
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Efter januari och februaris rekordrusning verkar det så vara dags för eftertankens kranka blekhet och veckan slutade med en nedgång på 1,3%. Fram till för någon vecka sedan har dålig ekonomisk statistik tolkats positivt så till vida att marknaden glatts åt att förväntade räntehöjningar skjutits på framtiden. Nu verkar dock de sämre konjunkturutsikterna börja bita på Stockholmsbörsen och oron för företagens vinster öka. Inte ens en fortsatt kronkollaps verkar hjälpa exportberoende verkstadsaktier.
Smal nyintroduktion. Ridercam är det senaste bolaget som söker sig till First North, med teckningsperiod fram till 13/3. Av de bolag som är noterade på de mindre listorna har Ridercam utan tvivel en av de smalare produktportföljerna. Bolaget har utvecklat och säljer en teknologi för avancerad fotografering och videoinspelning vid åkattraktioner på nöjesparker där berg- och dalbana är den viktigaste. Utrustningen är alltså inriktad mot de mer extrema åkattraktionerna och knappast för Nyckelpigan på Gröna Lund. Visserligen uppskattar Ridercam att man är med och slåss på en marknad som totalt är värd nästan 10 miljarder SEK (beräknad på alla fotografiska minnen och souvenirer som säljs på nöjesfält i världen) men riktigt hur stor andel av den som bolaget med sina produkter realistiskt kan nå har i alla fall jag svårt att bilda mig en uppfattning om med ledning av prospektet. Att ett bolag är inriktat mot en smal marknad behöver i och för sig inte göra bolaget olämpligt för notering men riskerna ökar utan tvivel. Ridercam har redan lyckats få systemet installerat på fyra ställen världen över och ytterligare installationer är på gång bland annat i Helsingfors och bolaget verkar således ha tagit fram en produkt som efterfrågas och är skalbar med uppgivna höga repititiva marginaler. Men om Ridercam är värt 200 MSEK (efter nyemissionen på ca 25 MSEK i samband med noteringen) är enligt min mening närmast omöjligt att ha en åsikt om, speciellt som bolaget än så länge bara kan redovisa marginella intäkter och affärsmodellen inte testats. Att bolagets ordförande väljer att lämna bolaget mitt i noteringsprocessen ger inte heller någon signal att teckna.
Steget efter. Modekedjan MQ meddelade i veckan att de kommer att skriva ned motsvarande 500 MSEK av den goodwill som finns redovisad i balansräkningen. Det finns efter det ca 700 MSEK kvar i goodwill, vilket överstiger det redovisade egna kapitalet. Med tanke på att aktien för närvarande har ett börsvärde på under 300 MSEK och därmed handlas i enbart strax över 25% av eget kapital verkar marknaden redan ha dragit slutsatsen att en stor del av den redovisade goodwillen är luft. Det visar på hur dålig bild man får av ett bolags ställning via balansräkningen med dagens goodwillredovisning. I den senaste årsredovisningen från november förra året ståtar MQ med en soliditet på över 60%, som allting annat lika sjunker till strax över 45% efter nedskrivningen. Skulle man sedan till följd av resultatutvecklingen tvingas skriva ned återstående goodwill till 0 har MQ ett negativt eget kapital. MQ är verkligen inte ensamt bland noterade bolag att ha en hög goodwillpost i förhållande till eget kapital utan snarare tvärtom. Speciellt gäller det för förvärvsintensiva bolag, där erlagd köpeskilling sällan matchas av några större materiella tillgångar. Med styrelser, som av naturliga skäl stretar emot att göra erforderliga nedskrivningar när verksamheter börjar gå dåligt kommer balansräkningar att bli allt mer ointressanta för en värdering av ett bolag, såvida man inte är i stånd att själv bedöma värdet på goodwillposten.
Positiva nyheter i fas 3. Luttrade investerare i med- och biotechsektorn vet att även fas 3-studier kan innehålla många fallgropar och förseningar. Det är därför glädjande när Sedana Medical (bevakat av TradeVenue) i veckan meddelar att en interimsanalys visar på mindre variationer i effekt än förväntat i studien kring bolagets anestesiprodukt IsoConDa. Detta innebär att antalet patienter som ska ingå i studien endast behöver omfatta 300 patienter istället för initialt uppskattade 550 patienter. Ett godkännande av IsoConDa skulle i ett slag öka potentialen betydligt för Resultatet från den kliniska studien kan nu förväntas under 2019, vilket öppnar vägen för ett marknadsgodkännande i Europa ca ett år efter det att ansökan är inskickad till myndigheterna. Detta skulle i sin tur kunna innebära det stora kommersiella genombrottet för Sedanas unika anestesiapparat i miniatyr AnaConDa och öppna upp en marknad som är värd 10-20 miljarder SEK. Trots avsaknaden av marknadsgodkännande har Sedana kunnat uppvisa en stark off-label försäljning (innebärande att det är på läkarens ansvar behandlingen sker) och uppnå en försäljning på över 50 MSEK på 12-månadersbasis, vilket visar på produktens fördelar. Om bolagets snabba tillväxt fortsätter får vi besked om i veckan (12/3) när bolagets rapporterar.
Förutom Sedana rapporterar både MQ och Clas Ohlson och vi får därmed signaler om detaljhandelns utveckling och hur importerande bolag klarar av kronförsvagningen. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v41
Efter en all time high notering i onsdags vid lunchtid för Stockholmsbörsen verkade riskaptiten ta slut och veckan slutade med två minusdagar. En amerikansk 10-åring som etablerat sig på en ny rekordnivå i den här cykeln kring 3,20% verkar ha ersatt Italien som det man ska oroa sig för – alltid är det något!! Detta tillsammans med en mindre svensk bankfrossa till följd av misstankar om att det inte bara är Danske Bank som tvättat pengar i Baltikum gjorde att Stockholmsindex slutade på -1,8%. Anmärkningsvärt är skillnaden i utvecklingen för Dow Jones och Nasdaq. Den förra klarade sig med en nedgång på knappt1% medan Nasdaq föll nästan 4%.
Oljan mot 100 USD? Under veckan noterades nya årshögsta för oljan och de s k experterna verkar nu tro att priserna ska stiga mot 100 USD, främst i spåren av de nya sanktionerna mot Iran. Ett långt liv och många felaktiga investeringar senare har undertecknad i alla fall kommit fram till att det är farligt att ha allt för bestämda uppfattningar om stora saker som oljepriset och för den delen valutakurser. De har ofta en märklig förmåga att gå precis i motsatt riktning mot vad som är konsensus på marknaden. Hur som helst har stora och kraftiga oljeprisuppgångar en förmåga att när de knäcks förbytas i stora och långa prisnedgångar när den alltid så effektiva marknaden under tiden hittat nya utbudskällor och/eller hittar nya möjligheter att ersätta oljan. Det ligger därför knappast i oljeproducenters och oljebolags och dess aktieägares intresse att priserna stiger alltför mycket. Det kan kanske visa sig att bensinprisernas nuvarande utveckling är det som gör att elbilen får sitt riktiga genombrott.
Bud i fastighetssektorn. Frånvaron av bud på börsbolag är något som i alla fall förundrat mig med tanke på den starka svenska aktiemarknaden. Att det skulle vara fastighetssektorn i veckan som skulle gå i bräschen var dock något som jag inte hade tippat. Däremot var föremålen för buden kanske mer lättippade. Samhällsbyggnadsbolaget (bevakat av Trade Venue) lade i torsdags ett bud på preferensaktierna i fastighetsutvecklaren Karlbergsvägen och Klövern lade i fredags ett bud på köpcentrumspecialisten Agora. Bägge bolag som har varit mer eller mindre katastrofer på börsen. Karlbergsvägens preferensaktier hade halverats sedan börsintroduktionen i april 2017 och Agoras aktiekurs har sedan sommaren 2015 då de introducerades haft en liknande utveckling. Med tanke på de specifika omständigheterna kring dessa två bolag ska man nog inte förledas tro att det kommer fler och större bud i sektorn. För övrigt publicerar vi på Trade Venue en intervju med Samhällsbyggnadsbolagets VD Ilija Batljan veckan. Rekommenderas varmt !!
Finansiell åtstramning. Det skrivs mycket om i vilken takt Fed ska fortsätta höja räntan och när ECB äntligen ska vågar börja ta upp räntorna i Euroområdet. Däremot skrivs det inte så mycket om den finansiella åtstramning som nu sker när centralbankerna världen över minskar sina köp av obligationer. Om det under de senaste fem åren varit något som tvingat ned obligationsräntorna och höjt riskaptiten har det just varit att det funnits en köpare som ingen har kunnat gå emot. I USA återinvesterar Fed inte fullt ut likviden från förfallande obligationer under tidigare QE-program. Från och med oktober uppgår det månatliga beloppet som Fed minskar sin balansräkning med till 50 miljarder USD. ECB halverar samtidigt sitt program och obligationsköpen sänks från 30 till 15 miljarder Euro, för att troligen upphöra vid årsskiftet. Om nu inte Italienkrisen eskalerar och ställer till det…Hur som helst skulle det vara ett styrketecken om aktiemarknaderna klarar detta helskinnat.
Inför Q3-rapporterna. Förväntningarna på Q3-rapporterna som på allvar börjar komma först i nästa vecka är höga. Aktieanalytikern Peter Malmqvist som brukar ha bra koll på vinstförväntningarna har räknat ut att dessa enligt konsensus ska stiga med 20% (!!!) i förhållande till motsvarande kvartal förra året för de 50 största företagen och att 80% av dessa företag förväntas öka vinsten. Ca 10% lägre svenska krona mot USD, Euro och pund än för ett år sedan förklarar en hel del av den förväntade vinstökningen men det ska sägas att hur valutautvecklingen slår i ett företag har blivit allt mer komplicerat att förstå och beräkna. Det jag tror kommer avgöra rapportsäsongen är hur pass duktiga företagen varit att föra vidare de ökade löne- och materialkostnader, som blivit allt mer accentuerade under året. I väntan på rapportströmmen är risken dock stor att innevarande vecka kan innehålla en eller annan vinstvarning. Dessa brukar komma några dagar in på det nya kvartalet när siffrorna börjar sammanställas. Redan tidigare har Essity tvingats vinstvarna just på grund av höga materialkostnader som inte kunnat kompenseras och i förra veckan tvangs Serneke rapportera om behov av att skriva ned vissa byggprojekt och fler kan följa denna vecka.
I stället för att bara vara en transportsträcka inför de tunga rapporterna i veckan därpå kommer sannolikt långräntornas utveckling i USA skapa en relativt volatil vecka. På torsdag rapporterar KappAhl sina siffror men med tanke på kursutvecklingen och senast kallduschen från MQ förra veckan lär förväntningarna inte vara speciellt höga. Tvärtom kanske det är upplagt för ett lättnadsrally i aktien? Välkommen till en ny och spännande vecka !!!
Claes Vikbladh