
Min blogglista
Mina Länkar
- Investacus
- Spara Klokt
- Kronan till miljonen
- Frihetsmaskinen
- Sparo
- z2036 (Stefan Thelenius)
- Krösus sork
- Att välja lycka
- Chansar mest
- Utdelningsseglaren
- Gustavs Aktieblogg
- Pengabloggen
- Framtida rikedom
- Utdelningskungen Valient
- Sofokles - Fermentum Vitae
- Tankar om aktier
- 10-årsplanen
- Spartipset
- Aktieingenjören
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH
- Avanza eller Nordnet
Taggar
Other

Vi stänger succéåret 2019
Som för de allra flesta har 2019 varit ett lyckosamt år på börsen och vi noterar en uppgång på 44,26 % på Avanzaporföljerna. Den lilla IPO-portföljen vi har på Nordnet har faktiskt gått upp lite mer med 45,22 %. Årets utdelningar landade på blygsamma 57.999 kr. Totalt har portföljvädet ökat med 574.156 kr. Till det har vi tillfört en del pengar till portföljerna via sparande men vi har faktiskt även tagit ut en hel del ur de samma. Dels har vi köpt ett större hus med altl vad det innebär och dels har Aktiepappa tagit ut drygt 300.000 kr för att investera i ett onoterat bolag som förhoppningsvis kommer till börsen under 2020. Årets inlägg kan sammanfattas enligt nedan:
Januari
Vi började 2019 med att publicera hela 23 inlägg under årets första månad! Vi skrev ett inlägg om årets första IPO, nämligen bolaget Zwipe.
Februari
Som vanligt drog Aktiepappa på skidsemester under sportlovsveckan och denna gång blev det ett återbesök i Sierra Nevada. Redan i februari misstänkte vi vad som skulle ske med Oscar Properties, men konkurs har de tack vara bland annat våra pensionspengar lyckats undvika under 2019.
Mars
Vi gjorde något vi aldrig tidigare gjort, nämligen lånade ut vår blogg till vår Twittervän JP som livnär sig som trader. Ett annorlunda koncept som uppskattades!
April
Vi deltog under en längre tid i granskningen av BetterGlobe och artiklarna misstänkt pyramidspel publicerades i tidningarna Filter och Affärsvärlden under aprilmånad.
Maj
Aktiepappa besökte bolaget Bodyflight och fick testa på en härlig flygtur. Vi hittade bolaget genom när vi deltog vid deras IPO.
Juni
Quickbit, Mentice och John Mattson är tre IPO:er vi skriver om under månaden. Dock är det inte det vi minns mest av från junimånad utan det är vår granskning utav fenomenet ”Kavastu”. En granskning som väckte mycket känslor och åsikter från alla håll och kanter!
Juli
Vi valde att publicera två av delarna av vår granskning vilket tog mycket tid och energi hos oss. Det återspeglades i att vi publicerade färre inlägg under en period.
Augusti
Vi publicerade två inlägg om insynsförsäljningar i Evolution Gaming Group och Resursbank. Vi uppmärksammade också om pilotskolan för börsbolag. Vi gillar pilotskolan men behöver inte vara en köp- eller säljindikator!
September
Efter 617dagar i frihet återgick Aktieflickvännen till arbetet, dock inom ett helt nytt område efter att avlagt en högre examen. Vi fick under månaden förfrågan om att deltaga i NGMs Investerar-sm igen, vilket vi självklart tackade ja till! Eftersom Aktiepappa vann Twitterprofilstävlingen 2018 gjordes en intervju av NGM.
Oktober
NGMs investerar-sm gick av stapeln och det blev en medelmåttig placering. Uppesittarkväll med EFN kom till Göteborg och dagen innan sändning hölls det en AW på Bellora dit ett stort aktieintresserade kom.
Vi gjorde också ett studiebesök hos några vänner som delar tradinkontor och åt en lunch tillsammans med dem en riktigt trevlig champagnelunch på Pigalle. Ett ställe som vi gärna rekommenderar.
November
Årets händelse, Stockholms resa och självklart Svolders årsstämma! Vi har ju hunnit med några sådana resor de sista åren men nytt sen förra året så stannar vi kvar och träffar våra Twittervänner!
December
På bloggen publicerade vi ett inlägg om K-fastigheter som blev viralt. Vi har nätverkat mycket under årets sista månader och under december har vi hunnit med inte mindre än två aktie-AW:s. Dels ihop med Fredrik på Finwire här i stan och en på Pigalle i mellandagarna tillsammans med Nordnetgänget. Supertrevligt att träffa alla man ”lärt känna” genom Twitter!
Vi hoppas att alla ni som läser bloggen haft ett riktigt bra 2019, både på börsen och i livet i övrigt. Nu tar vi nya tag och ser till så att 2020 blir minst lika bra!
Rapport från Svolders årsstämma
Ett år har gått och det var i veckan återigen dags för årsstämma i vårt favoritbolag Svolder. På grund av att antalet ägare ökat kraftigt den senaste tiden har man växt ur IVA konferenscenter där stämman hållits de senaste åren. I år hålls stämman istället på Grand Hôtel i Stockholm. Ett steg upp på statustegen vilket på många sätt även kan beskriva den resa som Svolder gjort. Från ett välskött och framgångsrikt bolag till ett klassikt bolag med en självklar plats i de flesta portföljer.
Stämman börjar bra med att vi hälsas välkomna av VD som står i dörren och tar i hand. Vid det här laget är vi så pass välkända att vi inte ens behöver uppge namn vid registreringen. Det ger en extra boost åt den redan rådande familjära stämningen.
Portföljbolag
I vanlig ordning finns även ett antal av portföljbolagen på plats. Detta nära samarbete visar lite av det arbetssätt Svolder har med sina portföljbolag. Man är engagerade i deras affär och man försöker jobba tillsammans. Ett mycket uppskattat arbetssätt. I år är det Serneke, Elanders och Elos som kommer med allt från VD till försäljare som representanter.
Stämman
När stämman ska börja tar vi plats i konferenslokalen med namnet Stockholm. En lokal som i och för sig håller en viss klass men jämfört med de vanliga lokalerna känns den väldigt omodern. Sittningen är bio och tekniken verkar vara kvar sedan lokalen inreddes på 60-talet men man har i alla fall bytt ut overhead-maskinen mot en halvdan projektor och duk.
När stämman startat och bolagets ordförande valts till ordförande (vilket vi inte riktigt gillar) så går det undan och vips så är en hel del formalia avklarat och VD tar plats i talarstolen. I vanlig ordning gör Ulf Hedlundh bra ifrån sig och han förklarar enkelt och professionellt hur det gångna året gått. Det är ingen hemlighet att verksamhetsåret inte varit någon succé direkt och man redovisar en förlust på 13 miljoner SEK. Vinsten för ett investmentbolag beräknas ganska enkelt: Förändring av substansvärdet.
Det har alltså gått ganska dåligt under den 12-månadersperiod som årsstämman avser att avhandla. Intressant är dock att sedan böckerna stängdes den 31 augusti har Svolder levererat en vinst på 345 miljoner SEK. Man har alltså startat det nya verksamhetsåret riktigt bra! Ulf är dock klädsamt ödmjuk och förklarar att det inte är Svolder som skapat dessa värden utan det är portföljbolagen. Återigen får vi en anledning att berömma Stockholmsbörsens bästa VD.
Vi får se lite grafer över de bolag som levererat bäst och sämst under verksamhetsåret och det visar sig att Boule Diagnostics har backat en del. Samma gäller Magnolia och Saab. Däremot har Garo, Platzer och Klövern levererat värdetillväxt.
Förvaltningskostnader
Svolders förvaltningskostnader fortsätter att vara förhållandevis låga och de brukar normalt sjunka rent procentuellt för varje år då portföljvärdet ökar. Förvaltnignskostnaderna är i praktiken bara de anställdas löner och dessa är totalt 0,79 % av portföljvärdet. 0,55 fast och 0,24 rörligt. Detta är alltså de kostnader man ska jämföra med en fond. Utifrån vad Svolder levererar och har levererat över några år är det här riktigt bra avgifter och även om man inte är i närheten av till exempel Investors låga kostnader så får man verkligen mycket analysarbete för pengarna i Svolder.
VD avslutar sitt anförande med att redovisa hur många nya aktieägare Svolder fått den senaste tiden och han gör faktiskt reklam för en riktigt bra bok om investmentbolag: Marcus Fridells Bygg en förmögenhet . Även Spiltans investmentbolagsfond får lite credd. Det här tycker vi visar att ledningen i Svolder är med i matchen även utanför själva jobbet med analyser av bolag.
Efter VD:s anförande kommer revisorn Peter Nilsson och Peter som vanligt precis så rolig som ramen för en revisor tillåter. Seriös men allt annat än tråkig.
Därefter är det dags för frågestund och i vanlig ordning är det mest trams av personer som mest vill höra sin egen röst som vädras men sista frågan är bra. Det är en kille som undrar varför man valt att investera i just bolag med marknadsvärde under 15 miljarder. Svaret låter inte vänta på sig och även om vi såklart har hört det förut är det inte fel att upprepa det. Bland dessa små bolag får man mest pengar per nedlagd analystimme. Dessa bolag är sällan bevakade av de stora investmentbankerna och då kan man lättare hitta guldkornen före alla andra. En vinnande strategi så här långt.
Bonusprogram
Svolder har ett bonusprogram för de anställda och när vi granskar det inser vi återigen varför vi verkligen älskar det här bolaget. Man har ett incitamentprogram som är kopplat till hur bra Svolders substansvärde utvecklas under rullande treårsperioder. Här är kvartalskapitalismen frånvarande. Bonusarna som kan delas ut är vidare maximerade till en årslön och alla bonusar måste användas till att köpa aktier i Svolder.
Utdelning
Stämman beslutar om utdelning på 2,15 kr per aktie att delas ut 26 november.
Aktiespararna
I vanlig ordning får vi tyvärr återigen se hur Aktiespararnas representant spelar pajas på stämman. Den här gången är det konstiga ifrågasättanden på innehav som förklarats på tidigare stämmor och det verkar dessutom som om personen i fråga inte lyssnar på vad stämman beslutar. Tråkigt att se då vi gillar organisationen i sig men vi ogillar verkligen en del av de representanter de skickar till stämmorna. Här finns förbättringspotential.
Sova-index
På grund av lokalens utformning och vår placering i lokalen var det svårt att bedöma detta oerhört viktiga index och det dröjde ända till den 29:e minuten innan vi såg den första stämmedeltagaren som fällde ihop ögonlocken. Det känns osannolikt att ingen somnade innan det men stämman höll ganska bra fart så det är inte omöjligt att det gick att hålla samtliga vakna i 29 minuter.
Förtäring
En inte obetydlig del av stämman är såklart förtäringen och här har Svolder spottat upp sig sedan förra stämman. Det är fortfarande wraps och öl som gäller men Grand Hôtel levererar definitivt bättre wraps än vad IVA gjorde. Dessutom är personalen lysande! Lyhörda, service minded och korrekt.
I samband med förtäringen får vi en pratstund med Ulf Hedlundh och det är glädjande att höra att han läser bloggen Aktiepappa.