
Min blogglista
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarrabatter och aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet - bästa nätmäklaren
Taggar
Other

Skogsindustriföretaget Rottneros som är en global producent och leverantör av pappersmassa, är ett svenskt bolag med anor redan från 1600-talet. Koncernen består av Rottneros bruk och Vallviks bruk som tillverkar pappersmassa samt råvaruanskaffningsbolaget Rottneros Baltic SIA i Lettland. Produktionskapaciteten för de två bruken uppgår till 400.000 ton massa. Namnet Rottneros kommer från bruket i Värmland med samma namn som företaget och alla som åkt till Sälen från Västsverige har antagligen passerat Rottneros herrgård, med sin statypark; Rottneros park som innehåller såväl statyer gjorda av Carl Milles mfl som en hel del kopplingar till Selma Lagerlöf. Här återfinns också det "stamfrändemonument" som rests för att hedra utvandrade värmlänningar. En hel del historia med andra ord.
Till skillnad från andra fabriker som producerar massa med pappersproduktion, producerar Rottneros så kallad avsalumassa som säljs på den öppna marknaden. De skiljer sig alltså från traditionella skogsbolag och bruk. De äger ingen egen skog och de tillverkar inget eget papper utan de köper in trä och tillverkar massa som säljs vidare för förädling. Tidigare var företaget Nemus Holding (som även har ägarintressen i Artic Paper) ägare av koncernen men idag ägs Rottneros till 51% av Artic Paper S.A.
På Avanzas listor över företag med högst direktavkastning och över aktier med lägst P/E-tal återfinns Rottneros allt som oftast på bra positioner.
Fakta om Rottneros
VD: Lennart Eberleh
Bransch: Material
Börsvärde: 1,6 miljarder SEK
Antal aktier: 153,4 miljoner
Aktiekurs: 9.99 kr
Antal ägare hos Avanza: 44.80 st
Direktavkastning: 3,66 %
P/E: 7,68
Den senaste perioden har det gått både ner och upp för Rottneros på börsen vilket till stor del beror på dollarns uppgång. Företaget säljer sina produkter i dollar och är en välkänd vinnare när dollarn är dyr. Det är en av anledningarna till att vi väljer att inte köpa Rottneros i nuläget. Om dollarn tappar och det prisas in i aktien däremot, då kan det bli aktuellt att ta in dem i portföljen.
Fler inlägg om skogsrelaterade bolag
Europas största privata skogsägare - SCA
Det har dykt upp ett par frågor kring huruvida skogsbolagen påverkas av de bränder som just nu härjar i mellersta och norra Sverige. Jag tror ingen missat alla skriverier om dem. Vad vi kan hitta (via SVT) så vekar det vara 3.500 hektar skog i Jämtland som brinner och 8.500 hektar i Gävleborg. Det är såklart stora värden men i sammanhanget är det inte någon katastrof för de börsnoterade bolagen.
I de aktuella områdena är såväl Holman som SCA aktiva och då särskilt SCA om jag förstått det rätt. Det är såklart aldrig bra eller roligt för ett företag om skogen brinner ner men för att minska riskerna är det vanligt att man försäkrar sin skog. Detta är dock något som Holmen har valt att avstå. De uppger att de ser riskerna som små då deras skogsinnehav är spritt på förhållandevis olika delar av Sverige och de räknar kallt med att de premier de skulle betala för alla sina 1,3 miljoner hektar skog skulle kosta mer än vad de kommer få ut i sammantagen ersättning.
Jag har letat lite för att se hur det ser ut för SCA och då jag inte kan hitta några uppgifter om deras skogsförsäkringar får jag anta att de inte har några sådana. Om man däremot vill teckna en försäkring (de flesta mindre skogsägare har det) så skiljer sig försäkringsskyddet väldigt mycket mellan olika försäkringar men man kan enkelt konstatera att full täckning får man sannolikt aldrig. Då skulle försäkringen bli alldeles för dyr för. Några enstaka försäkringar täcker hela skadan men de flesta försäkringar täcker skada för 18.000 kr till 27.000 kr per hektar. (40-60 % av ett basbelopp)
Den stora förloraren på elden är såklart staten som äger merparten av den svenska skogen via Sveaskog som äger över 3 miljoner hektar skog. Dessutom äger staten skog via diverse stiftelser, foner och verk. Det blir ungefär 20 % av den svenska skogen.
Värdeförstöring
Det mest kostsamma med brand för ett skogsbolag och dess försäkringsbolag är såklart alla de värden som går upp i rök. Här täcker som tidigare nämnts försäkringsbolaget en viss del om man försäkrat skogen.
Merarbete
En nästan lika stor kostnad för skogsbolagen och skogsägarna är allt det merarbete som bränder innebär. Dels måste man vara aktiv när myndigheterna brandbekämpar och så snart branden är släckt måste marken eftersläckas för att hindra nya uppbrott av eld. Detta är ett arbete som ligger helt och hållet på markägaren och här får man hyra in maskiner och personal för att lösa uppgiften.
Kurspåverkan
Skogsbolagen har (enligt mig) en tendens att värderas i allt för stor utsträckning utifrån sin avkastning snarare än sina värden. Sammantaget kan man säga att självklart påverkar bränder skogsbolagen men då aktiekurserna inte återspeglar värdet på skogen på alls samma sätt som aktiekurserna i till exempel investmentbolag eller fastighetsbolag blir normalt inte kurspåverkan särskilt kännbar. Det blir lite som om Ica Maxi i Södertälje brinner., det är såklart inte bra men det är orimligt att det påverkar börskursen för Ica. Något som också SCA gått ut och kommenterat.*
*Uppdaterat med kommentar från SCA.
Läs mer om skog och skogsinvesteringar