
Taggar

Jag kan börja med att be om ursäkt för att det var några dagar sedan jag bloggade, jag har varit borta några dagar utan datorn och tänkte därför skriva ett inlägg i lördags innan jag åkte. Men kom verkligen inte på något att skriva om då, så det rann ut i sanden. Ibland blir det så efter 1500 blogginlägg att alla ämnen känns uttjatade och sen en vecka senare så har jag 3-4 tänkta inlägg på lager i huvudet. Så vi får hoppas att det lossnar även denna gång.
En kul men inte speciellt förvånande reflektion från den korta resan var vilken enorm skillnad det var på folk igår söndag jämfört med idag måndag på till exempel stränder, uteserveringar och i båtar ute i skärgården. Det är tydligt hur styrda de flesta är av vardag och jobb även såhär i coronatider och när det i vissa fall är ytterligare någon dag kvar till skolan börjar. Något som fick mig att njuta av friheten ännu lite mer, att kunna bestämma om man ska vara på stranden utifrån vilket väder det är och vad man har lust till snarare än vilken veckodag som en chef säger att man behöver vara på jobbet.
Idag passerade vi skylten till Fågelbro Golfklubb på Värmdö utanför Stockholm och trots att jag inte spelar golf var jag tvungen att svänga in och kolla. Mitt plötsliga intresse för golfbanor baseras på att klubben köptes loss från övriga medlemmar av H&M ägaren Stefan Persson för 7 år sen, för den nätta summan av 100 miljoner kronor. Syftet var enligt Stefan att försäkra sig om att golfklubben skulle finnas kvar i framtiden och att rädda värdefull natur från nya vägar och bebyggelse. Golfbanan är på 100 hektar och Stefan ägde dessutom sedan tidigare 650 hektar mark bredvid banan. Så nu är det ett stort sammanhängande område som ligger under hans beskydd.
Man får älska golf mycket (eller hata vägar och hus ännu mer) för att tycka 100 miljoner är en rimlig peng att satsa för att rädda golfbanan och naturen. Men då ska vi komma ihåg att 100 miljoner kronor för Stefan Persson motsvarar ungefär 600 kr för den som har 1 miljon i tillgångar. Och att lägga några hundralapper på att rädda fin natur i närheten av sin bostad kanske många skulle kunna tänka sig att göra...
I maj 2018 gjorde jag en uträkning på hur lång tid det skulle ta för familjen Persson att köpa upp alla aktier i H&M om de återinvesterade hela utdelningen och kursen och utdelning låg kvar på samma nivå som då. Förutsättningarna var att det totalt finns 1 655 miljoner aktier i H&M och att övrig familj (främst Stefan Perssons syster Lothie Tham) äger drygt 100 miljoner aktier vilket gör att Stefan Persson med barn behöver äga cirka 1,5 miljarder aktier för att ha köpt upp hela bolaget.
I praktiken blir det ju vid något läge så att man får köpa de sista procenten i en klump, men pengarna ska oavsett det fram så jag tycker uträkningen som helhet ändå fungerar. Nu vet vi fortfarande inte om de har planer på att köpa ut H&M från börsen, senast det ryktades om det på riktigt var just 2018 när jag skrev det första inlägget. Men då de löpande fortsätter köpa aktier flera gånger om året tycker jag en årlig uppdatering av status kan vara intressant.
Då 2018 när jag skrev första inlägget, och ryktena kring utköp florerade, hade Stefan Persson via Ramsury Invest 718 miljoner aktier. Jag räknade då ut att 2029 skulle de köpt upp hela bolaget bara genom att återinvestera sin utdelning om kurs och utdelning låg fast på 140 kr resp 9,75 kr. Nu två år senare är kursen på ganska precis samma nivå, men som bekant slopades årets utdelning helt vilket borde sätta käppar i hjulet för planen. Trots det har familjen köpt 11 miljoner aktier hittills under 2020, vilket kostat ungefär 1,6 miljarder.
Såhär har köpen sett ut per månad de senaste åren. Räknat i antalet aktier alltså (vill ni ha summan kan ni ta gånger ungefär 150 i snitt).
Som ni ser gick tempot ner lite under 2019. Nu har ju bara halva 2020 gått så det är för tidigt att säga något om helåret, men hittills i år köps det på i helt ok fart. Värt att notera är att köpen i början av 2020 skedde till kurs runt 200 kr vilket gjorde att de köpen blev betydligt dyrare än vad jag räknat med i mitt exempel på 140 kr som fast kurs under alla år. Frågan är också om de kan fortsätta köpa under resten av året när det inte blev någon utdelning i H&M i år. De har fastigheter och andra investeringar som ger löpande kassaflöde eller kan säljas för att frigöra kapital. Samt att de givetvis har möjlighet att ta lån för att köpa aktier. Men utdelningen från H&M måste normalt sett stå för absolut största tillflödet av nytt kapital som kan användas för nya aktieköp.
Hur ligger de då till mot den planen jag gjorde 2018 som visade att hela H&M skulle vara borta från börsen runt 2029?
Som ni ser köpte man 28 miljoner fler aktier än jag räknade med under 2018. För att sen tappa ungefär lika mycket mot "planen" 2019. Det handlar alltså om runt 8 miljader i utdelning som jag räknat med som inte blev av i år. Totalt sett taktar man ändå helt ok och det fattas bara 10 miljoner aktier för att ligga i fas i slutet av 2020. Jag tycker därmed fortfarande det känns rimligt att hela bolaget skulle vara i familjens ägo inom 10-15 år förutsatt att de kan börja dela ut pengar igen 2021.
Värt att poängtera är ju att jag egentligen inte har någon aning om att planen är att köpa ut H&M från börsen. Familjen Persson kanske bara tycker H&M är den bästa placeringen de kan göra med de pengar som de har tillgängliga just nu. Så att det snarast ska se som en finansiell placering än att öka ägandet i procent. I så fall kanske de helt plötsligt slutar köpa fler aktier när man inte tycker läget är lika bra längre. Då man äger röststarka A-aktier så har man redan idag 75% av rösterna i bolaget, så inget av de senaste årens köp har behövts för att stärka makten.
Vad tror ni? Finns H&M på börsen år 2030?
Då är vi på plats i Turkiet där vi kommer vara i två veckor. Vi byter hotell efter en vecka. Riktigt skönt ska det bli! Har inte med dator så kommer bli lite kortare/enklare blogginlägg via mobilen bara.
Vi ligger 1h före så hade tid att både jogga en sväng längst havet och äta frukost innan det var dags att sätta tänderna i H&Ms rapport från en solstol. H&M har ju haft det lite kämpigt under flera år, vilket nästan hela klädbranschen haft. Marginalerna har gått ner för H&M och det gamla framgångskonceptet att öppna en ny butik om dagen funkar inte längre. Omställningen till online har varit dyr och utdragen.
Det var länge sen jag köpte några nya aktier i H&M utan bolaget med sin fina utdelning har de senaste åren fått agera kassako där jag köpt aktier i andra bolag med hjälp av H&Ms utdelning. I takt med att kursen gått ner har det minskat vikten i procent i portföljen i rask takt. Men i samband med dagens rapport tyckte jag det gick att se lite ljus i tunneln och blev nästan lite sugen att fylla på lite för första gången på länge. Kanske är vädret och härliga stämningen på resan som spillde över på min tolkning av rapporten, men aktien öppnade kraftigt upp så fler än jag anar kanske morgonluft.
- Lagret växer inte längre i rasande fart utan växer numera i till och med lite mindre än omsättningen. Lagrets innehåll blir bättre och bättre med mindre och mindre behov av rea.
- Online fortsätter växa snabbt och börjar nu bli så stort att fortsatt tillväxt på runt 20% kommer börja göra skillnad på riktigt. Man är så trygg med online att man vågar sänka öppningstakten på nya butiker ytterligare.
- Försäljningen i juni ser ut att öka med hela 12% (rapporten var för perioden mars-maj).
Kan man få marginalen att stabilisera sig på den här nivån och växer omsättningen med 5-10% om året tycker jag det känns ok. Värderingen är dock inte billig så det är långt ifrån något fynd om det inte är så att man även kan lyckas vända marginalen så den stiger några procentenheter.
Jag kom att tänka på en grej kopplat till min intervju med Nordnet om deras aktieutlåning i fredags. I veckan såg jag nämligen också ett klipp med Joakim Bornold som berörde problematiken med att OMX indexet tittar på hela marknadsvärdet av bolagen och inte bara de antal aktier som är ute till omsättning. Se klippet här.
I praktiken innebär det att till exempel H&Ms vikt i OMX index blir stor i förhållande till antalet aktier som är ute till handel, då bolaget (trots nedgången de senaste åren) har ett stort marknadsvärde. Men detta skapar alltså tydligen problem då bara hälften av aktierna finns tillgängliga på marknaden eftersom familjen Persson äger den andra halvan. Det gör att de som vill skapa produkter som går kort index får svårare att komma åt aktier att blanka. Se klippet ovan för lite utförligare förklaring.
Detta fick mig att tänka på en eventuellt intressant långsiktig möjlighet i samband med intervjun om aktieutlåningen där Nordnet bekräftade att H&M ligger i topp för de bolagen som skapar ränta vid utlåningen. Men för att vara övertydlig: Detta bygger ju helt på att man tror på caset H&M på lång sikt. Det är i bolagets långsiktiga utveckling som den absoluta majoriteten av utfallet av investeringen kommer avgöras, övriga saker är helt klart på marginalen som kan ge någon procent om året vilket ska jämföras med att aktien enskilda dagar kan gå upp eller ner 5%. Men om man nu tror att vi redan sett det värsta i H&M, kan tänka oss äga aktien långsiktigt, tror att Stefan Persson kommer fortsätta köpa nya aktier för utdelningen i flera år till för att möjligvis lägga ett bud på hela bolaget om 5-10 år så finns det intressanta möjligheter.
Skulle Stefan Persson (och kanske även IKEA-stiftelsen) fortsätta köpa aktier kommer de tillgänliga aktierna bara bli färre och färre ju längre tiden går, vilket om Joakim Bornolds teori stämmer skapa högre och högre ränta vid utlåningen av aktier. På 5-10 års sikt tycker jag det kan ge en intressant krydda att ha både några procents extra avkastning om året och möjligheten att få en premie den dagen som de sista 20-30% av bolaget evenutellt ska köpas loss från börsen. Om man får en premie på låt säga 30% om 10 år får det ju slås ut över hela perioden men några procent extra om året blir det ju trots allt. Och kan man dessutom få någon procent för utlåningen så...
Det finns dock många osäkerhetsfaktorer i spekulationerna ovan förutom risken att H&M aktiekurs fortsätter ner. Kanske görs reglerna för indexvikt om för att anpassas till antalet tillgängliga aktier (sk free float) och då kommer det snarast uppstå ett säljtryck i H&M när massa indexfonder ska halvera innehavet. Kanske är Perssons köp i H&M på väg att ta slut, han har till exempel bara återinvesterat runt 25% av vårens utdelning och ett återköp är långt borta även om de skulle fortsätta återinvestera hela utdelningen. Men jag tycker ändå det kan vara intressant att hålla ögonen på möjligheten att låna ut H&M aktier och få lite extra avkastning.
Förra veckan köpte Stefan Persson drygt 5 miljoner aktier i H&M, ett nätt litet köp för runt 800 miljoner kronor. Det fick mig att tänka på ett inlägg jag skrev för ganska precis ett år sen som byggde på hur lång tid det skulle ta för Stefan Persson att äga alla aktier i H&M bara genom att återinvestera utdelningen. Jag räknade på på den aktuella kursen 140 kr och att utdelningen ligger kvar på samma nivå. Totalt finns 1 655 miljoner aktier. Varav övrig familj äger drygt 100 miljoner aktier. Vilket gör att Stefan behöver lägga beslag på 1,5 miljarder aktier. Så här såg den tabellen ut som visar att det skulle vara klart runt 2029 med dessa förutsättningar.
Nu köpte Stefan lite mer än 50 miljoner nya aktier under förra året så han ligger lite före "planen". Han har efter förra veckans köp numera 791 miljoner aktier (här räknas hela hans närmaste familj in dvs även barnens aktier, jag tror de har 12 miljoner aktier var, så tittar man i hur många röster Stefan företrädde på stämman är det något färre än motsvarande 791 miljoner aktier).
Jag tänkte också att det kunde vara intressant att se hur köpet på 5 miljoner aktier just efter att första delen av årets utdelning betalades ut står sig mot tajmingen och storleken på köpen för 2017 och 2018. Så här kommer en tabell på köpen per månad de 2,5 senaste åren. Notera att detta alltså är antalet aktier inte beloppet i kronor. Rätt sjukt.
Både 2017 och 2018 så började Stefan alltså köpa en hel del redan innan utdelningen hamnade på kontot. Men i år hände det inget i april eller början av maj. Kanske är det slut på likvider så han numera måste invänta utbetalningen? Köpen förra veckan är fortfarande små jämfört med tidigare år och 5 miljoner aktier eller 800 miljoner motsvarar bara runt 20% av den utdelning som betalades ut nu i maj. Sen kommer lika mycket utdelning till i höst. Det skulle alltså inte förvåna om det kommer köp på ytterligare 30-50 miljoner aktier under 2019.
En intressant detalj tycker jag är att Stefans syster Lottie Tham inte stöttar sin bror och brorson och köper mer aktier. Hon har "endast" köpt aktier för något 10-tal miljoner totalt de senaste 10 åren. Det ska alltså jämföras med att det kommit in runt 800 miljoner kronor om året i utdelning varje år i 10 år på familjen Thams konto. På sätt och vis rimligt då hon ju historiskt måste haft en enormt stor andel av sitt kapital investerat i H&M, men den exponeringen måste minskat betänkligt om hon inte lyckats slösa bort dessa 800 miljoner om året. Och om nu målet är att köpa ut bolaget från börsen skulle hon ju kunna hjälpa till och suga upp ett par miljoner aktier om året i alla fall, så hade hon ändå 500 miljoner om året att köpa något annat kul för. Kanske kan man tolka det som att utköp där familjen tillsammans äger hela bolaget inte ligger i planen. Antingen ska Stefan köpa rubbet själv även om det tar några år extra eller så tycker han bara att H&M är den bästa investering han kan göra för de pengar som han får i utdelning varje år.
Det blir spännande att fortsätta följa upp köpen de kommande åren för att se om Stefan fortsätter ligga före planen på 100% ägande 2029. Jag tycker han såg pigg och frisk ut på stämman, så tror chanserna är goda att han lever minst 10 år till och hinner klart innan bolaget ska lämnas över till nästa generation.