
Mina Länkar
Taggar

För ungefär fyra år sedan skrev jag ett inlägg på min blogg med titeln: Nytt inför hösten.
Då hade britterna precis röstat för Brexit och Trump kandiderade till presidentposten. Naturligtvis, enligt undertonerna i media, skulle världen gå under om britterna lämnade EU och om Trump blev president.
Brexit och Trump i all ära, nu blev det väl ett virus som skapade mest turbulens mellan inläggen.
Då, 2016, annonserade jag att jag skulle prova på att blogga på portalen TradeVenue. Idag annonserar jag att det är dags att gå vidare.
På ett ungefär så sammanfaller detta även med ca 10 års bloggande. Under dessa 10 år har bloggar kommit och gått liksom nya medier fått genomslag. Bloggande har för mig dock samma goda bärighet som instrument nu som då för att samla tankar och ideer. En slags interaktiv dagbok med i alla fall några av de saker man noterar och funderar över.
Hur länge det till slut blir med bloggande återstår att se. Tillsvidare så kommer jag i alla fall damma av min gamla blogg och sätta pränt på mina tankar och noteringar om aktier och investeringar på den. Även om den kanske inte är den modernaste i utformning hoppas jag få möjligheten till besök och input av dig, ny eller gammal läsare där. Redan nu tar jag gärna emot input kring utformningen för det var ett tag sedan det gjordes något där.
Tack TradeVenue-teamet för den här tiden.
Reflektioner över morgonkaffet - corona, stimulanser, dippköp och Traction
Om vi börjar med lite allmänna observationer.
Över 15 miljoner människor lär ha smittats av corona-viruset varav drygt 4 miljoner i USA. USA ska närma sig 150.000 döda och en del delstater trappar ner aktiviteten igen även om det kanske inte är stenhårda lock downs denna gång.
I Sverige ska Maj inneburit 9 % arbetslöshet vilket är en 2 procentenheters ökning mot föregående års Maj och översatt i ca 110.000 fler arbetslösa. Totalt har ca 500.000 gått ned i arbetstid i någon form om det så är korttidspermitering på heltid eller bara ner i tid några procent.
Mot detta ska vi nu ställa massiva stimulanser. Som jag skrivit om tidigare så saknar stimulanserna motstycke i historien. Inte ens under brinnande världskrig pumpades amerikanarna så mycket pengar in i ”fighten”. Ytterligare 3 triljoner usd kan vara på gång nu i veckan. HEROES act passerade tidigare i år demokratstyrda Kongressen och nu återstår republikanstyrda Senatens godkännande.
Det är ofattbara summor och nu fick även EU igenom sitt stödpaket på ca 1 triljon usd. Mycket senare och mycket mindre än USA, men ändå en otrolig summa och det öppnar naturligtvis dammluckorna för en ny sorts EU-policy. Där alla EU-länder ska stå för varandras skulder. Jag ska inte lufta min personliga åsikt om vägvalet utan bara konstatera att så ser det ut nu.
Massiva pengainjektioner, billiga krediter och börsen tickar således på uppåt.
På min egen bevakningslista är nu ca en tredjedel ”grönt”. Min bevakningslista är ett försök att värdera enskilda bolag och ha koll på dem, men jag har märkt att den som en samlad dokumentation också fungerar bra som sentimentsindikator. Kanske bättre egentligen än ett ”stockpicker-papper”. Fear & Greed index är på 65 vilket även det indikerar hyfsat mycket girighet.
Jag har roat mig med att gå igenom någa korta affärer det här halvåret. Det köptes ju mindre positioner under krisen, ganska brett. En del av dem har redan sålts och en del väntar fortfarande på slutgiltigt avgörande.
Det jag kan konstatera dock är att stockpicking förmågan i dessa kortare ”trades” lämnar mer att önska. Det har varit vinstrikt, men så har ju även index gått bra så relativt det så är den lilla ”edge” man haft varit knappt värt tiden. Rent krasst så hade jag likväl kunnat köpt en indexfond och ”dippköpt” i den för att spara tid. Det har de facto varit förmågan att kunna köpa när folk har panik som genererat avkastning inte stockpickingen i sig i det läget.
Långsiktigt bättre är naturligtvis köpen man gjort i sina innehav som är tänkta att hålla. Absolut bäst vore kanske att allokera allt in i dylika affärer, men jag vet med mig att lite kortare, mindre, affärer kommer locka även nästa gång.
Jag har även dragit ned på två innehav. Latour har jag skrivit om tidigare då jag ville öka mer i Kinnevik. Det andra innehavet som jag fått omvärdera är Traction. Som jag fått minska i för att öka i , enligt min bedömning, mer tillväxtsfokuserade bolag.
Jag känner att jag är lite besviken på Stillström och Co - och på mig själv som kanske missbedömt dem. Eller så är de helt enkelt mer disciplinerade än vad jag förväntade mig eller önskat. 2019 satt man och väntade med ca 40 % kassa. Jag höjde dem till skyarna för sin kapitaldisciplin. Defensivt i en tid då andra belånade sig. Man är då redo för att köpa när läget kommer. Nu under kraschen satte man sig med ca 50 % kassa!? Q1 och Q2 gjordes ingenting. Läget, enligt VD-kommentaren, såg svårbedömt ut.
Ja så kan det vara. Det är bara att gneta på. Fortsatt spänning väntar säkerligen på både makro- som bolagsfronten Ha en fortsatt trevlig vecka vare sig det är jobb eller semester som är i görning!
Medan en del bolag redovisar erodera vinster under Q2, inte minst de som är fordonsrelaterade eller har mycket av sina produktionsenheter på ställen som haft lock downs, så parerar andra oerhört bra.
Ett sådant exempel är serieförvärvaren Indutrade som med drygt 200 olika enheter inom konglomeratet presenterar en rapport som nog måste slagit även de höga förväntningar som brukar vara på Indutrade.
Orderingången sjönk visserligen organiskt med 5 %. I och med förvärv parerades det och blev -1 % totalt. Försäljningen sjönk också organsikt med 5 %, men totalt ökade den med 1 %. Det är imponerande.
Inom industrin så är det inte ovanligt att ett tapp på en tredjedel av försäljningen eroderar hela vinsten om inte mer. Många höga fasta kostander samt kapitalintensivt gör ju sitt till. Att inte tappa i försäljning är ju väldigt viktigt för att bibehålla marginalen. Indutrade t.o.m. höjer marginalen. Man nämner kostnadsbesparingar, men man nämner också ökad efterfrågan i t.ex. medicinteknik och skulle jag gissa så tror jag faktiskt att det mesta av den höjda lönsamheten kommer ifrån just det. Kostnadsbesparingar låter ansvarsfullt men mig veterligen är det svårt att få snabb effekt på det. Ökad försäljning av något som är högt åtråvärt och som någon är beredd att betala mycket för är lättare. Hur som helst tycker jag det visar styrkan på Indutrades diversifierade och decentraliserade modell med många olika, ca 200, ben att stå på.
Man redovisar en ökad vinst för kvartalet. 3,05 kr/aktie (3,02). På rullande 12-månaders blir det 12,6 kr/aktie. Det ger Indutrade i dag enr ekordvärdering på ca PE 35.
Några förvärv har inte blivit av under kvartalet. I likhet med andra bolag som rapporterat signalerar man att marknadsläget inte riktigt medgivit det. Det har helt enkelt varit stiltje.
För övrigt verkar Indutrade fortsatt gå som en klocka. Bolagets mål är 10 % tillväxt och EBITA-marginal om 12 % (höjt från 10 % för några år sedan) samt avkastning på sysselsattkapital om 20 %. Det är mål som de brukar infria. Efter att ha seglat igenom ett sådant här kvartal så ser jag ingen anledning till varför Indutrade inte ska fortsätta leverera på det. Som serieförvärvare skulle väl hotet i så fall vara kraftigt höjda finansieringskostnader, men somdet ser ut nu så ter sig en sådan framtid långt borta.
Tankar om Indutrade?
Investeringstesen för Gränges har varit deras expansion och investeringar skulle börja betala sig under 2020. Därtill så kom ett förvärv som skulle göras under Q2 2020. Gränges med sitt valsat aluminium och hur vätskebaserade kylsystem i aluminium behövs till elbilsmarknaden så kan man tänka sig att en växande elbilsmarknade borde gynna dem. Men.
Istället 2020 så spreds corona-viruset.
Gränges tjänar som ett gott exempel på hur allt kan ställas över ända.
Q2 2020 visade ett totalt försäljningstapp på nästan en tredjedel, då det gäller till fordonsindustrin ännu mer, och för Gränges som har en hög andel fasta kostnader så raderar det ut vinsten. Man lyckas dock hålla redovisad vinst på rätt sida om än minimalt d.v.s. 0,01 kr i vinst per aktie.
Det man i princip gör nu är att försökra säkra kassaflödet genom att skjuta upp investeringar samt genomföra korttidspermiteringar och uppsägningar. I USA stänger man ned sin anläggning i Salisbury för resten av året.
Gränges är ett exempel på hur corona-krisen kan slå mot en del branscher och folks ekonomi.
Det tänka storförvärvet då? Försenat men fortfarande på gång. Då ska det ske en nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare för att delfinansiera köpet.
På kort sikt ser det tungt ut för Gränges då de långt ifrån gynnas av nuvarande situation, men man får heller inte förblindas av att ha för kort tidshorisont.
Några tankar om Gränges?
Noterade bolag som jobbar för ett COVID-19 vaccin
Få är väl de områden på vår jord som helt lyckats undvika COVID-19. I skrivande stund ska viruset ha orsakat ca 600.000 människors bortgång. Det mediala fokuset är nu borta från Europa och istället handlar mycket om spridningen om hur det far fram på den amerikanska kontinenten. Flera amerikanska delstater som nyligen öppnade upp efter ”lock down” åtgärder verkar nu stänga ned igen.
För att någon form av vardag ska kan återgå så verkar det som om hoppet ställs till vaccin.
På börsen finns flera bolag noterade som arbetar för detta. Enorma belopp och resurser läggs ned på utvecklingen av vaccin. Mig veterligen har ca 30 kandidater godkänts för kliniska studier och totalt är det väl strax över 100 olika kandidater i olika skeenden som det forskas på världen över. Om ett vaccin tas fram så är det troligen inte det sista. Hypotesen är att det i likhet med de som haft SARS eller MERS, som är närbesläktat COVID-19, erhåller immunitiet i 2-3 år. Ett COVID-19 vaccin kanske skyddar kortare, eller längre. Våra ”vanliga” influensa vaccin brukar sägas hålla ett år. Delvis för att influensa-virusen som kommer ändras sig i karaktär år från år.
För att få lite grepp om hur långt olika aktörer kommit; I studier är det ofta en lång väg innan man kommer till tester på människor men väl där så delas de kliniska studierna upp i tre faser som ska göras innan godkännande. Fas 1 till 3 där 1 står för den första fasen med en mindre grupp testdeltagare. I Fas 3 görs en mycket större studie som förhoppningsvis sedan leder till godkännande. Även fas 4 finns, men det är då en slags efterkontroll då man redan släppt produkten på marknaden.
Nedan tänkte jag lista några av de noterade bolag som arbetar för ett vaccin samt några relaterade bolag. Många av dem har redan haft en aktiekursutveckling få förunnat, men det är troligen fortfarande så att positiva nyheter inom detta kan skapa fortsatt positivt sentiment, och vice versa.
I storleksordning.
Först och störst, giganten Johnson & Johnson, börsvärde på ca 390 miljarder usd, utvecklar i sitt dotterbolag Janssen en vaccinkandidat som förhoppningsvis ska få börja kliniska studier i höst.
Pfizer, börsvärde på ca 200 miljarder usd, samarbetar med noterade BioNTech, börsvärde på ca 18 miljarder usd, och har fått snabbspårsklassning av FDA för 2 av sina kandidater. Man håller för närvarande på med FAS 1/2 studier.
AstraZeneca, börsvärde på ca 150 miljarder usd. I samarbete med brittiska Oxford Universty så sägs Astra Zeneca ligga långt fram i jakten på vaccin. Investor är delägare i Astra Zeneca (ca 4 % ägarnadel). Bolaget står för ca 10 % av Investors substansvärde. Nyheter om vaccinkandidaten väntas snart.
GlaxoSmithKline, börsvärde ca 100 miljarder usd, i samarbete med Medicago (delvis ägt av tobaksbolaget Philip Morris) är även de i tidigt skede.
Moderna, börsvärde på 30 miljarder usd, ska enligt besked starta sina Fas 3 studier i slutet av Juli och är en av de som kommit längst i sina försök att få fram ett vaccin. AstraZeneca äger delar av bolaget (ca 8 %).
Novavax, börsvärde på ca 6 miljarder usd. Fick nyligen 1,6 miljarder usd av amerikanska myndigheten och är just nu i Fas 1/2 studier men kommer påbörja sin Fas 3 nu i höst.
Emergent Biosolutions, börsvärde på ca 5 miljarder usd, kan ses som en underleverantör till flera av ovanstående aktörer i deras jakt på vaccin.
Inovio Pharmaceuticals, börsvärde på ca 5 miljarder usd, är i Fas 1/2 men tror sig landa i nästa nu i sommar.
Vaxart, börsvärde ca 1,5 miljarder usd, försöker utveckla ett vaccin som ska kunnas tas oralt.
VBI Vaccines, börsvärde ca 1 miljard usd, är i prekliniska studier med sin kandidat.
Rigel Pharmaceuticals, börsvärde på ca 0,5 miljarder usd, är ingen vaccin-utvecklare men jobbar på medicin för att behandla de lungproblem som uppstår vid svår COVID-19-insjuknande.
Sedan har vi kanandensiska IMV, börsvärde på ca 0,25 miljarder usd. Bolaget har precis fått godkänt av kanadensiska myndigheter att påbörja FAS 1 studier.
Lilla Gene Technologies, börsvärde på ca 75 miljoner usd, är heller ingen vaccinutvecklare utan försöker istället få fram genbaserat riskanalystest för att försöka förutspå om man rent genetiskt löper stor risk av att insjukna svårt av COVID-19.
Minst Moleculin Biotech, börsvärde på ca 60 miljoner usd, har heller ingen vaccinkandidat men fokus istället på medicin för behandling av COVID-19 patienter.
Äger du aktier i något av ovanstående bolag?