Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1371
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 maj 2017

Det kom ett bud...vad ska jag nu göra med alla pengar?

I onsdags morse så tittade jag som hastigast på mobilen om det hänt något på börsen under den första handeln. Till min förvåning hade mitt favoritbolag Hafslund gått upp cirka 12% men jag funderade inte så mycket på det. För det första så är det en illikvid aktie som ofta rör sig ganska mycket enskilda dagar och sen tycker jag generellt att den varit ganska försiktigt värderad med tanke på hur bra det gått för dem trots låga elpriser de sista åren. 

Jag klickar mig ändå vidare och då visar det sig att det kommit ett bud på 100 NOK per aktie vilket är en premie på typ 13% jämfört med kursen dagen innan. När jag läser vidare så framgår det att huvudägaren (Oslo kommun) redan har ett avtal med den största minoritetsägaren (Fortum) vilket gör att de redan kontrollerar nära 90% av aktierna. Budet är i min mening lågt och möjligheten för en budhöjning i det närmaste obefintlig. Då återstår bara att konstatera fakta. Vi kommer få lite drygt 250 000 för våra aktier och dessa måste jag finna nya arbetsuppgifter till.

En del av pengarna kommer jag inte att återinvestera i energi eftersom det har varit lite överviktat i portföljen helt enkelt för att Hafslund har varit ett bolag jag har haft extra stor tilltro till så säg att någonstans mellan 150-200 tkr kommer finnas tillgängligt i portföljen för nya investeringar inom energisektorn. 

De enda energi bolag som jag tittat på lite tidigare är Eolus och Arise de båda vindkraft bolagen där Eolus har varit duktiga på att löpande ha lönsamhet i sina projekt medan Arise är den som har faktisk elproduktion i större skala. Fortum är ju också noterat i finland och de blir ju delägare i vissa av Hafslund tillgångar även efter avnoteringen. Fortum säger sig jobba mot en mer miljövänlig profil men har idag en betydande del kärnraftsproduktion med vilket jag ser betydliga ekonomiska, miljömässiga och politiska risker. Jag har också det lilla vattenkrafts bolaget Skånska Energi i portföljen och detta innehav skulle kunna utökas.

En idé jag har är att köpa lite mer i Skånska (+20 tkr totalt 150 tkr)  samt addera Fortum (100 tkr) och Arise (50 tkr) till portföljen för att ersätta Hafslund.  Eller skulle jag tänka lite annorlunda och addera en annan typ av energi spelar typ Nibe i portföljen?

I detta fall är jag dock ovanligt velig och osäker så all input tas tacksamt emot! 

Taggar (blogg): 
23 februari 2017

#uppesittarkväll - 2 100 000 och portföljen är klar! Vad nu?

I och med att lönen för januari kom in vilken gav ett sparrekord av aldrig tidigare skådat slag så överförde vi också de sista pengarna in i portföljen. Jag väntade också ut rapporterna på vissa bolag för att göra de sista köpen och jag har nu kompletterat Investor, Kinnevik och Ratos upp till den nivå där jag vill ha dem för tillfället. Det betyder att vår portfölj av "fritt eget kapital" idag uppgår till cirka 2,1 miljoner varav knappt 1,9 i aktier och cirka 160 tusen i likvider och knappt 80 tusen investerade hos  Lendify (affiliate).  

Nu är alltså portföljen klar och jag kan somna om fram till nästa omgång kvartalsrapporter och bolagstämmor (som jag i år faktiskt tänker mig besöka i större utsträckning än tidigare nu som fri). Men vad menar jag med att portföljen är "klar" och hur kommer jag jobba framöver? 

Fördelningen i portföljen är nu sådan som jag avsåg att den skulle vara, något innehav är lite för stort (Hafslund, Skånska, Kesko) och det saknas möjligen något inom energi om jag kan hitta ett utdelande bolag med inriktning mot förnyelsebart så kanske det blir ett köp. Men grovt så är portföljen hos  Nordnet (affiliate) så som jag vill ha den.

Framgent blir det tre saker i fokus: 

  • Vi har några månader med bra inkomster kvar framöver och vi avser att bygga likvider som motsvarar cirka 2 årsutgifter (240 * 2 = 480 tusen) med hjälp av detta kassaflöde (idag cirka 1 år så 240 nya tusenlappar behövs).
  • Löpande återinvestering och omvikning kan vi göra i samband med utdelningar. Vissa av de bolag där vi tycker oss vara lite överinvesterade är också relativt högutdelande och då har vi möjligheten att i vår inte  återinvestera och därmed vikta ner utan att göra några transaktioner. I andra aktier avser vi återinvestera utdelningarna. 
  • Säkra hem eventuella vinster, jag är lika osäker som någon annan på var börsen är på väg men eftersom vi entrar uttagsfasen för vårt fria egna kapital så kommer vi troligen att säkra en del vinster om börsen förtsätter uppåt. Samtidigt är ju en relativt stor del av vårt bundna kapital (pension) fortsatt exponerat mot börsen så om den fortsätter uppåt under lång tid så kommer vi ändå vara mycket nöjda. 

 

Generellt kommer jag fotsätta på den inslagna vägen och spendera ganska lite tid med att kolla på kortsiktiga fluktuationer på börsen. Den tiden kommer jag istället ägna åt andra projekt vid sidan om och här på bloggen kommer ni säkert också se en större mängd mer filosofiska och frihet/sparsamhets-inriktade inlägg medan börsen får lite mindre plats. Det finns dock så många duktiga aktiebloggare både här hos tradeveue och på andra håll så jag tror att mitt bidrag är något annat. 

Hur ser det ut med era portföljer? 

8 december 2016

Småförändringar i portföljen - ränta, valuta och energipriser!

Som vanligt är det ungefär lika roligt att kolla på min portfölj som det är att kolla på färg som torkar. Vissa bolag har i och för sig rört sig rätt mycket men om man tittar på totalen så är det en fortsatt positiv trend men långsamt som en snigel så som det ska vara.

Månadsköpet föll på Investor som väntat och värdet är nu uppe i en försvarbar nivå nu blir det ett innehav bland många som får mer pengar när jag tycker att det blir bra lägen. 

Har även gjort ett för mig ovanlig avyttring när jag minskade innehavet i Hafslund med 10% efter att aktien gått starkt. Det är vårt största innehav med god marginal och jag tror fortsatt på bolaget men tyngden i portföljen blev tillsist för stor så då blev det en liten försäljning på margnalen. Hafslund gynnas av högre energipriser och högre ränta varför de har gått upp relativt mycket på senare tid. Efter försäljningen finns det nu knappt 30 tusen i likvider på depå, som kommer investeras inom kort. Får se vad det kan bli för kul..kanske Axfood. 

Mina REITs är tvärt om mot Hafslund känsliga för ränteuppgång varför de har gått ner en del efter Trumpsegern samtidigt som dollarn har förstärkts mot kronan vilket delvis motverkar fallet. Om kurserna går ner ytterliggare så kan det tänkas att det blir köp framöver. Lendify experimmentet fortsätter som beskrivet i inlägget från igår.

Lite pengar ligger och skrotar på ett konto hos SBAB och ger 0,7% ränta...dessa pengar är på väg in på börsen men med en takt på 25 tkr i månaden så tar det en stund. I januari får jag dessutom avgångsvederlag från min tidigare arbetsgivare motsvarande 6 månadslöner...så det kommer påfyllning snart....tack för det. Kommer nog kännas konstigt att få sin högsta inkomst någonsin ett år efter avslutat värv. 

Som välkänt för dom av er som regelbundet läser bloggen så har jag mina investeringar hos Nordnet och Lendify. Om ni inte redan använder dom kan jag varmt rekomendera att ni går in och registrerar er som användare och ser vad de har att erbjuda om ni sedan väljer att fortsätta som kunder är ju helt upp till er. Om ni gör det och använder mina länkar ovan så får jag en liten summa som tack för detta. Om ni undrar vad målet med detta är för Farbror Fri så tipsar jag om att ni går in och läser detta inlägg om hur jag ser på min mission framöver. Sammanfattat kan dock sägas att alla eventuella inkomster återinvesteras i att göra bloggen bättre och att förhoppningsvis kunna komma ut och föreläs i framtiden.   

Hur har era portföljer utvecklats den senaste månaden efter Trump, Opecmöten med mera? Tråkigt hoppas jag:-)

Taggar (blogg): 
5 december 2016

Öhhh du November är slut...hur gick de då?

Det här med månadssammanställningar är knepigt för jag vet inte riktigt vad som är intressant för er andra att läsa om. Våra kostnader är ganska stabilt på 20 tusen per månad eller mindre om vi inte gör någon större festlighet eller större projekt. Dessa projekt kommer jag då troligen ha skrivit om på bloggen. Sparandegraden var drygt 50%..igen. December blir nog lite sämre (ska bland annat köpa liftkort inför vintersäsongen) men jag tror att vi skulle kunna komma in runt 75% sparandegrad motsvarande 750 tkr för helåret...å det är bättre än målsättningen..

Portföljen fortsätter att utvecklas väl, mitt största innehav det norska kraftbolaget Hafslund var också den största vinnaren. Högre energipriser och högre ränta är bra för detta bolag tillskillnad från många andra.  Nu börjar dock Hafslunds andel i portföljen bli obekvämt stor varför det kan hända att jag skalar av litegrann. (Generellt försöker jag hålla mina innehav i spannet 3 månadsbudgetar (60 tkr) och 1 år (240 tkr). Resonemanget bakom detta är att under 3 månader är det för litet för att bry sig...och över 1 år så är det lite för många penga-ägg i samma korg.) Lendifyexperimentet fortsätter som planerat och jag har fått mina första inbetalningar och placerat i nya lån. 

Jag har som vanligt också sammanställt månaden...för den som vill nörda ner sig lite...det här var ingen överdrivet sparsam månad som ni ser. 

Hur såg november ut för er andra..några positiva eller negativa överaskningar...eller gick det som på räls? 

Taggar (blogg): 
24 oktober 2016

Inför uppesittarkväll - om du bara fick ha 3 aktier?

Personligen försöker jag hålla mig till en ganska koncentrerad portfölj av bolag på just nu 16 bolag och maximalt 20. Anledningen till detta är att jag vill ha möjligheten att följa mina innehav realtivt nära och om portföljen blir för stor så blir detta en större uppgift än jag har tid eller lust till. Samtidigt kan man lätt argumentera för att en portfölj med allt för många bolag börjar närma sig en indexfond vilket då kanske ändå skulle vara ett bättre val. 

En övning som jag brukar göra ibland  är att tänka i termer av vilka aktier jag skulle behålla om jag bara fick ha 3 (och inte investmentbolag...det är fusk). Skulle det gå att diversifiera med så få bolag och om det går varför äga fler?

För egen del skulle valet falla på:

1. Hafslund - Producent och distributör av energi (främst vattenkraft) med huvudelen av verksamheten i Norge. Stabila återkommande kassaflöden med hyfsat stor andel från nätverk så inte bara beroende av elpris. Utgör även en naturlig hedge mot högre energipriser.

2. Axfood - Svensk livsmedelshandlare med kedjor som Willys och Hemköp. Stabil och fukuserad verksamhet. Fokus på lågpris gör att de bör kunna tjäna pengar även under sämre tider. Verksamhet i huvudsak i Sverige.

3. Senior Housing Properties Trust - Amerikanskt bolag som förvaltar byggnader för äldreboenden och andra vårdbyggnader. Verksamhet i 39 stater med över 400 olika fastigheter. Äldre är en växande kundgrupp och diversifieringen av typ av byggnad samt den geografiska spridningen över USA ger en bra riskspridning. REIT´s delar ut över 90% av vinsten vilket ger en god direktavkastning.  

Jag bedömmer att alla bolag i min portfölj har god kvalitet men dessa ovan är så stora och olika att jag tänker att en portfölj med bara dessa tre bolag mycket väl skulle kunna ha en acceptabel risknivå. Det är svårt att se vilken enskild ekonomiskt förändring som skulle kunna få samtliga dessa bolag samtidigt på fall. (När jag säger på fall så menar jag inte börsfall (vilka kan sänka allt under en period) utan jag menar operationellt). Nu är jag inte så modig så jag behåller alla 16 bolagen (varav två investmentbolag) men det är en intressant övning tycker jag!

Vad skulle du välja om du bara fick ha 3 bolag i portföljen?

8 mars 2016

Vår diversifieringsstrategi!

Som ni säkert har förstått vid det här laget så är inte FFF en börsbloggare utan mer fokuserad på hur man sparar ihop och bevarar ett kapital genom låga kostnader. Dock kvartsår faktum att om man inte ska bli fattigare för varje dag som går så behöver de sparade pengarna investeras. Om ni är intresserade av hur får portfölj ser ut så finns den här eller också kan ni följa oss på shareville där jag heter frivid42. 

Vår diversifieringstrategi utgår ifrån kategorierna i vår egen budget. Vilka är Boende, Energi, Transport, Livsmedel, Kommunikation, Kläder & Fritid samt Övrigt. Vi tittar på vilken andel dessa utgör av vår sparsamma budget och sen försöker vi hitta företag som passar i dessa kategorier och som vi samtidigt ser som attraktivt värderade. I grunden har vi en "köp och behåll" strategi men det händer att vi gör transaktioner om vi upplever att något bolag utvecklas i negativ riktning eller om värderingen blir för ansträngd. Ett exempel på detta är när vi tidigare i år valde att sälja vårt innehav i Axfood då värderingen känns väl magstark även om det är ett fint bolag. Vi har även gjort en del affärer i till exempel Mekonomen när den har svajat upp och ner kraftigt. Sålt över 200 och köpt tillbaka för 160-170...Men som sagt i grunden "köp och behåll"

Förutom det rent bolagsmässiga så väljer vi också att diversifiera valutor och satsar då på Europa (EUR, NOK, SEK) samt Nordamerika (USD, CAD) också det därför att det är delar av världen som vi har en förkärlek för varför det är mer troligt att pengarna kommer användas där..så någon form av naturlig hedge. 

Bakgrunden till att vi väljer att diversifiera på detta sätt är två. 

1. Naturlig hedge mot valutarörelser genom att vi har tillgångar i de olika valutor som det är mest troligt att vi kommer använda. Även mot till exempel fluktuationer i energipriser...där vi till exempel i vår privata budget förlorar på högre elpriser vinner våra två bolag Hafslund och Skånska Energi på detta. 

2. Våra innehav motsvar den typ av varor och tjänster som vi använder eller skulle kunna tänka oss att använda även om vi är mycket sparsamma. Det betyder att jag tror att de flesta av bolagen i portföjen kan fortsätta att tjäna pengar även i lite tuffare tider eller om vi skulle lyckas med vår mission att göra folk mer sparsamma. 

Vår intention är att hålla antalet innehav till 15-20 stycken då jag inte tror på att diversifiering bortom det ger så stor effekt och det är dessutom svårt att följa alla bolag och då tycker jag nog att man ska fundera på indexfonder. Dessutom är vi "tvingade" i pensionsportföljerna att välja fonder så där har vi en bredare diversifiering. 

Hur ser ni andra på diversifiering? Vad tycker ni om vårt tankesätt, bra eller bajs? 

 

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (13)

Taggar