
Min blogglista
Mina Länkar
- Investacus
- Spara Klokt
- Kronan till miljonen
- Frihetsmaskinen
- Sparo
- z2036 (Stefan Thelenius)
- Krösus sork
- Att välja lycka
- Chansar mest
- Utdelningsseglaren
- Gustavs Aktieblogg
- Pengabloggen
- Framtida rikedom
- Utdelningskungen Valient
- Sofokles - Fermentum Vitae
- Tankar om aktier
- 10-årsplanen
- Spartipset
- Aktieingenjören
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet
Taggar
Other

Faastighetsbolagen och corona
Snubblade över Aktiellts artikel om fastighetsbolag och hur de påverkas av coronakrisen. En väldigt bra artikel där man använder Kepler Cheuvreux uppgifter. De kommer fram till att de flesta av dagens fastighetsbolag står bra rustade inför en eventuell kris. Mer eller mindre alla bolagen de tar upp redovisar bättre siffror med lägre belåningsgrad, bättre ränteteckningsgrad mm. Däremot fastnade vi på en uppgift i artikeln: Värdeminskning innan skuldtak nås. I den kolumnen hittar vi tyvärr inte våra favorithatobjekt K-fastigheter och Oscar Properties men däremot har de beräknat följande värden för nedanstående bolag:
Catena – 12 %
Diös – 10 %
Nyfosa -8 %
SBB – 12%
Wihlborgs – 13 %
Dessa siffror har även tagit hänsyn till obligationslån vilket vi tycker att vissa ibland glömmer och som ni ser ovan så är dessa bolag väldigt känsliga för en värdeförändring trots att de har väldigt vettiga belåningsgrader. Belåningsgraderna ligger mellan 52 och 55 % för ovanstående bolag. Till saken hör också att en belåningsgrad på 50 % snabbt kan öka om värdet på fastigheterna går ner med lite större siffror. Säg att värdet sjunker med 20 %. Då blir belåningsgraden helt plötsligt 62,5 % och det är inte särskilt mycket. Vissa banker kräver dessutom andra villkor för lån överstigande 60 % vilket faktiskt kan ställa till det rätt så rejält.
Med detta sagt är Aktiepappa tungt investerad i egna fastigheter (med lägre belåningsgrad klart lägre än 50 %) och vi känner oss inte jätteoroade för framtiden även om oron är större idag än 2019.
Är det AMF som lämnar Castellum?
Idag nås vi av nyheten att en storpost är mäklad i småspararfavoriten Castellum. Det rör sig om 8,1 miljoner aktier vilket stämmer väl överens med AMF fonders innehav i Castellum. Närmast till hands att gissa på som säljer är Lannebo fonder som äger 8,0 miljoner aktier. För inte kan det vara Szombatfalvysfärsen som säljer av en del av sina 8,3 miljoner aktier?
Ovan har vi förutsatt att det är en ägare som helt lämnat Castellum men det kan även vara APG Assett Management, PGGM Pensioenfonds, BlackRock, SEB Fonder eller Vanguard som sålt delar av sitt innehav. Vår gissning är dock att det är AMF försäkring & fonder som lämnar skutan. Smart eller inte kan man diskutera men det ligger i tiden att lämna fastighetsbolag.
Läs mer om Castellum
Storposter mäklade i Castellum