
Taggar

Snart börjar en spännande tid för oss som gillar aktieutdelningar. Och redan ikväll fick vi en nyhet i att Swedbank kallar till extra stämma för att besluta om utdelning för 2019, dvs del av den utdelning som ställdes in under 2020. Även om vi inte äger några aktier i Swedbank så är det en intressant nyhet. Jag tänker främst på de två övriga svenska storbankerna SEB och Handelsbanken (SHB) som ingår i våra två största innehav Investor och Industrivärden. Även om SEB bara utgör 7% av Investors substans och SHB 14% av Industrivärdens substans så känns det som nivån på utdelningen i de två investmentbolagen är lite avhängd av bankernas utdelningar. Industrivärden som slopade utdelningen helt förra året blir framförallt intressant om SHB nu delar ut lite för både förra året och i år och vi dessutom får den feta extrautdelningen från Volvo som många tror på.
Redan i slutet av veckan kommer årsrapporten från Investor och Castellum och i samband med det förslag på årets utdelning. Och sen rullar det på med en mängd rapporter kommande veckor. Trots att portföljen gick upp avservärt mer under årets två första veckor än den kommer ge i utdelning under hela året så är det något speciellt med utdelningar som känns som pengar på riktigt, till skillnad från förändringar i värdet från dag till dag som känns som låtsaspengar för mig.
Den senaste veckan har svenska börsen gått ner runt 5% vilket genast ökar min lust att köpa aktier. Som tur är kommer det en del utdelningar de närmaste dagarna som ska återinvesteras. Imorgon drygt 6 000 kr från Telia och i övermorgon knappt 2 000 kr från Ratos. Sen kommer Telia med en skvätt till om lite drygt en månad då jag även får från Johnson&Johnson. Utöver det tror jag inte det blir några fler utdelningar i år men det betyder att runt 15 000 kr ska ramla in på kontot den närmaste 1,5 månaden. Nysparandet kommer bli lågt men säg 5 000 kr under resterande del av året. I så fall handlar det om 20 000 kr att köpa aktier för innan årsskiftet.
Just nu har jag inga riktigt bra idéer om vad jag ska lägga fokus på att köpa. Så det lutar åt att det blir mest Investor som återigen börjar handlas i en någorlunda genomsnittlig rabatt om cirka 20%. Den var nere på ovanligt låga 13-15% för några veckor sedan och även om rabatt alltid är rabatt så känns det onödigt att köpa när rabatten är ovanligt låg. Mitt andra stora innehav Industrivärden handlas till ovanligt låg rabatt om 6% så där blir det ingen påfyllning.
Utöver en bas med Investor blir det nog lite småköp i Castellum och Kindred. Får jag riktig idétorka och svårt att hitta något att lägga de sista kronorna på finns alltid Volatis preferensaktie där det numera ligger cirka 20 kr i väntande utdelning som släpps lös så snart reglerna för utdelning i kombination med kortidspermittering möjliggör det. På dagens kurs ska man alltså dra bort 20 kr vilket gör att direktavkastningen är 6,5%. En utdelning som inte kommer höjas. Men 6,5% räcker till 4% årligt uttag, 2% återinvestering för att kompensera för inflation och 0,5% ISK/KF skatt.
Sen börjar det bli dags att se på en grov plan på var 2021 års utdelningar kan återinvesteras och vad det skulle kunna betyda för antalet aktier och därmed utdelning 2022. Detta är ju rena gissningar, men jag tycker det är lite kul att sitta och pilla med det i Excel. Snöbollen rullar på...
Enligt DI har Tillväxtverket nu även uttalat sig om utdelningar för nästa år och sagt att "Vinster med koppling till det räkenskapsår ett företag fått korttidsstöd ska som regel inte delas ut". Något som beskrivs som en bomb.
Det vore verkligen en bomb då jag tror alla räknar med att utdelningarna i till exempel storbankerna ska komma igång redan i vår. Det är rätt förvirrande eftersom jag inte hittar någon info om detta på till exempel Tillväxtverkets egen hemsida. Där står det istället:
"Tillväxtverkets principiella bedömning är därför att arbetsgivare inte ska genomföra aktieutdelningar under någon del av det räkenskapsår under vilket företaget får stöd, med undantag för aktieutdelningar som genomförts före den 16 mars 2020. En aktieutdelning anses genomförd vid tidpunkten för utbetalning."
Eftersom detta innebar att man inte fick dela ut vinst från 2019 (som ju var den utdelning som ställdes in i år 2020) blir det ju märligt om man heller inte får dela ut 2021 eftersom pengarna som då delas ut kan anses härröra från året 2020 då bolaget fick statligt stöd.
För att röra till det ytterligare så uttalade sig idag på morgonen Anders Hägerstrand på just Dagens Industri (alltså tidningen som samma morgon skrev om att det kan vara problem att dela ut pengar 2021) i samband med Volvos fina rapport (ett bolag som använt korttidspermittering under 2020) att han trodde bolaget skulle dela ut 20-30 kr per aktie under nästa år. 20-30 kr ska då jämföras med de 13 kr som var planerat för 2020 innan förslaget drogs tillbaka. Här har ju Tillväxtverket en rätt lätt uppgift att hävda att en viss del av utdelningen 2021 alltså kommer från 2020 om en utdelning på 20 kr eller mer skulle bli aktuell.
Min gissning är att utdelningarna i de flesta bolag kommer igång som vanligt igen 2021. Trots Tillväxtverkets senaste utspel.
Ni har säkert inte missat att eventuella utdelningar för hösten har varit på tapeten de senaste dagarna. Diskussionen fick extra bränsle av att Holmen och Wallenstam både nyligen meddelade att de kallar till extra bolagsstämma för att ta beslut om utdelning i höst istället för den som ställdes in/sköts upp i våras. Idag uttalade sig Joakim Bornold i DI om att han till och med trodde bankerna skulle våga dela ut pengar i höst. Trots att både ECB och FI uppmanat bankerna till att inte dela ut 2020.
Personligen har jag svårt att se den politiska laddningen i detta med utdelningar. Men det verkar jag ganska ensam om, de flesta anser att det är självklart att man inte ska kunna dela ut pengar om man fått statligt stöd under corona. För det första tycker jag man kan diskutera om det främst är företagen som fått stödet eller om syftet främst är att skydda de anställda från uppsägningar. Men visst, på kort sikt gynnar stöden arbetsgivaren då det hade blivit dyrare att säga upp personal med uppsägningstider etc. Det jag inte förstår är vad som blir bättre för att bolagen inte skulle tillåtas dela ut pengar just under 2020.
Om Volvo har 50-60 miljarder i kassan som de inte får dela ut något av till ägarna sparar inte några pengar för staten. De har redan beviljat och betalat ut stöd för Volvos korttidspermittering. Volvo kommer ju inte slösa bort pengarna på ett sätt som gynnar ekonomin eller betala de i skatt bara för att de inte få dela ut dom. Pengarna kommer bara ligga kvar i kassan och delas ut 2021 eller 2022 och framåt istället. För den totala ekonomin hade det troligtvis varit betydligt bättre om Volvos 250 000 aktieägare fick ut pengarna än att de ligger på Volvos konto och skräpar.
Att artister som knappt har några andra än sig själva anställda i sina bolag och gjort mångmiljonvinster i flera år kan få stödpengar tycker jag på sätt och vis är konstigt. Men om de sen väljer att ta ut pengarna de fått som utdelning eller inte tycker jag är en ickefråga. Skadan i form av en kostnad för staten är redan skedd oavsett om de tar ut pengarna som utdelning eller lön i år eller någon gång i framtiden. Och i slutänden kanske det ändå på något sätt är rimligt att även bra artister som tjänat mycket pengar har rätt till samma stöd som dåliga artister som inte skulle överleva utan stöd. Precis som ett välskött bolag som normalt sett gör stor vinst ska kunna få samma stöd som ett sämre skött bolag som gjort mindre vinst.
Då jag redan hade bestämt mig för att återinvestera alla utdelningar under 2020 så spelar det mindre roll för mig personligen om det blir utdelning i höst eller mer utdelning kommande år istället. Den fina grafen med tvåsiffrig procentuell ökningen av utdelningen varje år från från 2015-2019 är ändå körd. Hur tänker ni? Sitter ni som på nålar och hoppas på besked om utdelningsförslag för hösten?
Trots att vi ännu inte lever på utdelningarna och därför ska återinvestera allt så följer jag nyheterna kring årets utdelningar med stort intresse. När beskedet om iställda, osäkra och framflyttade utdelningar började komma för ett tag sen ändrade jag alla som var osäkra till 0 kr i mitt Exceldokument. Kvar var exempelvis ABB, Castellum (höjer som vanligt), Telia (sänkt utdelning jämfört med ursprungliga förslaget), Volvo (slopad extrautdelning), JNJ (höjer som vanligt) och mina preferensaktier. Kone hade redan hunnit dela ut när Corona kom till Europa på allvar.
När jag satte några av mina största utdelare Investor, Industrivärden, H&M och Sampo till noll fick det stor effekt på totala prognosen. Det handlade om en prognos på över 50% sänkt utdelning jämfört med 2019 när det såg som mörkast ut. Nu börjar det dock ljusna lite igen.
- Imorgon får jag in Fortums utdelning (1,10 Euro som vanligt).
- Igår meddelade Investor att man föreslår 9 kr i utdelning nu i vår och att nytt beslut tas senare angående höstens utdelning (jämfört med 13 kr förra helåret).
- Idag meddelade Sampo att man föreslår 1,50 Euro i utdelning (jämfört med 2,85 Euro förra året).
H&M är jag rätt säker på kommer stå fast vid 0 kr i år, dvs inte ta något nytt beslut och köra extra stämma i höst. Det låter klokt med tanke på läget och att så många butiker är stängda och att man räknar med att kvartal 2 blir ett minuskvartal.
Vad gäller Industrivärden tror jag på en extrastämma och liten utdelning i höst. Ordförande Fredrik Lundberg är dock en försiktig general så kanske vill han behålla pengarna i bolaget för säkerhets skull. Även i Essity som är ett av Industrivärdens största innehav (och som jag också äger separat) har styrelsen lovat återkomma i frågan om utdelning.
I Nordea vet jag faktiskt inte hur senaste tongångarna gått, de har skjutit upp stämman mot det först planerade och den ska nu gå av stapeln den 28 maj. Att ändå Sampo väljer att dela ut 1,50 Euro kanske tyder på att man räknar med en liten skvätt i utdelning från Nordea också. I så fall borde väl förslag komma närmaste dagarna?
Jag skulle gissa att våra totala utdelningar i år kommer landa på 130.000-150.000 kr vilket är klart lägre är ursprungliga målet 200.000 kr. Då består vår portfölj till ca 45% av indexfonder utan utdelning. Inför framtiden tycker jag ändå det känns tryggt. Med vår nya plan att ha 1,5 års utgifter på sparkonto den dagen då vi jobbar ännu mindre än idag så klarar vi betydligt större sättningar på börsen och större nedgångar än 30-40% i utdelningarna. Med det sagt så säger jag inte att faran är över för denna gång, effekterna av Corona kan absolut ge effekt på utdelningarna både 2021 och 2022 om det vill sig illa. Och ännu större kriser kommer säkert under de kommande 40 åren.