
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Kursnedgångar för bankerna och då framförallt Swedbank och SEB ledde till ett mindre indextapp i veckan. Men annars är det inget fel på optimismen med en ny indextopp i USA. Konjunkturkänsliga aktier fortsätter vara bland kursvinnarna i spåren av att allt fler bedömer att konjunktursvackan inte blir så allvarlig eller till och med har passerats. Riktigt varför de långa räntorna fortsätter att vara på rekordlåga nivåer om så är fallet övergår mitt förstånd – men det är mycket man inte fattar. Hur som helst optimismen är inte begränsad till konjunkturkänsliga aktier.
Storaffär i fastighetssektorn. En av veckans stora händelser på aktiemarknaden är utan tvivel Samhällsbyggnadsbolagets SBB (bevakat av TradeVenue) bud på Hemfosa. Budet med en drygt 22% premie i förhållande till torsdagens stängningskurs ska ses i ljuset av att Hemfosa i år före budet hade stigit nästan 50% och redan då handlades över sitt substansvärde!!! Även om huvuddelen av budet betalas i egna aktier och ovanstående premie därför kan komma att minska något (vilket kursreaktionen indikerar) visar detta om något på styrkan i fastighetsmarknaden för närvarande. Att SBB dessutom verkar ha klart med att dra in 1,5 mdr SEK i en garanterad företrädesemission (för att finansiera kontantdelen) till en marginell rabatt i förhållande till torsdagens stängningskurs (på en kurs som i år stigit 120% !!!) förstärker bilden av en sektor som kokar. I och med affären (styrelsen rekommenderar budet enhälligt) bildas Nordens största bolag för samhällsfastigheter – ett område med långa hyresavtal och säkra betalare – och om något lär intresset för detta delsegment i fastighetsmarknaden öka. Det fäster i sin tur blicken på Offentliga Hus (ägs till 50% av noterade Fastator – ett bolag bevakat av TradeVenue), med samhällsfastigheter för nästan 6 mdr SEK, som avser att noteras under 2020. Intresset för den noteringen har knappast minskat genom denna affär och värdet på Fastators innehav ökat. Den tillträdande ledningen i Offentliga Hus i form av bland annat vd Fredrik Brodin (tidigare vd Stendörren) fick för övrigt en försmak av en börsnotering när de ringde i klockan på Nasdaq i veckan när deras (övertecknade) gröna obligation noterades.
Ingen rädsla för byggkonjunkturen. Att byggandet av nya bostäder har fått sig en ordentlig törn är ingen nyhet och riskerna för vad som händer med byggandet av kontors-, logistik och andra kommersiella byggnader samt den stora renoveringsmarknaden i spåren av en sämre konjunktur är enligt min mening uppenbara. Det har fått mycket – men inte allt - byggrelaterat att få en ganska stor rabatt i förhållande till övriga börsen. Budet på finska maskinuthyrningsföretaget Cramo (med svenska rötter och stor verksamhet i Sverige) och med en drygt 30% premie är dock en intressant signal. Visserligen har Cramo andra kundgrupper än själva byggindustrin men den utgör ändå den dominerande delen. Köparen är en industriell köpare – som kan se stora synergier med ett samgående – och kanske kan se det mer långsiktigt än aktiemarknaden men det borde finnas mer byggrelaterat som är lågt prissatt… Veckans bud på minoriteten i Swedol (med 40% premie) är också delvis en byggrelaterad händelse men kanske mest ska ses som ett sätt för Nordstjernan att få ihop synergier med sitt andra bolag i sektorn – Momentum.
Vatten & Avlopp drar ned i Infrea. Q3-rapporten från Infrea (bevakat av TradeVenue) var under vår prognos och en besvikelse. Organiskt minskade försäljningen med 8% och rörelseresultat nästan halverades till 3,6 MSEK (6,0). Om man ska se något positivt i rapporten är dock att problemen helt verkar vara hänförliga till affärsområdet Vatten & Avlopp – ett område som i och med Infreas senaste förvärv – kommer att bli relativt litet. Omsättningen inom detta område minskade i kvartalet med hela 17% och visade en rörelseförlust vilket förklarar hela avvikelsen till vår prognos. Inom det andra prioriterade området Mark & Anläggning verkar emellertid allting utvecklas enligt plan och i och med höstens tre förvärv (alla tillträddes 1/10) och tillförs nu en historisk omsättning på 350 MSEK och ett uppskattat resultat på 30 MSEK. Infrea blir i och med dessa köp en relativt stor spelare inom Mark & Anläggning med en årsomsättning inom detta område om ca 750 MSEK. Skulle företagsledningen lyckas vända utvecklingen i Vatten & Avlopp till ett mindre plus nästa år och nuvarande och förvärvade rörelser inom Mark & Anläggning genererar på samma nivå i år som tidigare kommer Infreas resultat att radikalt förbättras år 2020. Vår prognos ger då ett rörelseresultat om ca 55 MSEK, vilket i sin tur ger en EV/EBIT om 9,5x. För ett företag med ett fortsatt förvärvsutrymme om uppskattningsvis 150 MSEK framstår det som fortsatt klart intressant trots kvartalets besvikelse.
Allt har inte gått upp under hösten. Maha Energy (bevakat av TradeVenue) har sedan all time high i början på augusti rasat med nästan 40%, visserligen efter en fantastisk utveckling tidigare under året. Bakgrunden finns inte i oljepriset (som varit relativt stabilt) utan beror på två sänkningar av produktionsmålet sedan dess – som innebär att dessa sänkts från 4000 fat om dag till strax under 3000. Den senaste sänkningen motiveras av problem att ta hand om den medföljande gasen till följd av ett gashanteringstillstånd som gått ut i Brasilien (där all produktion sker) samt förseningar av nödvändig utrustning som påverkar gashanteringskapaciteten. Visst förtroendet för företagsledningen har kanske sänkts något men problemen att operera i ett land som Brasilien ska inte underdrivas. Hur som helst finns produktionskapaciteten om nästan 5000 bopd (som dessutom kan komma att öka) i det stora Tie-fältet kvar och även om ovanstående problem fortsätter in i nästa år är de övergående och motiverar knappast denna typ av nedgång.
Så här ungefär sex veckor efter kvartalsslutet fortsätter rapporterna att komma in även denna vecka. Att mindre bolag av olika skäl har svårt att få fram siffrorna är kanske inte så konstigt men det är märkligt att ett bolag som Lundbergföretagen – med dess resurser – inte kommer förrän nu. Ett stort antal nyemissioner i mindre bolag tar sin början eller avslutas i veckan, vilket kanske speglar sentimentet i marknaden. Jag noterar till exempel att Botnia Exploration inleder sin nyemissionsrunda – den nionde (om jag räknar rätt) under bolagets 10-åriga existens som noterat bolag. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v6
Uppgången fortsätter – denna vecka med drygt 2% - och efter januari månads utveckling (+8%) känns baissen från december som ganska avlägsen. Glädjande är också att den ökade riskaptiten börjar synas även på de mindre listorna.
Oförändrad utdelning i H&M. Veckan har som bekant varit full av rapporter, företrädesvis från storbolagen, med ett minst sagt blandat utfall. Utan att ha studerat alla i detalj, är det förslagen till utdelningar, som jag fortsätter att bli mest överraskad av. Utdelningshöjningarna fortsätter att vara betydligt större än jag förväntat mig, speciellt med tanke på konjunktursignalerna. Bristen på utdelningssänkningar i flera bolag som utvecklas dåligt är enligt min mening anmärkningsvärd (NCC är ett av de få undantagen). Vad avser det senare faller naturligtvis tankarna på H&M, som föreslår en oförändrad utdelning trots ett katastrofresultat med historiska mått mätt och en utdelning som bara till 80% täcks av förra årets vinst. Där dessutom varulagret är historiskt högt och bolaget till skillnad mot tidigare har en nettoskuld. Även om utdelningen som Dagens Industri hävdar kan kopplas till rätten att köpa nya aktier är signalvärdet betydande. Optimisten lyssnar kanske på Karl-Johan Persson som menar att den underliggande verksamheten utvecklas bättre än de redovisade siffrorna och ingen borde bättre än han och den övriga styrelsen kunna se det. Pessimisten kan peka på att VDs prognoser om en vändning under de senaste två åren inte materialiserats i de redovisade siffrorna och att hans förmåga att se in i framtiden är lika grumlig, som de flesta utomståendes. Stefan Perssons miljardköp i H&M – vid återkommande tillfällen - ger väl inte heller intryck av den bästa känslan för ”timing”. Att ha en allt för stor detaljkunskap hjälper kanske inte att se de stora trenderna. Hur som helst lär det kunna bli en ”dyr” utdelning i maj, då halva utdelningen delas ut och mycket av kurssupporten försvinner.
Omförhandling av hyror. En av de mer intressanta uppgifterna i H&Ms rapport var att under året har 1000 butikers hyror världen över omförhandlats. Det är ingen avancerad gissning att det innebär att hyrorna har förhandlats ned och i flera fall ganska mycket. I egenskap av stor lokalköpare och en magnet för andra affärer har H&M naturligtvis en avundsvärd situation, när hyresavtal går ut eller andra möjligheter uppenbarar sig. Men om H&M har fått ned hyran lär ryktet snabbt sprida sig och andra mindre kedjor utnyttja tillfället. Ägare av butikslokaler världen över har nog fortsatt bistra tider att vänta sig.
Tredje gången gillt? Vi hälsar Nyfosa, som sjunde fastighetsbolag välkommen som kund på TradeVenue. Bolaget är som bekant en avknoppning från Hemfosa och ska vara ett ”transaktionsintensivt och opportunistiskt fastighetsbolag”. Bolaget leds av fastighetslegenden Jens Engwall, som två gånger lyckats med konststycket att leverera två börssuccéer. Första bolaget var Kungsleden, vars fastighetsbestånd som noterat bolag femfaldigades under en sjuårsperiod och aktiekursen ökade ännu mer. Den andra succén är just Hemfosa som från starten 2014 till avknoppningen i slutet av 2018 nästan tredubblade sitt fastighetsbestånd med en kursuppgång på 130% som följd. Nu är det alltså för tredje gången gillt med basen i en portfölj av kontor och logistikfastigheter värda drygt 15 mdr SEK, belägna på en rad mindre orter i landet. Utöver detta äger Nyfosa 50% av Söderport (tillsammans med Sagax) som innehåller fastigheter för 7,5 mdr SEK. Bolaget har som mål att uppvisa en genomsnittlig tillväxt om minst 20%, vilket 2022 skulle ge ett totalt fastighetsvärde på 25 mdr SEK. Med historien som bas kommer det alltså att hända mycket i detta bolag och att alla fastighetsbolag är tråkiga kommer nog Jens Engwall effektivt lyckas att motbevisa genom att göra ett antal opportunistiska och kreativa affärer. I ett läge där räntorna knappast kan gå ner så mycket till, konjunkturen kan leda till en sämre kommersiell uthyrningsmarknad och det händer mycket även i fastighetsmarknaden (se nedanstående rubrik En bransch i förvandling) tror jag att Nyfosas koncept kan bli vinnande i en bransch som kanske haft det lite för bra ett antal år. Vi återkommer med analys.
En bransch i förvandling. Raden av fastighetsbolag som satsar på coworking växer. I veckan meddelade Castellum att de förvärvar United Spaces, som är en av de större aktörerna i Sverige på området och som planerar en stor expansion – inte bara i fastigheter ägda av Castellum. I höstas meddelade Wallenstam att man köper in sig i en annan stor spelare i branschen - Convendum och flera affärer är säkert på väg när det blir uppenbart för fler fastighetsbolag att efterfrågan på ”traditionella” kontorslokaler” minskar och efterfrågan på flexibla kontorslösningar med mer social kontakt ökar och det därför är av största vikt att kunna denna bransch. Att efterfrågan på kontorslokaler redan till följd av ventilation, rumsindelning mm har lett till en betydligt mer differentierad hyressättning och värdering är klart men det finns mycket som enligt min mening talar för att utvecklingen under de närmaste åren leder till en ännu större förändring där just flexibilitet, komfort och social kontakt blir allt viktigare faktorer för att attrahera hyresgäster. Utslagningen av gamla kontorslokaler kan på det sättet bli ganska grym och kostsam för fastighetsbolag med ”fel fastigheter”. I ett tidens tecken har TradeVenue i veckan flyttat till nya coworkinglokaler på Östermalmstorg 1. Vi trivs mycket bra och alla våra läsare, bloggare och kundföretag är naturligtvis välkomna upp på en kopp kaffe!!
Det blev mycket om fastigheter och fastighetsbolag detta veckobrev. Bättring nästa vecka. Vi noterade under januari månad nytt rekord för antalet besökare på vår sida – 130 000!!! Allt fler upptäcker uppenbarligen allt intressant som finns att läsa på TradeVenue och vi konsoliderar därmed ställningen som den självklara digitala mötesplatsen för aktieintresserade. Den som är intresserad av bolagsrapporter kommer innevarande vecka att få sitt lystmäte i form av 112 dylika – om jag nu har räknat rätt. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh