
Taggar

Då var ett nytt kvartal till ända och det betyder att det är dags för en ny avsättning till min pensionsportfölj. Jag gör en avsättning på motsvarnade 10% av överskottet i min enskilda firma varje kvartal . Då jag tjänar under brytpunkten för statlig skatt är det mot de lite mer vanliga rekommendationerna att göra en avsättning eftersom jag inte betalar så hög skatt idag och det dessutom minskar avsättningen till inkomstpension och PPM. Men då bara mindre del av den allmänna pensionen sätts av i PPM som investeras på aktiemarknaden och resten blir en typ av räntesparande så tror jag ändå en avsättning som sker helt på aktiemarknaden kan vara attraktiv i jämförelse på 20-30 års sikt.
Basen i min IPS har jag dock fått ihop då jag gjort maximala avsättningar de år då jag hade firman vid sidan om min heltidslön. Att ha en enskild firma vid sidan om sin anställning är något jag kan rekommendera för dig som är ung och motiverad. Kan du tjäna en tusenlapp eller två i månaden på någon form av extrajobb kan det kännas som överkurs att dra igång ett aktiebolag, men en enskild firma är väldigt smidigt och lämpar sig bra för extrajobb där man fakturerar sin tid.
Innan detta kvartals avsättning ser det ut såhär i min IPS-portfölj. Det vill säga värdet är nu ganska precis 300 000 kr. Målet är att komma upp i 1 miljon kronor innan det är dags för uttag. Det här kvartalet blir avsättningen 4 500 kr som kommer sättas in på kontot de närmaste dagarna.
Pensionsportföljen har även detta kvartal (sen senaste uppdateringen här på bloggen) gått bra. Betydligt bättre än min stora portfölj. Den stora portföljen är jag mycket mer passiv i och den är dessutom betydligt bredare vilket gör att den följer närmare index. I pensionsportföljen tillåter jag mig själv att vara mer aktiv. Huvudstrategin är att köpa investmentbolag när de handlas till ovanligt stor rabatt och sen sälja de när de handlas till premie. Det gjorde att jag köpte ordentligt i Svolder till drygt 10% rabatt under våren och sen sålde efter sommaren när rabatten var borta. Med facit i hand sålde jag för tidigt då premien i Svolder fortsatta växa och nu är runt 10%, men det är ingen mening att gråta över spild mjölk. Kan jag fånga upp Svolder till 10% rabatt igen inom ett år eller två får jag vara nöjd och behålla tålamodet fram till dess. Genom att fånga upp investmentbolag till ovanligt stor rabatt och sen antingen behålla för evigt (om rabatten består) eller sälja (när rabatten är borta) så tror jag chanserna är goda att slå index med någon procentenhet om året. När jag inte hittar något investmentbolag jag gillar till ovanligt stor rabatt så parkerar jag pengarna i index.
Du kan följa min IPS-portfölj hos Nordnet via deras plattform Shareville. Hos Shareville kan du följa olika investerare och få en notifiering i realtid när de gör förändringar i sin portfölj.
Du kan läsa mer om IPS och få svar på de vanligaste frågorna hos Nordnet. OBS! Bara du som antingen har eget företag eller saknar tjänstepension i din anställning ska spara i IPS. Är du vanlig anställd och har tjänstepension på jobbet ska du aldrig spara privat i en IPS då du inte får göra avdrag för ditt sparande och dessutom betala skatt en gång till på pengarna när du plockas ut som pension.
Reklam: Jag har ett samarbete med Nordnet kopplat till min IPS-portfölj som jag har placerad hos dem och som därmed går att följa via plattformen Shareville. Innehållet i inläggen är däremot helt mitt eget.
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
Jag har planerat att göra en överföring till min IPS hos Nordnet en gång varje kvartal under 2020. Men då börsen fortsatte ner i snabb takt under förra veckan gjorde jag den överförningen som var planerad till början av april redan i fredags. IPS är alltså en kontotyp och det står för Individuellt Pensions Sparande, en kontotyp som enbart passar dig som har eget företag eller saknar tjänstepension i din anställning. Jobbar du som anställd och har tjänstepension får du inte göra avdrag för ditt sparande i IPS men kommer ändå få betala skatt när du tar ut pengarna. Dvs det blir skatt två gånger. För dig som har eget företag eller saknar tjänstepension tycker jag dock det är ett bra alternativ, inte minst om du tjänar över gränser för statlig skatt (eftersom du då troligtvis betalar mer skatt nu än du kommer göra när du tar ut sparandet som pension i framtiden). Man betalar också en lägre årlig schablonskatt än på ISK/KF.
Min plan är att spara 10% av min firmas överskott varje kvartal, detta trots att jag inte jobbar så mycket och därmed inte tjänar så mycket att jag betalar statlig skatt eller slår i taket för avsättning till allmän pension. Det betyder att jag minskar min taxerade inkomst genom avsättningen och får lägre avsättning till allmän pension genom att spara 10% i IPS. Men jag tror jag kan få så mycket bättre avkastning genom att köpa aktier i IPS att det med råge överväger lite lägre avsättning till allmän pension där bara en mindre del går till PPM och placeras på börsen.
Överförningen blev på 10 000 kr då jag genom grovt överslag räknar med ett överskott på runt 100 000 kr för det första kvartalet. Det kommer helt säkert bli mindre kommande kvartal då året började med ett par större fakturor. Jag räknar med att landa helåret på 200 000 kr eller lite mer. För större delen av överförningen köpte jag i fredags ett bolag jag bevakat under en period och nu köpte för första gången nämligen investmentbolaget Svolder.
Under slutet av förra året handlades Svolder under en period till en ovanligt hög substansrabatt på runt 10%. Men då hade jag inga pengar att köpa för. Jag har sedan årsskiftet följt bolaget noga och varit redo att slå till när/om rabatten närmar sig 10% igen. I fredags när jag köpte var rabatten bara 2%, men då Svolder som består av mindre bolag hade rasat än mer än börsen i genomsnitt under Corona-oron blev mitt första köp snarast ett bet på att börsnedgången var överdriven än drivet av att rabatten var ovanligt attraktiv. Jag har fortfarande en stor andel sverigefond i min IPS och kommer nu fortsätta bevaka substansrabatten i Investor, Industrivärden och Svolder noga, med målet att successivt kunna flytta över pengar från fonden till investmentbolag med för tillfället ovanligt stor rabatt.
Investmentbolag har historiskt slagit index och man får aktiv förvaltning/aktivt ägande till en billig peng. Kan man dessutom passa på att köpa när rabatten är ovanligt stor tror jag chansen att slå index är mycket stor. Tanken är att jag ska vara lite mer aktiv i min IPS-portfölj än i min vanliga aktieportfölj. Mitt förra köp var till exempel Kindred direkt efter vinstvarningen i början av året. I denna portfölj kan jag också köpa aktier som saknar utdelning eller har mycket låg utdelning då jag ändå inte kommer åt pengarna de närmaste 15 åren.
Du kan följa min IPS-portfölj hos Nordnet via deras plattform Shareville. Hos Shareville kan du följa olika investerare och få en notifiering i realtid när de gör förändringar i sin portfölj. dvs de som följer mig där såg redan i fredags när jag köpte aktierna.
Du kan läsa mer om IPS och få svar på de vanligaste frågorna (tex hur låg schablonskatt det är och hur den beräknas) hos Nordnet.
Reklam: Jag har ett samarbete med Nordnet kopplat till min IPS-portfölj som jag har placerad hos dem och som därmed går att följa via plattformen Shareville. Innehållet i inläggen är däremot helt mina egna.
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
Då jag slutade jobba på riktigt innan jag fyllde 40 år så kommer jag få en låg pension i form av vanliga pensionsutbetalningar. Det var också en av de vanligaste frågorna eller farhågorna från min omgivning när jag slutade jobba. "Hur blir det med pensionen om du slutar jobba nu?" De verkade av någon anledning mer bekymrade för hur jag skulle klara mig på en låg pension om 30 år än hur jag skulle klara mig helt utan lön om 3 år.
Om man som mig planerar att leva på portföljen och lyckas göra det utan att den minskar i värde över tid så kommer den vanliga pensionen att lägga sig som en bonus på toppen den dagen det är dags. Att pensionen blir lägre än mina jämnåriga kamraters gör alltså inte så mycket, eftersom jag har en portfölj som jag kan leva på egentligen helt utan vanlig pension. Trots att jag är rätt obekymrad om det här med hur hög eller låg pension jag kommer få om 20-30 år så har jag ändå valt att ha ett litet dedikerat pensionssparande vid sidan om huvudsparandet till portföljen.
Under de sista åren när jag jobbade tjänade jag en bit över gränsen för statlig skatt. Det hade med andra ord kunnat vara rationellt att löneväxla en del av lönen. Dvs göra extra avsättningar till tjänstepensionen i utbyte mot lägre lön, eftersom skatten på min kommande pension kommer vara lägre än den skatt jag betalade på sista tusenlapparna i lön. Min arbetsgivare hade dock ingen bra lösning för detta och då tjänstepensionen dessutom var kollektivavtalad så fanns det begränsade möjligheter att flytta och förvalta tjänstepensionen som jag ville. Det gjorde att jag istället valde att pensionsspara privat via IPS.
IPS (individuellt pensionssparande) var en sparform som var vanlig fram till 2016 då även en vanlig löntagare kunde spara avdragsgillt. När avdragsrätten försvann så försvann också mycket av intresset för IPS. Det finns dock två grupper som fortfarande kan spara avdragsgillt i IPS.
1. Du som saknar tjänstepension på ditt jobb som anställd
2. Du som har eget företag.
I båda dessa fall tycker jag IPS kan vara ett förmånligt alternativ, förutsatt att du tjänar över gränsen för statlig skatt.
Nu tjänar jag själv under gränsen för statlig skatt eftersom jag bara jobbar 10-15% i min firma. Det gör att man normalt sett inte rekommenderar avsättningar till IPS eftersom du dels inte betalar så hög skatt på din nuvarande lön och dels att avsättningen minskar din taxerade lön och därmed avsättningar till allmän pension och underlaget för andra sociala förmånader. Ändå har jag alltså valt att gå emot de vanliga råden och göra mindre avsättningar till IPS. Mer om det i slutet av inlägget.
Fördelarna med IPS för dig som tjänar över gränsen för statlig skatt.
- Du minskar andelen av lönen som du får betala hög skatt på. Du kommer troligtvis ha lägre pension än dagens lön och chansen finns därmed att du kommer få betala lägre skatt på pensionen än på lönen.
- Den årliga schablonskatten är lägre i IPS än i ISK/Kapitalförsäkring.
- Du har alltid fri flytträtt i din IPS och kan köpa både aktier och fonder (vilket inte alltid gäller för tjänstepension).
OBS ovanstående gäller bara om du saknar tjänstepension i din anställning eller har eget företag så du får göra avdrag. Annars är IPS alltid ett dåligt alternativ eftersom du då inte får göra avdrag för sparandet och betalar skatt två gånger på samma pengar!
Värt att påpeka är att du som har eget företag som du sköter vid sidan om din anställning får göra avdrag för sparande i IPS även om du har tjänstepension i din anställning. Det var under dessa år som jag gjorde mina stora avsättningar till min IPS. Med en lön över gränsen för statlig skatt skulle skatten på intäkter i min enskilda firma bli väldigt hög då det läggs på toppen av lönen som anställd. Nu hade jag under dessa år ingen jätteomsättning i firman men jag satte konsekvent av maximalt, dvs 35% av firmans överskott. Det här tycker jag är ett väldigt bra tips för dig som är motiverad att spara maximalt, att starta en enskild firma är väldigt lätt och du kan kanske hitta på något som du kan fakturera 10-20 000 kr per år för vid sidan om ditt vanliga jobb.
Varför väljer jag då att fortsätta sätta av pengar till IPS trots att jag inte tjänar över gränsen för statlig skatt? Det är ju helt emot alla vanliga rekommendationer.
- Jag är inte intresserad av sociala förmåner som baseras på lönen. Jag kommer inte gå på a-kassa, få föräldrarpeng eller sjukpeng.
- Jag tror jag kan få betydligt bättre avkastning på pengar jag fritt kan placera i aktier och fonder på 20 års sikt jämfört med det som sätts av till allmän penison där 16% går i någon form av oklart räntesparande och 2,5% till premiepensionen som jag själv kan placera i fonder. Att avsättningen till min allmänna pension går ner något i och med att jag har lägre inkomst kan jag alltså leva med.
- Jag ser en viss fördel med att ha en något högre taxerad pension som pensionär. Kanske kommer det underlätta om jag behöver söka ett lån, kreditkort, anlita städhjälp med RUT-avdrag etc. Detta är så klart exremt osäkert både hur hög min taxerade pension blir och om jag kommer ha någon nytta av en högre pension på pappret jämfört med att bara ha pengar i ISK/KF.
- Lägre årlig avbränning i form av schablonskatt jämfört med ISK/KF.
Nu gör jag inte längre avsättningar med maximala 35% av firmans överskott utan snarare runt 10% om året. Det betyder avsättningar på ca 20-30.000 kr om året 2018-2019 och jag skulle tro någon liknande eller något mindre nu i år. Sen får vi se om jag har tillräckligt med verksamhet i min firma för att möjliggöra ytterligare avsättningar från 2021. Totalt har jag idag ett värde på 250 000 kr i min IPS, vågar man hoppas på 1 miljon innan det är dags för första uttaget?
Du kan följa min IPS-portfölj där jag kommer vara något mer aktiv än i min stora vanliga portfölj via Shareville.
(Hos Shareville kan du följa olika investerare och få en notifiering i realtid när de gör förändringar i sin portfölj).
Du kan läsa mer om IPS och få svar på de vanligaste frågorna (tex hur låg schablonskatt det är och hur den beräknas) här hos Nordnet.
Reklam: Jag har ett samarbete med Nordnet kopplat till min IPS-portfölj som jag har placerad hos dem och som därmed går att följa via plattformen Shareville. Innehållet i inläggen är däremot helt mina egna.
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
Fram till och med 2015 fanns det möjlighet att spara avdragsgillt i något som kallades Individuellt PensionsSparande (IPS). Att det var avdragsgillt betyder att om man tjänade 500 000 kr per år och sparade 1 000 kr i månaden dvs 12 000 kr per år så betalade man bara lika mycket skatt som om man hade tjänat 488 000 kr. De 12 000 kr kunde man sen placera i fonder eller aktier och plocka ut från det att man fyller 55 år. Vid uttaget beskattas pengarna som inkomst. Detta var mest intressant om man tjänade bra eftersom den som sparade 1000 kr i månaden slapp skatta på den sista tusenlappen på lönen där skatten är hög om man tjänar mycket. Man hoppades då att skatten på pensionen skulle bli lägre än vad man betalade på den sista tusenlappen i lön.
Då avdragsrätten nu är borta är det värdelöst att spara i IPS eftersom man då i exemplet ovan fortfarande betalar skatt på hela lönen dvs 500 000 kr per år men samtidigt får betala inkomstskatt på de sparade pengarna den dagen man ska plocka ut det. Så kallad dubbelbeskattning. Hoppas och tror att mina läsare är så insatta så de har avbrutit eventuella autogiron till IPS för många år sen.
Det finns dock två undantag där sparandet fortfarande är avdragsgillt och det därför inte är lika självklart att det är dumt att spara i IPS. Den som helt saknar tjänstepension får fortfarande göra avdrag för sina insättningar i IPS och även den som har enskild firma kan sätta av en del av överskottet och på så sätt minska skatten här och nu. Fortfarande gäller dock att detta främst är intressant för den som tjänar såpass mycket att man kan anta att man betalar mer skatt nu än vad man kommer göra den dagen man plockar ut pension i framtiden. I mitt fall så hade jag en enskild firma vid sidan om min anställning på den tiden jag jobbade. Då jag tjänade över brytpunkten för statlig skatt på mitt vanliga jobb och räknar med att ha låg pension gjorde jag maximala avsättningar (35%) i min enskilda firma. Däremot gör jag inga avsättningar till IPS i min enskilda firma nu då jag inte tjänar så mycket att det blir statlig skatt.
Ibland hör man att det är en fördel med IPS eftersom man skjuter upp skatten många år och kan utsätta obeskattade pengar för ränta på ränta. Detta hävdar jag dock är en tankevurpa. Då man fortfarande kommer betala skatt i procent på uttaget så spelar det ingen roll. Säg att du sparar under en väldigt lång period och får en bra avkastning så att kapitalet 10-dubblas i värde. Vi räknar med 30% skatt antingen nu vid uttaget av lön eller sen vid uttaget av pension.
1. Du tjänar 100 000 kr, betalar 30 000 kr i skatt och investerar 70 000 kr i ett ISK. Pengarna tiodubblas och du har 700 000 kr som du kan ta ut skattat och klart.
2. Du tjänar 100 000 kr som sätts in skattefritt i en IPS. Pengarna tiodubblas upp till 1 miljon. Du betalar sen 30% i skatt vilket gör att du har 700 000 kr skattat och klart.
Så vitt jag kan förstå är det alltså ingen mening att skjuta upp skatt för att få ett större belopp som kan ge avkastning. Staten blir dock en vinnare på alternativ 2 om du får en bättre avkastning på pengarna än vad staten hade fått på skatten som betalas in direkt i alternativ 1.
Det bör dock nämnas att det är något lägre årlig schablonskatt på IPS än ISK, men skillnaden är väldigt liten. Oavsett denna lilla skillnad tycker jag slutsatsen är självklar, en person som inte slagit i taket för avsättningar till allmän pension och inte betalar statlig skatt ska inte spara i IPS. Inte ens om man saknar tjänstepension eller har enskild firma så att sparandet är avdragsgillt. Om man däremot tjänar över gränsen för statlig skatt men inte har tjänstepension eller har sin enskilda firma vid sidan om ett heltidsjobb kan det vara ett intressant alternativ.