Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
13 maj 2017

Farbror Lyssnar - olika typer av andra sätt...

För den som har missat det så var jag med i en lång intervju i podden Andra Sätt den här veckan. Jag rekomenderar verkligen den podden (å inte bara det avsnittet där jag själv är med) till alla som ännu inte har lyssnat då Patrik Andersson gör ett riktigt bra jobb med att prata med väldigt olika människor som har det gemensamt att de väljer att leva på "andra sätt". 

Podden hittar du i din poddcatcher där du söker på "andra sätt" eller så går du in på webplatsen downshift.se där du hittar alla poddavsnitt med en kort beskrivning så att du kan hitta dom som du är särskilt intresserad av. 

Ett annat tips är intervjunpodden från Sverigesradio P1 som vanligtvis pratar med personer som lämnat hetluften. Tidigare politiker är ofta med och det avsnittet som jag tyckte var särskilt intressant var det från den 28/4 när Tomas Idegård (tidigare Moderat politiker) som valt att ändra sitt liv totalt och bli  Jesuitpater (präst) inom den katolska kyrkan. Inte en väg som intresserar mig men väldigt intressant att höra om dessa förändrade liv. Även en del andra avsnitt har varit intressanta då publika personer oftast är mer frispråkiga när karriären är avslutad. 

Bild ovan är ett förlag på plats och förtäring vid lyssning av ovanstående poddar! Ha en fortsatt trevlig helg!!

Taggar (blogg): 
24 december 2016

Farbror Fris julstrumpa!

Idag börjar vi vår julledighet på riktigt och det är dessutom julafton så det passar ju alldeles utmärkt. Under tiden fram till skolorna börjar igen kommer det vara lite begränsad aktivitet här på bloggen så därför tänkte jag att det kanske skulle kunna vara läge att tipsa om lite tidigare inlägg som kan vara värda att läsa igen eller om du är ny på bloggen kan vara en bra start. (Under "principer, spartips..." ovan finns ännu fler av dessa inlägg samlade)

Först kan det vara bra att ta tag i några av de största kostnadskategorierna om du vill förbättra ekonomin 2017 här är några förslag på blogginlägg att läsa:

För den som är intresserad av våra 10 år från vanliga "svenssons" till supersparare  så är dessa några förslag:

Och för den som undrar över framtiden för Familjen fri så har vi sammanfattat det här:

Nu ser vi fram emot en skön jul och därefter nyårshelg tillsammans med familj och vänner och laddar upp inför ett bra 2017, vi ses då!! 

 

Taggar (blogg): 
3 december 2016

Tips - Spara med skägg!

Min bloggkollega och vågar jag säga vän Micke (även känd som Sparo) har börjat göra sina månadssammanställningar i videoformat. Detta blir en rekomendation att följa Sparo för den som är intresserad av en lagom dos sparsamhet, investeringar, ironi och samhällskritik. (Känsliga tittare och läsare varnas). 

För ett litet smakprov på om Sparo kan passa dig så titta på det här klippet som går igenom November...ur Sparo perspektiv!

Återgå nu till att fira helgen med så lite konsumtion som möjligt! 

 

Taggar (blogg): 
26 november 2016

Podd tips - Testa dina fördomar!

Fördomspodden är en relativt ny podd och som på ett underhållande sätt testar programledarens förutfattade meningar om intervjupersonen.

Det är en podd som görs av Emil Persson och bygger på intervjuer med politiker, musiker och andra kända människor. Det roliga med den här podden är att det inte är de "vanliga" frågorna utan att det bygger helt på Emils fördommar om dessa människor. Det är lite ojämt och beror mycket på gästen men rätt kul inte minst för att det blir frågeställningar som man inte alls väntar sig. Artisten får frågor om politik medan partiledaren får frågor om sin första sexuella fantasi...det får man inte i Agenda:-)  

Denna podd är främst underhållning och man lär sig väl inte så mycket nytt om världen men kul ändå! Vad lyssnar du på just nu?

 

 

Taggar (blogg): 
19 november 2016

Podd tips - "We are treating the earth as a business in liquidation"

Som är känt bland er läsare så lyssnar jag på en massa poddar och radio. En som jag lyssnar på mer sporadiskt är "featured voices" från peakprosperity.com. Det är en webplats och podcast som tar upp ämnen relaterat till ekonomi, energi och miljö många gånger ur ett lite annorlunda perspektiv. Vissa avsnitt går över gränser för mig och blir konspiratoriska med överhängande "foliehattsvarning" men vissa avsnitt däribland det senaste avsnittet var riktigt intressant. 

I detta avsnitt pratar man med Marco Vagelisti som under många år jobbar inom banksektorn men som med tiden blev frustrerad över hur det ekonomiska systemet fungerar och också allt mer fundersam på hur investeringar (även de så kallat etiska) inte investerades i linje med de värderingar som organisationerna sa sig eftersträva. För den som är ekonomiskt bevandrad så kommer en del av detta vara gammal skåpmat så som att pengar uppstår när en bank ställer ut ett lån..men annat som Marcos idéer kring att investera utanför aktiemarknaden via tillexempel peer-to-peer lending, "kommunobligationer" och i det lokala näringslivet där man bor är väldigt intressanta. Han berör också det faktum att vi inte i vårt sätt att mäta ekonomisk aktivitet tar hänsyn till hur mycket naturresurser som används vilket han liknar vid att hantera jorden som ett foretag under likvidation. Det tycker jag är en stark liknelse...om än ingen perfekt analogi. 

Vad lyssnar ni på just nu? 

11 oktober 2016

Tips - Familjeliv i Kanadas vildmark!

Vissa brukar tycka att vi är extrema i vår ambition att spara pengar och leva enkelt. Detta trots att vi bor i en villa, har två bilar och på det hela taget har ett bekvämt liv....om än inte supermodernt och med lite mindre lyx. 

För att sätta vårt liv i perspektiv tycker jag att det är väl värt för alla att se dokumentären om den här familjen som lever "Familjeliv i Kanadas vilkdmark" vilken finns att se på urplay fram till 2 April 2017. 

Om du har 50 minuter äver någon dag så passa på att se denna! 

Taggar (blogg): 
14 april 2016

Vardagsbesparingar - Deodorant -89%!

Tänkte att göra lite små nedslag i vår vardag kring hur vi tänker kring olika produkter och besparingar och hur besparingar ofta påminner om att skala en lök, den finns ofta mer besparingspotential än vad som först är uppenbart. 

Idag är exemplet något så banalt som en deodorant. När jag var ung (och tydligten förmögen) så brukade jag köpa deodorant från Björn Borg (BB), vad den kostade då kommer jag så klart inte ihåg så här 20 år senare men när jag tittar nu verkar mostvarande produkt kosta cirka 129kr så för detta exempel utgår jag från det.

Efter ett tag så insåg jag att deodorant inte behövde komma från ett "fint" märke för att fungera men det fanns kvalitetsskillnader ändå...efter att ha testat mig fram kom konstaterade jag att en milt parfymerad variant från Nivea funkade super för mig (pris 30 kr - besparing jmft BB = -78%).

Men det slutar inte där...sen upptäkte jag att om jag gick till en större mataffär kostade samma deo 21 kr (-83% jmft BB) och på Ö&B kostade den 19 kr (85% besparing jmft BB)....men sen visar det sig att ibland är det erbjudande och då säljs samma deo för 14 kr (-89% jmft BB) och 53% jämfört med normalpris på identisk produkt. I ärlighetens namn har jag också nu när jag jobbar hemma gått över till att duscha varannan dag (om jag inte gör något tungt och blir svettig) och det sparar ytterligare 50%:-) 

Så hur gör jag då, springer jag runt från butik till butik och jämför priser på deo en gång i månaden när det är dags att köpa..nej självklart inte. Deo är en fysiskt liten produkt med lång hållbarhet så när de erbjuds för 14 kronor så köper jag hem cirka 20 stycken och behöver inte oroa mig för detta på ett år eller mer. Detta sparar både tid och pengar och kan upprepas för i stort sett alla förbrukningsvaror som har lång hållbarhet och inte är för bulkiga. Det är bara ett exempel på hur mycket pengar det finns att spara på tillsynes triviala och små saker men jag vill mena att du kan spara 50% eller mer på kort sagt alla varor genom ett annat tänk, jag återkommer med fler exempel. 

Vilka produkter skulle du vilja ha spartips på? Kommentera gärna!  

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar