
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v23
Det blev en dyster börsavslutning på maj med en nedgång i index på ca 4% i veckan. Hittills har börsen i år på ett anmärkningsvärt bra sätt klarat negativa konjunktursignaler, Brexit, handelskonflikten USA-Kina och den eskalerade konflikten i Persiska viken. Men det förefaller som om hotet om amerikanska tullar på mexikanska varor i alla fall tillfälligt blev en konflikt för mycket för aktiemarknaderna. Hur som helst kan man glädja sig åt att Elekta med sin rapport visade på en ordentlig förbättring och den långsiktiga oron för bolagets möjlighet att klara av konkurrensen borde dämpas betydligt.
Nyemissionen i hamn. I veckan avslutade nöjeskoncernen Moment Group sin företrädesemission (där garanterna fick vara med och ta en liten andel) och bolaget tillförs drygt 50 MSEK. För ett bolag som för bara något år sedan värderades till över 300 MSEK skulle en sådan emission egentligen inte ha varit något problem men resultatutvecklingen som fått aktiekursen att kollapsa och som lett till att emissionsbeloppet i förhållande till marknadsvärdet på hela bolaget blivit så betydande gör att kursen pressats ytterligare. Aktiekursen är på ett år ned 70%!!! Att driva en nöjeskoncern är ingen avundsvärd uppgift med stora fasta kostnader i stora delar av verksamheten i form av kostnader för produktioner med mera samtidigt som intäkterna är mycket svåra att prognostisera. En produktions framgång är beroende av en mängd faktorer inklusive externa sådana i form av konjunktur, väderlek mm. Efter en dålig Q4-rapport tvangs Moment i det första kvartalet i år rapportera en förlust om 20 MSEK i stället för en mindre vinst som brukar uppkomma under perioden. En misslyckad Tysklandssatsning (som nu avbryts i egen regi och genomförs med extern part) samt nyetableringen i Göteborg - Kungsportshuset – tillhör de största förlusthärdarna. Samtidigt som det inte saknas ljuspunkter i form av aktivitetsarenorna Ballbreaker och STAR Bowling. Moments resultatmässiga nedgång sammanfaller med de nya redovisningsreglerna som gör att den finansiella nettoskulden exploderar till följd av att hyres- och leasingavtal måste föras in i balansräkningen. Från att tidigare ha haft en nettoskuld på ca 200 MSEK stiger denna med drygt 400 MSEK till 600 MSEK. Att det funnits denna typ av åtaganden i koncernen borde inte vara någon nyhet för den som analyserat verksamheten närmare men det är när det kommer svart på vitt som marknaden ofta reagerar. Trots emissionslikviden tror jag att vägen framåt för koncernen är att krympa verksamheten snarare än den förvärvsledda expansion som ingått i målsättningen. Synergierna mellan att hålla på med krogshower och Vallarnas friluftsteater är kanske inte så stora. En sådan skulle också synliggöra de värden som finns i de kända varumärken som finns i Moments portfölj. I och med att koncernen har en mycket stor andel av intäkter och vinst i Q4 dröjer kvittot på hur pass stor genomslagskraft vidtagna besparings- och andra åtgärder får men dagens börsvärde på 175 MSEK (inklusive de nya aktierna) visar på att det inte borde vara speciellt svårt att överraska positivt. Speciellt inte om jag får rätt i att vissa verksamheter kan komma att säljas.
Inget nytt från Consilium. Med en framflyttad delårsrapport var i alla fall mina förväntningar stora att Consiliums (bevakat av TradeVenue) Q1-rapport skulle innehålla information om dels hur det går med försäljningen av den förlusttyngda engineering/automationsverksamheten och dels hur en uppdelning av resterande Consilium i två bolag skulle kunna se ut. Tyvärr fanns det ingen ny information i rapporten och intrycket av att försäljningen går trögare än beräknat förstärks, vilket i sin tur gör att styrelsen har svårare att bestämma hur en uppdelning ska ske. Vad gäller själva utvecklingen i koncernen fortsätter den positiva utvecklingen för det överlägset största affärsområdet Marine & Safety med en drygt 20% ökning av omsättningen och en ännu större ökning i orderingången men där marginalerna visserligen inte riktigt hängde med men fortfarande är över 15%. Det betydligt mindre affärsområdet Safety Engineering däremot lider fortsatt av den låga investeringsverksamheten i olje- och gasindustrin och redovisade ett 0-resultat. Men det som ändå kittlar med Consilium är just en eventuell försäljning av detta affärsområde vilken troligen skulle generera en betydande reavinst med tanke på dess världsledande ställning inom släckning av bränder inom högriskområden och som idag inte bidrar till koncernvinsten.
Anonymt bolag. Ett annat bolag som så här sista veckan i maj avlämnat sin kvartalsrapport är Arctic Paper. Trots en börsnotering både i Warszava och Stockholm tillhör Arctic Paper ett av Stockholmsbörsens mest anonyma bolag. Detta förklaras delvis av att börsvärdet är enbart 450 MSEK och huvudägaren Thomas Onstad direkt och via bolag äger ca 70% av kapitalet. Den fria ”floaten” är alltså mycket begränsad och riktigt varför bolaget valt att fortsätta vara noterat – med alla de kostnader det medför - är i alla fall för mig en gåta såvida det inte finns en mer långsiktig plan. Resultatutvecklingen för Arctic Papers finpappersverksamhet har i likhet med alla andra icke integrerade producenter varit extremt pressad under en följd av år. Det höga massapriset (den absolut viktigaste insatsvaran vid produktion av finpapper) har gjort att de flesta producenter har gjort förluster och nedläggningarna i branschen har varit många. Massapriserna var i Q1 i år ca 40-45% högre än för två år sedan (!!!) och möjligheterna att kompensera sig begränsade med en i bästa fall stagnerande marknad. Lyckan för Arctic Paper är att man äger 51% i massaproducenten Rottneros (2013 försökte sig Arctic Paper på att få in hela Rottneros men misslyckades) och således indirekt kompenseras för de höga massapriserna. Detta gäller dock inte kassaflödesmässigt och Arctic Paper får hålla till godo med Rottneros utdelning. Med nettoskulder på motsvarande ca 700 MSEK och flera års förluster i ryggen är den finansiella ställningen ansträngd. Innehavet i Rottneros är trots den senaste månadens nedgång värt över 950 MSEK. Således värderas Arctic Papers finpappersverksamhet med tre bruk - ett i Polen och två i Sverige - med en sammanlagd kapacitet på ca 650 000 ton och en omsättning förra året på motsvarande över 5 mdr SEK till under 200 MSEK på skuldfri basis. Och som trots den utmanande marknaden kassaflödesmässigt efter investeringar under Q1 visar på plus och där stora kostnadsbesparingar ska komma igenom 2020. Högre skulle det väl kunna värderas men då krävs kanske mer aktiv upplysande verksamhet.
Tre veckor kvar till midsommar och man skulle vilja ha ett antal företagsaffärer som tar bort uppmärksamheten från de allt fler geopolitiska oroshärdarna. En lyckad börsnotering av lastbilskoncernen Traton (Scania mm) skulle också vara en bra temperaturhöjare. Välkommen till en ny och spännande vecka.
Claes Vikbladh
Veckobrev v22
Även om aktiemarknaden återhämtade sig på fredagen slutade index ned ca 2% med torsdag som den sämsta börsdagen i år. Intressant att notera är att oljepriset följde aktiemarknaderna nedåt trots att konflikten Iran-USA snarast verkar eskalera. Att riktigt förstå alla turerna i handelskonflikten mellan Kina-USA (det är många konflikter där USA är inblandat nu) börjar bli allt mer komplicerat. Jag håller mig därför till lite mindre områden som är mer förståeliga som till exempel på hur ett företag överlever vars marknad hela tiden krymper.
Att överleva på att sälja kuvert. År 2011 hade Bong en försäljning på 3 mdr SEK – en försäljning som förra året hade sjunkit till 2,2 mdr SEK. En stadig nedgång i efterfrågan på kuvert parat med en redan i utgångsläget (före nätets genombrott) för stor kapacitet i Europa har tvingat Bong och övriga i branschen till ständiga omstruktureringar, nedläggningar och fusioner. Till det kommer att den absolut viktigaste råvaran papper (bland annat med stöd av stigande massapriser) har stigit markant under senare år, vilket det i denna typ av marknad blir extra problematiskt att kompensera för. Förutom rationaliseringar har Bong mött utmaningarna genom satsning på olika produkter inom förpackningar. Dessa produkter stod i kvartalet för 23% av omsättningen och växte med 5% (inom vissa delområden betydligt mer), vilket delvis kompenserade för den 4% volymnedgången på kuvertmarknaden. Vidare är att notera att genomförda prishöjningar verkar börja bita, vilket ledde till att bruttomarginalen var oförändrad. Det som ändå mest överraskar i kvartalet är det positiva kassaflödet om 44 MSEK (-5), vilket dock i ärlighetens namn till hälften består av positivt bidrag från rörelsekapitalet. Även om nedgången i efterfrågan på kuvert ännu inte visar några tecken på att avta och nya omstruktureringar med vidhängande kostnader är att vänta ger Q1-rapporten hopp om att Bong kommer att gå ut ur detta blodbad som en segrare.
Veckans bud. Att lågräntemiljön och bra kassaflöde i de flesta bolag i kombination med välfyllda kassor inte lockat fram fler bud på noterade bolag har i alla fall förundrat mig. I veckan kom det dock två bud som förhoppningsvis kan komma att efterföljas av fler. Att Amgen är beredd att betala en 170 % premie på aktuell börskurs för Nuevolution är en välkommen nyhet inte bara för aktieägarna naturligtvis utan för alla investerare i diverse olika bioteknikbolag, där de positiva nyheterna varit tunnsådda denna vår. Att grundarfamiljen af Jochnik, vill köpa ut Oriflame från börsen kom väl inte som en klar blixt från en himmel med tanke på familjens upprepade köp av aktier på olika nivåer. Trots en 35% premie verkar flera kommentatorer redan vilja rekommendera att inte anta ett så lågt bud. När samtidigt själva budet från familjens sida motiveras av att bolaget ”står inför ett antal utmaningar…vilket är svårt som ett publikt bolag” att genomföra framstår det för mig inte precis som någon direkt köpsignal. Hur som helst det är tänkvärt att budet enbart är 20% högre än introduktionskursen 2004 (!!!) Det är inte alla aktier som har varit raketer. Även om man i Oriflames fall inte ska glömma att aktieägarna i inlösen och utdelning fått ut motsvarande ca 130 SEK per aktie under denna 15-årsperiod (enligt min servettkalkyl).
John Mattson till börsen. Lidingös största bostadsfastighetsägare John Mattson Fastighetsföretagen AB med 2200 lägenheter till ett värde av drygt 6 mdr SEK är på väg till börsen med första dag för handel den 5/6. Arvingar till byggmästare John Mattson (den senare var den som bildade det företag som idag är JM AB) vill nu sälja ut aktier för motsvarande ca 1,5 mdr SEK (inklusive övertilldelningsoption), vilket motsvarar ca 50% av bolaget. Förutom att aktien säljs ut under det långsiktiga substansvärdet (14% rabatt till EPRA NAV) finns en betydande potential i bolaget i form av möjlighet till hyreshöjningar via uppgraderingar. Av bolagets bestånd utgörs 20% av ännu ej uppgraderade bostäder och 40% av bostäder som enbart är basuppgraderade. Skillnaden i hyra mellan en basuppgraderad respektive totaluppgraderad lägenhet utgör ca 400 SEK kvadratmetern eller 25%, vilket visar på potentialen. Det som dock lockar mest är att företagsledningen anger att förutom pågående projekt det finns utvecklingsprojekt och identifierade byggrätter motsvarande ca 1000 lägenheter på Lidingö med en uthyrbar yta om ca 55 000 – 60 000 kvadratmeter, vilket skulle utgöra en ökning av dagens bestånd med drygt 30%, vilket enbart är bokfört i ca 60 MSEK. Att minoritetsägaren Tagehus (storägare i Atrium Ljungberg) ingår i det konsortium som är med och garanterar huvuddelen av emissionen är ännu ett styrketecken. Teckna rekommenderas.
Ännu en splittrad vecka med helgdag på torsdag och en lockande klämdag på fredag ligger framför oss. Då kommer de allra sista eftersläntrarna vad gäller Q1- rapporter som till exempel Consilium som kan komma meddela hur uppdelningen av koncernen ska gå till. Elekta med brutet räkenskapsår rapporterar på onsdag sin Q4. På noteringsfronten är det ”enbart” Slitevind som noteras i veckan vad jag kan se men kön på notering före midsommar är fortfarande lång. Den ökade volatiliteten i aktiemarknaderna lär nog fortsätta vilket borde locka fram mer tradinginriktade spelare men kanske skrämma bort en del småsparare.
Claes Vikbladh