
Taggar

Drygt 22 % kursuppgång på kvartals-rapporten...
Vad ska man säga. Vid bokslutsrapporten så annonserade man att man var halvvägs genom sitt ”åtgärdsprogram” och viss organisk försäljningstillväxt (4 %). Nu vid Q2-rapporten så fortsatte den organiska tillväxten på ungefär samma nivå och rörelsemarginalen landade på 6,1 % vilket är en klar förbättring. Vinsten på tolv månaders rullande ger nu en vinst på 2,47 kr/aktie.
Antalet butiker har minskat medan onlineförsäljningen fortsätter växa. Inga jättestora steg men ändock i rätt riktning.
Visst ser det ut som om trenden sakta börjat vända, men en sådan stark reaktionen i kursen var något oväntat. I alla fall för mig. Dock verkar starka kursreaktioner höra till vanligheterna nu för tiden. Antingen upp eller ned.
VD räknar med 4-6 % i rörelsemarginal innevarande år och det ser väl ut att kunna infrias. 10-års snittet ligger på 6,4 % men då ska man komma ihåg att det är ganska stor skillnad på retails glansdagar och de senaste åren. Når man 10-års snittet igen så får man nog säga att man får vara hyfsat nöjd. Det skulle i så fall, mellan tummen och pekfingret, innebära en vinst på ca 6 kr/aktie och det är naturligtvis dit man strävar. Man behöver också det, samt lite till, för att på sikt kunna täcka utdelningarna som i nuläget ligger på 6,25 kr/aktie. Något man bibehållit genom att urholka den tidigare kassan samt låna. 2012 till 2018 låg man ju på en nettokassa. Denna har sedan ett litet tag tillbaka omvandlats till en snabbt växande nettoskuld.
Några tankar om Clas Ohlson?
Gränges önskar förvärva och genomföra företrädesemission
Gränges, som tillverkar valsat aluminium, har ju investerat en hel deli USA. Tanken där är ju att de ska börja betala av sig under 2020 och bidra med en resultatökning. Det är i alla fall min investeringstes.
Man vilar dock inte i detta utan i morse kom nyheten att man ämnar förvärva en polsk aktör i Konin, Polen. Köpesumman blir ca 2,3 miljarder kronor och för att kunna genomföra det så ska det till en företrädesemission.
Prislappen tycker jag ser ok ut på förvärvet. Värderingen sett till EV/EBITDA landar på 6,9 att jämföra med Gränges egna värdering på ca 8. P/S-tals mässigt så landar det på ca 0,77 vilket får ses som rimligt även det givet verksamhetens marginaler. Bolaget producerar ca 100 kton aluminium idag men förväntas efter en del investeringar öka kapaciteten med ytterligare 140 kton de närmsta tre åren. Omsättningen ligger idag på ca 3 miljarder kr. Gränges idag producerar närmare 400 kton och omsätter 12,4 miljarder kr på senaste tolvmånadersrullande.
Det är alltså ett hyfsat stort förvärv, men enligt vad jag kan se ok prislapp. Det hela hänger ju dock också på konjunkurutvecklingen i Europa. Den är svår att sia om.
Vi får se vad för fler detaljer som kommer fram. Förvärvet förväntas slutföras under andra kvartalet 2020. Själv är jag försiktigt positiv till det hela och ämnar teckna min del. Dock kan jag tänka mig att det blir en del kurspress på bolagets aktier med allt det här. Resultatmässigt så kan det komma en ketchupeffekt 2021, men vi får se.
Idag handlas Gränges på ca PE 10 med en direktavkastning på ca 3,3 %.
Några tankar om Gränges eller förvärvet?
Washington H. Soul Pattinson - Investors motsvarighet i Australien?
Washington H. Soul Pattinson kan sägas vara Australiens motsvarighet till vårt Investor. Bolaget har en lång historik och är en av de första som listades på aktiebörsen i Austrailen.
1872 öppnade Caleb Soul sin första affär i Sydney. Företagsnamnet var Washington H. Soul. Lewy Pattinson emigrerade till Australien strax därefter och köpte runt förra sekelskiftetbolaget av sin vän W. Soul. Namnet behölls men med ett tillägg så det nya bolaget blev således Washington H. Soul Pattinson.
I December 1902 blev man ett publikt bolag och tog in mer aktiekapital. I Januari 1903 listades man på Sydneybörsen. På den vägen är det. Ticker idag är SOL.Vill man köpa via Tyskland så är det WD3.
Historiken är lång så också utdelningshistoriken. Liksom vårt Investor så har man flera ben att stå på.
New Hope, som man äger ca 50 % i, kallar man ett energibolag. Rättare sagt så är fokus på kol. Förutom kol så utvinner man en del olja, äger jordbruksmark m.m. Man äger två öppna kolgruvor och 90 % av kolet går på export. Ticker är NHC och aktiepriset har nästintill halverats på ett år. Anledningen är naturligtvis att aktiepriset i princip följer kolpriset. Priset på kol från Australien har gått från ca 160 aud/ton under peaken 2018 till dagens ca 100 aud/ton. Läser man senaste rapporten från WHSP så är deras andel i NHC värderat till ca 1700 miljoner aud. Idag är värdet mer 900 milj aud. Tar ekonomin fart igen i Kina kan det naturligtvis gå fort uppåt igen med kolpriserna.
TPG Telecom äger man ca 25 % i och är telekom-benet där man servar australier med mobiltelefonabonnemang m.m. Ticker TPM
Brickworks äger man ca 44 % av och är bygg- och fastighetsbenet. Ticker BKW. Som namnet avslöjar så grundades bolaget som en tegelfabrikör 1934 men har sedan expanderat sin verksamhet.
De här tre benen utgör ca 2/3 av substansen i WHSP och de är alla listade på börsen i Australien. Kikar vi på den resterande tredjedelen så kan den i dagsläget sägas vara fördelad på:
Övriga noterade och onnoterade investeringar ca 11 %
Finansiella tjänster ca 8 %
Läkemedels och vårdportfölj ca 5 %
Round Oak Mineral ca 4 %
Företagsfastigheter, Kassa ca 4 %
Man får med andra ord en ganska bredportfölj via WHSP. Historiken är över tid god där, om man utgår från senaste rapporten vid årsskiftet, totalavkastningen de senaste 15 åren legat på i snitt 13,9 %/år. På 40 år är den på 17,3 %. Liksom många av våra svenska investmentbolag så snittar man alltså strax över sin hemma-börs.
Direktavkastningen ligger på ca 3 % och det brukar vara ungefär där det historiska snittet ligger på.
Några tankar om WHSP?
Rural Funds Group - Lockar mark i Australien?
Rural Funds Group är en REIT som äger jordbruksmark i Australien. Noterat på den australiska börsen med ticker RFF.
Man brukar inte marken själva utan leasar/arrenderar ut marken på långa kontrakt till hugade spekulanter som vill bedriva verksamhet. Till värde sett så är mandel-odlingarna mest betydelsefulla, medan till yta sett, i hektar, så är det boskapsskötsel som är störst; närmare 700.000 hektar.
Vidare finns mark för bomullsodling, vindruvor m.m. Bolaget har som strategi att försöka diversifiera sig både på typen av odlingar liksom på lite olika delar av Australien. Väder och vind rår ju ingen på.
Bolaget ger utdelning kvartalsvis och eftersom det är en REIT så är det kassaflödet eller FFO/AFFO som blir det intressanta måttet då vinsten på sista raden inte säger så mycket. För 2019 (bolaget har delat verksamhetsår) så landade AFFO på 13,3 cent/aktie. Att jämföra med utdelningen under samma period som landade på 10,43 cent/aktie.
Net Asset Value var samtidigt på ca 600 miljoner aud vilket motsvarar ca 1,80 aud/aktie. Av en händelse ungefär där aktiepriset ligger idag. Prognoserna för 2020 ligger på ca 14 cent/aktie i AFFO och eftersom man kör långa kontrakt så verkar det som om man lyckas följa sina prognoser ganska bra. Vi pratar ungefär om en årlig utdelningstillväxt på ca 4 %. Idag ligger direktavkastningen på ca 5,6 %. Ingen jättehög direktavkastning, men vill man ha en ränteliknande tillgång med möjlighet till utdelningshöjningar samt exponering mot Australien, dess valuta och jordbruk, så visst kan detta vara ett alternativ.
Aktien tog nyligen ett dyk från ca 2,35 aud till ca 1,30 aud. Nu har den återhämtat sig en del.
Anledning?
En analysfirma i Hong Kong, Bucephalus Research Partnership, hävdade att Rural Funds är ett Ponzibedrägeri och en annan i Texas, Bonitas Research, att Rural Funds var kraftigt övervärderat.
Om det finns orsak att ta dem på allvar eller om det var försök för att tjäna pengar på kursrörelse är ju svårt att avgöra så här från andra sidan jordklotet. Båda firmorna lever dock på att blanka/avslöja oegentligheter. De bör ju veta vad de pratar om. Kanske. Vad som är hönan eller ägget är ibland svårt att veta. Kursrörelser blir det oavsett.
Jag har som sagt ingen vetskap om Rural Funds specifikt, men ibland känns det som om det är väldigt lättförtjänta pengar. Starta en analysfirma. Blanka. Basunera ut oegentligher i en firma(kvittar om det är rätt eller fel bevisbördan ligger ändå inte på analysfirman). Tjäna pengar. Upprepa med ett nytt bolag.
Hur tänker du kring Rural Funds, jordbruksmark i Australien och/eller analysfirmors analyser?
Treasury Wine Estates med huvudkvarter i Melbourne, Australien, är så vitt jag vet det största renodlade vinföretaget som finns noterat. Aktierna går att köpa via den australienska börsen (ticker TWE) eller via Frankfurt (ticker T7W).
Från början är det en avknoppning från jättelika Foster. Deras vinverksamhet gick inget bra och den förlustdrivande verksamheten skrevs ned samt knoppades av 2011. Problemen slutade naturligtvis inte bara för en avknoppning gjordes. 2013 var aktiepriset nere på 2-4 aud.
Vändningen kom då Michael Clarke blev utsedd till CEO och ett arbete att slimma bolaget kom till. Man gjorde sig av med ”billigare” märken och satsade på ”dyrare”. Samtidigt satsade man på Asien, inte minst Kina, där marginalerna var långt mycket bättre än i t.ex. Europa. En växande välmående kinesisk medelklass har fått ökat sug efter Bacchus nektar. Samtidigt har antalet rika ökat vilket naturligtvis ökat efterfrågan på premiumprodukter (Jämför t.ex. med hur bra alla lyxmärken ökat sin försäljning i Kina). Idag har väl Kina fler dollarmiljonärer än världens alla andra länder tillsammans.
Bolaget har gjort en gedigen turn around och håller nu marginaler som är riktigt attraktiva. Målet är att få upp rörelsemarginalerna ännu något mer. Samtidigt har försäljningstillväxten varit god. Inte alltid i volym sett, men tack vara att man kunnat höja priserna så blir omsättningstillväxten fin.
Treasury Wine Estate har i dag ett market cap på ca 13 miljarder aud och har ca 13.000 hektar vinodlingar. 9.000 av dem I Australien och Nya Zealand. 4.000 hektar i Kalifornien, USA. Det är från dessa områden bolaget också bedriver sin verksamhet med vintillverkning, buteljering m.m. Man har också ett mindre ställe i Toskana, Italien samt så förvärvade man precis nyligen ett Chateau i Bordeux, Frankrike. Tanken är naturligtvis att fortsätta satsa på premiumviner därav förvärvsintresset i Europa.
När det kommer till varumärken som den svenske konsumenten känner till så är väl Penfolds Grange som kan fås för ca 4-5000 kr flaskan det som ligger i premium-segmentet. Penfolds Koonungahill är bra mycket billigare för ca 100 kr flaskan Därutöver finns Lindemans, Wynns, Beringer och 19 Crimes m.fl.
Nu har Michael Clarke annonserat sin avgång. Han vill hem till brittiska öarna igen och tillbringa mer tid med sin familj. 2021 är det sagt och efterträdare är redan utsedd. Clarke ska kunna fortsätta som rådgivare ännu lite längre. Övergången tror jag i alla fall borgar för att bolagets affärsplan kommer fortsätta vara att satsa på premiummärken, högre marginaler och tillväxt i Asien.
Nyckeltalsmässigt då?
Ja bolaget handlas på ganska höga PE-tal, ca PE 32, EV/EBIT ca 20, men då bolaget själva spår en ökning av rörelsevinsten på ca 15-20 % nästa år så kan det möjligtvis vara motiverat om utfallet blir så. Forward PE ligger i så fall på ca 26 för 2020 och PE 21 för 2021. Om bolagets egna prognoser slår in.
Orosmoln finns naturligtvis också. Handelskrig är en av dem, men det verkar inte ha drabbat bolaget än i alla fall. Den senaste rapporten var, som analytiker brukar utrycka sig, riktigt stark. Rörelseresultatet ökade med 25 %. Den organiska försäljningstillväxten i konstanta valutor var +12 %. Det var Asien som än en gång bidrog stort till det hela. Asien står för övrigt för nästan halva vinsten för bolaget.
I VD orden sades bl.a.
“The results announced today demonstrate the exceptional returns we are delivering for our shareholders, and they are a direct result of the investments and structural change our teamhas made in our global business over the past five years. Sustainability is at the heart of everything we do at TWE, and we will continue to pursue opportunities to enhancethe fundamentalsofour business with a mindset of prioritising long-term success over short-term outcomes. We look to the future with confidence, knowing that we have the people, the brands, the wine, the business models and the customer partnerships to continue delivering sustainable, margin accretive growth.”
Balansräkningen ter sig I alla fall som sund. En mindre nettoskuld. Översatt till nettoskuld/EBITDA så ligger den på 1,7. Räntetäckningsgrad på ca 13... Ja det går mäta på många olika sätt. Använd ditt eget favorittal. Enterprise value skiljer sig i alla fall inte mycket från market cap.
Direktavkastningen ligger på ca 2 %. Uppdelad på två utbetalningar per år.
Ter sig Treasury Wine Estate-aktier vara av intresse eller njuter du hellre av flaskinnehållet?