Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
6 september 2017

Spartipset - stäng dina köpkanaler!

Om du är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här! 

För ett par veckor sedan så tittade jag över min garderob och insåg att det nog kommer bli nödvändigt att köpa ett par jeans, en luvtröja och en skaljacka till hösten då de som nu finns i garderoben har sett sina bästa dagar...minst sagt. Direkt när jag insett detta så började jag se denna typ av varor överallt omkring mig både i verkliga livet och online. Det blir väldigt tydligt att jag har öppnat mina köpkanaler inom dessa områden och helt plötsligt strömmar det in förslag på saker jag borde köpa från alla möjliga aktörer. Dessa har naturligtvis funnits där hela tiden men när mina kanaler var stängda så kom deras budskap inte in. 

(Att ta den här promenadvägen ner till Siljan kostar ingenting och är bland det absolut bästa vi vet!)

En viktig del i att spara pengar och lyckas med detta över tid är att man köper de saker och upplevelser man verkligen uppskattar men att man avstår från allt annat. Helt enkelt att de allra flesta köpbeslut är genomtänkta och har ett syfte. 

Samtidigt utsätts vi dagligen för 1000-tals kommersiella buskap som säger oss att vi "behöver" allt från en ny bil till en kopp kaffe på pressbyrån på väg till jobbet. Företagen vet ju sååå väl att vi är lata och att vi ofta kommer välja den enkla utvägen vilket är att oövertänkt tacka JA till åtminstone några av dessa budskap varje dag. Plötsligt har vi en blank ny bil på uppfarten trots att den gamla fungerade utmärkt (och att vi faktiskt egentligen skulle kunna cykla eller åka buss till jobbet). Garderoben är full av kläder som inte passar ihop och plånboken är tom så när som på några sånna där bra stämpelkort som gör att man får var 6:e överprisatt kaffekopp gratis. 

För att motverka detta så har jag märkt att det fungerar väldigt effektivt att stänga av vissa köpkanaler. 

 • Köpstopp - för sällanköpsvaror så som kläder kan det vara effektivt att införa köpstopp. Att besluta sig för att inte köpa en enda grej under 6 månader eller 1-2 år beroende på hur mycket man redan har. Under den tiden blir det tydligare vad man redan har och man använder detta. Det blir också tydligare vad det finns för verkliga luckor i garderoben. Dessa kan med fördel skrivas ner på en lista efter vilken man handlar exakt det och inget annat efter köpstoppet är avslutat. När detta är avslutat kan man ta ett nytt köpstopp på ytterligare x månader. Köpstopp  kan också med fördel tillämpas på enskilda "svagheter" som kaffe i pappmugg vilket man helt enkelt beslutar att aldrig mer köpa. 
 • Lista - för andra saker så som livsmedel, mediciner men även godis, snacks och eventuell alkohol som man handlar lite oftare så kan det vara effektivt att utgå ifrån en lista. Att helt enkelt i förväg bestämma vad det är man ska ha och hålla sig till det. Eftersom matpriser varierar kraftigt med erbjudanden kan det vara effektivt att skriva "1 kg kött till grillen" eller "grönsaker till en sallad" på listan snarare än att skriva exakta varor. Detta gör att man köper rätt saker men samtidigt kan ta vara på erbjudanden. Listan stänger effektivt köpinpulser på saker som erbjuds men som inte har ett specifikt syfte. 

Inledningsvis på en resa mot ett mer medvetet, sparsamt och friare liv så kan det vara bra att stänga nästan alla köpkanaler under en period med ett kompeltt köpstopp på allt utom det mest nödvändiga. Det finns många som har testat köpstopp under ett år eller längre och även om det ibland är utskällt som en liten löjlig övning så skulle jag vilja påstå att det kan bli en väldigt bra ingång till ett nytt liv där man sedan selektivt återinför några få väl utvalda saker igen. 

Hur tänker ni andra kring det här med öppna respektive stängda köpkanaler? Har ni haft köpstopp eller gjort någon annat typ av konsumtionsfasta? Använder ni en lista när ni handlar mat mm? 

Taggar (blogg): 
16 oktober 2016

Lästips? - Shopstop...rapport från ett (halv)celibat!

Normalt skriver jag bara om böcker som jag vill rekommendera, jag läser mycket mer än vad som läggs ut här på bloggen men jag väljer ut det jag vill tipsa om. Den här boken känner jag dock att jag måste skriva om även om det inte är en helhjärtad rekomendation. 

Boken i fråga är Shopstop - Rapport från ett celibat skriven av Gunilla Brodrej som är kulturjournalist och jobbar sedan många år på Expressen. Författaren beskriver ett "köpstoppsår 2013" uppblandat med intervjuer med forskare, miljömarxister, religösa ledare med flera kring synen på konsumtion utifrån olika synvinklar. 

Själva köpstoppet tycker jag är ganska ointressant, det är relativt halvhjärtat jämfört med andra (till exempel Ann-Christin Gramming som skrev "Köp inte den här boken" och driver köpstoppsbloggen) och det är så många undantag från köpstoppet så att jag undrar vad det egetligen syftade till...varför skulle det vara OK att köpa flygresor, teaterbiljetter och finkaffe men inte nya strumpor eller skor? Jag förvånas också över dramaturgin kring att alla kläder och skor verkar gå sönder redan efter några månader av det nya året...jag och frun köper ganska lite kläder och jag är övertygad om att vi med lätthet skulle klara ett år utan att köpa någonting...det verkar dramatiserat på ett konstlat sätt att allt i garderoben faller i bitar redan efter några månader av ett köpstopp och det låter nästan som att författaren går klädd i lump mot slutet av året. Det är också konstigt att när något "måste" köpas (så som skidor för att delta i tjejvasan) så kommer det aldrig på tal att söka efter begagnade alternativ. Det visar sig också att författaren inte säger sig ha sparat några pengar under köpstoppsåret vilket ju innebär att hon rent bokstavligt måste ha bytt strumbyxor mot finkaffe och vinterjacka mot charterresa och då kan man fråga sig om det var ett köpstopp överhuvudtaget. 

Å andra sidan är det intressant med de olika intervjuerna. Att få höra allt från miljömarxister till marknadsliberaler, psykologer som behandlar köpberoende och ärkebiskopen resonera och fundera kring konsumtionsbeteenden. Intressant också att alla verkar inse att nutidens form av tanklös prylkonsumtion inte ger lycka och dessutom är ohållbar för världen. Men att ingen verkar ha någon riktigt bra lösning på hur vi ska ta oss ur det och att alla verkar otroligt rädda för att komma med pekpinnar. Personligen tror jag på konsumtionsutbildning/upplysning eftersom jag är övertygan om att en frimarknad kräver en upplyst konsument. Har också svårt att se att detaljerade regleringar kan ersätta rollen som den upplysta konsumenten.

Sammantaget då skulle jag säga att 1/3 av den här boken är riktigt läsvärd medan 2/3 är på en nivå som vi troligen både kan ha och mista. Tycker att köpstoppet är allt för halvhjärtat för att vara intressant. Vad som däremot är intressant är att detta experiment gjorde vissa människor ganska upprörda när det pågick...vilket är löjeväckande och visar hur känsliga människor är för att bli ifrågasatta i sin konsumtion...till och med på detta mycket milda vis. 

Har du läst boken? Vad tyckte du? Har du kanske något att rekomendera?  

26 september 2016

Tjoho mina kalsonger gick sönder...

Häromdagen när jag skulle dra på mig ett par rena kallingar så hörde jag hur tyget gav upp och en stor reva öppnade sig på ena sidan...vilken glädje! Det här handlade inte om några nyinköpta grejer utan dom hade funnits i min ägo i flera år...de gick inte heller sönder på grund av en dålig sömm..utan för att tyget helt enkelt började närma sig genomskinlighet. Detta gjorde mig väldigt glad...så konstig är jag. 

Anledeningen är självklart att jag älskar att använda saker till fullo och när jag gjort det så har jag inget emot att lägga ut några kronor för att köpa in en ny produkt för att ersätta den andra (om behovet finns). I detta fall föreligger dock inget behov för i skåpet finns 10+ par till och innan dessa är "slut" så blir det inga fler inköp. Samma metod har jag under ett år nu använt med strumpor och för ett par veckor sedan köpte jag slutligen en uppsättning med tio nya par efter att även det sista paret började se väl slitet ut. 

Varför gör jag då på detta viset? Jo därför att om jag köper nytt innan det gamla är slut så börjar jag använda det nya och de gamla grejerna blir liggande i lådan eller skåpet (tror inte jag är unik i detta beteende). Helt plötsligt har antalet klädesplagg växt till förtret både för utrymmet i hemmet och tjockleken på plånboken. Plötsligt går garderobsdörren knappt att stänga samtidigt som jag dagligen använder några få (nya) favoritplagg. 

En bra princip här är att saker antingen har ett användningsområde och är "dugliga" eller så är de odugliga och ska slängas eller skänkas bort (vissa saker som är odugliga för dig kan vara utmärkta för någon annan)  Jag kan garantera att detta sparar på utrymme och jobb och som positiv bieffekt så gör det också klädkontot mindre. Med en strikt tillämpning blir det långt mycket tydligare vilka verkliga behov som föreligger. Samma sätt att tänka kan överföras på mycket fler områden i livet...men mer om det vid ett senare tillfälle. 

Hur gör du för att begränsa dina inköp men samtidigt se till att du har det du behöver? 

Taggar (blogg): 
19 september 2016

Spendera mindre på kläder - kom närmare friheten!

Vad behöver man efter ett års köpstopp på kläder? Det korta svaret är ett enda vilket är lite nya strumpor...jag har i stort sett inte ett enda helt par som funkar till vardags...än mindre till fest... (se status nedan...bild lånad/rånad från Mimimalisterna.se)

Däremot så är det några saker som jag vill ha:

När jag ska handla kläder lägger jag upp en lista på vad jag behöver (vill ha) och ett tänkt pris (ca 60% av ordinarie pris) och sen börjar processen för att hitta exakt det jag vill ha till billigast möjliga pris. 

 • Underkläder - 200 kr (150 kr - hade blivit 190 om jag inte fått gratis frakt)
 • Jeans - 1 par 500 kr (inköpta för 270 kr med 70% rabatt)
 • Skor/Sneakers - 1 par 600 kr (inköpta för 370 kr 60% rabatt)
 • Långärmad t-shirt - 200 kr
 • Långärmad varmare tröja med dragkedja - 500 kr 
 • Totalt: 2000 kr ( mer troligt under 1500 med tanke på bra pris på skor och jeans som redan är inköpta)

När detta är inhandlat så räknar jag med att klara mig utan att köpa några kläder minst ett år till. Erfarenheten från köpstoppet (som jag tycker var ett intressant experiment) var i huvudsak att man märker ännu tydligare hur lite man behöver. Man kommer på hur mycket som faktiskt finns i garderoben (jag har tillexempel börjat att i högre utsträckning använda skjortor till "vardags"). Men varför är detta viktigt...jo därför att man vill bli/vara fri! 

För ett par år sedan hade jag en klädbudget på 7 000 kr om året som sedan halverades till cirka 3500 medan jag jobbade och nu som fri ser jag att den kan halveras igen till runt 1500 per år. Då skulle jag ändå anse att jag är riktigt hyfsat klädd. 

Tidigare behövdes alltså ett sparat kapital på 175 000 kr för att täcka mitt klädbehov för ett år (beräknat enligt 4% regeln 7 000/0,04 = 175 000) och nu krävs "bara" 1500/0,04= 37 500 kr...vilka vi dessutom sparar ihop mycket snabbare eftersom det inte går åt så mycket pengar på kläder...den multiplikativa effekten av sparande är enorm!!

Hur mycket lägger du på kläder? Vad är din process för att handla? Har du en plan eller bara kör? 

Taggar (blogg): 
13 juni 2016

Reflektioner från ett helt år utan kläder!

Nej snuskhummer jag har inte gått naken:-) Däremot har jag nu haft köpstopp för kläder i snart ett år.

Under förra sommaren beslutade vi oss för att jobba mot målet att jag skulle avsluta min anställning inom ett år och att frun skulle fortsätt i några år till. Eftersom mitt liv efter "friheten" skulle bli ganska annorlunda och det vara svårt att förutse vad det skulle innebära när det gäller behov av kläder så beslutade jag att efter några sista inköp skulle jag helt sluta köpa kläder i 12 månader. Nu har snart 11 av dessa gått och hittils tycker jag att det gått väldigt bra. Inte ett enda klädesplagg har köpts däremot har jag fått några T-shirts. En ny av frun i julklapp och två begagnade av en släkting som hade för många. Detta berodde inte på något behov men om man får snygga kläder kan man ju inte tacka nej...i så fall bättre att rensa ut något sämre ur garderoben. Jag har även fått ett par mjukisbyxor av barnen på min födelsedag...så jag "inte behöve sova naken"...vilket jag kommer fortsätta med ändå:-) 

Vad är då mina reflektioner efter 11 månader?

 • Skönt att slippa "shoppa" - jag handlar mycket sällan kläder och är ganska kräsen både vad det gäller kvalitet och pris. När jag inte hade köpstopp innebar det dock att jag ändå var lite "på jakt". Kanske gick jag in på klädaffären när jag ändå var på stan och kanske tittade in på webshopparna ibland för att se om det fanns något erbjudande. När man slutar göra detta så slutar man även få klädreklam i sina "flöden" på nätet vilket innebär att man tittar ännu mindre. Detta har varit väldigt skönt. 
 • När jag började så införde jag ett undantag nämligen underkläder och strumpor som jag skulle köpa om dom gick sönder. Har dock inte utnyttjat detta utan istället slitit ut och kastat när något inte längre duger...skönt att rensa ut
 • Märker vad man faktiskt har - när man inte kan köpa nytt så blir man mycket bättre på att faktistk märka vad som finns i garderoben. En gammal tröja som jag tidigare inte använt har nu blivit en favorit och skjortor som inte passade på jobbet passar nu utmärkt hemma.  
 • Ganska små behov - märks av efter nästan ett år. För tillfället kan jag identifiera kanske 4-5 plagg (+underkläder vid behov) som skulle kunna vara bra att köpa om jag vill fortsätta att vara snyggt klädd. Det handlar inte om behov men mer fåfänga vilken inte heller ska underskattas.
 • Behoven har ändrats när jag jobbar hemmifrån. Vad jag behöver nu är kläder någonstans mellan de slitna jeansen och t-shirten för hemmabruk och kostym och skjorta som jag hade på jobbet tidigare...en mittemmellan garderob. Ett par snygga bekväma vardagsskor som man kan ha när man träffar folk, ett par snygga mörka jeans, ett par långärmade t-shirts och kanske en tröja med dragkejda när det är lite kallt och friluftsfleecen inte passar tillfället. 

 

Så sammantaget så har det varit rätt skönt att helt avstå från att köpa kläder under ett år. Om det rörde sig bara att praktiskt hålla sig varm så skulle jag kunna avstå ett par år till men för att fortsätta fungera bland folk så kommer jag efter sommaren köpa några få plagg. 

Hur ser det ut hos er? Har ni haft något köpstopp någon gång? Hur gick det och vad lärde ni er? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar