Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
4 september 2017

Sålt Alfa Laval

Sålt- och köpt-inlägg är jag själv lagom intresserad av, men vet att det finns intresse för det hos några. Så här kommer således ett från mig.

Jag har sålt Alfa Laval.

Alfa Laval aktier köptes under våren 2016 och således blev innehållsperioden ca 1 och 1/2 år. I extremt kortaste laget m.a.o. vad jag brukar vilja ha men ibland blir det så.

Försäljningen triggades av värderingen inte kvaliten på bolaget. Alfa Laval är ett jättefint bolag, men blir något för "dyrt" och finns det annat som ser mer aptitligt ut så blir det som det blir.

Alfa Laval kommer säkerligen nå än högre nivåer i sinom tid. För det är det bra bolag gör, men just nu väljer jag att kliva av. P.g.a. värderingen.

Alfa Laval handlas just nu till rekordlåg direktavkastning, rekordhögt P/S-tal samt rekordhögt EV/EBIT.

Hela vinsten från försäljningen är redan återinvesterade i två andra bolag. Överlåter det till en gissningstävling vilka två. Har inte riktigt bestämt mig hur det ursprungliga kapitalet ska fördelas än.

Taggar (blogg): 
5 februari 2016

Alfa Laval Q4 2015

I äldre inlägg på bloggen återfinns ibland lite surmulna kommentarer från mig att Alfa Laval allt som oftast är dyr.

Nu har bolaget avlämnat bokslutsrapport  med effekten att bolagets aktiekurs handlats ned, ganska rejält. Jag har ännu inte läst någon annans syn på bolagets bokslut än, men när jag läser den själv så ser jag inte så mörkt på bolaget. Kanske har jag en annan tidshorisont.

Hur som helst har bolaget aviserat en utdelningshöjning. Som brukligt får jag väl lov att säga för bolaget har en fin historik av dylika. Utdelningen ska bli 4,25 kr (4) per aktie.

Soliditeten har ökat (Den var inte så rolig direkt efter det stora norska förvärvet). Ny VD ska ta över - Tom Erixon. Tack så mycket Lars Renström för lång och trogen tjänst! Affärsstrategin verkar dock ligga fast. Organiskt tillväxt i kombination med förvärv.

Alfa Laval sysslar med flödesteknik med en bred geografisk exponering. De verkar inom flera branscher, både produktmässigt som servicemässigt. Historiken är god, det är relativt framgångsrikt och välskött samt har hyfsat klarat sig från lockelsen att arbeta med allt för stor finansiell hävstång (jag är lite kritiskt till det norska förvärvet men, men). Dess stora nackdel har allt för ofta varit aktiens prislapp.

I mina ögon, om man inte börjar tycka att Alfa Laval ser intressant ut nu så sitter man antagligen och väntar på det där stora raset. Det där raset som kanske kommer och ska halvera börsen (tillika Alfa Laval) från dessa nivåer. Kanske det kommer, kanske inte, men någonstans måste man ju ha bestämt sig för att börja trycka på köp-knappen i de bolag man gärna ser i sin portfölj. Framtida ras eller ej.

För egen del, om prislappen ligger kring den nuvarande nivån (ca 132 kr/aktie) på Alfa Laval nästa vecka så vet jag vad jag ska göra.

Hur går dina tankar kring Alfa Laval?

Taggar (blogg): 
22 juni 2015

Blandade betraktelser

Hoppas ni alla har haft ett trevligt midsommarfirande. Jag hade det.

Tillbaka till vardagen några dagar och jag kan glädjas över att spin-off caset Alliant Techsystems föll väl ut. Alliant Techssystem knoppade av sin ammunitionsdelen samt gick samman med Orbital. 1 delat på 2 plus 1 blev drygt +50% på ett halvår vilket gjorde att de synergier de bolagen kan komma se framöver tack vare renodlingen redan inprisades. Jag gillar egentligen inte korta affärer, men jag har mina svaga stunder jag också.

Jag noterar också att allt som är kopplat till gas- och oljesektorn (samt underleverantörer till branschen) går nedåt. Så är det ofta. Det ena upp, det andra ned. Jag attraheras gärna till bolag som av en eller annan anledning är på väg ned i sin konjunkturcykel. Då marginalerna pressas p.g.a. av vikande eller stagnerande försäljning. Det kan vara bygg, gödsel eller något annat men cyklerna brukar komma och gå.

Det jag dock försöker undvika är bolagsspecifika turn arounds samt branscher som är "heta". De första är svåra. De andra ännu svårare.

Hett just nu anser jag jakten på direktavkastning är. Därav letar jag inte i de vattnen utan hellre bland bolag som erbjuder aktieägarvärde på annat sätt. Hög direktavkastning  i dagens läge kommer ofta antingen till ett väldigt högt pris eller med hög risk. Det är i alla fall min uppfattning.

Appropå spin-off så kommer konglomeratet United Technologies eventuellt knoppa av, eller sälja, sin helikoptertillverkning - Sikorsky. Nu äger jag inte UTX p.g.a. det, men blir det en försäljning av denna affärsverksamhet med lägre marginaler än UTXs övriga så blir det ett kul tillskott till kassan.

United Technologies handlas just nu till ca 116 usd/aktie.

Helikoptertillverkare har fått lida lite på senare tid då gas- och oljeindustrin efterfrågar mycket färre helikoprar nu då nyinvesteringarna stannat upp. Alfa Laval är ett annat av bolagen som fått lida lite av att gas- och oljebranschen har det tufft just nu. På andra sidan Atlanten så har samma "sjuka" drabbat t.ex. Precision Castparts som tillverkar gjutna delar till bl.a. flyg och energisektorn. På detta sätt kan en nedgång i en bransch fortplanta sig till underleverantörerna. Dåliga nyheter på ett ställe frambringar mörka rubriker på andra ställen. Det jag dock tycker mig se är att det ofta överdrivs. Många underleverantörer är själva globala jättar med en väldigt diversifierad affärsverksamhet.

Alfa Laval handlas just nu till ca 148 kr/aktie och Precision Castparts till 211 usd/aktie.

När vi ändå är inne på att fokus ofta hamnar på vad en hand gör medan den andra ignoreras så kommer jag osökt in på Microsoft. En pengamaskin av rang, men de flesta fokuserar på vilka konsumentprodukter som lanseras medan det är på den kommersiella sidan bolaget tjänar sina pengar.

Microsoft handlas just nu på 47 usd/aktie.

Vad mer kan avhandlas? Tja varför inte notera att Villaägarnas Riksförbund protesterar mot de två höjningar som skett de senaste fyra månaderna av Ellevio (fd Fortum distribution) av elnätsavgifterna. Tja eftersom Fortum fick extremt bra betalt för sitt nät så förstår jag att elnätsavgifterna höjs om det ska bli någon avkastning på det köpet. Största nya ägarna av det nätet är ju kanadensiska pensionärer och de ska ju också leva...

Fortum har för övrigt en del tillgångar i Ryssland. Eftersom Rysslands dömts att betala skadestånd p.g.a. olaga konfiskering av internationella skiljedomstolen i Haag så kontrar Putin med att fler konfiskeringar kanske är på gång. Detta är ju en riskfaktor som bl.a. Fortum och andra västerländska bolag står inför.

Fortum handlas just nu för ca 17,20 euro/aktie.

Ett bolag jag inte nämnt på ett tag är byggbolaget Skanska. De släppte ju för ett tag sedan sin Q1 2015 rapport.

Kortfattat så såg det mesta allt bättre och bättre ut. Vinsten ligger på 12 månaders rullande nu på 9,50 kr/aktie. Intäkterna har ökat och ligger på motsvarande 362 kr/aktie. Allt väl så långt om det inte vore för att också kursen drog iväg rejält uppåt. Den toppade nu i februari och har som väl är börjat sakta dala igen. Förhoppningsvis fortsätter det så så att bolaget än en gång kommer handlas till hyfsat pris.

Skanska har för övrigt också varit verksamma i Ryssland, men man lämnade landet helt 2007. Presschefen Peter Gimbe lät på den tiden meddela att det var allt för mycket korruption och mutor i landet för att det skulle gå bedriva någon vettig affärsverksamhet där. Jag tror inte man ångrat sig en sekund.

Skanska handlas just nu på ca 173 kr/aktie.

Ett bolag med en del försäljning i Ryssland är annars PepsiCo. Ca 7% av försäljningen härstammar därifrån. PepsiCo är mycket mer än drycken Pepsi. Inte minst snacks. PepsiCo omsätter mer än sin dryckeskonkurrent Coca Cola men börsvärdet är mindre. Vilket är naturligt då PepsiCo har lägre marginaler på sin försäljning.

PepsiCos vinst är på 12 månaders rullande 4,30 usd/aktie. Kursen ca 96 usd/aktie.

17 juni 2015

Alfa Laval Q1 2015

Alfa Laval är bolaget som aldrig är "billigt". Tillverkaren av pumpar, ventiler, värmeväxlare och separatorer grundades redan 1883 och är en av svensk industris pärlor. Alfa Laval har varit noterat förut, avnoterats och noterats igen (2002).

Tittar vi i senaste kvartalrapporten så har orderingången ökat med 32%, omsättningen 38% och rörelseresultatet med 48%  i jämförelse med Q1 2014. Nu är de siffrorna inte riktigt representativa för den underliggande affärsutvecklingen då Alfa Laval använde sin starka balansräkningen till ett stort förvärv, Frank Mohn, förra året. Balansräkningen är nu svagare men å andra sidan har bolaget köpt sig en större kostym.

Alfa Laval har också gynnats av en starkare dollar. Den starkare dollarn har hissat upp värdet, omräknat till kronor, på orderstock, försäljning och vinster. Detta har gynnat alla större verkstadsbolag i Sverige. Något att komma ihåg så man inte drar för stora växlar på den utvecklingen för förr eller senare slår valutarörelser åt andra hållet.

På 12-månaders rullande ligger Alfa Lavals försäljning nu på 37,5 miljarder kr. Rörelseresultatet på 5,1 miljarder kr. Vinsten på 3,2 miljarder kr. Omräknat på per aktie blir det ca 90 kr i omsättning, ca 12 kr i r rörelseresultat och 7,73 kr i vinst/aktie.

Jämför det med helåret 2014 då motsvarande siffror var 35,1 miljarder (försäljning), 4,7 miljarder (rörelseresultat) och 2,6 miljarder (vinst).

Kurs just nu är 148 kr vilket ger en PE TTM om 19,1.

Utdelningen om 4 kr har avskiljts. Det motsvarar en direktavkastning på 2,7%. Direktavkastningen lockar inte de som vill ha hög utdelning, men i dagens utdelningskåta läge så kan man få betala PE 23 för ett inhemskt bolag som Axfood som knappt har någon tillväxt. Samtidigt som detta globala och diversifierade storföretag med en uppvisad tillväxt på 7-10% årligen går för PE 19. Säg mig. Har inte gemena man då blivit lite väl utdelningskåta?

Alfa Laval är inte "billigt", men det är heller inte dyrare än det bör vara.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar