Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
22 augusti 2015

Den nya planen (Del 1 av 4) - Varför?

Det finns mycket att säga om det här med planer, jag älskar att göra dem men jag vill inte hålla mig slaviskt till något som inte funkar längre när livet kastar till oss nya möjligheter. Så sent som i April ändrade vi frihetsplanen och under sommaren var det dags igen. Jag kommer skriva om dessa förändringar i ett antal framtida blogginlägg (varav detta är det första). Vet ännu inte hur många inlägg som kommer att krävas så jag vet inte riktigt hur många delar det blir men gissningsvis 4. Dessa behöver sedan summeras och läggas in som våra nya långsiktiga mål (dvs. uppdatera det som finns här just nu).

Bakgrunden till att vi ändrat våra målsättningar är i huvudsak två saker:

  1. Frufrivid42 har fått ett nytt jobb och bättre lön (överträffande den ambitiösa målsättningen 2015) detta betyder att vi kommer kunna höja vår sparandel från ca. 65% till över 75% från och med september i år. Samtidigt innebär den nya lönenivån att vi uppskattningsvis skulle kunna spara 20-30% av inkomsten även om vi bara hade frufrivid42’s inkomst att leva på.
  2. Vi fick tidigare i år en unik möjlighet att köpa ett hus på en annan ort än där vi bor idag dit vi tänker flytta efter ”pension”.

Vi har alltså nu möjlighet att spara mer och det vill vi använda för att sluta jobba tidigare snarare än att ackumulera mer kapital. Samtidigt inser vi att det kommer vara svårt (mer mentalt än praktiskt) att bo på två olika orter parallellt varför en flytt så snart som möjligt skulle vara bra. Till saken hör också att Frufrivid42 trivs bättre med att jobba och kan tänka sig att stanna i arbetslivet lite längre om förutsättningarna blir bättre (….helt enkelt att herrn i huset tar hand om hus, hem och barn).

Med vår nuvarande högre sparandegrad har vi då två möjligheter:

1, Vi bor kvar på den gamla orten i två år till, båda två jobbar och lägger undan pengar. Efter två år går vi båda i ”pension”.

2. Vi bor kvar på den gamla orten i ett år till, frivid42 går sedan i ”pension” medan frufrivid42 jobbar vidare ytterligare ett par år (dvs. söker nytt jobb alternativt flyttar med sig sitt jobb till den nya orten).

Vi har valt att satsa på alternativ 2, i framtida inlägg tänker jag redogöra för hur vi tänkt och vilka ekonomiska och känslomässiga ställningstaganden som legat till grund för detta beslut samt vilka risker och möjligheter vi ser med detta.

Vad är era reflektioner kring detta? Vad vill ni veta mer om i kommande inlägg?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar