Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
16 oktober 2016

Lästips? - Shopstop...rapport från ett (halv)celibat!

Normalt skriver jag bara om böcker som jag vill rekommendera, jag läser mycket mer än vad som läggs ut här på bloggen men jag väljer ut det jag vill tipsa om. Den här boken känner jag dock att jag måste skriva om även om det inte är en helhjärtad rekomendation. 

Boken i fråga är Shopstop - Rapport från ett celibat skriven av Gunilla Brodrej som är kulturjournalist och jobbar sedan många år på Expressen. Författaren beskriver ett "köpstoppsår 2013" uppblandat med intervjuer med forskare, miljömarxister, religösa ledare med flera kring synen på konsumtion utifrån olika synvinklar. 

Själva köpstoppet tycker jag är ganska ointressant, det är relativt halvhjärtat jämfört med andra (till exempel Ann-Christin Gramming som skrev "Köp inte den här boken" och driver köpstoppsbloggen) och det är så många undantag från köpstoppet så att jag undrar vad det egetligen syftade till...varför skulle det vara OK att köpa flygresor, teaterbiljetter och finkaffe men inte nya strumpor eller skor? Jag förvånas också över dramaturgin kring att alla kläder och skor verkar gå sönder redan efter några månader av det nya året...jag och frun köper ganska lite kläder och jag är övertygad om att vi med lätthet skulle klara ett år utan att köpa någonting...det verkar dramatiserat på ett konstlat sätt att allt i garderoben faller i bitar redan efter några månader av ett köpstopp och det låter nästan som att författaren går klädd i lump mot slutet av året. Det är också konstigt att när något "måste" köpas (så som skidor för att delta i tjejvasan) så kommer det aldrig på tal att söka efter begagnade alternativ. Det visar sig också att författaren inte säger sig ha sparat några pengar under köpstoppsåret vilket ju innebär att hon rent bokstavligt måste ha bytt strumbyxor mot finkaffe och vinterjacka mot charterresa och då kan man fråga sig om det var ett köpstopp överhuvudtaget. 

Å andra sidan är det intressant med de olika intervjuerna. Att få höra allt från miljömarxister till marknadsliberaler, psykologer som behandlar köpberoende och ärkebiskopen resonera och fundera kring konsumtionsbeteenden. Intressant också att alla verkar inse att nutidens form av tanklös prylkonsumtion inte ger lycka och dessutom är ohållbar för världen. Men att ingen verkar ha någon riktigt bra lösning på hur vi ska ta oss ur det och att alla verkar otroligt rädda för att komma med pekpinnar. Personligen tror jag på konsumtionsutbildning/upplysning eftersom jag är övertygan om att en frimarknad kräver en upplyst konsument. Har också svårt att se att detaljerade regleringar kan ersätta rollen som den upplysta konsumenten.

Sammantaget då skulle jag säga att 1/3 av den här boken är riktigt läsvärd medan 2/3 är på en nivå som vi troligen både kan ha och mista. Tycker att köpstoppet är allt för halvhjärtat för att vara intressant. Vad som däremot är intressant är att detta experiment gjorde vissa människor ganska upprörda när det pågick...vilket är löjeväckande och visar hur känsliga människor är för att bli ifrågasatta i sin konsumtion...till och med på detta mycket milda vis. 

Har du läst boken? Vad tyckte du? Har du kanske något att rekomendera?  

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar