Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
578
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
13 december 2016

Intervju med Alexander Gustafsson del 2

Alexander Gustafsson, utbildare inom Unga Aktiespare Akademin, har haft vänligheten att gå med på en intervju. Första delen (innan glöggpåfyllningen)* finns att läsa här. Det här är fortsättningen.

 

Då så. Låt oss fortsätta intervjun. Har du Alex någon förebild då det kommer till aktier och investeringar och i så fall varför just honom/henne?

 

Många av mina förebilder hittar man i investmentbolagen. Fredrik Lundberg och Melker Schörling är ju båda svenska legender inom finansvärlden. Ulf Hedlundh på Svolder är även en väldigt karismatisk herre.

Sen skulle jag rekommendera Charlie Mungers bok, Poor Charlie's Almanack till alla. Oavsett om du är aktienörd eller inte så kommer hitta många livsvisdomar i den boken.

 

Du är utbildare i UA-Akademin. Vilka är de vanligaste frågorna du brukar få under kurstillfällena?

 

”Vilken aktie ska jag köpa?” Haha, den har dykt upp några gånger. Skämt och sido så är det otroligt många frågor som dyker upp, UA-Akademin är en gedigen utbildning där fokuset ligger på att förstå snarare än att ge direkta aktieråd.

 

Hela poängen med utbildningen sen starten 2008 är ju att du som deltagare ska ha verktygen och självförtroendet att själv fatta besluten.

En annan vanlig fråga är; ”När ska man börja, är det inte dyrt idag?”. Svaret är alltid densamma; ”Nu, börja nu!”

 

 

Om man av någon anledning har svårt för att komma på dessa kurser vad har du för råd till den som vill förkovra sig på egen hand?

 

Unga Aktiesparare har ett gäng utbildningsklipp på sin youtube kanal. Sen finns det en uppsjö av bloggar och podcast, där du kan hitta allt ifrån nybörjarkunskap till trading nivå. Jag har själv slängt ihop en hel del matnyttig info på Nordnetskolan som man kan läsa i lugn och ro.

 

Har du själv deltagit i många IPO:er den senaste tiden och i så fall vad tycker du man behöver ha koll på då?

 

Jodå, har blivit en del. Jag skulle starkt rekommendera att inte helt dras med i IPO hetsen. Fundera alltid på om du förstår bolaget och har en uppfattning om deras framtid, det är aldrig försent att avstå en IPO. Du kan ju alltid köpa aktierna på börsen när noteringen är klar.

Klart att det är intressant att få köpa in sig tidigt och i många lägen säljs det ut till ett underpris för att locka intresse. Men jag börjar se tendenserna att folk ansöker för enorma summor, då tilldelningen är liten. En dag blir tilldelningen stor och då går man på en nitlott. Spekulera med rimliga belopp är det enkla rådet.

 

Hur ska en bra julledighet se ut enligt dig och vad hoppas du att du får i julklapp?

 

Hoppas helt klart på lite mellandagsrally på börsen. Annars så ger jag numera alltid aktier till min lillasyster i både julklapp och födelsedagspresent, ett perfekt sätt att ”tvinga” fram intresset. Går dessutom enkelt att fixa genom att säga till din bank att flytta aktierna, sen skriver jag ut ett påhittat aktiebrev som jag slår in som present.

 

Tack för det julklappstipset Alex och tack för intervjustunden!

 

Tack själv och tack för att jag fick vara med. Jag följer ju själv din blogg så det här är definitivt bara kul.

 

Plinga mig gärna på sociala medier om du har något kul att dela. Gäller förresten också alla läsare av bloggen också.

 

Tack för det. Ha det gott så hörs vi framöver!

Detsamma. Ha det bäst!

 

*Intervjun har skett via moderna kommunikationshjälpmedel så ingen har mot sin vilja tvingats dricka någon hemlagad glögg eller fått biverkningar av den.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (16)

Taggar