Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
19 juli 2017

Roadtrip Danmark

Efter turen i Norge beslöt sig familjen för att ta en liten rundtur i ett annat grannland, Danmark. Överlag får jag nog säga att man blir mer imponerad av vårt västra grannland än vårt södra men det beror naturligtvis på högst personliga preferenser. Finns ju egentligen varken några riktiga berg, skogar eller sjöar i Danmark.

Köpenhamn är naturligtvis gemytligt. Förutom alla möjliga sevärdheter så är naturligtvis ett besök på det välkända och börsnoterade Carlsberg ett måste. Pandora nämnts i positiva ordalag av andra bloggare och har också sitt högkvarter här. Vill minnas att det är världens tredje största smyckesföretag. Ett tidigare tillväxtscase som nu verkar handlas till "rabatt" om tillväxten bara kan fortsätta något.

Sedan strax norr om Köpenhamn har vi Danmarks börsstolthet, Novo Nordisk. Läkemedelsbolaget som utgör en stor del av danska largecap. Kursen har sakta börjat återhämta sig i bolaget efter  en relativ stor nedgång förra året.

Nu var jag kanske lite orättvis i början angående naturupplevelser. I Danmark får man dock söka dem längs kusterna. Vi har ju t.ex. smultronställen, så som Stevns Klint. I närheten ligger ju också, för den historieintresserade, den gamla militärbasen från Kalla kriget Stevns fort med dess underjordiska bunkrar m.m.

Royal Unibrews anläggning i Faxe har också passerats också. Öl är någonting danskarna kan. Dessutom röks det och slängs fimpar till höger och vänster, tyvärr. Jag tror tobaksbolagen har en god marknad här med.

Något annat väldigt märkbart är alla dessa byggen. Jag upplever att det byggs bra mycket mer i Danmark än det gjorde i Norge. Fastigheter så som vägar. Inte bara storstäderna har sina byggprojekt utan ute på landsbygden finns det gott om det med. Oavsett om man är på Själland, Fyn eller fastlandet. Eller så är det bara en annan som råkar åka förbi just där det byggs...  Nu är jag inte så insatt i danska byggföretag men det finns väl iaf Rockwool som håller på med isolering. Någon annan som är insatt i dansk byggmarknad?

Sedan har vi alla dessa vindkraftverk. Av alla möjliga sorter, men en hel del står det Vestas på. Huvudkvarteret har vi i Århus, men Vestas är ju sedan länge ett globalt bolag.

Nu passeras snart gränsen till Tyskland men vi får väl skäl att återkomma till Danmark på hemvägen. I Tyskland verkar för övrigt bloggarkollegan Stefan också befinnar sig. Har varit förr i Tyskland och kan hålla med honom att det också är ett trevlig land att turista i.

Hur som helst. Äger du några danska bolag eller har du tips på några?

 

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar