
Min blogglista
Mina Länkar
- Investacus
- Spara Klokt
- Kronan till miljonen
- Frihetsmaskinen
- Sparo
- z2036 (Stefan Thelenius)
- Krösus sork
- Att välja lycka
- Chansar mest
- Utdelningsseglaren
- Gustavs Aktieblogg
- Pengabloggen
- Framtida rikedom
- Utdelningskungen Valient
- Sofokles - Fermentum Vitae
- Tankar om aktier
- 10-årsplanen
- Spartipset
- Aktieingenjören
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet
Taggar
Other

Hur lyckas man med IPO-investeringar?
…och hur säkrar jag tilldelning i IPO:er?
Ingen av läsarna här på bloggen kan rimligen ha missat alla inlägg vi skrivit om IPO:er och börsintroduktioner under de senaste åretn. Under toppåret 2017 deltog vi i inte mindre än 22 st IPO:er. Vissa har blivit dåliga investeringar men de allra flesta har blivit snabba pengar. Vi har flera gånger fått frågan hur man enklast skall göra för att få tilldelning när en introduktion övertecknas. Våra tips är ganska enkla och egentligen ingen rocket science.
Medial hausse
Försök bilda er en uppfattning om bolaget verkar haussat. Om flera tidningar skriver om att de rekommenderar att teckna kan det finnas goda chanser att aktien blir övertecknad. Om det dessutom finns en och annan kändis likt Leif GW Persson som uttalar sig om att de kommer gå in som ankarinvesterare så är det ingen nackdel.
Ankarinvesterare
Kontrollera vilka som går in som ankarinvesterare. Svolder, Handelsbanken, Swedbank Robur, Didner & Gerge eller liknande tunga pjäser brukar ofta borga för att företaget kommer vara populärt även för andra. Viktigt är också att kontrollera hur stor del av erbjudandet som är garanterat. Det finns ett och annat exempel på hur detta ”missbrukas” genom att man låter påskina att det finns garantiförbindelser till ett visst antal procent men att dessa bara tecknas om inte det aktuella procenttalet uppnås.
Bank
Vilken bank har företaget valt som samarbetspartner? Är det tex Nordnet som står med i prospektet ihop med Nordea kan man med god sannolikhet gissa att det kommer vara bättre chans att få tilldelning om man tecknar via någon av dessa banker. Samma sak om det är Aktieinvest som står som samarbetspartner, då är det sannolikt bäst att teckna via dem. Enligt bankerna kan inte de påverka vem som får tilldelning och det stämmer säkert men den som kan påverka är bolaget och dess styrelse och jag vågar gissa att de hellre premierar den bank de samarbetar med än någon annan bank. Under 2017 upplever vi att Nordnet har varit en bra bank att använda vid IPO:er. Vi har i och för sig även fått tilldelning via Avanza också men det känns som om de som tecknar via Nordnet har lite bättre chans till tilldelning.
Små poster
ör att hålla nere riskerna rekommenderar vi att man tecknar små poster i IPO:er. Visst, det blir inga jättepengar om man prickar in en bra IPO men risken med att teckna stora poster är att man får full tilldelning i de IPO:er som inte blir fulltecknade samtidigt som chansen att få full eller stor tilldelning i de IPO:er som blir fulltecknade är extremt liten.
Nu undrar ni såklart om inte de ekonomiska bitarna i det aktuella företaget spelar in? Jo det är klart att ett företag som tjänar pengar och som har en allmänt god ekonomisk ställning har större chanser att leverera på börsen men när det kommer till IPO:er handlar det allt som oftast om förhoppningar snarare än sund ekonomi. I alla fall om man likt oss mestadels är kortsiktig i sina IPO-investeringar.
Läs mer om IPO och börsnoteringar
IPO:er är som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i IPO:er. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.
Minns ni Telia? – En statlig scam!
Börsnotering 2000
Vi vet att vi har en hel del läsare som faktiskt varit med på aktiemarknaden ett tag och några av er var kanske med när Telia noterades år 2000. IPO:n ackompanjerades av den tyngsta marknadsföringskampanj som konungariket Sverige någonsin skådat när Regeringskansliet med den forna fackpampen, numera näringsministern, Björn Rosengren i spetsen. En bekant sa i samband med noteringen ”inte en chans att jag köper en aktie som behöver en så massiv marknadsföring för att någon ska vilja köpa den”. Och den killen hade verkligen rätt. Det dröjde nämligen inte mindre än 13 år innan den som deltog i noteringen var tillbaka på plus minus noll och då var det tack vare utdelningarna.
Folkaktie
Det man ville skapa när man sålde ut Telia var en folkaktie och tanken var nog egentligen ganska god om man ville få svenska folket att bli intresserade av aktier. Problemet var bara att det var många som deltog i noteringen och eftersom man dels valde att sälja ut fler aktier än vad man kommunicerat och dels då man satte priset i den övre delen av spannet man angett som pris för aktien så förstörde man nästan alla chanser att skapa ett köptryck på aktien när den nådde marknaden. Givet dessa båda faktorer var det inte konstigt att Teliaaktien dök som en Boeing 737 Max några få dagar efter att den nått börsen och alla de småsparare som köpt sin första aktie någonsin lärde sig att det där med aktier, det är farligt. I det här fallet blev det dessutom en orimligt stor spridning på skadan då över 1 miljon svenskar valt att teckna och köpa aktier i Telia. Det sägs i alla fall att de hade 1 miljon aktieägare strax efter noteringen.
Bara i helgen har vi hört två av våra bekanta berätta om att deras föräldrar/farföräldrar köpte aktier vid Telias notering och de hade båda noll erfarenhet av aktier sedan tidigare vilket fick till följd att de numera är rädda för börsen. Och det är fullt förståeligt för om man misslyckas första gången är det lätt att man väljer att inte försöka igen. Därför anser vi att Telia-affären bidragit till det ”dåliga rykte” som börsen har bland en del personer. Helt galet att det ens ska vara möjligt att det ska vara ”dåligt rykte” att äga bolag men så är det tyvärr och det grundar sig sannolikt mest i okunskap.
Marknadsföringskampanjen för Telia var ENORM! Det var reklam i TV, i tidningar och på gator och torg. Vi har inte hittat någon info om kostnaden för noteringen men sannolikt var den enorm.
Politiker
Hela den här soppan skulle kunnat bli något riktigt bra och svenska folket kunde lärt sig något bra men pga några politiker som inte verkar förstå marknaden blev det bara skit av alltihop. Tråkigt och nu, 19 år senare kanske, kanske det kan vara läge att ta i Telia? Vi har funderat på det men kommit fram till att det finns mer attraktiva bolag att köpa.
Telia - folkaktien som kom av sig
Så blev svenskarna lurade med Teliaaktier
Uppdatering - IPO-portföljen
IPO-portföljen
Ni som läst bloggen länge kanske kommer ihåg vår IPO-portfölj? Kortfattat kan vi förklara att när Aktiepappa valde att flytta sin depå från Nordnet till Avanza 2016 så fanns det ett par tecknade IPO:er som ännu inte slutförts och därför blev det kvar ca 22.000 kr på Nordnet. Dessa pengar har sedan dess använts till att teckna de IPO:er som vi ansett värda att teckna. Och trots att vi gått på ett par minor ibland annat Indentive och Bambuser så har det varit en ganska lyckat strategi. Den senaste tiden har det dock varit skralt med tilldelning på de noteringar vi valt att teckna men portföljen har ändå gått rätt okej. Nu ska vi ha med oss att detta är en liten skruttportfölj men rent procentuellt ser det riktigt bra ut.
I november 2018 valde jag att plocka ut 35.000 kr för att använda till andra investeringar och i dagsläget omfattar portföljen blott 58.000 kr. Dock har den som sagt gått väldigt fint procentuellt. Nästa händelse i den här portföljen kommer bli i veckan när Quickbit börjar handlas på börsen. Vi valde i sista sekund att chansa på en liten post där och fick faktiskt tilldelning.
I övrigt har vi i år ansökt och fått tilldelning i Swipe och John Mattson. Båda sålda med en liten vinst. I fallet Swipe blev nettot 16 % i vinst och i John Mattson blev det 10,5 % i vinst vilket inte är fy skam för några dagars ägande.
Läs mer om våra IPO-investeringar
Att lyckas med IPO-investering
Dags för en ny IPO (Teqnion)
Disclaimer
Att investera i aktier är alltid förknippat med risker och IPO-investeringar är inget undantag, tvärtom. Den här typen av investering är förknippat med extremt hög risk och vi vill å det bestämdaste avråda från att handla med större summor på det här sättet. Vi handlar bara IPO:er med pengar som vi enkelt kan undvara.