Fantastiska Farbror Fri
Likes
298
Antal inlägg
1266
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 dag

Fredagsfunderingen - Vad kostar det att jobba?

Alla som jobbar får varje månad en lön från arbetsgivaren vilket är ett väldigt tydligt kvitto på vad man har gjort. Något som dock är lite mer otydligt är vad det faktiskt kostar att jobba. I detta fall menar jag den faktiska kostnaden i kronor och öre och inte kostnaden i tid. 

(Min nuvarande "pendling" på cykel med denna utsikt har väldigt liten eller ingen kostnad och utsikten får jag ändå på köpet:-)

Tror att jobbet kostar mer än vad de flesta tänker på därför att kostnaderna kommer i så många olika kategorier:

  • Pendling - en ganska tydlig kostnad för jobbet är ju pendlingen. Om det sker med bil så kan det röra sig om ganska stora belopp varje månad och man bor inom promenadavstånd så är det en försumbar kostnad. 
  • Kläder - många jobb kräver speciella kläder vilka måste inhandlas. Speciellt för personer som jobbar på kontor är detta inget som ersätts av arbetsgivaren utan i jobbet finns en förväntan om att dyka upp i kostym och skjorta eller motsvarande för kvinnor. Om arbetsplatsen är "fin" så kanske det ställs underförstådda krav på att dessa kläder ska vara av en viss typ eller märke. Även här kan kostnaderna variera stort.  
  • Barnomsorg - vi har i Sverige en kraftigt subventionerad barnomsorg men faktum kvarstår att vi betalar månadsvis för att ha våra barn hos någon annan. En mycket bra service men hur som en kostnad för att arbeta. 
  • Mat - om man jobbar mycket ökar risken för att man tar genvägar med maten, Köper dyra halvfabrikat, äter ute på lunchen och hämtmat flera gånger i veckan. När man har dåligt med tid riskerar man också att planera dåligt och ha svårare att planera maten efter erbjudanden och säsonger vilket blir dyrt. 
  • Bekvämlighet - förutom maten ökar frestelsen i att skaffa sig ytterligare bekvämligheter i form av städning hemma, fönsterputs, hantverkshjälp etc. 
  • Sjukdom - I allra värsta fall kan jobbet göra dig sjuk.  Antingen kortsiktigt när du inte tycker dig kunnat ta tid och vila upp dig med en förkylning och därför blir mer sjuk. Det kan också bli alvarligare med utbrändhet eller utslitning rent fysiskt då det finns för lite tid till återhämtning. Det kan också bli en bieffekt av att äta dåligt på grund av dåligt med tid.

(När man har lite mer gott om tid kan man laga fantasiskt god och billig mat dagligen) 

Det är väldigt svårt att sätta några exakta prislappar på kategorierna ovan men för vår del så bedömmer vi att vi hade cirka 5 000 kr i högre kostnader månadsvis när vi båda hade heltidsjobb. Eftersom detta var efter att vi kritiskt granskat våra utgifter och sparat in på mycket onödigt så tror jag att många andra har betydligt högre kostnader relaterat till jobbet. Denna kostnad bör rimligen dras av från lönen när man tittar på vad man faktiskt får för sitt jobb. Jobbet tar också vanligtvis betydligt mer tid än bara arbetstiden med pendling och annan kringtid så om man räknar verklig timlön så kan den bli bra mycket lägre än vad man först tror. 

Låt mig ta ett kraftigt förenklat räkne exempel:Säg att du har en månadslön på  25 000 kr i månaden (motsvarande 150 kr i timmen beräknat på 21 arbetsdagar i månaden á 8 timmar). Det blir cirka 20 000 efter skatt eller 120 kr i timmen. Säg att pendling och kringtid blir ytterligare 10 timmar i veckan (dvs 10 timmar om dagen från du åker tills du är hemma) då blir den verkliga timlönen 95 kr. Säg också att pendligen sker med bil, du behöver äta ute ett par gånger på grund av tidsbrist och kläder kostar lite extra sammanlagt 4 000 kr i månaden. Den verkliga timlönen på sista raden efter skatt och omkostnader baserat på all tid som jobbet tar blir då istället cirka 75 kr (50% av vad som stod på lönespecifikationen). 

Hur ser det ut hos er? Har ni funderat på detta? 

Taggar (blogg): 
3 dagar

Spartipset - Små förpackningar

Ny på bloggen börja här!  

 

Traditionellt så rekommenderar ju sparekonomer och andra förståsigpåare  att man ska köpa storpack för att spar pengar och det är i många fall en bra ide. Att köpa toalettpapper eller duschtvål i storpack innebär inte sällan att man får upp till 50% mer per spenderad krona. Detta är dessutom produkter som med säkerhet går åt och som har lång hållbarhet. 

 

(Onyttigheter gör sig bättre i små förpackningar)

 

Det finns dock områden där jag har märkt att små förpackningar är bättre:

 

 

  • Vanligaste förpackningen - i vissa fall så är den mindre förpackningen av en vara has så pass mycket högre omsättning så att den är mycket mer lönsam för butiken. I dessa fall så blir storpacket en specialvara och om man tittar noga så har det ett högre kilopris. Det brukar också vara så att alla erbjudanden gäller den mindre förpackningen som då väldigt ofta är billigare. Detta är bland annat vanligt i mejeridisken där 5dl förpackningen av grädde ofta är billigare per liter än literförpackningen. 
  • Hållbarhet - vissa produkter har väldigt lång hållbarhet så länge de är i oöppnade med flera månader till ”bäst före” och många gånger håller de låååångt efter även det datumet. Mitt favoritexempel här är leverpastej som håller väldigt länge i en oöppnad förpackning men som kan mögla på några dagar öppnad. Den lilla vinsten som det eventuellt är att då köpa en stor förpackning äts snabbt upp av att ett par skivor glöms bort längst in i kylen och blir dåliga. Vi är riktigt duktiga på att äta upp allt men det händer även oss. Det samma gäller ost, syrade mejeriprodukter, salami, skinka etc.
  • Onyttigheter/Onödigheter - ett område där stora förpackningar ofta är väldigt billiga är onyttigheter. Detta då de är billiga att producera och egentligen onödiga. Vi är dock inte rabiata och köper ibland tillexempel läsk. Vi väljer då att köpa mindre flaskor trots högre literpris. Fördelen är att vi kan låta barnen dela på en flaska vid något tillfälle eller blanda en drink och sen är det slut. Annars så blir en stor flaska liggande i kylen och blir avslagen…eller ett ännu sämre alternativ..vi bälgar i oss en extra liter läsk för att inte slösa bort den. På detta sätt så sänker vi den totala kostnaden, minskar slöseriet och gynnar hälsan. 

 

Sammanfattningsvis skulle jag säga att det handlar om att fundera över vilket typ av produkt det är och hur man kan minska kostnaden och/eller svinnet. Att hata slöseri är en bra start! Har ni fler exempel på när ni köper stora förpackningar och när de små är bättre?

Taggar (blogg): 
22 juni

Fredagsfunderingen - Enkel, god och billig sommarmat!

Som småbarnaförälder så är det lite speciellt med sommar och semester. Det är super skönt att kunna ta dagen som den kommer och inte passa några tider. Samtidigt så kräver ju barnen en del aktivitet och det duger inte å sitta och dricka kaffe och skriva blogginlägg..som till vardags. 

En sak som tar en hel del kraft är att man ska äta 3 ggr per dag. Jag gillar att hålla på med maten men även för mig känns det som om man oavbrutet kämpar på att tänka ut nästa måltid. Just av den här anledningen blev jag så glad när vi för några veckor sedan kom på en ide för att minska detta utan att för den sakens skulle behöva jobba mer med maten och inte heller köpa en massa färdigmat. 

Det vi kom på (är att grillen är varm flera timmar efter att man har grillat på eftermiddagen. Då funkar det utmärkt att lägga in ett par kycklingar som får bli långsamt grillade/rökta på eftervärmen. Det grillas på kolen som redan används så ingen extra kostnad och eftersom det är låg värme behöver de i stort sett ingen passning utan kanske vända dem en gång under två timmar varefter dom läggs i behållare  och in i kylen. Nästa dag är det bara att greppa lite bröd, lite frukt/grönsaker och sina redan färdiggrillade kyckningar och ta med till stranden. Vips, en enkel, god och billig hemlagad måltid! 

Dettta är mitt tips till er! Nu vill jag ha era bästa tips? Gott, enkelt, billigt är ledorden! 

 

 

Taggar (blogg): 
11 maj

375 kr netto i timmen för att handla mat....

Många som försöker jonglera både jobb, barn och andra aktiviteter verkar tycka att det är väldigt smidigt att handla mat på nätet..och vad vet jag? Jag är inte intresserad då jag gillar att gå i mataffären och se varorna, kunna upptäcka små erbjudanden på kort datum och bedömma kvaliten på frukt och grönt. 

Tycker att det är riktigt trevligt att gå i mataffären (den enda affären där jag trivs). En snabb överslagsräkning ger att den mat som min familj äter skulle kosta cirka 5 000 kr i månaden med ordinarie priser. Eftersom jag är en ihärdig jägare på bra priser, inte minst tillfälliga partier och varor med kort datum kan vi istället klara oss på 3 500 kr till mat per månad (ibland mindre när vi verkligen försöker minimiera kostnaden).

Om vi accepterade en matkostnad på 5 000 kr så skulle inhandlningen kunna ske på en butik och väldigt snabbt (1 timme i veckan) men nu besöker jag istället flera butiker vid veckans inhandlingstillfälle. Detta tar ungefär en extra timme i veckan. Men den timmen lägger jag gärna eftersom jag som sagt tycker att det är roligt och trevligt att gå i mataffärer. 

Häromdagen satt jag dock och funderade lite över detta och insåg att jag nog sällan gjort något med så bra timpenning. Tog fram miniränkaren och delade månadsbsesparingen 1 500 kr med tidsåtgången 4 timmar och fick fram netto timlönen på 375 kr..inte illa. För att dra in motsvarande på ett jobb hade jag behövt det dubbla i timlön vilket är långt mycket mer än vad jag tjänade i mitt tidigare välbetalada jobb. 

Skillnaden är ju såklart att det finns en gräns för hur mycket billigare mat man kan få och timlönen är snabbt avtagande på att jaga ännu bättre priser. Dock som fri mångsyslare som dessutom gillar att gå i mataffärer så är det väl värt tiden. 

Taggar (blogg): 
6 mars

Tillbaka till verkligheten - Spara 70% på maten och 80% på boende och transport!

Det märktes att många var på sportlov förra veckan och troligen är det väl så att man inte gärna läser sparbloggar när man bränner iväg 150 spänn på en kladdig hamburgare i sportlovsbacken. Vilken tur då att du nu är tillbaka i verkligeheten och kan ta tag i att bygga ett liv som du inte behöver åka på semester ifrån. 

Vi var också i backen men vår tillkommande kostnad för detta var i det närmste noll då vi bor nära och redan har säsongskort. Vi packade matsäck och njöt i fulla drag av åkningen både på lördagen före lovet i strålande sol och på tisdagen som började regnigt men sen artade sig riktigt hyfsat. Å så i lördags var vi tillbaka igen då med rikliga mängder nysnö.

 

Detta länkar ganska väl in till förra veckans ämne nämligen boende och hur man kan spara stort på detta. Om du missade det hittar du hela boende- och transportveckan här! Besparingspotential på 70-80% beskrivs i 5 delar. 

För några veckor sedan gjorde vi det samma med maten och visade hur vi klarar oss på 70% mindre än normalfamliljen. Matveckan i 5 delar finner du är

Nu kör vi en ny fantastiskt fri och sparsam vecka!! 

Taggar (blogg): 
17 februari

Matvecka #krossabudgeten (5 av 5) - Summering och fundering!

Då har vi kommit till summeringen och funderingen av matveckan. För många som läser den här bloggen så gissar jag att inlägg som dessa slår in öppna dörrar men jag hoppas även att en del tips kan ha varit till hjälp. 

Veckan har sett ut så här:

  1. Intro - översikt och startpunkt (måndag)
  2. Grundkurs - Restauranger säljer inte mat (tisdag)
  3. Fortsättningskurs - Vad ska vi äta? (onsdag)
  4. Fördjupningskurs - Guide till opportunistiska matinköp (torsdag)
  5. Summering - Fredagsfundering och summering av veckan (idag fredag)

Det går att säga väldigt mycket om mat, och min erfarenhet är att detta är något som verkligen engagerar. Det kan vara allt ifrån åsikter om att man inte ska äta mejeriprodukter till att allt ska vara ekologiskt (eller för den sakens skull att ekologiskt är det dummaste som finns). Det finns också en ide som går igen inte bara på matens område utan även på andra områden att det som är dyrare nödvändigtvis är bättre. Men är verligen tomater för 50 kr kilot bättre än morötter för en femtedel eller tiondel av priset..? Är fläskkarré per definition sämre än oxfile? Jag skulle svara nej på båda dessa frågor...till och med är det så att de billigare alternativen ofta är godare men de krävs att de behandlas rätt det tar tid att laga högrev..men egentligen är det en mer smakrik del än oxfilén. 

En annan sak som inte riktigt fick plats i något av de andra inläggen är att det är viktigt att tänka på procenten. Nu pratar vi inte om alkohol utan om priser. En smaksatt creme fraiche för 13 kr jämför med vanlig för 10 är 30% dyrare. Inte hela världen om det är en produkt som du verkligen uppskattar, men om du konsekvent väljer den som "bara" kostar lite mer så höjer du med ens matkostnaden med 20-50% över hela registret. Vi väljer inte alltid bara det absolut billigaste då skulle vår budget vara runt 2 500 kr men däremot vet vi exakt vad vi gillar och varför vi väljer något dyrare ibland.   

Denna vecka har ju dock handlat om hur man kan spara på maten på ett struktuerat sätt genom att först inse att restauranger inte säljer mat och sen göra aktiva val kring vad man ska äta och hur man ska handla det. Igår gick vi igenom fördjupningskursen kring opportunistiska matinköp vilket är sista steget för den som verkligen vill spara mycket. Tyvärr tror jag att anledningen till att många inte lyckas få ner sina matkostnader är att de börjar i fel ände ...fördjupningskursen först..istället för att först designa in en viss nivå av effektivitet (stora besparingar) för att sedan optimera med hjälp av fördjupningskursen. 

Som jag sa i måndags så är grundförutsättningen för den här bloggen att det finns ett egenvärde i att vara fri och därför har jag satt respektive budget i relation till 4% regeln och räknat upp månadsutgiften med 300 ggr för att visa hur mycket kapital som krävs för att betala maten för all framtid på respektive  nivå. 

  • "Normalbudget" - 12 000 * 300 = 3,6 miljoner 
  • "Familjen Fri budget" - 3 500 * 300 = 1,05 miljoner 

Om man sedan utgår ifrån att "familjen fri" börjar från noll i besparingar och sparar mellanskillnaden mellan de två budgetarna så blir det en besparing på 8 500 i månaden eller 102 000 om året. Med en antagen avkastning på 6% på investerat kapital så tar det då 8 år att spara ihop de pengar som krävs för att finansiera maten resten av livet. Att jämföra med 40 år eller mer för den som inte sparar. 

För ett par veckor sedan så förslog jag i en fredagsfundering att köra denna typ av tema veckor på flera områden.

Nu har vi testat maten...och följande återstår: 

  • Boende och transport (lägger samman dessa då jag menar att transportkostnader är väldigt beroende av hur vi väljer att bo)
  • Kläder, elektronik och övrig (delvis nödvändigt..men kan också bli superdyrt)
  • Resor, semester, boende i annat land (vi vill väl alla uppleva världen?)  
  • Fritid och underhållning (Välja och välja bort)

..tycker ni vi ska fortsätta?

 

16 februari

Matvecka #krossabudgeten (4 av 5) - Guide till opportunistiska matinköp!

Nu är vi inne på dag 4 och fördjupningskursen i serien kring att spara på maten. Dessa metoder är det som möjliggör för vår familj att äta bra för 3 500 kr i månaden (och egentligen skulle vi nog kunna äta för mindre men det är här vi tycker att vi hittat balans mellan kvalitet och pris). Jag tycker att det är ganska kul att gå i mataffärer och gillar att jämföra priser, kolla på hur man marknadsför produkter och försöka förstå hur mathandeln generellt fungerar. Därför gör det mig inte så mycket att jag spenderar uppskattningsvis en extra timme i matbutiken jämfört med om jag skulle skippa detta. Man bör dock notera att i detta sista steg så är det den minsta besparingen och det är också den som innebär mest arbete så detta är inte för alla. 

  • För att kunna ta vara på de möjligheter som ges av extrapriser så har den opportunistiska matköparen ett stort skafferi, frysskåp och gärna en källare. Kylen ska gärna vara ganska liten för färskvaror blir oftare dåliga och en stor kyl bjuder in till att köpa mer än vad som går åt...saker som sedan står längst in på hyllan i mitten (du vet den där...) och blir dåligt..
  • Handla aldrig med lista på annat än det absolut nödvändiga. Om mjölken och smöret är slut så kan du självklart skriva ned det men i övrigt så kan inhandlingen ske baserat på vad som är billigt i butik. Via tjänster som matpriskollen (app) kan en del av detta göras på distans i mobilen.
  • Flexibilitet och fantasi är bra att ha som opportunist. Om det finns billig mjölk med kort datum...kanske göra en pannkaka..eller baka nått? 
  • Var uppmärksam på priser...tro i inte att dyrare är bättre..om du inte vet! Ovan tillexempel finns det en prisskylt på tomater där den ena kostar 15 kr kilot...den andra 49.90...båda är spanska..den billigare är en kvisttomat. Veckan innan var priserna tvärt om på samma butik...
  • En mental (eller fysisk) prislista är bra att ha. Smör är billigt under 50 kr kilot och kan man få det för 40 eller 30 så är det superbilligt. Kyckling med ben är billigt under 20-25 kr men ibland 15 per kilo se foto ovan. Jag har mentala nivåer när jag köper och nivåer (de lägre ovan) när det är så billigt så att jag köper så mycket som jag får/har plats med. 
  • Låt hållbarheten bestämma kvantitet - väldigt många varor har förvånansvärt lång hållbarhet (utan konserveringsmedel) det tyligaste exemplet på detta är pålägg som hel salami, ost och leverpastej. Så länge dessa är i en obruten förpackning har de mycket lång hållbarhet och därför bör man köpa så mycket man har plats med om det är ett riktigt bra pris.  
  • Säsong - det som skiljer nästan mest i pris är grönsaker och frukt det som dock är bra är att dessa vanligen är bäst när de är som billigast. När de vattninga spanska tomaterna kostar 50 kronor på hösten och de goda svenska rotfrukterna kosta 2.90 då är valet lätt. På vintern när underbart goda apelsiner kostar 10 kronor lika så. Vintertid är även frysta grönsaker, bär och även tillexempel tomat på burk bra alternativ då de färska alternativen är både dyrare och sämre. 
  • Kort datum/Utgående varor/Slut på helgen - under de senaste åren har vi nästan aldrig köpt något kött eller pålägg som varit på fullpris. Delvis via erbjudanden men ännu viktigare har varit att utnyttja det som säljs på halva priset på grund av kort datum. Det är inte ovanligt att butikerna bullar upp massor när de har erbjudanden och om de inte säljer så bra så blir det sedan halva priset på erbjudandet under kommande vecka. En variant på detta är utgående varor som utgår ur butikens sortiment och även säsongsvaror som säljs billigt efter tillexempel jul, påsk och midsommar. 
  • Besök flera affärer - vi brukar kompletteringshandla (mjölk eller andra färsvaror) ett par gånger i veckan. Mjölkpriset skiljer nästan inget mellan de tre butikerna där vi bor så det skadar inte att besöka olika butiker vid varje inhandlingstillfälle. På det viset kan du handla det som just den butiken är bra på och de erbjudanden som finns utan att ta en omväg. En gång varannat vecka är jag i "stan" och passar då på att besöka Lidl och Willys som inte finns här och handlar de varor som de är bra på.  
  • Se upp för låtsas erbjudanden - Det finns något djupt mänsligt i att vilja fynda men allt som står mitt i gången i butiken eller har en stor skyllt är inte billigt. Ibland står det på en stor skyllt "bunkra upp" men om man kollar noga på priset så är det ordinarie pris. Vissa gånger så är priset 10,50 styck eller två för 20. En så liten besparing är inte värt att riskera att något blir dåligt i kylen. Detta kan också röra sig om vissa butiker som märker ner varor med kort datum med 20% eller liknande när varan som är nedsatt kostar mer än motsvarande vara som ligger intill i hyllan.  

 

Dessa metoder har förmågan att nästan halvera matbudgeten ytterligare en gång till cirka 2 500-3 000 kr men eftersom vi vill äta bra och varierat har vi valt att lägga oss på nivån 3 500 och eftersom jag tycker att ingen ska behöva äta tråkig och enformig mat så väljer jag för detta exempel därför att använda denna nivå...men för den som vill vara riktigt badass så går det som sagt att spara ytterligare lite. 

Med en matkostnad på 3 500 kronor i månaden så krävs ett kapital på 1,05 miljoner (3500*300) för att betala för detta restan av livet givet den såkallade 4% regeln. Detta att jämföra med 3,6 miljoner där vi började veckan. 

Vad har du för tips? Var hittar du de bästa priserna och hur? 

Pengarna som du sparar tycker jag att du mer fördel kan välja att placera hos en nätmäklare med låga avgifter. Själv använder jag Nordnet som jag har ett affiliate sammarbete med. Om du också vill starta en depå gör det gärna genom att använda min länk så får jag en liten summa för att fortsätta driva denna

15 februari

Matvecka #krossabudgeten (3 av 5) - Vad ska vi äta?

Nu har vi sänkt matkostnaden från 12 000 kronor för famljen ner till 7 000 genom att ta bort uteätandet...eller i den mån det fortfarande förekommer uteätande flyttat det till kategorin "nöje".  

Då är det dags att ta sig ann de vanliga matinköpen. Idag handlar det om att göra de stora genomgripande valen, vad ska vi äta?

  • Protein - Här väljer vi att köpa i hvudsak kött i hela bitar, oftast Svenskt om det finns som alternativ. De allra flesta dagar väljer vi fläskkött och kyckling före nötkött och lamm. Vi äter sällan helt vegetariska rätter men däremot så fyller vi gärna på med bönor och linser i många vanliga rätter som förutom att vara billigt och nyttigt ochså många gångar förhöjer smaken. Ägg är också en utmärkt och billig källa till protein, med lång hållbarhet som man alltid kan ha hemma. 
  • Kolhydrater - priset på potatis, ris, bulgur, matvete, pasta med mera varierar väldigt mycket mellan olika märken och storlekar på förpackningar. Visst finns det sådant som är riktigt dåligt men det finns också många prisvärda varianter som är jättebra. Förutom potatis som är en färskvara så håller övriga grejer på den är listan väldigt länge i skafferi så det gäller att hitta sina favoriter och sen köpa hem i stor mängd så att det aldrig saknas. 
  • Grönsaker/Frukt - Det är viktigt att få med alla näringsämnen till maten men det betyder inte att det alltid måste vara "sallad". Framförallt handlar det mycket om att anpassa till säsong när det gäller detta. Kommer återkomma till det imorgon i mer detalj men för frukt och grönt gäller ofta devisen "det som är billigt är bra" helt enkelt för att dessa smakar bäst i säsong och då är de också billiga.  
  • Mejeri - den största strukturella besparingen man kan göra är att som vuxen inte dricka mjölk utan vatten till maten vuxna behöver inte dricka mjölk. Därefter följer att välja bort alla typer av special/smaksatta varianter på butiken. Köp riktig grädde, creme fraiche, mjölk och fil...inte lätt..inte smaksatt. Vill du ha mindre fett...drick/ät mindre! Smör och ost har lång hållbarhet så det kan man köpa mycket när det är billigt. Smör går utmärkt att frysa.   
  • Övrigt - som en liten restpost i vår matbudget ingår tvätt, städ och toa/hushållspapper. Detta är ingen stor kostnadspost någon hundring i månaden men trots det så kan man ju ändå vara lite uppmärksam. Generellt här kan sägas att man bör hitta prisvärda favoriter (billigast är sälla bäst), liter/kilo pris är viktigt men också åtgång.

Utöver vad man köper i de olika kategorierna så är det viktigt att ha framförhållning i matinköpen att handla på vägen hem är ofta ingen bra ide, man är hungrig men än sämre är att man då inte har möjlighet att utnyttja erbjudanden eller tänka till kring vad man faktiskt ska äta...risken är att det då blir både dyrt och dåligt...en kombo som jag hatar! 

Genom att tillämpa dessa generella regler så går det att ta ner matkostnaden från 7 000 kr till 5 000 kr för en familj som vår. Detta gär att vi nu behöver ett kapital på 1,5 Miljoner (5000 * 300) för att betala maten för all framtid. Fortfarande mycket pengar men ner från 3,6 miljoner när vi började veckan. 

Många kan välja att stoppa här och spara nästan 60% på matbudgeten med några enkla steg men familjen fri var mer sugen på frihet än så och tar därför till oppurtunistisk matinköp vilket är fördjupningskursen imorgon!

Vilka är dina bästa tips för att sänka matkostnaderna strukturerat?      

Pengarna som du sparar tycker jag att du mer fördel kan välja att placera hos en nätmäklare med låga avgifter. Själv använder jag Nordnet som jag har ett affiliate sammarbete med. Om du också vill starta en depå gör det gärna genom att använda min länk så får jag en liten summa för att fortsätta driva denna

Taggar (blogg): 
14 februari

Matvecka #krossabudgeten 2 av 5 - Grundkurs - Restauranger säljer inte mat!

Detta är dag två av Matveckan #krossabudgeten och idag handlar det om restauranger och "ute-mat". Om den vanliga famljen gör av med 12 000 kr (eller mer) på mat så går cirka 5 000 av dessa till uteluncher, restaurangbesök och hämtmat. Detta är beräknat på två föräldrar som äter de flesta lunchen ute (2 * 1500 + någon finare "utemiddag" 1000 kr och 2-4 hämtmatstillfällen 1 000) = 5 000 totalt för den "vanliga" famljen. 

(Pizzan nedan med en läsk kostar 100 kr, kycklingpastan med broccoli (super favo för barnen) kostar 10 kronor inklusive dryck på restarang HEMMAKöket) 

Vi ser dock inte restaurang som en plats där man köper mat. Strikt skulle man nog kunna säga att vi äter för cirka 500 - 1 000 kr i månaden på restaurang men detta ingår i vår nöjesbudget för som väl känt så säljer inte restauranger mat utan de säljer upplevelser...och/eller bekvämlighet. Hade vi istället ätit de få måltider hemma så skulle det kanske kosta oss 50-100 kr extra på månadsbasis..inte ens tillräckligt för att vara synligt i budgeten.

För att undvika att äta på restaurang annat än vid särskilda tillfällen så lagar vi alltid extra mat så att det finns matlådor hemma. Vi har dessutom alltid lite enklare maträtter hemma, något pizza-kit (deg och sås), några färdiga köttbullar, några goda korvar...etc. Vår normala ambition är att laga allt från grunden men med tre barn i famljen och ett ganska aktivt liv på helgerna gäller det också att inse sina begränsningar. Att kunna svänga ihop en pizza på 15 minuter när man kommer hem från skidbacken en lördageftermiddag kan vara guld värt..och dessutom snabbare än hämtmat så då blir frestelsen att köpa dyrt och dåligt ute ännu lägre.  När man åker ut på bilresa eller till skidbackan så packar man med en matsäck bestådende av något att grilla eller mackor om man vill göra det enkelt. När man åker på resa med bil eller tåg så är det bra att i ryggsäcken ha en flaska fatten, en termos kaffe, några mackor en påse nötter och någon frukt eller dyligt. Det gör att man inte behöver vara hungrig eller köpa något dyrt och dåligt efter vägen. När man väl är på plats på sin destination så måste man ha hamnat på ett mycket konstigt ställe om det finns en eller flera restauranger men ingen livsmedelsbutik. 

Mat är nödvändigt men att äta ute är inte nödvändigt, genom att flytta det lilla av uteätande som ändå blir kvar ut från matbudgeten så tydliggör man vad det är fråga om. Om det finns en god anledning att gå ut och äta för att träffa någon eller för ett speciellt tillfälle så är vi inte främmande för detta men vi kallar det inte för mat..utan för nöje..vilket jag tycker är mer korrekt. Detta förtar inte upplevelsen med att gå ut och äta ibland..snarare förhöjer det den eftersom det inte är slentrian. 

Nu har vi alltså sänkt matkostnaden för den "vanliga" familjen från 12 000 kr ner till 7 000 kr bara genom att inse att restauranger inte säljer mat....detta är grundkurs och så här stora besparingar finns inte på något annat område. Nu krävs ett kapital på 7 000 * 300 = 2,1 Miljoner för att kunna betala för maten i all evighet...fortfarande mycket pengar men 1,5 Miljoner mindre än igår.  

Så då var grundkursen avklarad, upprepa efter mig "RESTAURANGER SÄLJER INTE MAT"! Imorgon kommer fortsättningskursen då sänker vi matkostnaden med ytterligare 2000 kronor! Häng med! 

Pengarna som du sparar tycker jag att du mer fördel kan välja att placera hos en nätmäklare med låga avgifter. Själv använder jag Nordnet som jag har ett affiliate sammarbete med. Om du också vill starta en depå gör det gärna genom att använda min länk så får jag en liten summa för att fortsätta driva denna blogg. 

Taggar (blogg): 
13 februari

Matvecka #krossabudgeten - Intro (1 av 5)

Det är inte ovanligt att en vanlig familj lägger 12 000 kr eller mer på mat under en vanlig månad. Samtidigt lägger min familj på två vuxna och tre barn cirka 3 500 kr på mat. Under denna vecka ska jag försöka beskriva hur vi gör. 

En anledning till att det är så svårt att nå dessa nivåer eller ens i närheten av dem tror jag är att man börjar i fel ände..man börjar med överkursen..nämligen att jaga extrapriser när det egentligen är designen och de genomgripande valen som är viktiga. Här kommer jag istället börja med grundkursen och sedan gräva oss ner i de lite mer intrikata detaljerna.

Min tanke är att veckan ska se ut så här:

  1. Intro - översikt och startpunkt (idag måndag)
  2. Grundkurs - Restauranger säljer inte mat (tisdag)
  3. Fortsättningskurs - Vad ska vi äta? (onsdag)
  4. Fördjupningskurs - Guide till opportunistiska matinköp (torsdag)
  5. Summering - Fredagsfundering och summering av veckan (fredag)

Grundförutsättningarna för den här veckan är som följer:

  • Detta är en guide där det mesta är brett tillämpbart men inte allt passar alla
  • Den som tillämpar allt tycker att frihet har ett högre värde än lyx och bekvämlighet...eller annorlunda uttryckt tycker att frihet är den största lyxen.
  • Detta är ingen slutlig och komplett guide utan ett levande dokument, om ni kommer med bra förslag så kan jag lägga till och dra ifrån i dessa inlägg. Jag tänker sedan att de ska kunna leva länge som en guide till lägre matkostnader. 

Under denna temavecka så kommer alla månadskostnader att räknas upp med 300 ggr för att få en siffra på hur mycket kapital som behövs för att vara fri och bebehålla denna nivå på konsumtion. Startpunkten är alltså 12 000 * 300 = 3,6 MSEK. (om du undrar över den matematiken kolla gärna här)

Då är jag redo att krossa matbudgeten! Är ni?

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (189)
Sep (14)

Taggar