
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v48-19
Efter fyra raka nedgångsdagar i veckan vände marknaden i fredags uppåt men det slutade ändå på en nedgång med ca 2%. I vanlig ordning fortsätter bankerna att vara det stora sänket på Stockholmbörsen. Enligt tidningarna berodde nedgången på att handelsavtalet med Kina ännu en gång skjutits framåt. Mer sannolikt tror jag är att det är fråga om vinsthemtagningar efter en extremt stark period och marknaden bara kraftsamlar för nya uppgångar. Rapporterna fortsätter att strömma in med många positiva överraskningar.
Vändning för Electragruppen. Bland förra veckans positiva överraskningar ingick Q3-rapporten från Electragruppen (bevakat av TradeVenue). Koncernen är verksamt inom logistik, it mm till de egna varukedjorna (främst inom hemelektronik) men även åt tredjepartskunder. Efter en svag inledning omsättningsmässigt på året kan Electragruppen återigen redovisa en positiv utveckling under kvartalet (+3%). Utmaningarna fortsätter i form av detaljhandelns generella problem, den intensiva konkurrensen inom hemelektronik och förändringar i logistikkedjan. Men ledningen har i denna miljö varit mycket duktiga på att ställa om - e-handelskanalen står till exempel nu för över hälften av omsättningen. Bolaget har också breddat tjänsteutbudet och genom köp av möbelkedjan EM-Home (med 32 franchisebutiker) samt samarbetsavtal med vitvarukedjan Elon kommit in på nya områden. Electra kunde i Q3 glädja sig åt fortsatt förbättrade rörelsemarginaler i bägge affärsområdena - om man inom handelsverksamheten (Retail) tar hänsyn till kostnaderna för integrationen av EM-Home och uppbyggandet av en ny logistikfunktion. Vi räknar med att årets rörelseresultat stiger till 31 MSEK (23), där det dock ska sägas att en hel del beror på det sista kvartalet där mycket av resultatet genereras. Trots en 25 % uppgång under de senaste tre månaderna från bottennivåerna handlas aktien enligt vår prognos i ett P/E-tal om strax under 10x på årets vinst. Electra borde också i ljuset av denna utveckling och starka finansiella ställning ha möjlighet att höja utdelningen något och återta en del av tidigare sänkning. Det skulle enligt vår prognos ge en direktavkastning på ca 8%. Frågetecknen inför den svenska konsumentmarknaden 2020 är många men med de initiativ som tagits och kostnader som bortfaller nästa år räknar vi med en fortsatt resultatförbättring.
Ännu ett rekordkvartal för Ferronordic. Ett av veckans utropstecken utgörs av Ferronordic, som kunde redovisa det bästa rörelseresultatet för ett enskilt kvartal och fortsätter därmed den positiva trenden från årets början. Bolaget är både auktoriserad återförsäljare av anläggningsmaskiner och reservdelar i Ryssland och Kazakstan och representerar bolag som Volvo Construction Equipment men är även ansvarig för eftermarknaden för Volvo och Renault Trucks i landet. Under hösten tillkännagavs också att bolaget går in som återförsäljare av Volvo och Renautlt Trucks i delar av Tyskland. Omsättningen ökade i lokala valutor med 12%, mycket drivet av satsningen på contracting services (tillhandahåller egna maskiner med operatörer och ledningsresurser till kunden), vilket även påverkade rörelsemarginalen positivt och som därmed ökade till 11,3% (10,1). Detta ledde till att resultatet före finansnetto steg till hela 109 MSEK (80). Ledningen uppger att marknaden för bolagets huvudsakliga produktgrupper i Ryssland växer med 5%, en nivå som nog förvånar alla Rysslandsskeptiker och som dessutom kan komma att stiga om de så kallade Nationella Projekten sätter fart. Satsningen i Tyskland som förväntas leda till en ökad omsättning på ca 1,6 mdr SEK under 2020 (nuvarande omsättning i koncernen ca 4 mdr SEK) men som under första året belastar med ett negativt rörelseresultat om 40 MSEK (inklusive engångskostnader). Om det är denna investering som fått aktien att underprestera (aktien har visserligen stigit med 20% i år men enbart med 15% de senaste 12 månaderna) eller den vanliga Rysslandsrädslan är naturligtvis omöjligt att säga. Men för den som orkar lyfta blicken något eller några år framåt – när denna verksamhet är integrerad – framstår aktien enligt min mening som klart intressant med ett ungefärligt P/E-tal om 8x årets prognostiserade vinst.
Inte helt lättläst men positiva trenden består. Internationella Engelska Skolans (IES) rapport för Q1 (brutet räkenskapsår) är inte helt lättläst men om man använder sig av resultatmåttet - rörelseresultat justerat för jämförelsestörande poster och för införandet av IFRS 16 - minskade resultatet i Q3 till 11,8 MSEK (23,5) och rörelsemarginalen halverades till 2,0% (4,2). Det lägre redovisade resultatet är dock enligt företaget enligt plan och i sin helhet beroende av att det säsongsmässigt svaga första kvartalet i Spanien (skolstart i september) väger allt tyngre ju fler skolor som IES har i landet (för närvarande fem helägda att jämföra med 37 i Sverige). Övriga viktiga variabler fortsätter också att peka åt rätt håll. En organisk tillväxt om 7%, en fortsatt ökning av köregistreringar i Sverige (som på ett år har ökat med drygt 10% och nu uppgår till nästan 205 000 (!!!)) samt en ökad intäkt per elev i Sverige som fortsätter att överstiga kostnadsökningen. Det senare mycket beroende på att löneglidningen i marknaden har minskat betydligt jämfört med motsvarande kvartal för ett år sedan. Innevarande räkenskapsår tillkommer ”bara” en ny skola i Sverige men inom de närmaste tre åren blir det sju till. Med ovanstående könivåer lär det knappast bli några problem med att fylla dessa. IES tillhör de aktier som i år står på minus -även om en viss uppgång skett nu under hösten – vilket för mig är svårförklarligt med tanke på utvecklingen de senaste kvartalen, den klart minskade politiska risken och de tillväxtmöjligheter som finns.
Nytt fastighetsbolag till börsen. På fredag noteras ett nytt fastighetsbolag på börsen i form av K-Fastigheter med ett förväntat börsvärde på knappt 3,6 mdr SEK. Med tanke på att Erik Selin (Balder) är en av de två huvudägarna och ankarinvesterarna består av institutioner som Capital Group, Andra och Fjärde AP-fonden lär introduktionen (en emission om 900 MSEK görs samtidigt) enbart av det kunna bli en framgång. K-fastigheter verkar vara lyckosamma inom det som länge varit ett eftersatt område i Sverige – att pressa produktionskostnaderna vid nybyggnation av bostäder genom hög grad av prefabricering och standardisering – och sedan långsiktigt förvalta dessa fastigheter. Det är ingen dålig målsättning som man nu går till börsen med: att växa substansvärdet och förvaltningsresultatet per aktie med 20% årligen under en konjunkturcykel!!! Historiskt har man med råge lyckats med det men det blir som bekant lite svårare ju större man blir … Värderingen är inte låg (med en 80% premie i förhållande till substansvärdet) men som sagt med den ägarbilden och tillväxtprofilen är det svårt att se att detta inte blir en initial framgång.
Införandet av IFRS 16. De nya redovisningsreglerna har som bekant ställt till det en del när det gäller att i resultaträkningen göra jämförelser med historiska rörelseresultat och finansnetton. Mindre uppmärksammat är effekterna i balansräkningen där införandet innebär att leasingkostnaderna tas upp som en nyttjanderättstillgång och leasingkostnaderna som en leasingskuld, vilket innebär i de flesta fall att balansomslutningen ökar och soliditeten sjunker. I många av detaljhandlarna har det här slagit hårt med många och långa hyreskontrakt på butiker. Frågan är dock om det är något noterat bolag som har påverkats lika mycket som Internationella Engelska Skolan (meddela mig gärna om jag har fel!!). Bolaget hyr alla sina 37 skolor i Sverige och har oftast mycket långa hyresavtal på dessa (upp till 25 år) vilket innebär att bolagets balansräkning sväller med ca 3,4 mdr SEK och soliditeten går från över 60% till knappa 22%. Och i stället för att redovisa en nettokassa på 50 MSEK ståtar man nu med en nettoskuld på 3,3 mdr SEK. Hade IES valt betydligt kortare hyreskontrakt skulle den redovisade skulden krympt avsevärt och den finansiella ställningen sett betydligt bättre ut men är inte just innehavet av långa hyreskontrakt en stor säkerhet inför framtiden? Utan att ta ställning till vad som är rätt sätt att redovisa dessa åtaganden på, kan man väl kanske bara som vanligt konstatera att redovisning är möjligheternas konst.
Sista veckan i november och fortsatt några rapporter att hugga in på. Även ett antal kapitalmarknadsdagar och Aktiespararnas stora aktiedag med över 60 bolag som presenterar finns bland veckans begivenheter. Med Thanksgivinghelgen i USA denna vecka blir det kanske en lugnare period för aktiemarknaderna men för den som vill ”shoppa loss” är det Black Friday nu på fredag. Om inte annat blir det en bra temperaturmätare på tillståndet hos konsumenterna. Anmälningstiden för ett antal nyemissioner löper ut här hemma, varav jag tycker det är speciellt intressant att följa om RNB lyckas få in sina pengar. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v21-20
Veckobrev v36
Ännu en gång känns det som en osynlig kraft kom in under veckan och räddade världens aktiemarknader. Liksom jag själv trodde nog de flesta förra helgen att vi stod inför ett större blodbad i veckan. Men så en ”tweet” från president Trump och allting är som vanligt igen. Eller har vi bara ännu en gång skjutit problemen in i framtiden? I Sverige verkar marknaden fortsätta att ta till sig att den låga räntenivån kan består för lång tid framöver, vilket visar sig i fortsatt höjda kurserna på fastighetsbolagen. Annars tycker jag det svårt att hitta några riktiga trender i marknaden. Det saknas dock inte intressanta Q2-rapporter att grotta ned sig i.
Okända Jetpak. Ett bolag som sedan sin notering På First North i höstas inte fått någon större medial bevakning är transport- och logistikföretaget Jetpak. Aktien har visserligen stigit med 7% sedan noteringen, vilket få av börsens nykomlingar under hösten kan skryta med men värderingen känns fortfarande inte speciellt uppdriven. Den organiska tillväxten i Q2 var visserligen ”bara” 0,6%, vilket är betydligt lägre än bolagets målsättning om en långsiktig tillväxt med 5% och lägre än i Q1 men verkar följa bolagets långsiktiga plan genom utfasning av mindre lönsamma kontrakt. Rensat för fjolårets noteringskostnader steg rörelseresultatet med 10% i förhållande till motsvarande kvartal förra året och bolaget har nu en EBITA-marginal på 11,4% (mål 12%). Resultatförbättringen drivs av tillväxt inom Express Ad-hoc, vilket är koncernens mest lönsamma segment. Integrationen av under slutet av förra året förvärvade Jetpak Belgien (med en omsättning på 40 MSEK) är nu genomförd och fler förvärv är att vänta. Med likvida medel om drygt 70 MSEK vid utgången av Q2 (inklusive 30 MSEK i kundfordringar som blev bokförda först i Q3) och 230 MSEK i finansiella skulder (inkl leasingskulder) och en mycket kassagenererande verksamhet har Jetpak bra finansiella möjligheter att genomföra potentiellt mycket synergiskapande förvärv som skulle öka den geografiska basen. Även om Jetpak knappast är immunt mot den lägre ekonomisk aktivitet som de flesta förutspår, framstår värderingen av årets vinst om 8x (min prognos) som föga avskräckande för ett bolag med sådan marknadsställning i en bransch med strukturell tillväxt. För inte har väl flygskamskampanjen nått flygfraktens kunder?
Engelska skolan levererar. Veckans bästa rapport upplever jag kom från Internationella Engelska Skolan (IES) – i skarp konkurrens med Balco – med en omsättningsökning på 24% (varav organiskt 14%) och en rörelsemarginal som mer än fördubblades till 9,4%. Att man i likhet med den andra skolkoncernen Academedia inför utdelning visar om något, vilken säker grund man nu också står på både politiskt och finansiellt. Trenden från förra rapporten om att kommunernas skolpeng ökar något mer än tidigare fortsätter samtidigt som lärarlöneökningarna börjar avta. Under Q4 (sista kvartalet i räkenskapsåret 2018/19) växte intäkterna per elev med 7,1% samtidigt som personalkostnaderna per elev enbart ökade med 2,2%. Kan den utvecklingen bibehållas måste vinstestimaten för IES skrivas upp betydligt. IES kan också glädja sig åt att fortsätta vara enormt populär bland sina kunder – elever och föräldrar – och antalet elever i den svenska verksamheten ökade med 7%till 25 500 samtidigt som antalet köregistreringar ligger kvar på skyhöga nivåer (200 000). Detta leder också till att satsningarna på sju nya skolor innehåller liten risk. Satsningen på Spanien (fem skolor med 2500 elever) verkar också löpa på enligt plan och för det senaste räkenskapsåret uppnåddes en rörelsemarginal om över 10%, vilket borde öka sannolikheten för fler förvärv och expansion i landet. Även om aktien tog ett glädjeskutt på fredagens rapport är den fortsatt ner ca 15% i år och långt från tidigare toppnivåer över 80 SEK. Med en betydligt minskad politisk risk efter januariöverenskommelsen och ökad jakt på konjunkturstabila bolag som kan uppvisa tillväxt skulle jag satsa på att aktien har betydligt mer att ge även om det baserat på årets resultat inte är någon av de billigaste välfärdsbolagen (P/E 17x).
Ännu inga besked från Consilium. Under våren meddelade Consilium (bevakat av TradeVenue) att en översyn av företagets verksamhet var på gång, vilket skulle kunna ge upphov till ”utdelningar, fusioner och försäljningar”. Min tolkning av detta budskap var att det mindre av de två affärsområdena Safety Engineering, inriktad på släckning av bränder inom högriskområden skulle säljas eller delas ut till aktieägarna. Detta skulle enligt min mening troligen kunna synliggöra ganska stora värden. Stora investeringar har gjorts på området men bristande investeringsvilja bland de stora tilltänkta kunderna inom olje- och gasindustrin på land och offshore har sedan oljepriskollapsen 2015 gjort att omsättningen inte tagit fart utan tvärtom sjunkit. Även om verksamheten nu anpassats till marknadens storlek och vissa tecken tyder på att investeringsviljan återvänt är lönsamhetsnivån långt ifrån det andra segmentet Marine & Safety, verksamt inom detektion av brand och rök. Hur som helst fanns inget nytt i frågan i Q2-rapporten. Inte heller fanns i rapporten något besked hur det går med försäljningen av engineering/automation- segmentet, som är starkt förlustbringande. Av rapporten framgår att förlusten i verksamheten under första halvåret var hela 30 MSEK. Avsaknaden av köpare ökar risken för att koncernen kan tvingas ta ytterligare nedskrivningar för att bli av med denna del. Även om denna verksamhet inte konsolideras längre och inte ingår i koncernresultatet skapar osäkerheten kring hur denna verksamhet ska kunna avvecklas utan nya kostnader en osäkerhet. Det överskuggar tyvärr en 16% omsättningsökning i Q2 (uppskattningsvis hälften organisk) och ett rörelseresultat som steg med lika mycket. Samt en mycket stark början på kvartalet med en orderingångsökning på 26% och en omsättningsökning på 41% i juli.
Emissionsmarknaden åter igång. Efter sommaruppehållet är åter emissionsmarknaden igång. DI rapporterar att EQTs introduktionsprospekt ska släppas i veckan, vilket naturligtvis kommer att tilldra sig mycket intresse. Väl så intressant tycker jag det är att ca 20 noterade bolag (på alla listor) som för närvarande är igång med eller i september ska ta in sammanlagt 1 mdr SEK via företrädesemissioner. Bjässen bland dessa är Gunnebo som tar in 360 MSEK och minstingen är News 55 som avser ta in 2,5 MSEK. Även om 1 mdr SEK är ett litet belopp i förhållande till det samlade börsvärdet eller för den delen EQTs introduktion, uppgår emissionsbeloppet i många fall till en betydande del av emissionsföretagens nuvarande marknadsvärde. Det kommer därför bli ett intressant test på marknadens riskvilja om huvuddelen av dessa emissioner blir fulltecknade, utan att eventuella garanter får rycka in. Antalet annonserade börsintroduktioner förutom EQT är dock hittills relativt begränsat men skulle ovanstående emissioner lyckas väntar nog många i bakgrunden.
Förutom Clas Ohlson är det mycket tunt på rapportfronten i veckan men vi kanske får några signaler från företag hur tredje kvartalet utvecklar sig när nu hjulen åter börjat snurra efter semestrarna. Efter förra veckans misslyckade försök att förutspå kursutvecklingen slicker jag mina sår. Välkommen till en ny spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh