Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
20 mars 2017

Större utrymme för flexibilitet i budgeten när jobbet inte sätter gränserna!

Förra veckan släppte Onkel Toms Stuga ett nytt avnitt av sin podcast och denna gång är temat matematiken bakom ekonomiskt frihet och det enligt mig ännu viktigare filosofin och behovet av att kunna vara flexibel med kostnader och det fick mig att återigen ta en titt på hur det ser ut med flexibliteten i vår budget. 

Vår frihetsplan bygger på att vi lever väl på 20 000 kr i månaden men vi har alltid vetat att vi klarar oss på betydligt mindre än så. Detta är också den trygghet som gjort att vi känner att det är OK att sluta jobba båda två trots att vissa tycker att vi har ganska tight med kapital. (läs även detta gamla inlägg)

När vi jobbade försökte jag göra en analys på hur lite vi skulle kunna klara oss på och kom då fram till att runt 15 000 kr skulle vara ett minimum och mentalt har jag fortfarande tänkt på detta som en nivå. Detta skulle innebära att vår budget utöver det nödvändiga har 5 000 kr (25%) "luft" som används till lyx, nöje och övrigt. 

I och med att vi blir fria sänks dock denna nivå betydligt, vi har redan gått ner från två bilar till en..och skulle vi verkligen vilja så skulle vi klara oss helt utan bil också eftersom vi bor så till att vi kan gå till det mesta. Om vi inte hade så många egna projekt som vi vill lägga tid på skulle vi även kunna säga upp all barnomsorg utom allmän skola och förskola. Behovet av kläder minskar också när man inte går till ett kontor. Mer saker kan dessutom köpas begagnat, repareras själva och man kan laga ännu mer mat från grunden, baka etc. Drar man det lite lägre kunde man även börja odla mer själv, plocka bär och svamp (och pantburkar:-). 

 • Bilarna har kostat oss cirka 4000 kr i månaden
 • Barnorsorg kostar drygt 2000 kr
 • Övriga besparingar är ganska små men sammantaget blir det kanske ytterligare 500-1000 kr. 
 • Totalt minst 6500 kr 

 

Detta skulle innebära att vår absoluta miniminivå efter att vi båda är fria har sänkts från 15 000 till 8500 kr viket innebär att vår "nya" budget som ändå ligger på 20 000 kr nu har 11 500 kr (knappt 60%) med "luft" som kan användas till självvalda saker. Vi kommer bland annat behålla bilen och ha viss barnomsorg även om den kommer minska något både i omfattning och avgift nästa termin.  

Vad är då poängen med detta? För det första så känner jag mig mer övertygad än någonsin om att vår budget inte bara räcker till utan springer frivarv runt "livets nödtorft". Den andra poängen är att det kostar rätt mycket att jobba, när vi båda jobbade var det i stort sett nödvändigt att ha två bilar (där vi bodde), barnomsorg är nödvändig och man behöver speciella kläder. Man behöver också köpa en del bekvämlighet när det kör ihop sig och båda har mycket på jobbet. Nu kan vi välja att fortsätta att använda viss av denna bekvämlighet men i och med vår frihet så blir detta självvalt snarare än påtvingat av livssituationen.   

Så för den som säger att fritid kostar pengar...har du någonsing funderat på hur mycket det kostar att jobba? 

Taggar (blogg): 
13 oktober 2016

Portföljuppdatering - arbetslösheten minskar med hjälp av Lendify!

Denna månands portföljuppdatering visar varför man inte ska lämna sina principer, jag har nämligen något för hög portföljarbetslöshet just nu och har samtidigt svårt att se vad jag ska köpa för pengarna. Återigen är vi i ett läge där alla aktier (som jag har intresse för) känns dyra....och helt plötsligt på grund av insättningar och några mindre försäljningar så råkar jag ha cirka 80 tkr i depån som är arbetslösa.  

Samtidigt påbörjade jag ju i september mitt Lendify experiment så pengarna är i arbete även om de inte är på börsen. Vilket faktiskt är väldigt possitivt att ha som alternativ just nu när börsen känns generellt dyr. Ska blir kul att se de första amorteringarna och räntebetalningarna via Lendify komma in i slutet av månaden.  

Eftersom dessa pengar faktiskt är i arbete känns  det just nu är OK att ligga med lite likvid på depån. Den dag som vi får lite marknadspanik  kanske jag passar på att köpa lite mer i något existerande innehav eller lägger till Investor som numbera är ensamt på bevakningslistan

Hur hög är din portföljarbetslöshet? Vad skulle du investera i just nu om du hade 100 tkr? 

Taggar (blogg): 
6 juli 2016

Favorit i repris - Frihet med begränsat kapital – hur ser säkerhetsmarginalen ut?

För närvarande är Familjen FFF på semester och återkommar kring den 15/8. Min tanke är att vissa läsare kanske har fått smak på friheten så här på semestern och därför kör jag denna gamla favorit i repris. Detta inlägg publicerades för första gången på min gamla blogg frivid42 i februari 2016. 

Får ofta frågan här på bloggen om hur vi vågar gå med så ”lite” pengar och jag kan på ett vis se poängen i detta. Dock vet jag att sparsamheten ger mer och mer över tid och pengar verkligen växer på träd varför jag inte är alls speciellt orolig för detta.

Om det är något vi har lärt oss under den här resan mot frihet så är det att när man sitter i en styrkeposition så ”kommer” möjligheter och pengar till en. Man kan ibland tänka att det bara är tur. Sen inser man att vid många olika tillfällen när vi har lyckats med diverse saker så handlar det om att vi vågat kasta oss ut i osäkerheten (till exempel genom att flytta eller byta jobb) då vi kan känna stor säkerhet i vår ekonomiska bas.

Nu har jag slutat att jobba men under de kommande två åren kommer jag ändå har bra inkomster och frufrivid42 kommer ju jobba heltid fram till någon gång under 2018 enligt plan.

Kapital 39-70

Vår plan bygger på en balans mellan olika typer av kapital, vi behöver minst 6 miljoner för att ta steget ut i full frihet och av dessa pengar ska minst 2,5 miljoner vara det som ovan kallas för ”aktier” men som kommer vara en mix av aktier och pengar på konto. Våra säkerhetsmarginaler bygger på att vi både kommer kunna ha extrainkomster, hitta extra besparingar och faktiskt redan idag kan leva på mindre än vår antagna budget på 20 tusen i månaden eller mer korrekt 240 tusen om året eftersom de enskilda månaderna säkert kommer variera mycket.

Vårt avkastningsantagande för aktier är 6% reellt (efter inflation och skatt) och för övrigt finansiellt kapital (främst traditionellt förvaltad pension) 2%. På boendet räknar vi inte med någon avkastning däremot kommer vi att amortera lite så därför ser huset i denna graf ut att öka lite i värde över perioden. Kalkylen bygger på att vi tar ut 240 tusen kronor under hela perioden men jag tror att det kommer bli mindre inledningsvis medan barnen  fortfarande är små och mot slutet av perioden när barnen är vuxna. Vår kalkyl visar på att vi 2018 kommer börja med ett kapital som överstiger 6 miljoner med några hundra tusen och att detta kommer minska högst marginellt under de kommande 30 åren.

Under ”övrigt” har vi försökt göra en konservativ uppskattning av vad våra olika säkerhetsmarginaler kan ge. Pengar som vi inte behöver och som inte kommer gå in i den löpande ekonomin men som kan ramla in då vi har inkomstbringande hobbys och har möjlighet att hyra ut stugan på tomten och att vi kan hitta besparingar genom att till exempel odla, plocka bär, baka bröd med mera saker som vi inte tidigare har haft tid med.

Hur ser din plan ut? Och hur tänker du på risk och möjligheter? Hur mycket är matematik och hur mycket är känsla?

8 maj 2016

Favorit i repris - absolut sparande över 10 år - det är kronorna som räknas!

Detta är det 4:e inlägget i en serie "favoriter i repris" från den gamla bloggen (frivid42) då frågan hur vårt sparande har utvecklats har kommit upp här på bloggen och på twitter. Dessa inlägg skrevs ursprungligen sommar/höst 2015 så tidsangivelser nedan utgår från det. 

Det finns mycket att fundera på när man kollar tillbaka över en lägre period tex 10 år och hur saker och ting utvecklas. Det ger lite perspektiv när man kortsiktigt kan tycka att "inget händer". Nu har turen kommit till det absoluta sparandet i exakta kronor över perioden 2007-2015 (2016 prognos).  Som jag tidigare har indikerat så var mina budgetfiler lite mer sparsmakade med information under de första åren varför jag har gjort de första åren med en "prickad" linje då dessa ska ses som en uppskattning snarare än en exakt vetenskap.

Sparande 2007-16

Det intressantaste med denna linje är att det har varit en obruten linje av ökande sparande, man skulle kunna säga att denna linjen visar är vad livsstilsdeflation ( i motsats till inflation) skapar i en ekonomi med ständigt ökande inkomster, låg inflation och stabila eller minskande skatter. Tidvis har vi "bara" lyckats hålla vår sparandegrad stabil år över år men vad som ständigt har ökat är det absoluta sparandet. Sparandet kommer öka ända in till mållinjen så även om det ser ut som om det är en plan utveckling in in 2016 så bygger detta på att jag faktiskt bara jobbar max 6 månader nästa år:-)

Vad tänker du på vad när du ser denna linje? Hur ser din ut? 

Taggar (blogg): 
27 april 2016

Favorit i repris - Kapitalets utveckling - De senaste 10 åren och vidare mot framtiden!

På twitter var det någon som kommentarade att det skulle vara roligt att veta hur vår resa har sett ut sedan vi började ta sparande på alvar. Därför tänkte jag köra några favoriter i repris från den gamla bloggen och börjar med hur vårt kapital utvecklats över tid. Desssa inlägg skrevs sommaren/hösten 2015 så alla tidangivelser ska utgår från detta. 

Eftersom även vår budgetmodell och uppföljning har utvecklats så ska jag säga att graden av säkerhet i detta är större för de senaste 5 åren men ändå så ger detta en bra bild av hur saker och ting har utvecklats.

Anledningen till att jag tar 2005 som startpunkt var att det var året som herr och fru frivid42 gifte sig och på allvar påbörjade sina liv tillsammans (vi hade då redan varit ihop i 5 år). Vi började båda jobba några år tidigare och under den perioden så sparade vi mycket lite och kapitalet var i bästa fall konstant på några hundratusen kronor i form av insats i en bostadsrätt och några få slantar på banken och i aktier. Vi åkte runt i en bensinslukande sportbil och levde som om det inte fanns någon morgondag...sen skedde en förändring om än långsam till en början.

Kaptal 2005 till 2015

Några intressanta reflektioner med tanke på denna graf är för mig:

 1. Vi har aldrig suttit i lyxfällan och på så sätt var vi lyckligt lottade att vi inte startade vår resa på minus dock var studielånen stora i början och pensionsavsättningarna små så netto kapitalet var mycket lågt (kan hända till och med lägre än vad denna graf visar men detta är min bästa uppskattning)
 2. 2005-2007 var starten på vårt sparande och även om vår sparsamhet började spira så var det mer på grund av höga inkomster när vi bodde utomlands i några år. Sakta började vi dock få en känsla av att det måste finnas något mer i livet än "köp och släng".
 3. 2008-2010 gick mycket pengar åt till att etablera ett boende (det vi spenderade i vårt boende genom att uppgradera standarden tog vi det direkt som en kostnad och inte som en investering, samma sak när vi köpte våra bilar kontant).  Vi tyckte då också att vi gjorde ett rätt bra jobb som sparade några 10-tal % av inkomsten vilket vi nu i efterhand ångrar att vi inte ökade tidigare.
 4. På våren 2011 kom vi först i kontakt med Early Retirement Extreme och därigenom Mr Money Mustache och det var då det verkligen tog fart. Varför "bara" spara 10-30% när man kan spara 50-60%.
 5. 2012-2014 nu hade vi möjlighet att lösa det sista bolånet och med en växande aktieportfölj började det verkligen ta fart. Vi fick även löpande högre inkomster samtidigt som vi kom på sätt att dra ner på kostnaderna.
 6. 2015 och 2016 (prognos) har goda möjligheter att bli rekordår med en prognostiserad kapitalökning på ca 1 MSEK per år varav 4/5 nysparande och 1/5 avkastning.
 7. 2017-2018 (prognos) Blir en långsammare sparperiod när jag slutar jobba och när frufrivid42 blir ensam familjeförsörjare. Prognosen pekar på 6 MSEK till slutet 2018 och under de två sista åren räknar vi med ungefär lika delar avkastning och nysparande.

Vid ett senare tillfälle ska jag återkomma till alla de ekonomiska misstag vi har gjort vilka nu medfört att vi behöver jobba ända in i 40 års åldern.

Vad är era reflektioner kring detta? Har ni haft en liknade resa? 

8 februari 2016

Frihet med begränsat kapital, hur ser säkerhetsmarginalen ut?

Får ofta frågan här på bloggen om hur vi vågar gå med så ”lite” pengar och jag kan på ett vis se poängen i detta. Dock vet jag att sparsamheten ger mer och mer över tid och pengar verkligen växer på träd varför jag inte är alls speciellt orolig för detta.

Om det är något vi har lärt oss under den här resan mot frihet så är det att när man sitter i en styrkeposition så ”kommer” möjligheter och pengar till en. Man kan ibland tänka att det bara är tur. Sen inser man att vid många olika tillfällen när vi har lyckats med diverse saker så handlar det om att vi vågat kasta oss ut i osäkerheten (till exempel genom att flytta eller byta jobb) då vi kan känna stor säkerhet i vår ekonomiska bas.

Nu har jag slutat att jobba men under de kommande två åren kommer jag ändå har bra inkomster och frufrivid42 kommer ju jobba heltid fram till någon gång under 2018 enligt plan.

Kapital 39-70

Vår plan bygger på en balans mellan olika typer av kapital, vi behöver minst 6 miljoner för att ta steget ut i full frihet och av dessa pengar ska minst 2,5 miljoner vara det som ovan kallas för ”aktier” men som kommer vara en mix av aktier och pengar på konto. Våra säkerhetsmarginaler bygger på att vi både kommer kunna ha extrainkomster, hitta extra besparingar och faktiskt redan idag kan leva på mindre än vår antagna budget på 20 tusen i månaden eller mer korrekt 240 tusen om året eftersom de enskilda månaderna säkert kommer variera mycket.

Vårt avkastningsantagande för aktier är 6% reellt (efter inflation och skatt) och för övrigt finansiellt kapital (främst traditionellt förvaltad pension) 2%. På boendet räknar vi inte med någon avkastning däremot kommer vi att amortera lite så därför ser huset i denna graf ut att öka lite i värde över perioden. Kalkylen bygger på att vi tar ut 240 tusen kronor under hela perioden men jag tror att det kommer bli mindre inledningsvis medan barnen  fortfarande är små och mot slutet av perioden när barnen är vuxna. Vår kalkyl visar på att vi 2018 kommer börja med ett kapital som överstiger 6 miljoner med några hundra tusen och att detta kommer minska högst marginellt under de kommande 30 åren.

Under ”övrigt” har vi försökt göra en konservativ uppskattning av vad våra olika säkerhetsmarginaler kan ge. Pengar som vi inte behöver och som inte kommer gå in i den löpande ekonomin men som kan ramla in då vi har inkomstbringande hobbys och har möjlighet att hyra ut stugan på tomten och att vi kan hitta besparingar genom att till exempel odla, plocka bär, baka bröd med mera saker som vi inte tidigare har haft tid med.

Hur ser din plan ut? Och hur tänker du på risk och möjligheter? Hur mycket är matematik och hur mycket är känsla? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar