/aktie) enskilda år beroende på faktorer man inte alltid kan påverka så anser jag man har en långsiktig god positionering och affärsstrategi. Man växer sakta men säkert, med lönsamhet och utan att behöva belasta balansräkning med massa tunga lån trots att det ofta krävs en hel del investeringar för att sätta upp nya anläggningar/förvärva verksamheter.

Jag är fortsatt positiv till Yara som långsiktigt innehav och som en del i exponering mot jordbrukssektorn. Det tickar på och vid tillfällen då Mr Market är överdrivet pessimistisk, som i höstas, kan man fylla på lite.

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar