Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1400
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
8 april 2017

Utveckla genom att avveckla!

I söndags morse gick vi ut i trädgården och möttes av vårsolen med spade i handen. Uppdrag att återskapa vad som genom de senaste åren blivit en nästan helt överväxt stenbelagd gång mellan huset och parkeringen. 

Jag har ju tidigare berättat att vi har olika planer för att utveckla vårt hus och trädgård men att vi tar det i långsam takt för att det ska bli rätt och för att vi inte heller vill läga ner onödiga pengar eller riva ut sådant som faktist är funktionellt.  Vi är dock inte heller imuna mot konsumismens lockrop och när vi stod där på trappen på morgonen så började vi genast prata om vad vi skulle göra kring trappen...bygga en ny trapp..större..skulle vi lägga sten runtom eller skulle vi kanske bygga ett trädäck? Hur som helt inget av detta skulle hända just den dagen och vi började jobba med projektet för dagen. 

Med barnen springande kring benen och kompisar/kusiner till dem som kom och gick..men också hjälp från svärföräldrarna  så hade vi när det blev middagstid åter igen skottat fram den 15 meter långa gången som numera är nästan 1,5 meter bred (jämfört med 50 cm innan...). Av bara farten hittade vi också en stenlagd kant mot parkeringen som var så överväxt att vi alla (och då är ändå frun uppväxt i grannhuset) blev förvånade att det fanns sten under den gräskanten.  

Under dagen som vi jobbade så växte något fram hos oss, borta var helt planerna på att lägga sten och bygga altaner i närtid och fram kom den mycket mer rimliga idén att vi under den första hela våren och sommaren i vårt hus ska utveckla genom att avveckla. Vilket vi definierar som att fokus blir på att ta bort och klippa ner växter, skrapa bort överväxt vid byggnader och kantläggningar och gräva om i planeteringar. Kort sagt inte tillföra något nytt innan vi har koll på vad som finns. Att minska på antalet växter för att bara ha de kvar som vi verkligen gillar och tycker är värt att satsa på och utveckla trädgården så att det blir lite mer ätbar odling. Ta bort buskar som växt för mycket, fälla träd, fräsa stubbar etc men inte tillföra några nya uteplatser, altaner..och kanske inte ens växter utöver nån liten kruka med örter. 

Det är så lätt att vilja lösa ett problem (i detta fall en rörig trädgård) med att tillföra något när det kanske är "för mycket" som är problemet. Samma erfarenhet märkte vi när vi flyttade in i huset, vi ville egentligen komma igång väldigt snabbt med att göra förändringar men fick hindra oss både för att vi hade för mycket grejer (vi flyttade in i ett möblerat hus från ett hus som var dubbelt så stort som det nya..) men också därför att det blev lite nya förutsättningar i det nya huset. Vi behövde "bo in oss" och vi har redan ändrat oss flera gånger både kring vad som ligger först på agendan att ändra på, men också hur vi ska utnyttja ytan och vem som ska bo i vilket sovrum. 

Som vanligt får jag lägga in en brasklapp här, det är inte så att vi aldrig någonsin kommer bygga eller utveckla på det viset. Till hösten är det dags att bygga om övervåningen på vårt hus efter ett drygt år av tid då vi kännt vad som behövs. Det är också troligt att vi kommer bygga om vår trapp på något vis framöver det kommer dock ske som en utveckling efter en lång avvecklingsfas. 

Hur tänker du kring utveckling och avveckling? 

 

 

Taggar (blogg): 
30 juni 2016

Svårt att sälja huset och bokföring enligt försiktighetsprincipen...

Tyvärr har det varit svårare än vi trodde att sälja vårt hus. Intresset har varit relativt OK och 14 familjer har varit och kollat vilket är ganska bra för en liten ort. Fyra av dessa har varit intresserade på riktigt men av olika skäl har dessa fallit ifrån, någon hade ett hus som de behövde sälja först någon annan fick nej från banken för lånet. På slutet kvarstod bara en familj som verkligen gjorde allt för att få till köpet men dem fick inte OK från banken på grund av att en av dem hade en lön som till stor del består av olika typer av tillägg med en låg grundlön...banken räknar på grundlönen och de fick nej. 

Den sista famlijen är så pass intresserade av huset att de nu frågade om de kunde få hyra huset och vi funderar på en lösning där de kommer att hyra under ett år och få tillgoräkna sig hyran mot ett köp om de väljer det senare. Fördelen med detta är att vi får bra hyresgäster som troligen kommer se sig själva som ägare varför det är troligt att de tar väl hand om huset. Vi kommer sätta en lite högre hyra för perioden om de backar ur för att ge incitament till att faktiskt köpa. Om köpet går igenom på den här vägen slipper vi även att betala till mäklaren så sammantaget blir detta en bra affär för oss om familjen senare köper men under tiden kvarstår vi med en risk som ägare av två hus. 

Alternativet till detta är att ta bort huset från marknaden nu och återkomma om ett par månader med en ny annons och försöka sälja igen. Då med ny beskrivning, nytt foto och ett lägre utgångspris och vi står också kvar med alla huskostnader under tiden samt vi behöver komma förbi ibland och sköta huset. Ingen av dessa alternativ är vad vi önskar oss så det är lite som att välja mellan pest och kolera just nu...ska föröka komma till beslut nu i helgen.

Eftersom allt kring flytten nu är osäkert så kommer vi att från och med nu tillämpa "bokföring enligt försiktighetsprincipen" vilket för oss i detta fall betyder att vi i juli kommer ta alla flyttkostnader (20-25 tusen) direkt som kostnad istället för att som vi tills nu har gjort tänkt oss att avräkna vid en försäljning det känns bättre att ligga på den sidan och vara lite extra försliktig snarare än att blåsa upp ett sparande och lura sig själv om luften går ur och vi tvingas sälja mycket billigare än vad vi tänkt. En eventuell hyra kommer vi oavkortat använda att amortera ner lånet på huset och kommer inte räkna som någon inkomst också det för att ta den försikta skola fram till vi vet vad som händer. 

Är det någon läsare som har några erfarenheter av likande situationer? Vad gjorde ni? Nått ni är nöjda med eller ångrar? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar