Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1359
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
21 november 2016

Sparsamma investeringar - en nybörjarguide!

(Jag har ett samarbete med Nordnet och nedan finns en affiliate länk, jag har varit kund hos Nordnet i över 10 år och alltid varit nöjd med deras tjänster varför vi inlett detta samarbete)

För den som möjlighen har missat det så är det här en spar-/snålblogg och inte i huvudsak en "aktieblogg". Min övertygelse är att vägen till ekonomiskt frihet och att kunna styra sitt liv för de allra flesta går genom sparsamhet och effektiv användning av resurser. 

En angenäm bieffekt av att vara mindre ineffektiv än medelsvensson är ju dock att man får en massa pengar över och dessa pengar bör investeras och det finns ingen anledning att betala för mycket för dessa investeringar.  

Om du är ointresserad av börsen så kan jag inte annat än rekommendera dig att köpa fonder med låga (eller inga) avgifter och att köpa löpande över tid.

  • Huvudsaken är att hålla sig borta från Storbankernas fonder som tar betalt för aktiv förvaltning men i realiteten är indexkramare
  • Det kan finnas kapital (tillexempel bundet i kollektivavtalad tjänstepension) som inte går att flytta ifrån storbanken men då går det ändå att hitta deras "bästa" vilket oftast betyder billigaste fonder. Dessa har vanligen en avgift på 0,2-0,4%. Det är inte gratis men fullt acceptabelt. 
  • För övrigt kaptal eller nytt sparande så starta en depå hus en nätmäklare. Både Nordnet och konkurrenten Avanza har fonder som är helt avgiftsfria. Billigare än så kan det inte bli! Om du blir sugen på att testa Nordnet och öppna en depå så använd gärna denna länk

 

Om du är intresserada av att lära dig lite mer om börsen så finns ju allid möjligheten att bygga en egen portfölj av aktier. 

  • Med nuvarande avgifter så är det inte särskilt avskräckande Om du är nybörjare och har mindre kapital än 80 000 kr kan du handla helt gratis! Billigare än så kan det inte bli! För oss med lite större kapital så börjar prislistan för aktieaffärer på 1 kr... Om du blir sugen på att testa Nordnet och öppna en portfölj så använd gärna denna affiliate länk
  • När du får ett lite större kapital och transaktionerna börjar ha en kostnad kan det vara värt att tänka efter lite kring sina affärer. Varje gång man köper och säljer uppstår en kostnad så håll antalet affärer till ett minimum. För egen del brukar det röra sig om 1-2 affärer i månaden.
  • Var uppmärksam på courtageklasser och välj den som passar dig. Nordnet har mycket transparent information kring vid vilka belopp som de olika klasserna är mest lämpliga...kolla uppmärksamt. Man kan byta en gång i månaden så det är värt att fundera över om det är något annat på gång under den närmaste 30 dagars perioden innan man ändrar sitt val. 

Om du inte har några sparade pengar så kan det vara en bra ide att skapa en buffert. Vad som är en lagom buffert beror på vilka kostnader man har men låt säga en eller ett par månaders utgifter kan vara en lagom start. Dock när man börjar få riktigt bra koll på ekonomin behövs ingen separat buffert men väl lite pengar som inte ligger på börsen. För egen del har jag valt att större delen av dessa pengar på ett sparkonto hos SBAB där jag förnärvarande får 0,7% ränta. Räntan är dock inte hvudsaken utan att jag har tillgång till pengarna smidigt med inloggning via bankID, fria överföringar och bankgaranti. Lite ränta är ju trevligt men huvudsaken med dessa pengar är att det är tillgängliga. Har även placerat en del pengar hos Lendify som är en mer riskfylld placering än bankonto med insättningsgaranti men där konstruktionen med annuitetslån gör att jag får ett kassaflöde månadsvis samt en risk som är okorrelerad med börsen.

Det går att optimera dessa val i oändlighet men i slutändan är det bara tre saker som är viktiga.

  1. Sänk dina kostnader (långt) under inkomsterna så att du kan komma igång med ett sparande.
  2. Det bästa tillfället att starta ett sparande var för 10 år sedan...den näst bästa är idag...kom igång..starta en depå...för över din första 1 000 lapp.  
  3. Gör rimliga investeringar med rimliga avgifter...låt inte prefektionsförlamning hindra dig från att komma igång.  

Vad tycker du? Vad är det som avskräcker dig från att börja? 

Taggar (blogg): 
6 oktober 2016

En gratis flaska Amarone - hur bokföring kan påverka beteenden!

Vår budget bygger på kassaflöde ut och in för att göra det så enkelt som möjligt. Det innebär till exempel att om jag dricker en öl som redan är inköpt och står i källaren eller tar en förpackning spagetti ur skafferiet så uppkommer ingen utgiftspost. Utgiften uppkommer istället när varan köps in vilket i vissa fall kan vara en eller flera månader (ibland år) före den förbrukas. Vet inte om det är den exakt korrekta definitionen men jag kallar detta för "kontantmetoden" vilket betyder att bokföring av en inkomst eller utgift sker när kontanter kommer in eller lämnar kontot/plånboken. Jag använder samma metod för kapitalvaror så som datorer, TV apparater och till och med bilar. 

Ett företag hade istället lagt spagettin och ölet i ett lager (tillgång) som sedan kostnadsfördes antingen när varan användes eller i värsta fall när den blev dålig och behövde kasseras. Vanligen finns det ett element av försiktigthet i lagervärdering där lager som legat länge skrivs ner till det att det inte lägre har något värde även om det rent fysiskt finns kvar och det inte är något fel på varan så anser man att risken för att det är osäljbart/oanvändbart ökar om en vara har legat väldigt länge. För bilen, datorn eller TV'n skulle företaget (förutsatt att det är ett betydnade värde) bestämma en livslängd på varan och sen skriva av den över den tiden. Troligen 5-10 år för bilen och 3 år för elektronik.  

Fördelen med detta sätt att bokföra är att man får matchning mellan kostnader och intäkter men nackdelen är att det är en hel del att hålla reda på...tänk bara om du skulle bokföra varje gång du tog något ur kylskåpet, skafferiet eller källaren. Därför skulle jag inte rekomendera någon att göra detta med en privat budget. 

Styrkan med kontantmetoden är dess enkelhet, att man bokför kostnader i förväg snarare än i efterhand medan svagheten är att om du har köpt (eller fått) en fin flaska vin, Entrecote eller en dyr variant av pasta så är det efter att köpet genomförts "billigare" att använda upp dessa varor jämfört med att köpa något billigt i butik. Att korka upp en fin flaska rött och steka på Entrecoten blir alltså billigare än att göra en pizza och köpa ett par folköl till fredagsmiddagen. Alla saker ska ju förbrukas men säg att du veckan efter har något att fira och vill äta något lite extra och då får gå ut och köpa Entrecote och Amarone igen så har ju detta som först bokföringsmässigt var en besparing nu blivit en utgiftshöjning. På samma sätt kan bilen eller datorn uppfattas som billigare än vad den är då den redan är betald och inte drar några stora kostnader månadsvis. 

Detta med lager är väldigt tydligt hos oss just nu, vi hade nämligen en kombinerad 40års- och inflyttningsfest i somras och dessutom hade vi möjlighet att beställa vin billigare från Tyskland vilket gör att vi har STORA lager hemma just nu vilket fullständingt sänkte budgeten i augusti men nu kommer "hjälpa" budgeten i flera kommande kvartal. I sig är detta inte något problem för oss då sparsamheten är så grundmurad och vi har dessutom via olika tidigare experiment kommit fram till i vilken utsträckning vi vill dricka vin eller äta extra bra mat.  

Men för dig som är nybörjarsparare kan vara något att tänka på när du blåser på med spar-/snålmånad....blir det verkligen en besparing eller är det snarare så att du skjuter kostnader framför dig?

Hur gör du bokföringen av kostnader? Vilka ställningstaganden har lett fram till valet av metod?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar