Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1359
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
8 februari 2017

Portföljuppdateing - några rapporter och några köp!

Nu har det gått ett tag sedan jag uppdaterade portföljen och det har väl varit ganska händelselöst egentligen precis som det ska vara. I skrivandes stund ser portföljen ut så här. Senast jag skrev om portföljen och mina tankar var i samband med #uppesittarkväll.

Det sammanlagda värdet är drygt 2,1 miljoner varav knappt 80 tkr finns hos Lenidfy och cirka 400 tusen är kontanter, mestadels på depån för köp under den kommande tiden. Några småsaker har hänt sedan sist. 

 • Hafslunds och Skånska Energi - gick tillbaka något från sina tidigare högsta nivåer varför jag återigen har ökat lite i dessa bolag. Här är jag nu fullinvesterad dvs jag tittar inte på att köpa mer för tillfället
 • Kesko - den finska livsmedels- och bygghandelskoncernen rapporterade ett resultat något under förväntan men jag tyckte att aktien överreagerade på det med en nedgång på 10% på rapportdagen. Jag ökade något och den är nu upp cirka 5% sedan dess. 
 • Investor - en rapport utan överraskningar här passade jag också på att köpa lite mer generellt är det just i investmentbolagen där jag vill öka under rapportsäsongen men jag gör det när rapporten har kommit inte före eftersom jag redan har relativt stora innehav. 

(OBS! Detta inlägg skrevs i måndags kväll och sedan dess har Axfood rapporterat, återigen en stabil rapport men aktien ned ganska kraftigt det betyder att jag ökade med 150 aktier och har nu 1000 st..och jag stannar där)

Nu väntar jag på rapporterna i övriga bolag

 • 9/2 Hafslund och Gjensidige (tänker inte köpa eller sälja)
 • 10/2 Kinnevik (köper troligen mer efter rapport)
 • 17/2 Skånska Energi (tänker inte köpa eller sälja) och Ratos (troligt ytterligare köp efter rapport)
 • 21/2 Senior Housing Properties Trust (tänker inte köpa eller sälja)
 • 22/2 Wallenstam (tänker inte köpa eller sälja)
 • 23/2 Kopparbergs (gör troligen ingenting)

Vad gör ni just nu? Köper/Säljer eller sitter still i båten?

Taggar (blogg): 
16 juni 2016

Rapport MQ - stark bruttomarginal och något svag försäljning

Idag rapporerade MQ på sitt tredje kvartal i det brutna räkenskapsåret och rapporten bjöd på lite blandad kompott. Jag har även lyssnat live på webcasten med presentation av VD och CFO och nedan är mina korta kommentarer. 

Försäljningen sjönk i jämförbara butiker mot en mycket stark Q3 förra året, huvudförklaringen för detta var en sortimentsmiss med för tunna sommar/vår kläder för tidigt på säsongen i år. 

Även rörelseresultatet var lägre och tyngdes av engångskostnader i samband med förvärvet av Joy. Varulagret ökade vilket kan öka risken för större reor under sommaren, även om bolaget själva spelade ner den risken. 

Bruttomarginalen var något bättre än föregående år 60,9 (60,1) vilket är starkt och positivt efter två kvartal med negativ utveckling. Delvis förklaras detta av att Joy som endast har egna varumärken i butik har en högre bruttomarginal än MQ som även säljer externa märken. 

Övriga nyheter i rapprten var att man väljer att lägga ner den norska verksamheten med 4 butiker för att satsa på tillväxt i Sverige där man har en starkare position. Tillväxten i Sverige handlar om att öppna fler MQ butiker men framförallt att förbättra online erbjudandet (även i butik) och på så sätt "öka butiksytan" samt integrationen och utvecklingen av Joy inom koncernen. VD Christina Ståhl har även klivit in som VD för Joy för att driva på förändringen i linje med det (bra) arbete hon gjort på MQ. 

Totalt sett är jag varken mer eller mindre positiv till MQ efter den här rapporten vilken jag tycker innehöll både bra och dåliga punkter. Marknaden var dock hård i sin dom och tryckte ner aktien 8% direkt i öppningen efter att redan ha gått dåligt i år varför jag valde att öka vårt innehav. 

Vad tycker ni andra om rapporten? 

 

 

 

Taggar (blogg): 
10 mars 2016

En kort rapport från en fri man!

Det är vansinnigt vad upptagen man blir när man är fri. Det finns så mycket böcker som ska läsas, människor som ska träffas och saker som jag vill skriva. Om man försöker sammanfatta min första månad som fri skulle man kanske göra det i några korta punkter. 

 • Mycket lugnare hemma då barnen kommer hem ett par timmar tidigare och då till ett hem som är betydligt mer välordnat. 
 • Morgonen innan barnen vaknar och på kvällen efter att de har gått och lagt sig blir också lugnare när det inte är fullt så mycket att göra
 • Det finns så mycket att lära kring att driva eget 
 • När vädret är vackert är det fint att ta lunchen i skidbacken eller spåret och kafferasten i vårsolen. 
 • När vädret är tråkigt  finns massor av intressant att läsa - och skriva om.
 • Projekt "flytta tummen" (från sin nuvarande placering mitt i handen) är på god väg och jag praktiserar med en byggnadskunnig pensionerad granne med ojämna mellanrum.
 • Stora möjligheter att hoppa på saker som utbildningar, föreläsningar, resor - både en företagardag och en föreningsresa är planerad senare i vår, båda saker som jag aldrig hade haft möjlighet att delta i om jag inte varit fri. 
 • Börjar förbereda husförsäljning och flytt vilket kommer suga upp mycket tid fram till sommaren. 
 • Tittar på intressanta utbildningar för att bli en bättre författare och föreläsare 
 • Ser på möjligheter att gå "undercover" i skolan till hösten.

 

För närvarande är jag på kurs och lite upptagen med det men återkommer snart med fler uppdateringar! 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar