Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
16 november 2016

MIILF-uppdatering

Dags för den populära MIILF-uppdatering! Nej inga foton inkluderas! Ni får helt enkelt använda fantasin när ni tänker er hur det ser ut när Mature Investors I´d Like to Follow ser ut när de agerar på börsen.

 

Hur som helst. MIILF uppdateringarna synar hur en del förvaltare agerat i köpsituationer d.v.s vad har de köpt nu senast?

 

Odin fonder

Oktober

Ahlsell ca 47 kr

Danske Bank ca 194 dkk

Byggmax ca 62 kr

Thule ca 143 kr

Trelleborg ca 163 kr

Man skriver i sin månadskommentar bl.a.

"Lönsamheten i Danske Bank är på väg upp och effektivisering av kostnadssidan fortsätter. Den danska hemmamarknaden har lagt krisen bakom sig och förlusterna är historia. Kapitaltäckningen är god vilket innebär att det för närvarande byggs upp mycket kapital."

 

Skagen

Oktober

Novo Nordisk ca 270 dkk

Hennes & Mauritz ca 255 kr

Bonheur ca 50 nok

Kinnevik ca 225 kr

Unilever ca 42 usd om via NYSE

China Mobile ca 60 usd om via NYSE

I sina kommentarer skriver man bl.a.:

"Novo Nordisk was part of the Vekst portfolio in 2014-15. After a price decline the forward business performance and valuation have become unusually attractive. the global upward trend for diabetes is unlikely to change anytime soon."

 

Mohnish Pabrai

Q3

Southwest Airlines ca 38 usd

 

Donald Yacktman

Q3

Twenty-First Century Fox ca 26 usd

 

Warren Buffett

Q3

American Airlines Group ca 35 usd

Delta Air Lines ca 38 usd

United Continental Holdings ca 48 usd

Phillips66 ca 78 usd

 

Spiltan

Q3

Itab Shop Concept ca 77 kr

Autoliv ca 900 kr

Hennes & Mauritz ca 260 kr

Hexpol ca 77 kr

Troax ca 150 kr

Thule ca 140 kr

I kommentarerna nämns:

"Via en rad förvärv kan nu Itab erbjuda ett helhetskoncept för butiksinredning vilket bör skapa större tillväxt."

 

Mina egna kommentarer

Jag förstår logiken bakom flera av köpen, men inte alla, som MIILF:arna gjort. Bland Skagens köp finns t.ex. en del som även tilldragit sig mitt intresse. När det gäller Pabrai och Buffett så är det två stycken jag hyser mycket respekt för, men varför köper de flygbolag!? Ser ut som om det är någonting som kan bli intressant läsning. Just flygbranschen har ju ofta varit någonting som skytts som pesten.

Spiltan Fonder är också erkänt duktiga. Inte minst har ofta Erik Brändström många kloka tankar. Han var förresten en av mina "sommargäster" i somras. Klicka här för att komma till intervjun. Som H&M-kramare så har jag t.ex. inte svårt för att förstå att man passar på och ökar i Hennes&Mauritz.

Hur tänker du kring bolagen som är listade ovan?

 

9 maj 2016

H&M 2005 och nu

Det är roligt att läsa nya årsredovisningar, men det är lika roligt att gå tillbaka till gamla.

Hennes & Mauritz är inget undantag. 2005 kunde klädkedjan stoltsera med 1193 butiker och 72 miljarder i omsättning att jämföra med de 3610 butiker och 210 miljarder i omsättning 10 år senare (2015). Jag förmodar att om 10 år finns ännu fler butiker och det kommer krängas ännu mer kläder, om det vill säg väl.

Samtidigt har rörelsemarginalen gått från 21.5% (2005) till 14,9% (2015). Marginalpress brukar klassiskt tyda på ökad konkurrenssituation. Bruttomarginalen var 59,1% (2005) respektive 57% (2015).

Bruttomarginalen är intressant då det visar på vad själva kostnaderna för själva varorna är kontra försäljningen.

Rörelsemarginalen är intressant då det visar på vad kostnaderna för själva rörelsen ligger på kontra försäljningen.

Gör man ett stickprov och jämför 2005 med 2015 sticker alltså rörelsemarginalen ut mest.

I en analys från Mars i år menar Morgan Stanley på att trenden med nedåtgående rörelsemarginal kommer att fortsätta. Nya butiksöppningar kommer inte kunna kompensera för detta utan resultatet kommer bli sjunkande vinster.

Kikar man på försäljningen per butik sett och jämför 2005 med 2015 så får man 60 milj per butik i försäljning och ca 13 milj kr i rörelsevinst 2005 mot 58 milj kr per butik i försäljning och ca 8 1/2 milj kr i rörelsevinst per butik 2015. Man kan likna det vi att det nu behövs ca 3 butiker för att nå samma rörelsevinst nu som det krävdes 2 för under de "goda" åren. 3 butiker är troligen allt annat lika dyrare i drift än 2.

Även om varor kan köpas in till ungefär samma låga priser så har "utväxlingen" blivit sämre när man ska kränga kläderna. De ökade rörelsekostnaderna har man inte lyckats kompensera med ökade priser gentemot kund. Eller vad kostar en topp idag? 2005 annonserades de i alla fall för 149 kr.
 

Idag får man en mönsterstickad top för... 149 kr också!

Dålig utveckling kan någon tycka. Samtidigt tycker någon annan att det gått bra då en affärsrörelse med 36, som ovanstående, butiker är bättre än att "bara" haft 12. Det är dessa grundfunderingar som brukar vägas och mätas då det gäller Hennes & Mauritz. Tillväxt kontra marginaler.

Släpper vi de hårda siffrorna så framträder en annan intressant bild. Hur Hennes & Mauritx vill uppfattas. 2005 hette det "Mode och kvalitet till bästa pris - med ett brett och varierat sortiment för familjen". 2015 heter det "Mode och kvalitet till bästa pris - på ett hållbart sätt" och andelen sidor som tillägnats hållbarhetsfrågor har tredubblats i årsredovisningen.

Idag kommer nästan en tredjedel av bomullen från s.k. hållbara källor. 2005 var väl det i princip 0. Vattenförbrukningen är enorm när det gäller bomull. För ett kg bomull kan det gå upp till 29.000 liter vatten. Jämför det med att odla potatis som tar ca 500 lit per kg. Brist på sötvatten börjar bli ett allt större problem på många håll i världen. Jag tror inte alls vi kommer få se färre flyktingströmmar i vår nära framtid. Jag tror vi kommer få se fler. Flyktingströmmar som har sitt direkta ursprung i konflikter - som har sin grogrund i svårare levnadsförhållanden - som har sin grund i sämre tillgång till sötvatten. Nu kom jag ifrån ämnet lite, men hur som helst.

Hennes & Maurtiz följer sin tids trend och har börjat arbeta mer med hållbarhetsperspektivet. Vilket jag är bra. Det intressanta i sammanhanget är att det inte verkar ha slagit väldigt hårt på bruttomarginalen av ovanstående siffror att döma.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar