Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
31 oktober 2017

Beijer Alma Q3 2017

Beijer Alma har haft några riktigt fina kvartal så det var väl på tiden att det lugnade sig något.  Lesjöfors-delen (industri- och chassifjädrar) går fortfarande starkt med en ökad orderingång (rensat för förvärv) på 14%. På helåret så har den ökningen varit ca 20%. M.a.o. en stark efterfrågeökning.

Beijer Almas försäljning är huvudsakligen mot Europa så för den makrointresserade kan bolaget ses som ett ”bet” på Europeisk konjunktur.

Beijer Tech som annars i mitt tycke varit det som gått sämst (samt är det nyaste affärsområdet) har börjat gå mot det bättre. Enligt bolaget självt har man arbetat med bemanning och organisation och resultatförbättringen kommer mycket från kostnadssidan.

Habia Kabel har haft motvind. Det pratas om prispress inom telekom, driftstörningar och valutamotvind . Även om orderingången ökade något så sjönk faktureringen med 14%.

Vinsten för kvartalet landade på 2,73 kr/aktie (2,75).

Sammantaget en fin rapport men värderingen har varit på en sådan nivå att Mr Market säkert förväntade sig nya fantastiska resultatsiffror.

Vinsten på rullande 12-månaders ligger på  12,29 kr/aktie. Utdelningen som gavs senast var på 9,50 kr/aktie.

Trots det fina redovisade resultatet tror jag inte på någon utdelningshöjning. Jag har blivit lite mindre entusiastiskt gentemot Beijer Alma den senaste tiden. Anledningen är att balansräkningen ökar på skuldsidan mycket fortare än vad omsättning och resultat ökar.

När jag köpte mina första Beijer Alma var balansräkningen urstark. Soliditeten har minskat år för år. Exempelvis har skuldbördan fördubblats sedan 2010/2011 medan försäljning och resultat inte alls ökat i samma omfattning. Inte så att bolaget i nuläget  inte klarar av mina finansiella krav men det är utvecklingen jag inte gillar.

Beijer Alma har ju också varit en god utdelare över åren, men det finns frågetecken kassaflödesmässigt. Inte minst då skuldbördan ökat.

Hur som helst. Värderingsmässigt så värderas Beijer Alma nu till ca PE 22, EV/EBIT 16,5 med en direktavkastning på 3,5%. Ingenting som jag köper i dagsläget alltså.

Vad är din syn på Beijer Alma?

 

Taggar (blogg): 
14 februari 2017

Bokslutsrapport 2016 Beijer Alma

2016 tickade på ungefär som 2015 för Beijer Almas del. Redovisad vinst blev 10,87 kr/aktie (11,74) och utdelningen bibehålls på 9,50 kr/aktie (9,50).

Förvärvet av JWG annonserades tidigare i år och dessutom förvärvas Spiralspecialisten nu vid årsskiftet. Båda till multiplar motsvarande p/s 1. Beijer Alma självt värderas mer runt p/s 2. Exklusive förvärv växer omsättningen ca 4-5%. Dock gav inte det någon skjuts till vinsten.

Det som verkar agera sänke för andra året i rad är affärsområdet Beijer Tech. Där har vi sett sjunkande försäljning och sjunkande rörelseresultat ett tag nu.Beijer Tech. Beijer Tech säljer flödesteknik och industrigummi eller på ren svenska - slangar. Tittar jag in på Lundgrens Sverige AB (en del av Beijer Tech) så verkar försäljningen ligga sämre till nuför tiden än för några år sedan samtidigt som balansräkningen blivit svagare.

 

 

Just balansräkningen är något som sakta urholkats i Beijer Alma. Soliditeten är fortsatt god, ca 60%, men riktningen är tydlig. Samtidigt är räntetäckningsgraden extremt god - tack lågräntepolitiken.

Jag kan dock inte undgå misstänka att det är inom Beijer Tech man har lite problem, för de andra två affärsverksamheterna verkar tuffa på. Beijer Tech är också det nyast tillkomna affärsområdet för Beijer Alma samt skiljer sig från de andra då det handlar om handel, inte produktion. Kanske har man inte samma goda näsa för affärer här?

Det andra negativa (ja nu letar jag fel jag vet...) är att trots en höjd skuldsättning så har avkastningen på det egna kapitalet sakta minskat. Avkastning på eget kapital som 10-års medel har nu sjunkit under min "magiska gräns" på 20%. Vilket resulterar att kvaliten på bolaget anses sjunka ett snäpp enligt checklistan.

Sammantaget. Även om Beijer Alma tuffar på så anser jag inte bolaget är mer värt idag än det var för drygt ett år sedan. Välskött och väl värt att hålla, ja för bolaget har många, många kvaliteer. Någon uppjustering av "värde" sker dock inte på basis av denna rapport.

Synpunkter på Beijer Alma?

Taggar (blogg): 
27 oktober 2016

Beijer Alma Q3 2016

Beijer Alma är ett av mina favoritbolag. Jag tror man kan kalla mig lite av en Beijer Alma-kramare. Inte så att allt alltid är uppåt och går bra för bolaget. Det är ju utsatt för konjunkturnycker och liknande som allt annat, men bolaget är enligt min uppfattning  bra skött, har i regel långsiktigt tänk och med till synes långsiktiga ägare vid rodret.

Det här är ett sådant här bolag som jag heller aldrig sålt något av utan det får hänga med i vått och torrt och så adderas det lite då jag tycker det är ok prissatt. Sakta men säker byggs det upp en lite större position över årens lopp. Jag har inte gjort det svårare än så.

Q3 rapporten kom ju nyligen ut och den visade att efterfrågan är fortsatt relativt stabilt. Sedan var det lite olika i bolagets olika affärsområden. Något sämre för t.ex. chassifjädrar. Något bättre när det gäller kablar till kärnkraftsindustrin. Så är det ju i ett bolag med en mix av affärsområden.

För Beijer Almas del så delar man in det i tre områden.

Lesjöfors med sina fjädrar (Inte dunfjädrar utan de där av av stål) till fordonsindustrin och industrielltbruk.

Habia med tillverkning av kablar, specialkablar. Det kan vara till Telecom, Försvaret eller Kärnkraftsverk m.m.

Sedan har vi det nyaste området, Beijer Tech, som sysslar med handel av bl.a. gummiprodukter.

Av de här områdena så har Lesjöfors störst betydelse och Beijer Tech minst för bolagets resultat.

I likhet med en del andra "industripärlor" så är även Beijer Alma en förvärvare av mindre bolag som platsar in i deras affärsområden. Nu senast har man förvärvat fjädertillverkaren JWG med produktion i Singapore, Thailand och Kina. JWG har en omsättning (ca 70 milj kr) motsvarande 3-4% av Lesjöfors-delens totala omsättning och det var också ungefär där prislappen hamnade på.

Även om det mesta är "business as usual" så det som dock sticker ut i bolaget och som jag tycker man bör vara observant på är balansräkningen. Där en ökad skuldbörda sakta börjar komma krypande. Beijer Alma har ju haft otroligt starka finanser tidigare. Skulderna har stigit 30% sedan årsskiftet 2013/2014. Det har vare sig omsättning eller vinst gjort under samma period.

Jag har inte detaljstuderat orsakerna än, men det är så vitt jag vet något som ofta kommer krypande under goda år. Bolag generellt belånar sig mer och mer och ingen tänker så mycket på det när allt snurrar på och lånekostnaderna är låga. Det gäller bara att det inte går överstyr och man blir för riskvillig. Något som tyvärr många tillväxtsorienterade bolagsledningar kan bli. Jag tror dock inte Beijer Almas ledning har hamnat i det diket, men man bör ju ändock alltid vara observant.

Vad är din syn på Beijer Alma?

 

Taggar (blogg): 
2 januari 2016

Yara, Nolato, Beijer Alma, Assa Abloy

Yara tuffar fortsatt på i god takt. Som jag nämnt om och om igen så gynnas bolaget av bl.a. låga energipriser. Det har väl inte gått förbi någon varthän energipriserna vandrat.

Yara är finansiellt starkt (kassan motsvarar ca 31 nok/aktie) och skuldsättningen väldigt låg. Vinsten fick sig dessutom en extra skjuts p.g.a. försäljningen av GrowHowUK. Jag finner det sannolikt med en utdelningshöjning. Låt oss säga 15 nok? Möjligtvis kommer det annonseras något större förvärv. Vi får se vad ledningen har för planer under 2016.

Ett annat bolag som går som tåget är Nolato. Dess verksamhet har utvecklats otroligt bra de senaste åren. Vinsten TTM är på 17,33 kr/aktie. Kursen på 258 kr. Min gissning är att en utdelning på 9 kr/aktie kommer att ges. När vinsten kommer toppa vågar jag dock inte längre gissa även om jag länge trott att toppen varit nådd - tillika värderingen.

Nolatos omsättning motsvarar ca 178 kr/aktie. Aktien handlas över P/S 1 under goda år då marginalerna är goda och under P/S 1 under dåliga år då marginalerna kommer vara lägre. Men det är klart, det är det kanske ingen annan än jag som tror på nu.

Sedan har vi Beijer Alma. Denna industripärla. Vinsten TTM är 11,31 kr/aktie. Huruvida utdelningen kommer bibehållas på 8,50 eller höjas till 9 kr vågar jag inte gissa. Det kvittar lika för får jag chansen så är Beijer Alma ett av de innehav som är prioriterade för köp. Det här är ett bolag som inte gör mycket väsen för sig och inte får mycket uppmärksamhet men det gör inget. Det enda tråkiga är värderingen då kursen nu är på ca 220 kr och drygt på ATH. Man vill ju gärna köpa "billigt".

Assa Abloy är ett annat bolag som gått från klarhet till klarhet och med mål att växa ca 10% årligen.  Kursen just nu ca 178 kr och vinsten TTM 6,72 kr/aktie. Assa Abloy är visserligen sällan billigt, men någon måtta måste det väl ändå finnas. Ja den som lever får förhoppningsvis se rimligare värderingar framöver. Det vore välkommet.


Vad är din syn på Yara, Nolato, Beijer Alma och Assa Abloy? Några vågade gissningar på utdelningsnivån?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar