
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v11
För två veckor sedan började ”baissarna” för första gången på länge vädra morgonluft och framförallt techaktierna fick en rejäl nedkylning. Men detta historiska rally är uppenbarligen inte slut och nya rekord slogs i veckan på flera börser. Efter fyra uppgångsdagar och lite vinsthemtagningar på fredagen slutade OMXS30 upp nästan 6% (!!!) medan det bredare OMXSSPI ”bara” klarade av drygt 5%. OMXS30 har därmed stigit nästan 16% i år och utklassar därmed både Dow Jones med + 7% och Nasdaq Composite med +3%. Att den svenska marknaden dessutom klarade av att svälja 5 MdSEK i riktade nyemissioner under veckan (om jag räknar rätt) visar att det inte är något fel på riskaptiten i Sverige. Att tecknen blir allt fler på att Sverige halkar efter flera länder såsom USA i vaccinationsracet verkar inte påverka. Bland emissionerna fäster jag mig speciellt vid Storytel som lyckades få in nästan 1,2 MdSEK med en marginell rabatt efter att så sent som för ett år sedan tagit in strax under 1 MdSEK. Den kraftiga ränteuppgången må ha avstannat men det snabba skiftet i sentiment för två veckor sedan visar att det inte behövs mycket för att rubba marknaden.
Små fastighetsbolag lever farligt. Jag skrev förra veckan om hur ägarstrukturen i många svenska fastighetsbolag håller på att bli allt mer komplicerade med mängder av intressekonflikter som följd. Men också om att fastighetsbolagen under 2021 resultatmässigt troligen får en ökad motvind i form av stigande räntor och ökade vakanser, vilket skulle göra att budaktiviteten mellan ett (alltför?) stort antal noterade fastighetsbolag ökar för att skapa synergivinster i form av minskade förvaltningskostnader. SBBs (bevakat av TradeVenue) köp i veckan av 20% i Heba beskrivs av köparen som en finansiell placering men med tanke på likviditeten i aktien måste man nog ha en ganska lång tidshorisont enligt min mening för att tro på den förklaringen. Snarare riskerar det bli ännu en av de många köpen med inneboende intressekonflikter. Såvida inte SBB agerar snabbt och tar in resten av aktierna. Små fastighetsbolag verkar leva farligt för närvarande och nu gäller kanske inte längre att hitta det bästa fastighetsbolaget utan snarare det som kan bli uppköpt.
Sista kapitlet på gång i RNB. I veckan annonserades att RNB lyckades sälja Polarn & Pyret för 330 MSEK på skuldfri basis i preliminär köpeskilling. För en verksamhet som kanske genererar 30 MSEK i rörelseresultat är det troligen ett hyfsat pris - med all den osäkerhet som finns vad gäller detaljhandeln - utan att veta alla detaljer. Men det är långtifrån de ”sum of the parts” värderingar som jag och många andra ägnade oss åt för några år sedan och kom fram till betydligt högre värde på gruppen än dåvarande marknadsvärde. Betydligt värre blev facit när den tidigare så stabila kassageneratorn i RNB – Department & Stores (verksamheten på NK) - i början på januari såldes för enbart 60 MSEK. Verksamhetsmässigt finns nu bara sorgebarnet Brothers kvar. En verksamhet med drygt 300 MSEK i omsättning och som under årens lopp haft betydande lönsamhetsproblem. Likviden från Polarn & Pyret och Department & Stores verkar i stort sett täcka utestående finansiella skulder om 420 MSEK, så kreditgivarna borde efter vinterns rekonstruktion kunna sova relativt gott. Men om kvarvarande Brothers och eventuell extra köpeskilling från Polarn & Pyret räcker för att försvara nuvarande börsvärde om 60 MSEK är väl osäkert om nu ingen är intresserad av förlustavdrag och en trogen aktieägarskara. Hur som helst kan jag och en del andra konstatera att ”sum of the parts” värdering är farligt speciellt som när det i RNB fanns några riktigt ruttna äpplen som det är lätt att glömma bort när man summerar värdet på de olika verksamheterna. Att sedan förutsättningarna för detaljhandeln förändrats avsevärt under de senaste åren och att det kommit en pandemi i mellan är kanske ett litet försvar men en kursnedgång på fem år på 95% talar ändå sitt tydliga språk.
SPAC-bolag eller Idun Industrier. En av veckans större nyheter var att Bure som första bolag i Sverige går i bräschen för att etablera ett s k SPAC bolag i Sverige dvs ett förvärvsbolag som ska investera i onoterade bolag. Det av Bure sponsrade bolaget ska ta in 3,5 MdSEK, varav Bure själva ska stå för 20% och andra större svenska institutioner stå som ankarinvesterare. Till en början blir det således enbart ett noterat bolag med en stor kassa och ingen verksamhet men som inom maximalt tre år ska fyllas med någon idag onoterad verksamhet. Med Bures historik att hitta och utveckla bolag (med enbart ett par plumpar i protokollet), de ansedda institutioner som finns med och den i mina ögon märkliga haussen vad gäller SPAC-bolag kommer säkert noteringen i slutet av mars bli en stor succé. Personligen tycker jag dock att det är lite andefattigt att lämna över pengar och inte veta vad dessa kommer att gå in i samt dessutom riskera att dessa inte kommer att förräntas under en treårsperiod. Att sedan Bure såsom sponsor kan få en större andel av eventuellt överskott i Spac bolaget via optioner kanske det inte är så mycket att säga om. Då tycker jag att noteringsaktuella Idun Industrier (anmälningsperiod fram till 23/3) i en mindre division framstår som ett mer spännande alternativ om man vill ha en aktie som bygger på förvärv. Hittills har Idun fått ihop 11 bolag med en sammanlagd omsättning på 800 MSEK och en EBITA- marginal på 12%. En ytlig granskning av ingående bolag i diverse branscher ger enligt min mening ett klart godkänt intryck. Med en värdering på 700 MSEK (plus skulder om ca 400 MSEK) hoppas Idun få in 200 MSEK för att noteras på First North. Sedan får man hoppas att värderingsarbitraget fortsätter att fungera ett tag till, dvs att noterade bolag kan köpa onoterade dylika med betydligt lägre multiplar än de själva har och att pengar är i stort sett gratis. Det gäller inte bara för Idun Industriers och Bures SPAC-bolags skull utan för mängder av andra bolag…
Lean and mean. Det lilla First North listade Diadrom är ett mjukvaru- och specialistkonsultbolag inom diagnostik av Autotech och är enligt min mening med sina uppdrag inom bl a elektrifiering och digitalisering, trots sin storlek ett mycket intressant bolag att följa. Pandemin satte i våras effektivt stopp för utvecklingen men tvärniten har som för det mesta fordonsrelaterat under hösten förbytts till sin motsats. Bolaget har inte bara fått tillbaka volym från gamla kunder utan också kunnat pressreleasa ett par nya i form av Scania och Husqvarna. Aktien fick ordentligt med stryk under våren och sommaren men har, till skillnad från övriga börsen, inte studsat tillbaka till historiska kursnivåer. Nu befinner sig Diadrom (precis som många andra bolag i jämförbar situation) i ett intressant läge, där efterfrågan har kommit tillbaka och bolaget är mer trimmat än någonsin efter de besparingspaket som genomfördes när det såg som mörkast ut. Detta framgår av veckans Q4-rapport då marginalen nådde hela 15% (10,5) trots att volymerna inte är helt tillbaka. Vad händer då om de får tillbaka gamla eller till och med högre volymer i år och samtidigt kan bibehålla en betydligt lägre kostnadsnivå? Även utan så positiva antaganden ser aktien billig ut med ett ensiffrigt P/E-tal på min enkla kalkyl för årets vinst och en nettokassa som motsvarar 20% av börsvärdet. Utdelningsbeskedet är uppskjutet men med stor sannolikhet kommer utdelningsjägarna efter den inställda utdelningen förra året, att få sitt i detta traditionellt högavkastande bolag.
Det stora problemet för många företag verkar för närvarande inte vara efterfrågan utan en tilltagande brist på allt från halvledare till transportkapacitet (tänk vad snabbt allting kan förändras!!!). Det är i allmänhet ett mycket mer angenämt problem och i många fall ett övergående sådant men det kan ändå leda till vinstvarningar. Det kanske blir temat för veckan om nu inte intresset för Fed-mötet den 16-17/3 tar överhanden. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v25-20
Veckobrev v9
Efter ett avbrott är nu TradeVenues veckobrev tillbaka och jag hoppas kunna fortsätta att addera något till den strida ström av nyheter och analyser som sköljer över marknaden. Åtta veckors börshandel och aktiemarknaden har redan levererat vad som aktiestrategerna brukar kalla en normal årsavkastning om 7-8%. Fram till förra veckan verkade marknaden vara relativt immun mot Coronaviruset men siffror som att bilförsäljningen i Kina minskat med ca 90% under den första halvan av februari och ett antal vinstvarningar satte sina spår men marknaden backade ändå bara marginellt. Mängder med riktade emissioner i veckan i mindre bolag inklusive en i Storytel (om nästan 1 MdSEK) visar på att institutionernas riskbenäget är på topp.
MedCap förvärvar. Det senaste året tillhör MedCap (bevakat av TradeVenue) i hård konkurrens en av kursvinnarna på Stockholmsbörsen med en uppgång på ett år med 160% (!!!). Rapporten i veckan visade på en drygt 80% ökning av EBITDA-resultatet (rensat för förändrade redovisningsregler till följd av IFRS) och visar framförallt på att satsningarna inom Specialistläkemedel börjar få effekt med en försäljningstillväxt i den nordiska läkemedelsportfäljen om drygt 20% (där läkemedlet Cresemba noterade nytt försäljningsrekord). Det som är intressant att notera är att MedCap återigen befinner sig på förvärvssidan. Under slutet av 2019 förvärvades ett tyskt bolag, som gör att Cardiolex (EKG-utrustning) får helt andra möjligheter till en centraleuropeisk expansion. Under år 2020 har vidare Somna - den ledande aktören inom förskrivna kedje-baserade tyngdtäcken i Norden förvärvats. Så kallade tyngdtäcken har som bekant haft en enorm expansion både hos privatpersoner och inom offentlig vård. Betydande synergier förväntas här med Abilia - ett annat bolag inom affärsområdet Medicinteknik (tekniska hjälpmedel för personer med särskilda behov). De förvärvade bolagen kan förväntas bidra med en omsättning om ca 90 MSEK under 2020 och som sagt ge betydande synergivinster. Vår prognos för året ger ett P/E-tal om 30x, vilket var en värdering som för några år sedan var förbehållet en mycket liten skara tillväxtbolag. Men är det något som framförallt 2019 lärt mig är att något som är dyrt kan bli dyrare och börjar MedCap få blodad tand vad avser förvärv kan multipeln snabbt också minska. Om inte annat till följd av det multipelarbitrage som följer av att ett högt värderat noterat bolag köper onoterade dylika med helt andra multiplar.
Bud på Sportamore. Kursutvecklingen för Sportamore under 2019 var inte någon skojig historia. Dagen före budet på bolaget hade aktiekursen backat med mer än 60% under den senaste 12-månadersperioden. För Nordens största sportbutik på nätet – som man själv väljer att kalla sig – har marknaden trots fortsatt tillväxt under 2019 om möjligt varit tuffare än vanligt med konkurrenter i den fysiska detaljhandeln som XXL. Frånvaron av en riktig vinter i södra Skandinavien med negativ påverkan på efterfrågan på vinterutrustning och kläder har så kommit som ett extra problem. Och så naturligtvis det eviga hotet om Amazons intåg. Att styrelsen, där representanter för de största aktieägarna finns nöjer sig med en premie på 25% (kontanter plus aktier i Footway) från den utbombade kursnivån och som enbart värderar bolaget till ca 440 MSEK tycker jag i alla fall är lite märkligt. Vilket kanske styrks av att Footway fick se sin aktie stiga med 15% i samband med budet. En aktie som redan innan inte tillhörde de billigaste på börsen. Att budgivande bolag får se sin aktie stiga tillhör nämligen inte alltid det vanliga, speciellt som budet i det här fallet ackompanjeras av en stor nyemission om 400 MSEK (visserligen garanterad i sin helhet av storägaren Rutger Arnhult). Men för Footway måste en samordning med Sportamores välinvesterade anläggning i Eskilstuna erbjuda stora fördelar och de utlovade synergierna om 100 MSEK kanske vara i underkant.
SBB levererar. Allt sedan starten för fyra år sedan har Samhällsbyggnadsbolaget SBB (bevakat av TradeVenue) med dess grundare Ilija Batljan haft många vedersakare – där många menat att expansionen har gått för snabbt vilket förr eller senare skulle skapa framtida finansiella problem. En efter en har dessa fått krypa till korset och Q4-rapporten visar att det har varit möjligt att gå från 25 mdSEK i fastigheter vid slutet av 2018 till närmare 80 mdSEK (som i och för sig krymper med 11 mdr SEK i slutet av mars om avsiktsförklaringen om försäljning av fastigheter till bland annat Nyfosa blir av) med en fortsatt god finansiell ställning. Att bolaget nu under år 2020 lyckas emittera en icke säkerställd obligation om 750 MEURO med en fast kupong om 1% med en löptid på 7,5 år är om något ett kvitto på detta. SBB skriver i bokslutskommunikén att de både i år och nästa ska fortsätta leverera den högsta årliga ökningen av substansvärdet bland de noterade fastighetsbolagen i Sverige (efter att ha levererat en ökning om drygt 70% i år). Det är kaxiga ord men på det sätt som företagsledningen levererat är det inte konstigt att marknaden är beredd att betala aktien med en mer än 30% premie i förhållande till det nuvarande substansvärdet (EPRA NAV). En premie som känns låg i förhållande till värderingen av andra fastighetsbolag.
Ett nytt guldägg i Bures portfölj? Investmentbolaget Bure har historiskt haft en fantastisk förmåga att hitta guldägg att investera i. Aktier som Mycronic, Vitrolife och MedCap (se ovan) med enorma kursuppgångar finns som bekant i deras portfölj. Ett av bolagen, som från första investeringen år 2014 fram till 2018 måste ha varit en besvikelse för Bure är verkstadsföretaget Cavotec. Bolaget som säljer unika tekniska lösningar för bland annat hamnar och flygplatser har länge haft en medioker lönsamhet och förlorade under perioden 2017 och 2018 stora summor. Trots mängder med teknologiskt mycket intressanta produkter med stor potential verkar tidigare ledning haft svårt att kapitalisera på detta faktum och troligen haft en för stor produktportfölj. Bure är nu överlägset största ägare i bolaget med en ägarandel på 27%. Efter att ny ledning tillträtt och en nyemission genomförts har verksamheten verkligen vänt under 2019 och Q4-resultatet i veckan visade på ett justerat rörelseresultat om 5,6 MEUR (0,1) och en rörelsemarginal som uppgick till 11%. I samband med rapporten antogs ett nytt finansiellt mål om att EBIT-marginalen ska vara över 10% inom två år (en nivå som man alltså överskred i Q4). Aktien har på ett fördubblats i värde (bara i år +25%) och bolaget har ett marknadsvärde om 2,2 mdSEK med en marginell nettoskuld. Om ledningen hittills har arbetat med att förbättra marginalerna kommer nu turen till att öka försäljningsansträngningarna. Lyckas det och rörelsemarginalmålet redan nås i år skulle EV/EBIT för 2020 hamna kring 10x. En nivå som trots den stora kursuppgången inte känns hög i jämförelse med andra svenska verkstadsföretag.
För varje vecka om inte dagar som går utan att trenden i Coronavirusets spridning ändras ökar naturligtvis riskerna för en mer betydande sättning i marknaden när oron ökar och att allt fler företags tillverkningskedjor upphör att fungera och inte bara konsumtionen i Kina gör halt. Rapporterna på morgonen om antalet nya smittade och den oroande siffran med antalet döda verkar tyvärr komma att styra veckan. Rapportströmmen fortsätter om än i något lugnare tempo – kanske till följd av att det är sportlovsvecka för Stockholmsområdet. Välkommen till en ny spännande vecka.
Claes Vikbladh
claes@tradevenue.se