
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v32
Efter en sommar där den amerikanska börsen hela tiden noterat nya toppar och dragit med sig övriga aktiemarknader tog det stopp denna vecka. Veckans räntesänkning från Fed var uppenbarligen så förväntad och ordvalet inte tillräckligt mjukt för att leda världens aktiemarknader vidare. Trumps senaste tullutspel fick slutligen marknaderna på ordentligt fall under slutet av veckan och kom svenska OMX 30 att sjunka med nästan 3% i veckan.
Qliro börjar få bitarna på plats. E-handelsbolaget Qliro har under en lång period genomgått en omstrukturering, där olönsamma delar av företaget avvecklats eller sålts samtidigt som man genom det erhållna kreditmarknadstillståndet håller på att bli en stor spelare inom betalningslösningar för e-handeln – i konkurrens med bland annat Klarna. Den nya strukturen börjar nu falla på plats med tre självständiga bolag: Financial Services, Nelly med mode på nätet och CDON Marketplace som en gemensam sajt för både externa handlare och med egna produkter. En uppdelning och särnotering av verksamheterna rycker därmed närmare. Q2-rapporten var dock något av en besvikelse. Låneboken i Financial Services växte visserligen med drygt 40% i kvartalet och rörelseresultatet steg med 150% men utvecklingen är ändå enligt ledningen inte tillräcklig för att nå bolagets egna tidigare kommunicerade högt uppsatta prognos inom området om ett rörelseresultat om 100-125 MSEK för helåret. Flaggskeppet Nelly växte i kvartalet med ”enbart” 5% (en helt OK siffra på en kärv svensk modemarknad men lägre än målet och vad marknaden vill ha i ett framgångsrikt e-handelsbolag) och rörelseresultatet var i stort sett oförändrat, tyngt av en svag svensk krona. Detta resulterade i att marginalen sjönk något till 5,4%. Slutligen har CDON Marketplace avsevärt förbättrat resultatet men dras fortfarande med förluster, trots att de externa handlarnas andel kraftigt ökar. Hur som helst när nu bitarna börjar komma på plats får alla de som vill värdera Qliro utifrån vad de olika delarna är värda mer att gå på. Att applicera börsens implicita värdering av Zalandos försäljning på Nellys dito och sedan använda motsvarande värdering (enligt senaste publika transaktion) av Klarnas lånebok på Qliros Financial Services är kanske inte realistiskt - inte ens i den bästa av världar. Men min servettskiss skulle då ge ett värde för Qliro på 5,7 mdr SEK att jämföra med dagens börsvärde på 1,7 mdr SEK!!!. Men om man sätter mer realistiska 1x Nellys försäljning skulle enbart värdet på den delen uppgå till 1,5 mdr SEK.
Quartier Properties får löpande intäkter. Den svenska fastighetsutvecklaren på spanska solkusten Quartier Properties (bevakat av TradeVenue) tillhör en av årets förlorare med en nedgång på nästan 20% och som framgår av bolagets halvårsrapport har substansvärderabatten stigit från 12% till 30% sedan årets början. Bolaget kan under första halvåret visa upp klara framgångar i form av att 90% av lägenheterna i deras första utvecklingsprojekt nu är sålda med 25-30% i vinstmarginal, förvaltningsintäkterna från deras stora lägenhetsinnehav i Benahavis nu stiger efter att de själva tagit över förvaltningen och att finansieringsfrågorna verkar lösa sig. Slutligen verkar Boho Club – bolagets 100 MSEK prestigeprojekt med lyxhotell och restaurang längs Golden Mile ett stenkast från Puerto Banus i Marbella - nu enligt plan öppna under hösten (restaurangen öppnar redan i augusti). Ett färdigställande kommer inte bara medge betydligt lägre finansieringskostnader, ett bättre kassaflöde för företaget men också troligen ge en knuff uppåt på substansvärdet. Återhämtningen på den spanska fastighetsmarknaden har gått snabbt och antalet projekt som nu ska finna köpare på solkusten är stort men som alltid i en kärvare marknad gäller det att ha projekt i attraktiva lägen, vilket verkar vara fallet med QP. Med löpande intäkter från både Benahavis och Boho Club kan också bolaget ”övervintra” och avvakta byggstart av nya projekt om marknaden skulle bli sämre – en lyx som många av deras konkurrenter inte har.
Bra siffror från Probi. Jag har skrivit om Probi tidigare, som tillhör den stora skara av aktier som inte varit med i 2019 års börsuppgång. Aktien har tvärtom backat med 15% i år trots att produkter som via kosten förbättrar människans hälsa blir en allt viktigare sektor. Efter en trevande start på året var Q2-rapporten enligt min mening mycket bra (vilket börsen uppenbarligen inte tyckte) med en 15% valutarensad försäljningsökning och ett EBITDA-resultat som steg med drygt 30% till 56,5 MSEK (42,7), vilket resulterade i att marginalen steg till 31% (28). Det är också att anmärka att stora kostnadsförda investeringar samtidigt görs för att bygga upp försäljningsorganisationen. Trots den snabba expansionen, som leder till ökat kapitalbehov förbättras också den finansiella ställningen snabbt och alla banklån är snart återbetalda. Det är således upplagt för fortsatta förvärv. Även om kursen backat är Probi inget billigt bolag på en normal värdeskala med ett P/E-tal om ca 40x årets vinst men som faller snabbt i takt med vinstutvecklingen (P/E 25x nästa år?). Värderingen av kursraketen Beyond Meat (som i och för sig rekylerat något från sina högsta nivåer) visar också om något vilka pengar som nu går in i de företag som bedöms ha nyckeln till nya hälsosamma produkter för morgondagens livsmedel.
Varför passar ett bolag under omstrukturering inte på börsen? Budet på Kappahl är naturligtvis glädjande för nuvarande aktieägare och en hårt pressad detaljhandelssektor på börsen. Men riktigt varför ett företag skulle må bättre av en avnotering om det står inför en stor omställningsprocess – som används som motivering för det här aktuella budet och även många andra - har jag aldrig förstått. För det första pågår det inte stora omstruktureringar i alla välskötta bolag hela tiden – onoterade eller noterade? Annars överlever inget bolag. För det andra är min erfarenhet att marknaden brukar applådera omfattande omstruktureringar i noterade bolag, även om det leder till stora förluster under ett antal kvartal, bara man kan se ett slut på eländet. Varför inte säga som det är att man tror att man gör en bra affär?
Semestrarna börjar nu ta slut för många och aktivitetsnivån på börsen lär i veckan öka. Q2-rapporterna är ingalunda slut och på fredag rapporterar bland annat börsfavoriten MedCap (bevakat av TradeVenue). Förhoppningsvis slänger Trump ett öga på börsreaktionen i USA i fredags efter hans senaste tweet och kommer med nya bud. Det har hänt förr!! Välkommen till en ny spännande aktievecka.
Claes Vikbladh
Veckobrev v12
Stockholmsbörsen – liksom de flesta andra aktiemarknader - visade på en förbluffande styrka i veckan med en uppgång på ca 2,5% trots Brexitkaos, framflyttat avgörande av handelskriget mellan USA och Kina samt fortsatt negativa ekonomiska indikatorer. Den svenska marknaden specifikt tyngdes också av en eskalerande kris kring Swedbank och försäljningssiffror från HM som inte underbyggde den senaste tidens kursuppgång. Det fanns dock ljuspunkter såsom budet på Acando (se nedan) som piggade upp börshumöret
Bud på Acando. Många med mig har förundrats över att det inte kommit fler bud på noterade bolag under det senaste året. Visst det har kommit ett antal de senaste månaderna men i denna fas av börscykeln och med ett ränteläge som inte gör att det behövs mycket av synergieffekter för att få de flesta affärer att se bra ut ur köparens synvinkel skulle jag i alla fall trott att vi för närvarande skulle haft ett stort antal pågående budstrider. Hur som helst veckans bud från Kanadabolaget CGI på Acando med en 44% premie i förhållande till stängningskursen förra fredagen piggade upp stämningen och kurserna i hela IT-konsultsektorn och det är väl inte helt osannolikt att budet följs av fler. Med i de flesta fall stora nettokassor och starka kassaflöden borde sektorn locka många köpare även om bolag med anställda som enda riktiga tillgång är känsliga. När det gäller budpremien ska det anmärkas att Acandos aktiekurs inte har rosat marknaden under de senaste månaderna bland annat till följd av en dålig Q4-rapport och att budpremien i förhållande till toppkursen i höstas bara är ca 10%. Budet innebär att Acando värderas till EV/EBIT om ca 15x på årets vinst, vilket är klart över snittet för de andra noterade IT-konsulterna och borde leda till en fortsatt uppvärdering.
Ascelia Pharma bestod provet. Jag skrev för två veckor sedan om Ascelia Pharma, som är den första introduktionen på huvudlistan i år med en sammanhängande relativt stor nyemission (drygt 200 MSEK). Med tanke på det stora antalet kursfloppar på framförallt de mindre listorna är det glädjande att kunna konstatera att aktien som introducerades i veckan – i alla fall initialt - bestod provet och kunde i slutet av veckan visa upp en kursuppgång på drygt 10%. Även om betydelsen av en lyckad mindre introduktion som denna inte ska överdrivas borde det ändå vara en positiv signal vad gäller sentimentet för alla de bolag som står i börskön. Våren brukar traditionellt vara en het period för nyintroduktioner när boksluten är klara och reviderade och 2019 kommer nog inte bli något undantag.
Att bemästra negativa trender. Clas Ohlsons aktie rasade i veckan med ca 10% när rapporten för det viktiga julkvartalet kom ut - inte för att resultatsiffran skiljde sig så mycket från förväntningarna (borsett från eoposterna) men mest till följd av nedskruvade marginalprognoser för resten av året. Men med tanke på den motvind som bolaget för närvarande har tycker jag ändå att det finns ljuspunkter och det är imponerande att de kan redovisa ett underliggande oförändrat resultat i förhållande till förra året. Trots en nedgång i julhandeln i alla de nordiska länderna man är verksam i och en totalt minskande marknad i kvartalet lyckades Clas Ohlson valutarensat i jämförbara butiker att öka försäljningen med 2%. Att nätförsäljningen ökade med 50% visade också att den gamla postordertraditionen i företaget finns kvar. Ännu mer imponerande är hur man lyckas klara av kronförsvagningen. Utan några större möjligheter att höja priserna till följd av konkurrensen lyckades bolaget klara av en drygt 10% förstärkning av dollarn i förhållande till den svenska kronan (som är den huvudsakliga inköpsvalutan) i förhållande till för ett år sedan utan att bruttomarginalen minskade mer än marginellt till 40,4%. Det ska dock framhållas att Clas Ohlson har en nästan lika stor försäljning i Norge som i Sverige, där valutan inte erbjuder samma motvind. Bolaget hade dessutom ett klart positivt kassaflöde och lyckades förbättra den finansiella ställningen. Därmed inte sagt att aktien är köpvärd (P/E 13x årets vinstprognos enligt konsensus) men det visar ändå enligt min mening att Clas Ohlson gör mycket rätt i en minst sagt utmanande miljö.
Kapitalmarknadsdag i Munters. Luftbehandlingsföretaget Munters har sedan noteringen i början av 2017 som bekant haft en extremt dålig utveckling med bland annat en satsning på Data Centers som blivit en total katastrof. Bolaget saknar sedan december förra året dessutom ordinarie VD och har en finanschef som ska lämna bolaget under 2019. De flesta bolag brukar i detta läge sluta sig och arbeta internt för att sedan längre fram förhoppningsvis kunna visa upp gjorda framsteg för aktiemarknaden. Det är därför intressant att notera att Munters i veckan skickade ut en kallelse till kapitalmarknadsdag i början på maj. Styrelsen och ledningsgruppen lanserade i februari en trestegsplan – Munters Full Potential – som ska tillvara bolagets fulla potential och förbättra koncernens resultat. Programmet väntas kosta 350 MSEK och belasta resultatet 2019. För ett företag som redan har en relativt hög skuldsättningsgrad och som nu tvingas till dispenser från långivande banker för att klara av att genomföra programmet är det mycket pengar. Optimisten skulle emellertid kunna tolka beskedet om en kapitalmarknadsdag som ett tecken på att företaget känner sig övertygade om att redan i maj kunna redovisa en vändning och att visa på att det finns en sund kärna i bolaget. Den mer kritiske skulle kanske ta det som ett tecken på att en nyemission förbereds för att bland annat klara av kostnaderna för strukturprogrammet. Då behövs det som bekant investerare som ”förstår bolaget” om inte aktiekursen ska kollapsa.
Unknown unknowns. Enligt USAs förre försvarsminister Donald Rumsfelds omtalade svar i senaten i samband med Irakkrisen 2002 finns det ”known knowns” dvs saker vi vet att vi vet. Sedan finns det ”known unknowns” dvs saker vi vet att vi inte vet. Sedan finns det ”unknown unknowns” dvs saker vi inte vet att vi inte vet. Om man försöker att sortera veckans händelser i dessa fack och översätta det till aktiemarknaden verkar Brexitkalabaliken i Storbritannien och dess konsekvenser tillhöra gruppen ”known unknowns” dvs marknaden har redan diskonterat att vi inte vet utgången men det ska till något extraordinärt negativt utfall för att få någon större påverkan på börsen. Snart kanske konsekvenserna av de nordiska bankernas (påstådda?) penningtvätt i Baltikum hamnar i denna grupp – med en stor osäkerhet diskonterad i aktiekurserna. En påminnelse om ”unknown unknowns” kom i veckan när det börjar stå klart att de två senaste flygkatastroferna verkar bero på ett fel i styrsystemet. Detta skulle i så fall få långtgående konsekvenser för inte bara tillverkaren Boeing utan även flyg- och försäkringsbolag världen över. Det är denna typ av svarta svanar som gör alla prognoser så osäkra och undertecknad analytiker ännu mer ödmjuk.
Förutom KappAhl är det nu i veckan tunt på rapportsidan men i stället börjar bolagsstämmorna. Där brukar det komma intressanta kommentarer om utvecklingen hittills i år samtidigt som det i veckan blir intressant att se hur pass ”dyr” utdelningen blir i högavkastande bolag som Axfood och Castellum. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v41
Efter en all time high notering i onsdags vid lunchtid för Stockholmsbörsen verkade riskaptiten ta slut och veckan slutade med två minusdagar. En amerikansk 10-åring som etablerat sig på en ny rekordnivå i den här cykeln kring 3,20% verkar ha ersatt Italien som det man ska oroa sig för – alltid är det något!! Detta tillsammans med en mindre svensk bankfrossa till följd av misstankar om att det inte bara är Danske Bank som tvättat pengar i Baltikum gjorde att Stockholmsindex slutade på -1,8%. Anmärkningsvärt är skillnaden i utvecklingen för Dow Jones och Nasdaq. Den förra klarade sig med en nedgång på knappt1% medan Nasdaq föll nästan 4%.
Oljan mot 100 USD? Under veckan noterades nya årshögsta för oljan och de s k experterna verkar nu tro att priserna ska stiga mot 100 USD, främst i spåren av de nya sanktionerna mot Iran. Ett långt liv och många felaktiga investeringar senare har undertecknad i alla fall kommit fram till att det är farligt att ha allt för bestämda uppfattningar om stora saker som oljepriset och för den delen valutakurser. De har ofta en märklig förmåga att gå precis i motsatt riktning mot vad som är konsensus på marknaden. Hur som helst har stora och kraftiga oljeprisuppgångar en förmåga att när de knäcks förbytas i stora och långa prisnedgångar när den alltid så effektiva marknaden under tiden hittat nya utbudskällor och/eller hittar nya möjligheter att ersätta oljan. Det ligger därför knappast i oljeproducenters och oljebolags och dess aktieägares intresse att priserna stiger alltför mycket. Det kan kanske visa sig att bensinprisernas nuvarande utveckling är det som gör att elbilen får sitt riktiga genombrott.
Bud i fastighetssektorn. Frånvaron av bud på börsbolag är något som i alla fall förundrat mig med tanke på den starka svenska aktiemarknaden. Att det skulle vara fastighetssektorn i veckan som skulle gå i bräschen var dock något som jag inte hade tippat. Däremot var föremålen för buden kanske mer lättippade. Samhällsbyggnadsbolaget (bevakat av Trade Venue) lade i torsdags ett bud på preferensaktierna i fastighetsutvecklaren Karlbergsvägen och Klövern lade i fredags ett bud på köpcentrumspecialisten Agora. Bägge bolag som har varit mer eller mindre katastrofer på börsen. Karlbergsvägens preferensaktier hade halverats sedan börsintroduktionen i april 2017 och Agoras aktiekurs har sedan sommaren 2015 då de introducerades haft en liknande utveckling. Med tanke på de specifika omständigheterna kring dessa två bolag ska man nog inte förledas tro att det kommer fler och större bud i sektorn. För övrigt publicerar vi på Trade Venue en intervju med Samhällsbyggnadsbolagets VD Ilija Batljan veckan. Rekommenderas varmt !!
Finansiell åtstramning. Det skrivs mycket om i vilken takt Fed ska fortsätta höja räntan och när ECB äntligen ska vågar börja ta upp räntorna i Euroområdet. Däremot skrivs det inte så mycket om den finansiella åtstramning som nu sker när centralbankerna världen över minskar sina köp av obligationer. Om det under de senaste fem åren varit något som tvingat ned obligationsräntorna och höjt riskaptiten har det just varit att det funnits en köpare som ingen har kunnat gå emot. I USA återinvesterar Fed inte fullt ut likviden från förfallande obligationer under tidigare QE-program. Från och med oktober uppgår det månatliga beloppet som Fed minskar sin balansräkning med till 50 miljarder USD. ECB halverar samtidigt sitt program och obligationsköpen sänks från 30 till 15 miljarder Euro, för att troligen upphöra vid årsskiftet. Om nu inte Italienkrisen eskalerar och ställer till det…Hur som helst skulle det vara ett styrketecken om aktiemarknaderna klarar detta helskinnat.
Inför Q3-rapporterna. Förväntningarna på Q3-rapporterna som på allvar börjar komma först i nästa vecka är höga. Aktieanalytikern Peter Malmqvist som brukar ha bra koll på vinstförväntningarna har räknat ut att dessa enligt konsensus ska stiga med 20% (!!!) i förhållande till motsvarande kvartal förra året för de 50 största företagen och att 80% av dessa företag förväntas öka vinsten. Ca 10% lägre svenska krona mot USD, Euro och pund än för ett år sedan förklarar en hel del av den förväntade vinstökningen men det ska sägas att hur valutautvecklingen slår i ett företag har blivit allt mer komplicerat att förstå och beräkna. Det jag tror kommer avgöra rapportsäsongen är hur pass duktiga företagen varit att föra vidare de ökade löne- och materialkostnader, som blivit allt mer accentuerade under året. I väntan på rapportströmmen är risken dock stor att innevarande vecka kan innehålla en eller annan vinstvarning. Dessa brukar komma några dagar in på det nya kvartalet när siffrorna börjar sammanställas. Redan tidigare har Essity tvingats vinstvarna just på grund av höga materialkostnader som inte kunnat kompenseras och i förra veckan tvangs Serneke rapportera om behov av att skriva ned vissa byggprojekt och fler kan följa denna vecka.
I stället för att bara vara en transportsträcka inför de tunga rapporterna i veckan därpå kommer sannolikt långräntornas utveckling i USA skapa en relativt volatil vecka. På torsdag rapporterar KappAhl sina siffror men med tanke på kursutvecklingen och senast kallduschen från MQ förra veckan lär förväntningarna inte vara speciellt höga. Tvärtom kanske det är upplagt för ett lättnadsrally i aktien? Välkommen till en ny och spännande vecka !!!
Claes Vikbladh