
Taggar

I veckan stängde vårens utdelningssäsong för vår del när Sampo skickade ut vår största utdelning någonsin från ett bolag vid ett enskilt tillfälle. Det blev en bra bit över 40 000 kr, tack vare deras extrautdelning. Tyvärr fick vi låna ut mycket av pengarna räntefritt då det drogs källskatt som vi får tillbaka först om flera år. Men även med skatten dragen blev det en ok slant att återinvestera. Jag köpte 50 nya Sampo vilket gör att vi nu har 1 075 Sampoaktier. Det vill säga innehavet ökade med runt 5%. Just 5% verkar vara runt konsensus kring hur mycket aktier som Sampo kommer köpa tillbaka det kommande året. Så till nästa års vinst ska fördelas ut har vi lite fler aktier och det finns lite färre aktier där ute som ska dela på vinsten.
Utöver Sampo blev det spridda småköp i SBB D, Diös, Investor och Industrivärden. Rätt fantasilöst och likt tidigare köp under våren, men helt ok i brist på annat.
Så nu är vårens utdelningar avklarade kan man säga. Nästa vecka kommer visserligen ett par tusen från Johnson&Johnson, men det är en kvartalsutdelare som jag inte riktigt räknar in i vårens utdelningsperiod. I juli är det sen dags för Castellum och Diös som även de kör kvartalsutdelningar numera, plus D-aktierna som också delar ut fyra gånger om året. Jag är verkligen ingen supporter av att se till att få ett jämnt flöde varje månad och vissa månader som tex augusti är riktigt svaga när det kommer till utdelningar. Det intressanta är hur mycket utdelningar man får per år och att summan ökar från år till år tycker jag.
Den dagen vi ska ta ut större delen av utdelningarna för att leva på räknar jag med att ha ett års framförhållning. Det vill säga det spelar ingen roll vilken månad pengarna kommer in i form av utdelningar, för den 1 januari ska det finnas pengar motsvarande ett års förbrukning på ett sparkonto. Utdelningarna som kommer in under det följande året samlas sedan ihop för att utgöra grund för nästa års konsumtion. På så sätt får man god tid på sig att planera och reagera om utdelningarnas samlade storlek skulle skilja sig från planen.
Ja då var utdelningssäsongen igång på allvar. Ratos och Nordea den här veckan och nästa vecka blir fastighetsvecka med utdelningar från Corem D, Sagax D, SBB D och Castellum. Veckan efter det växlar det upp ytterligare med högutdelare som Telia och Volvo där det är femsiffriga utdelningar i båda fallen. Börsen har ju "tyvärr" studsat upp lite sen början av mars så det ser inte ut att bli några köp just nu på de nivåer som vi såg då. Men sånt är livet och inte mycket att göra något åt, jag kommer inte försöka tajma börsen utan köper löpande när utdelningarna kommer in på kontot. Med relativt många bolag i portföljen och flera som delar ut 2-4 gånger om året och återinvestering av all utdelning blir det ändå någorlunda utspritt med köpen även om det inte är något månadssparande från lön längre. April och maj står dock för över 50% av årets totala utdelningar.
Även om jag inte bryr mig så jättemycket om ifall jag köper 10% billigare eller dyrare eller försöker gissa om det är bättre att sitta på utdelningen några veckor för att försöka köpa billigare så blir ändå intresset för D-aktierna lite beroende av övriga börsens dagsform. För några veckor sedan när Kindred kostade 90 kr, Evolution 900kr, Investor B 180 kr och Sampo 36 Euro så hade jag lagt fokus där om jag haft pengar då. Men idag tycker jag 6,7% DA i Corem D och 7% DA i SBB D känns lockande. Jag har fortfarande rätt låg vikt i preffar/D-aktier i portföljen och runt 7% fast utdelning tycker jag funkar även om inflationen skulle bita sig fast lite över målet på 2%. Stamaktier eller indexfonder bör ge lite mer på lång sikt, men en utdelning som "inte kan" sänkas är inte så dumt för den som vill leva på utdelningar.
Jag har som jag skrev för några veckor sedan tagit in en ny aktie i portföljen genom Diös. Tanken är att vikta upp fastigheter lite utan att köpa ännu mer Castellum. Än så länge har det bara hunnit bli 37 aktier vilket givetvis snabbt måste bli lite mer om det ska vara någon mening. Så här räknar jag med att köpa för i alla fall 10 000 kr närmaste två veckorna.
Så det blir alltså lite D-aktier, Diös och sen som vanligt lite pliktskyldiga köp i Investor som jag alltid försöker se till får sin beskärda dos som någon typ av hedge mot mina egna försök att göra smarta val. Jag tror Wallenbergarna kommer fortsätta prestera och en vacker dag ska jag äga 10 000 Investor och enda sättet att nå dit är att gneta på och köpa. Rabatten är under 10% för närvarande vilket är mindre än normalt, men rabatt är rabatt och Investor är Investor så några aktier blir det.
En aktie som jag tänker köpa lite mer i under våren förutsatt att det inte kommer någon ny info eller kursen går upp avservärt är Sampo. Men här väntar jag till efter utdelningen. I normala fall spelar det ju ingen roll i det korta perspektivet om man köper före eller efter utdelningen då kursen normalt sett går ner motsvarande utdelningen. Men i det här fallet med så hög direktavkastning som nästan 10% och med hög finsk källskatt som jag ska ligga ute med i 3 år så känns det bättre att köpa när kursen gått ner efter utdelningen. Sampo delar ut mycket nu i år vilket beror på att de fått loss pengar från när de sålt aktier i Nordea, så kommande års utdelning blir lägre. Men förutom nästan 10% direktavkastning så har de köpt tillbaka 3% av aktierna vilket blev klart förra veckan och direkt började de med ett nytt återköpsprogram på ytterligare 1% av aktierna. Så det blir nog bra när jag tack vare återinvesterad utdelning snart äger 10% fler aktier samtidigt som totala antalet aktier minskat med 4%.
Jag kommer hålla listan över mina innehav uppdaterad om någon mot förmodan är nyfiken i detalj på vad och när jag köper.
Jag har återigen fått inspiration till ett inlägg från Twitter. Den här gången är det följande skämtsamma inlägg som fångat mitt intresse:
Det hela är så klart tänkt som ett skämt. Men det var ändå ganska träffande för hur jag tänkt under många år. Har jag fått en oväntad tusenlapp över har min spontana tanke varit att det här är ju 40 kr i extra utdelning som höjs med minst inflationen resten av mitt liv snarare än 1000 kr här och nu. Det vill säga värdet av en tusenlapp har i mitt huvud varit 40 kr om året snarare än 1000 kr.
På något sätt har detta även förskjutit mitt förhållningssätt till pengar. Då 10 000 kr som återinvesteras på börsen känns väldigt lite, det är ju bara 400 kr i högre utdelning nästa år. Medan 10 000 kr som plockades ut från portföljen för att spenderas på något utanför börsen skulle kännas som väldigt mycket mer pengar.
Det är också det här förhållningssättet som gjorde att vi för lite drygt ett år sedan skapade en speciell pott (ett separat sparkonto) med pengar från viss typ av extrainkomster. Tanken är helt enkelt att 10 000 kr i extrainkomst som går in i en aktieportfölj på drygt 10 miljoner inte gör så stor skillnad, medan 10 000 kr i konsumtion här och nu ändå blir något märkbart. Dessa "oväntade" extrapengar måste spenderas på roliga saker och får alltså varken investeras på börsen eller gå till tråkiga vardagssaker som nya vardagskläder som vi ändå hade tänkt köpa (däremot kan de gå till mellanskillnaden mellan det vi brukar/hade tänkt köpa och en dyrare variant). Här skriver jag om när vi startade upp denna pott.
För att visa att tweeten inte var helt orimlig som tankesätt även om den var tänkt som ett skämt kommer här ett exempel från en läsare som tänkte just så som det skämtades om. Att instället för att spara ihop pengar till en yogaresa så tänkte hon spara ihop så mycket pengar att hon fick en gratis yogaresa varje år via utdelningen.
Med det sagt så är jag rätt glad att jag haft mitt tankesätt genom åren nu när utdelningsäsongen står för dörren.
Att 2020 blev ett kämpigt år för aktieutdelningarna tror jag ingen missat. Men jag kan med glädje konstatera redan nu att 2021 återigen blir ett rekordår i utdelningar för vår del. Så länge vi återinvesterar alla våra utdelningar är målet att utdelningarna ska växa med 7% om året. Vilket gör att portföljens utdelningar ska växa med runt 3% och slå inflationen den dagen vi plockar ut utdelningarna, som vi siktar på ska ligga på runt 4% i genomsnitt. Glädjande är att vi i år även kommer slå siffran jag får om jag räknar med 7% årlig ökning från 2019 fram till 2021. Det vill säga vi är tillbaka på banan och ligger återigen före planen.
Men det blir lite väl positivt att tänka så och bara glömma det dåliga 2020. En del av de utdelningar som kommit i år är extra höga just för att bolaget inte delade ut något under 2020. Så egentligen bör man kanske slå ihop 2020 och 2021 och räkna ut ett snitt för att få ett rättvist värde. Och då blir det inga 7% tillväxt per år i snitt jämfört med 2019.
Ett sådant exempel och en stor bidragsgivare för årets utdelningar har varit Volvo. De har gjort två extrautdelningar och delat ut hela 24,50 kr per aktie (en direktavkastning på 12% räknat på dagens kurs). Det förklaras så klart delvis av att de inte delade ut något förra året, då de redan 2020 hade planerat för extrautdelning.
Trots att prognosen redan idag pekar på att vi kommer slå 2019 med över 20% så finns det goda chanser att det blir ännu bättre än de utdelningar för hösten 2021 som redan är annonserade. Inom ett par månader släpper Europeiska centralbanken på bankernas utdelningsstopp och de verkar ivriga på att få dela ut mer pengar än de gjort under restriktionerna. Så troligtvis kommer en klump till från Nordea. Även H&M har sagt att utsikterna för utdelning under hösten är mycket goda. Men här räknar jag med 0 tills det kommer slutgiltigt besked.
På tal om utdelningar. Idag kom Sampo med sin kvartalsrapport och det såg väldigt bra ut. Försäkringsverksamheten går som tåget och de har som tidigare känt fortsatt att sälja aktier i Nordea. Så de har på tok för mycket pengar i kassan nu och flaggar redan nu för att det kommer bli en mäktig utdelning 2022. Men så vitt jag kan förstå blir det inget extra redan i höst.
Då alla utdelningar under 2021 har återinvesterats är målet alltså 7% tillväxt i totalt utdelningsbelopp från 2021 till 2022 också. Då portföljen består av runt 40% fonder utan utdelning så är inte utdelningarna i kronor så väldigt imponerande. Men det bör bli runt 250 000 kr under 2022 om jag får gissa redan nu.
Har ni några gissnigar på hur mycket storbankerna och H&M kommer dela ut per aktie redan nu i höst? Har ni kanske till och med sett några gissningar från analytiker?
Snart börjar en spännande tid för oss som gillar aktieutdelningar. Och redan ikväll fick vi en nyhet i att Swedbank kallar till extra stämma för att besluta om utdelning för 2019, dvs del av den utdelning som ställdes in under 2020. Även om vi inte äger några aktier i Swedbank så är det en intressant nyhet. Jag tänker främst på de två övriga svenska storbankerna SEB och Handelsbanken (SHB) som ingår i våra två största innehav Investor och Industrivärden. Även om SEB bara utgör 7% av Investors substans och SHB 14% av Industrivärdens substans så känns det som nivån på utdelningen i de två investmentbolagen är lite avhängd av bankernas utdelningar. Industrivärden som slopade utdelningen helt förra året blir framförallt intressant om SHB nu delar ut lite för både förra året och i år och vi dessutom får den feta extrautdelningen från Volvo som många tror på.
Redan i slutet av veckan kommer årsrapporten från Investor och Castellum och i samband med det förslag på årets utdelning. Och sen rullar det på med en mängd rapporter kommande veckor. Trots att portföljen gick upp avservärt mer under årets två första veckor än den kommer ge i utdelning under hela året så är det något speciellt med utdelningar som känns som pengar på riktigt, till skillnad från förändringar i värdet från dag till dag som känns som låtsaspengar för mig.