Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
11 april 2017

Podd tips - Jobb är inte intressant för mig..

Ibland snubblar jag på ett eller annat sätt in på poddar som jag normalt sett inte lyssnar på och en sådan råkade jag på förra veckan. Det är Aron Flam (han är tydligen nån typ av komiker) som driver podden "Dekonstruktiv kritik". I det senaste avsnittet är Alexander Bard gäst. De babblar på om ditten och datten..men 40 minuter in i avsnittet så hajar jag till för då glider de helt plötsligt in på att diskutera vad som kommer hända när de tekniska landvinningarna gör väldigt många jobb onödiga och vad som kan tänkas komma istället...kommer det några nya jobb? 

På detta följer ett mycket intressant resonemang av  Bard (Aron Flam säger inte så mycket) kring hur samhället måste bygga på vårt bidrag (alltså inte i meningen att man får bidrag utan att varje människa ska ge ett bidrag till samhället). Några citat ur det mycket intressanta resonemanget.   

"Om du är hyfsat frisk och klar i huvudet så vill du bidra till samhället" 

"Jobb är inte intressant för mig, det intressanta är ditt bidrag till samhället" 

Definitionen av jobb - "Jag går någonstans, gör någonting, låtsas att det är viktigt, får betalt och känner att jag lurat någon för att jag har fått de här pengarna" 

Bard menar också att det skulle kunna vara acceptabelt i detta sammanhang med någon form av basinkomst/medborgarlön men att det kommer bli svårt att genomföra i praktiken då det omöjligtvis kan kombineras med vårt nuvarande samhällssystem. Möjligen en negativ beskattning på låga inkomster skulle kunna vara en konstruktion som får avsedd effekt? 

För egen del så håller jag med Bard i två saker, för det första så har jag jättesvårt att se att det en skulle kunna finnas traditionella jobb till alla i en framtid där automatiseringen når mycket längre än idag. För det andra så tror jag så pass mycket om människor att de flesta skulle vilja bidra på något vis ändå även om det inte är genom ett jobb. Detta bidrag behöver inte alltid var kopplat till en inkomst. 

Måste rekomendera alla som har något intresse kring dessa frågor att lyssna på åtminstone de 10 minuterna av avsnittet där detta diskuteras (från 40:e minuten och frammåt).

Kom gärna tillbaka hit sen och kommentera och diskutera hur ni ser på denna intressanta diskussion!  

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar