
Min blogglista
Mina Länkar
- Investacus
- Spara Klokt
- Kronan till miljonen
- Frihetsmaskinen
- Sparo
- z2036 (Stefan Thelenius)
- Krösus sork
- Att välja lycka
- Chansar mest
- Utdelningsseglaren
- Gustavs Aktieblogg
- Pengabloggen
- Framtida rikedom
- Utdelningskungen Valient
- Sofokles - Fermentum Vitae
- Tankar om aktier
- 10-årsplanen
- Spartipset
- Aktieingenjören
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet
Taggar
Other

Ytterligare en vecka med massa läsvärda blogginlägg har passerat och här ska vi försöka ge er de allra mest läsvärda inläggen. Självklart kan vi ha missat något enstaka inlägg för även om vi läser väldigt många bloggar så är det så finns det så många bra bloggar att det är näst intill omöjligt att läsa att från alla. Har vi missat något får ni jättegärna fylla på med fler inlägg i kommentarsfältet.
Swedbank
Bolaget på allas läppar i veckan har varit Swedbank i och med polisrazzian på deras huvudkontor och det efterföljande kaoset och den kausartade stämman med handelsstopp i nästan en hel dag. Det är inte konstigt att många bloggare avhandlat just Swedbank i veckan.
Grazing lady skriver om att hon köpt aktier i Swedbank.
Lundaluppen har sålt Handeslbanken och köpt Swedbank.
Den tysta investeraren gjorde ett köp strax innan börsstoppet.
Investera lite mera köper också Swedbank.
Ihållande investering skriver om Swedbanks dubbelmoral när det kommer till Kryptovalutor. Tydligen vägrar de ibland att ta i köp/sälj av kryptovalutor med hänvisning till penningtvätt. samtidigt sitter de och tvättar pengar åt ryska kriminella. Jag är beredd att hålla med Ihållande invest.
Även vi på Aktiepappa har skrivit om Swedbank i ett av den senaste tidens allra mest lästa inlägg. Läs gärna vad som är fel i Swedbank.
Gustavs Aktieblogg däremot skriver inlägg om att han inte köper Swedbank.
Investacus har gjort en supersnygg screening av tillväxtbolag.
Petrusko skriver om något som alla gör men som vissa bloggare konsekvent döljer: att alla gör vi dåliga affärer ibland.
Money Cowboy skriver ett politiskt inlägg om att vår säkerhet är mer hotad än någonsin. Läsvärt!
Spartipset skriver just ett spartips. Den här gången handlar det om ett säsongsbetonat sätt att spara panger: Byt däcken själv.
Hoppas ni haft en riktigt go vecka och hoppas solen skiner på er den här underbara söndagen!
Det hela började med att jag ställde mig frågan "Hur kan Swedbank ha ställt till det så här?" "Varför sparkar man inte Bonnesen?" "Varför svarar man inte på frågorna i UG?"
Jag har inte kunnat hitta något lämpligt svar till dem men idag när jag tittade till styrelsen i Swedbank och styrelsen i storägaren Folksam så trillade polletten ner. Det är ju sossar, statligt anställda och fackfolk överallt i och kring bolaget. Ordförande i Swedbank är Lars Idermark. Lars har jobbat mer eller mindre hela sin karriär i statens eller Sparbankernas tjänst. Han har dessutom haft det föga hedersamma uppdraget att vara VD och koncernchef för Postnord. Bara det i sig borde ju göra honom diskvalificerad för alla typer av uppdrag kan man tänka sig. I styrelsen för Swedbank sitter en och annan kompetent person men det är så mycket som tre personer i styrelsen som inte äger en enda aktie i bolaget de representerar vilket enligt mig är snudd på katastrof. Det brukar vara arbetstagarrepresentanterna som saknar aktier men så är det inte i Swedbank. Alla arbetstagarrepresentanter äger aktier i banken medan flera av de ordinarie ledamöterna saknar aktieinnehav.
Går vi vidare till Swedbanks näst största ägare Folksam och tittar på deras styrelse så ser det katastorfalt illa ut. Här sitter BARA fackpampar i styrelsen. Ordförande är Karl-Petter Thorwaldsson (till vardags ordförande i LO). Här sitter också Malin Ackholt (Ordförande i Hotell och restaurangfacket), Ulf Andersson (ekonomichef IF Metall), Björn Eriksson (ordförande Riksidrottsförbundet), Åsa Fahlén (Ordförande lärarnas riksförbund), Anders Lago (Ordförande HSB) och så fortsätter det. Idel politiker och det är inte konstigt att de inte agerar. De gör som de är vana vid från politiken: tiger och hoppas att media snart tröttnar. Jag kan informera er om att det funkar inte riktigt så i ett börsnoterat företag och jag ångrar att jag inte kollade upp styrelsen och storägarna bättre innan jag köpte aktier i Swedbank. Innehavet är inte stort men det är ändå surt när man kommer på sig själv med att ha slarvat.
Hur som helst så är gåtorna varför man inte styrt upp det här tidigare, varför man har en kommunikationschef som är katastrofalt dålig och varför man inte agerar och plockar bort VD numera klarlagd; Det är fega politiker som styr Swedbank.
Läs mer om Swedbank
Dagarna är räknade för Bonnen!
Nytt avsnitt av Uppdrag granskning - se det redan nu!
Utredningen mot Swedbank (Aftonbladet)
Dagarna är räknade för Bonnen!
Har ni sett Uppdrag gransknings program om Swedbank och dess Baltiska eskapader? Om inte finns det länk till dem nedan. Vi har sett dem och kan konstatera att om skumma personer vill slussa pengar genom olika banker så kommer det alltid vara några miljoner som går via Swedbank. Det samma gäller Nordea och SEB. Det kommer aldrig att gå att hindra allt sånt. Speciellt inte när det är presidenter och andra personer med hög social status. Att däremot först gå ut och slå på stora moraltrumman när Danske bank sitter i skiten i höstas när man inte har rent mjöl i den egna påsen är bara korkat. Eftersom Swedbank vet att det inte går att vara 100 % ren som bank så är det hål i huvudet att gå ut på det sättet som Swedbank gjorde i höstas.
Nu när SVT gör sin granskning och kommer och ställer frågor väljer VD att skicka fram en stackars liten kille som inte bara ser smått retarderad ut, han framstår som just det när han öppnar truten också. Visst, han har bakbundna händer av banksekretess och SVT har säkert klippt intervjun så han ska framstå i dålig dager men ändå. Han är PR-chef för en av Nordens största banker. Han borde klara sig bättre! Jag tycker inte Swedbank har gjort något uppseendeväckande kring själva penningtvätten egentligen men de har agerat fegt och jag utgår från att Bonnesen snart kommer ersättas. Lägger man där till att de gick ut och varnade de 15 största ägarna för den här stormen anser jag att förtroendet är förbrukat! Jag anser att alla ägare ska få samma information samtidigt och Bonnesen måste gå.
Swedbank har ju haft möjlighet att träna på förtroendekriser men det är uppenbart att de inte gjort det…
Läs mer om Swedbank och penningtvätt:
https://tradevenue.se/Aktiepappa/nytt-avsnitt-av-uppdrag-granskning-swed...
Nytt avsnitt av Uppdrag granskning - Swedbank -Se det redan nu!
Uppdrag granskning fortsätter att granska Swedbank och dess inblandning i DnB:s penningtvätthärva. Ikväll sänds andra delen i serien om penningtvättten i baltikum. Om ni inte orkar vänta på att klockan ska bli 20.00 kan ni se avsnittet redan nu:
SVT Uppdrag granskning Swedbank
Swedbank är ett företag som har en historia som sträcker sig nästan 200 år tillbaka i tiden. 1820 bildades Sveriges första sparbank. Det var i Göteborg och förebilden var de europeiska bankernas uppbyggnad. Initiativtagare var en tysk köpman vid namn Eduard Ludendorff. Sparbankernas grund och tanke var att man skulle bedriva bankverksamhet till nytta för spararna och främja just sparande. Företagsformen liknade en stiftelse. Sparbanksidén fick tidigt fäste i Sverige. Som mest fanns det nästan 500 sparbanker. Toppen nåddes 1928. Därefter började man slå sig samman sparbankerna för att bli starkare.
När Sparbanken Sverige bildades 1992 valde närmare 90 sparbanker att fortsätta vara fristående banker och i stället samarbeta med Sparbanken Sverige. År 1997 gick Sparbanken Sverige och Föreningsbanken samman och bildade Föreningssparbanken. År 2005 togs ytterligare ett steg i bankens historia då banken förvärvade Hansabank. Hansabank bedriver bankrörelse våra baltiska grannländer. I april 2006 beslutade årsstämman att koncernen skulle anta det gemensamma namnet Swedbank. Namnbytet skedde legalt den 8 september samma år.
Samarbetet mellan Swedbank och Sparbankerna är en viktig del av den svenska verksamheten och har sin grund i en gemensam historia och värderingsgrund. Genom etableringar i Norge, Danmark och Finland erbjuder Swedbank omfattande banktjänster i Norden. Dessutom har Swedbank kontor i Shanghai, New York och Luxemburg.
Swedbank har varit etablerat i Moskva, S:t Petersburg, Kaliningrad och Kiev, men under 2013 avvecklades verksamheten i Ryssland och dotterbolaget i Ukraina såldes.
Hårda fakta om Swedbank:
Bransch: Finans/fastighet (bank)
VD: Birgitte Bonnesen
Börsvärde: 230,8 MDSEK
Antal aktier: 1.132 MILJ
Aktiekurs: 205,60 kr
Antal ägare hos Avanza: 30.675 st
Direktavkastning: 6,38 %
P/E-tal: 11,09
Swedbank är ett av de nyare i portföljen men har ändå funnits med i ett par år vid det här laget. Utvecklingen har varit god och i dagsläget är den upp 3,92 % Aktieflickvännen köpte de första aktierna på 155,20:- vilket i efterhand kan ses som en god affär. Lite mer info om Swedbank finns hos Börsdata. Swedbank är ett bolag som tjänar bra med pengar och delar ut förnuftigt både ur ett företagsekonomiskt perspektiv och ur ett utdelningsinvesterarperspektiv och det är det som gör att det sannolikt kommer bli fler köp i Swedbank framöver. Det här känns dessutom som en förhållandevis defensiv investering då vi vet att om skiten träffar fläkten och bankerna kommer riskera att gå i konkurs så kommer staten och Riksgälden gå in och rädda dem och förr eller senare så kommer de resa sig igen.