Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1359
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
12 oktober 2016

Gyllene bojor är också bojor!

Under en tid har jag funderat på detta inlägg kring priviligier och hur dessa kan fungera som hinder för frihet. Jag började fundera på detta under sommaren publicerade Vägen till frihet ett inlägg om nya tankar kring deras frihetsplan som tidigare handlat om att helt sluta jobba och flytta till ett annat land där de nu istället funderar på att vara långlediga från jobbet men fortsätta jobba. Den planen fick mothugg från bloggaren Onkel Tom som väljer en annan väg att säga upp sig och testa livet på landet om ett år. Onkel Tom kommenterade hos vägen till frihet och skrev även ett eget inlägg i frågan

Personligen tror jag att det är lika svårt att vara "halvfri" som det är att vara "halvgravid" men det är inte det jag tänkte skriva om idag utan istället tänkte jag skriva om begreppet "Golden Handcuffs" på svenska gyllende handbojor. Detta är ett begrepp som används mer i amerikansk-engelska. Det handlar om personer ofta i ledande positionener på företag som sitter fast på grund av sina höga inkomster, optionsprogram, pensionsavtal etc som är utformade på ett sådant sätt att de är "rika" så länge de stannar men blir "fattiga" om de lämnar. Om man parallelt med detta har byggt upp en högkostnadslivsstil så har man dragit åt handbojorna ännu hårdare helt på eget initiativ. 

Problemet med gyllene handkbojor (jämfört med deras fysiska motsvarighet) är att de är rätt bekväma och att de till stor del är osynliga. Säg att ditt jobb är OK men inte mer...men du får väldigt bra betalt för att göra det..är det lättare eller svårare att gå vidare. Egentligen borde det vara lättare för en höginkomsttagare har förstås satt undan massa pengar...eller det har ju de flesta inte. Den som har satt undan pengar kanske är rätt förtjust i pengarna i sig...och "glömmer bort" vad syftet med pengarn är..nämligen frihet att göra det man vill. 

En svår situation med överbelåning och låga inkomster är självklart värre men samtidigt är situationen tydlig och i den mån personen som drabbas har möjlighet att ta sig ur den så kommer de flesta göra så gott de kan. Den omvända situationen att sitta fast i en priviligierad situation är egentligen mycket bättre men det kan faktiskt bli ett minst lika svårt om inte svårare fängelse att ta sig ur. 

OK men vad är din poäng...jo min poäng är att om syftet med pengar är frihet att göra det man vill så ska man vara uppmärksam så att man inte ovetande sitter i gyllene handbojor vilka hindrar en från att förverkliga drömmar som är långt mycket större än värdet på handbojorna Jag har själv nyligen lämnat ett välbetalt jobb med hög fast lön och möjlighet till rörlig lön beroende på arbetsinsats och företagets resultat...Jag ska inte påstå att det var ett helt självklart beslut..utan det krävde en del funderingar för att konstatera att friheten ändå är värd mer än alla pengar i världen. 

Hur ser ni andra på detta? Har ni någonsin känt att ni sitter fast i ett gyllene läge? Har ni sett andra som visar på detta beteende? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar