
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v24
Efter en katastrofal maj tvärvände världens börser och i Stockholm slutade veckans fyra handelsdagar alla på plus med en sammanlagd uppgång på 3,7%. Om vändningen berodde på rykten om att handelskonflikten mellan USA och Mexiko var på väg att biläggas (vilket senare konfirmerades av President Trump), om det är fortsatt sjunkande långräntor i USA (lägsta nivån sedan september 2017 för 10-åringen) eller det bara var en rekyl på översålda marknader går naturligtvis inte att säga men denna typ av tvärvändning har nog kostat en del för alla världens tradinglådor.
Fortsatt välfinansierat bolag? För- och ibland nackdelen för de noterade företag som har brutet räkenskapsår är att rapporterna oftast publiceras i perioder när det är tyst på rapportfronten från övriga företag. Detta innebär att resultatet på ett annat sätt kommer att dissekeras – vilket om det är positiva nyheter är en fördel och annars inte fullt lika bra….Clas Ohlson tillhör just de rapporter som kanske får oproportionerligt mycket publicitet i samband med sina rapporter till följd av att det inte kommer så många andra företagsnyheter. Det som dock de flesta verkar fokusera kring Clas Ohlsons rapport i förtra veckan är emellertid om bolaget ska lyckas med sitt åtgärdsprogram CO 100 för att uthålligt komma tillbaka till tidigare marginalnivåer kring 6-8%. Påfallande lite har emellertid kommenterats kring det kloka i att att föreslå en oförändrad utdelning – som ”kostar” bolaget nästan 400 MSEK som är mer än vad rörelsen genererar. Clas Ohlson har precis som till exempel H&M gått från att vara ett mycket välfinansierat bolag med stor kassa till att bli ett lite mindre dylikt med en nettoskuld på 200 MSEK vid utgången av räkenskapsåret 2018/19. Det som är intressant i rapporten är emellertid att det i notform anges att bolaget från och med det nya räkenskapsåret (start 1/5) i enlighet med den nya redovisningsstandarden i balansräkningen kommer att ta upp en finansiell skuld på de diskonterade hyrorna i bolagets butiker motsvarande ca 2,3 mdr SEK. Att detta är en ”skuld” som alltid funnits och det kloka i den nya redovisningsstandarden kan naturligtvis diskuteras men kommer aktiemarknaden (och kreditgivarna) efter detta fortfarande betrakta Clas Ohlson som ett välfinansierat bolag som kan dela ut mer än det tjänar när de finansiella skulderna svart på vitt överstiger det egna kapitalet?
Den potentiella marknaden blir ännu större för Sedana Medical. Med sin unika anestesiapparat i miniatyr – AnaConDa – som bygger på inhalering har Sedana Medicals (bevakat av TradeVenue) produkt ett stort antal fördelar gentemot de vanligaste formerna för sedering, vilka sker intravenöst. Den senare metoden är förknippad med ett flertal problem, vilket bealstar sjukvården med stora kostnader. Under 2018 och 2019 har Sedana Medical uppnått viktiga milstolpar för att göra inhalationssedering med AnaConDa till en global standardmetod (se vår senaste rapportkommentar från13/5 . I veckan meddelades nu dessutom att man slutit ett tioårigt exklusivt distributionsavtal med en kinesisk distrubutör som ägs av Kinas näststörsta life-science bolag. Genom avtalet med det delvis statliga bolaget väntas registreringen komma att slutföras inom mindre än två år. Enligt företagsledningen uppskattar man nu att den totala marknadspotentialen för inhalationssedering inom intensivvård är 20-30 mdr SEK jämfört med tidigare uppskattning om 10-20 mdr SEK. Aktien har i år stigit med över 50% (!!!) till ett börsvärde på 2,3 mdr SEK men om den potentiella marknaden fördubblas varför inte mer? Speciellt som företagsledningens trovärdighet hela tiden förstärks.
Fastighetssektorn fortsätter dra till sig kapital. I veckan meddelade fastighetsbolaget Corem att man säljer logistikfastigheter för 4,3 mdr SEK till amerikanska Blackstone, med en vinst på drygt 600 MSEK. Det visar om något att utlänningars intresse för svenska fastigheter består, när en av världens största kapitalförvaltare köper logistikfastigheter på orter utanför storstadsområdena. Att fastighetsaktier är populära visar sig också i att tiotal av dessa i veckan noterade nya toppkurser, detta trots det minst sagt skakiga börsklimatet. John Matssons lyckade börsintroduktion (+12% första dagen) säger väl också något om fastighetssektorns popularitet. Insikten om att lågräntemiljön inte är på väg att överge oss verkar sjunka in.
En ”riktig” insider köper aktier i Clavister. Att en styrelseledamot eller någon i företagsledningen köper aktier i ”sitt” bolag är ofta en stark köpsignal. Men i Clavister finns det kanske dubbla skäl att hålla koll på insiderköpen. Staffan Dahlström som är grundare och sedan 2009 VD för framgångsrika HMS Networks, som utvecklar lösningar för hur industriella maskiner och system ska kommunicera, accepterade 2018 att som enda externa styrelseuppdrag gå in i cybersecurityföretaget Clavister. Sedan dess har han i olika omgångar nu senast i mitten av maj ökat sin ägande. Att hitta säkerhetslösningar som gör att nätverk inte kan slås ut torde vara ett av de mest ”heta” områdena man kan hålla på med för närvarande. Om någon borde Staffan Dahlström från sitt nuvarande arbete ha en förmåga att bedöma den tekniska nivån på Clavisters produkter och det är just därför intressant att notera hans köp. När Clavister kom till börsen 2014 skedde en kraftig uppvärdering i spåren av ”hypen” kring IT-säkerhet men aktien har sedan dess fallit kraftigt och kommit tillbaka till introduktionskursen. Som i så många fall av utvecklingsföretag har marknaden överraskats av att det tar längre tid och kostar mer innan intäkterna kommer. Men 2019 har börjat bra med en 38% ökning i orderingången i Q1 samtidigt som företagsledningen anger att bolaget i år kommer att släppa fler produkter än vad det gjort under de senaste femton åren. Precis som i alla mjukvaruföretag är verksamheten i Clavister extremt skalbar och intäktsökningar letar sig snabbt ned till sista raden……
Äntligen en hel börsvecka framför oss!!! På rapportfronten är det däremot tomt med Systemair som ett av de få undantagen. Välkommen till en ny och spännande vecka.
Claes Vikbladh
Veckobrev v12
Stockholmsbörsen – liksom de flesta andra aktiemarknader - visade på en förbluffande styrka i veckan med en uppgång på ca 2,5% trots Brexitkaos, framflyttat avgörande av handelskriget mellan USA och Kina samt fortsatt negativa ekonomiska indikatorer. Den svenska marknaden specifikt tyngdes också av en eskalerande kris kring Swedbank och försäljningssiffror från HM som inte underbyggde den senaste tidens kursuppgång. Det fanns dock ljuspunkter såsom budet på Acando (se nedan) som piggade upp börshumöret
Bud på Acando. Många med mig har förundrats över att det inte kommit fler bud på noterade bolag under det senaste året. Visst det har kommit ett antal de senaste månaderna men i denna fas av börscykeln och med ett ränteläge som inte gör att det behövs mycket av synergieffekter för att få de flesta affärer att se bra ut ur köparens synvinkel skulle jag i alla fall trott att vi för närvarande skulle haft ett stort antal pågående budstrider. Hur som helst veckans bud från Kanadabolaget CGI på Acando med en 44% premie i förhållande till stängningskursen förra fredagen piggade upp stämningen och kurserna i hela IT-konsultsektorn och det är väl inte helt osannolikt att budet följs av fler. Med i de flesta fall stora nettokassor och starka kassaflöden borde sektorn locka många köpare även om bolag med anställda som enda riktiga tillgång är känsliga. När det gäller budpremien ska det anmärkas att Acandos aktiekurs inte har rosat marknaden under de senaste månaderna bland annat till följd av en dålig Q4-rapport och att budpremien i förhållande till toppkursen i höstas bara är ca 10%. Budet innebär att Acando värderas till EV/EBIT om ca 15x på årets vinst, vilket är klart över snittet för de andra noterade IT-konsulterna och borde leda till en fortsatt uppvärdering.
Ascelia Pharma bestod provet. Jag skrev för två veckor sedan om Ascelia Pharma, som är den första introduktionen på huvudlistan i år med en sammanhängande relativt stor nyemission (drygt 200 MSEK). Med tanke på det stora antalet kursfloppar på framförallt de mindre listorna är det glädjande att kunna konstatera att aktien som introducerades i veckan – i alla fall initialt - bestod provet och kunde i slutet av veckan visa upp en kursuppgång på drygt 10%. Även om betydelsen av en lyckad mindre introduktion som denna inte ska överdrivas borde det ändå vara en positiv signal vad gäller sentimentet för alla de bolag som står i börskön. Våren brukar traditionellt vara en het period för nyintroduktioner när boksluten är klara och reviderade och 2019 kommer nog inte bli något undantag.
Att bemästra negativa trender. Clas Ohlsons aktie rasade i veckan med ca 10% när rapporten för det viktiga julkvartalet kom ut - inte för att resultatsiffran skiljde sig så mycket från förväntningarna (borsett från eoposterna) men mest till följd av nedskruvade marginalprognoser för resten av året. Men med tanke på den motvind som bolaget för närvarande har tycker jag ändå att det finns ljuspunkter och det är imponerande att de kan redovisa ett underliggande oförändrat resultat i förhållande till förra året. Trots en nedgång i julhandeln i alla de nordiska länderna man är verksam i och en totalt minskande marknad i kvartalet lyckades Clas Ohlson valutarensat i jämförbara butiker att öka försäljningen med 2%. Att nätförsäljningen ökade med 50% visade också att den gamla postordertraditionen i företaget finns kvar. Ännu mer imponerande är hur man lyckas klara av kronförsvagningen. Utan några större möjligheter att höja priserna till följd av konkurrensen lyckades bolaget klara av en drygt 10% förstärkning av dollarn i förhållande till den svenska kronan (som är den huvudsakliga inköpsvalutan) i förhållande till för ett år sedan utan att bruttomarginalen minskade mer än marginellt till 40,4%. Det ska dock framhållas att Clas Ohlson har en nästan lika stor försäljning i Norge som i Sverige, där valutan inte erbjuder samma motvind. Bolaget hade dessutom ett klart positivt kassaflöde och lyckades förbättra den finansiella ställningen. Därmed inte sagt att aktien är köpvärd (P/E 13x årets vinstprognos enligt konsensus) men det visar ändå enligt min mening att Clas Ohlson gör mycket rätt i en minst sagt utmanande miljö.
Kapitalmarknadsdag i Munters. Luftbehandlingsföretaget Munters har sedan noteringen i början av 2017 som bekant haft en extremt dålig utveckling med bland annat en satsning på Data Centers som blivit en total katastrof. Bolaget saknar sedan december förra året dessutom ordinarie VD och har en finanschef som ska lämna bolaget under 2019. De flesta bolag brukar i detta läge sluta sig och arbeta internt för att sedan längre fram förhoppningsvis kunna visa upp gjorda framsteg för aktiemarknaden. Det är därför intressant att notera att Munters i veckan skickade ut en kallelse till kapitalmarknadsdag i början på maj. Styrelsen och ledningsgruppen lanserade i februari en trestegsplan – Munters Full Potential – som ska tillvara bolagets fulla potential och förbättra koncernens resultat. Programmet väntas kosta 350 MSEK och belasta resultatet 2019. För ett företag som redan har en relativt hög skuldsättningsgrad och som nu tvingas till dispenser från långivande banker för att klara av att genomföra programmet är det mycket pengar. Optimisten skulle emellertid kunna tolka beskedet om en kapitalmarknadsdag som ett tecken på att företaget känner sig övertygade om att redan i maj kunna redovisa en vändning och att visa på att det finns en sund kärna i bolaget. Den mer kritiske skulle kanske ta det som ett tecken på att en nyemission förbereds för att bland annat klara av kostnaderna för strukturprogrammet. Då behövs det som bekant investerare som ”förstår bolaget” om inte aktiekursen ska kollapsa.
Unknown unknowns. Enligt USAs förre försvarsminister Donald Rumsfelds omtalade svar i senaten i samband med Irakkrisen 2002 finns det ”known knowns” dvs saker vi vet att vi vet. Sedan finns det ”known unknowns” dvs saker vi vet att vi inte vet. Sedan finns det ”unknown unknowns” dvs saker vi inte vet att vi inte vet. Om man försöker att sortera veckans händelser i dessa fack och översätta det till aktiemarknaden verkar Brexitkalabaliken i Storbritannien och dess konsekvenser tillhöra gruppen ”known unknowns” dvs marknaden har redan diskonterat att vi inte vet utgången men det ska till något extraordinärt negativt utfall för att få någon större påverkan på börsen. Snart kanske konsekvenserna av de nordiska bankernas (påstådda?) penningtvätt i Baltikum hamnar i denna grupp – med en stor osäkerhet diskonterad i aktiekurserna. En påminnelse om ”unknown unknowns” kom i veckan när det börjar stå klart att de två senaste flygkatastroferna verkar bero på ett fel i styrsystemet. Detta skulle i så fall få långtgående konsekvenser för inte bara tillverkaren Boeing utan även flyg- och försäkringsbolag världen över. Det är denna typ av svarta svanar som gör alla prognoser så osäkra och undertecknad analytiker ännu mer ödmjuk.
Förutom KappAhl är det nu i veckan tunt på rapportsidan men i stället börjar bolagsstämmorna. Där brukar det komma intressanta kommentarer om utvecklingen hittills i år samtidigt som det i veckan blir intressant att se hur pass ”dyr” utdelningen blir i högavkastande bolag som Axfood och Castellum. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh
Efter januari och februaris rekordrusning verkar det så vara dags för eftertankens kranka blekhet och veckan slutade med en nedgång på 1,3%. Fram till för någon vecka sedan har dålig ekonomisk statistik tolkats positivt så till vida att marknaden glatts åt att förväntade räntehöjningar skjutits på framtiden. Nu verkar dock de sämre konjunkturutsikterna börja bita på Stockholmsbörsen och oron för företagens vinster öka. Inte ens en fortsatt kronkollaps verkar hjälpa exportberoende verkstadsaktier.
Smal nyintroduktion. Ridercam är det senaste bolaget som söker sig till First North, med teckningsperiod fram till 13/3. Av de bolag som är noterade på de mindre listorna har Ridercam utan tvivel en av de smalare produktportföljerna. Bolaget har utvecklat och säljer en teknologi för avancerad fotografering och videoinspelning vid åkattraktioner på nöjesparker där berg- och dalbana är den viktigaste. Utrustningen är alltså inriktad mot de mer extrema åkattraktionerna och knappast för Nyckelpigan på Gröna Lund. Visserligen uppskattar Ridercam att man är med och slåss på en marknad som totalt är värd nästan 10 miljarder SEK (beräknad på alla fotografiska minnen och souvenirer som säljs på nöjesfält i världen) men riktigt hur stor andel av den som bolaget med sina produkter realistiskt kan nå har i alla fall jag svårt att bilda mig en uppfattning om med ledning av prospektet. Att ett bolag är inriktat mot en smal marknad behöver i och för sig inte göra bolaget olämpligt för notering men riskerna ökar utan tvivel. Ridercam har redan lyckats få systemet installerat på fyra ställen världen över och ytterligare installationer är på gång bland annat i Helsingfors och bolaget verkar således ha tagit fram en produkt som efterfrågas och är skalbar med uppgivna höga repititiva marginaler. Men om Ridercam är värt 200 MSEK (efter nyemissionen på ca 25 MSEK i samband med noteringen) är enligt min mening närmast omöjligt att ha en åsikt om, speciellt som bolaget än så länge bara kan redovisa marginella intäkter och affärsmodellen inte testats. Att bolagets ordförande väljer att lämna bolaget mitt i noteringsprocessen ger inte heller någon signal att teckna.
Steget efter. Modekedjan MQ meddelade i veckan att de kommer att skriva ned motsvarande 500 MSEK av den goodwill som finns redovisad i balansräkningen. Det finns efter det ca 700 MSEK kvar i goodwill, vilket överstiger det redovisade egna kapitalet. Med tanke på att aktien för närvarande har ett börsvärde på under 300 MSEK och därmed handlas i enbart strax över 25% av eget kapital verkar marknaden redan ha dragit slutsatsen att en stor del av den redovisade goodwillen är luft. Det visar på hur dålig bild man får av ett bolags ställning via balansräkningen med dagens goodwillredovisning. I den senaste årsredovisningen från november förra året ståtar MQ med en soliditet på över 60%, som allting annat lika sjunker till strax över 45% efter nedskrivningen. Skulle man sedan till följd av resultatutvecklingen tvingas skriva ned återstående goodwill till 0 har MQ ett negativt eget kapital. MQ är verkligen inte ensamt bland noterade bolag att ha en hög goodwillpost i förhållande till eget kapital utan snarare tvärtom. Speciellt gäller det för förvärvsintensiva bolag, där erlagd köpeskilling sällan matchas av några större materiella tillgångar. Med styrelser, som av naturliga skäl stretar emot att göra erforderliga nedskrivningar när verksamheter börjar gå dåligt kommer balansräkningar att bli allt mer ointressanta för en värdering av ett bolag, såvida man inte är i stånd att själv bedöma värdet på goodwillposten.
Positiva nyheter i fas 3. Luttrade investerare i med- och biotechsektorn vet att även fas 3-studier kan innehålla många fallgropar och förseningar. Det är därför glädjande när Sedana Medical (bevakat av TradeVenue) i veckan meddelar att en interimsanalys visar på mindre variationer i effekt än förväntat i studien kring bolagets anestesiprodukt IsoConDa. Detta innebär att antalet patienter som ska ingå i studien endast behöver omfatta 300 patienter istället för initialt uppskattade 550 patienter. Ett godkännande av IsoConDa skulle i ett slag öka potentialen betydligt för Resultatet från den kliniska studien kan nu förväntas under 2019, vilket öppnar vägen för ett marknadsgodkännande i Europa ca ett år efter det att ansökan är inskickad till myndigheterna. Detta skulle i sin tur kunna innebära det stora kommersiella genombrottet för Sedanas unika anestesiapparat i miniatyr AnaConDa och öppna upp en marknad som är värd 10-20 miljarder SEK. Trots avsaknaden av marknadsgodkännande har Sedana kunnat uppvisa en stark off-label försäljning (innebärande att det är på läkarens ansvar behandlingen sker) och uppnå en försäljning på över 50 MSEK på 12-månadersbasis, vilket visar på produktens fördelar. Om bolagets snabba tillväxt fortsätter får vi besked om i veckan (12/3) när bolagets rapporterar.
Förutom Sedana rapporterar både MQ och Clas Ohlson och vi får därmed signaler om detaljhandelns utveckling och hur importerande bolag klarar av kronförsvagningen. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh