Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
23 september 2016

Fredagsfunderingen -Självmordspilot eller trygghetsnarkoman?

Min känsla när jag ser på min omgivning är att människor ganska snabbt går att dela in i två kategorier den ena ganska stora gruppen är trygghetsnarkomanerna. De ska ha den säkraste bilen, den tryggaste anställningen och drar på sig flytvästen ett par kilometer innan de kommer fram till vattnet. Den andra kategorin (färre medlemmar i Sverige) är själmordspiloterna. De kör bil som galningar, tar inte på säkerhetsbältet, är arbetslösa från tid till annan och spenderar pengar som om det inte fanns någon morgondag (vilket det kanske inte finns om de verkligen lyckas med självmordet).

Sverige är ju kännt som trygghetsnarkomanernas land så den gruppen är klart större här när det gäller fysiskt säkerhet...dock finns det många ekonomiska självmordspiloter. Troligen då man här tror att pappa staten ska hoppa in och täcka upp för eventuella felsteg...

Personligen tror jag alltid att det finns en mellanväg och att det är den som möjliggör det bästa livet. Den som åker utomlands och insisterar på att det ska finnas barnstol till alla barn för att familjen ska följa med på utflykt kanske missar någonting...å andra sidan kanske den som packar upp hela familjen på en moppe och far iväg nedför den kurviga bergsvägen tar för stor risk. På samma vis är det med ekonomi. Att inte ha några säkerhetmarginaler i ekonomin slutar oftast i total katastrof..men att bygga valgravar mot alla möjliga och omöjliga framtida kriser gör att man aldrig kan känna sig ekonomiskt fri hur mycket pengar eller resurser man än förfogar över. 

Vi tycker att vi har hittat en balans där vi har ett kapital som har god möjlighet att räcka livet ut, samtidigt som vi har säkerhetsmarginaler i form av vår egen arbetsförmåga, extrainkomster och allmän pension (som vi inte alls räknar med i grundscenariot) och därmed känner vi att vi kan kliva av ekorrhjulet...Vi är 95% säkra att detta kommer att funka...problemet för trygghetsnarkomanen är att det är helt omöjligt att bli 100% säker...skulle vi spara dubbelt så stort kapital kanske vi skulle vara 97% säkra....5 ggr så högt 98% och så vidare...det finns inget som är 100% säkert här i världen men ändå så siktar trygghetsnarkomanen dit.....Den ekonomiskt självmordspiloten däremot beter sig som om han var 100% säker trots att det enda som är nära nog säkert är att det inte kommer gå väl. 

Hur förhåller du dig till detta? Är du trygghetsnarkoman eller självmordspilot? Kanske en kombination på men på olika områden?

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar