
Taggar

Vi har gjort ett lite experiment med högre konsumtion under två månader. I augusti passade vi på att köpa lite större sällanköpsvararor som TV, dammsugare etc och nu under september så har det istället blivit fler vardagsutgifter i stil med utelunch, hämtmiddag, krogbesök och biltransport istället för cykel.
Tanken har helt enkelt varit att vi är i ett läge där vi trots att min fru jobbar deltid och jag bara runt 10% drar in mer pengar än vi gör av med. Till det kommer att vi räknar med att kunna ta ut 30 000 kr i månaden från vårt kapital resten av livet samtidigt som vi en normal månad bara gjort av med runt 20 000 kr de senaste åren. Även om inkomsterna kommer minska ytterligare kändes det som att vi behövde prova på att spendera lite mer pengar. För att se hur mycket det tillför livet eftersom varje krona vi tjänar och varje månad vi inte gör av med de 30 000 kr bygger på att vi någon gång i framtiden bör göra av med mer. Vi har nämligen inte några planer på att lämna ett arv efter oss när vi dör.
En stor del i ökade kostnader i framtiden kommer bli mer och dyrare resor och eventuellt dyrare eller till och med dubbla boenden. Men detta är ju svårt att testa under en enskild månad. Så vi ville även testa de här små vardagsutgifterna som så många under årens lopp har tyckt att vi levt ett bedrövligt liv som inte unnat oss mer (på bloggen/Twitter alltså, i vardagslivet har ingen sagt något eller tyckt vi levt ett konstigt liv på något sätt).
Så vad har vi gjort lite mer konkret då?
- Jag har ätit lunch ute ungefär två gånger i veckan jämfört med normala en gång (ett par gånger själv jämfört med normalt då jag bara ätit lunch ute när jag haft en träff med någon).
- Vi har ätit lite dyrare mat från matbutiken. Lax lite oftare, testat lite produkter vi normalt sett inte köper och även testat dyrare märke på vissa varor för att se om det skiljer något mot butikens billigaste märke.
- Lite mer korta bilresor tex när det varit mörka moln och lite regnrisk.
- Ett par utekvällar, En ihop och en med respektive kompisgäng.
- Ett par utemiddagar. En på lokala krogen med bra mat och en på TGI Fridays inne i stan.
- Några spontanbesök på ICA Nära för köpa lite gott på kvällen
Det har varit kul att testa. Det blir ju mer en total känsla då det mer handlar om en iställning och summan av det totala än att vi faktiskt gör grejer vi aldrig testat tidigare. Vi har ju gjort nästan allt tidigare men inte lika ofta som nu.
Totalt sett har denna konsumtion tillfört ganska lite. Det är klart det är skönt att ha en marginal som gör att man kan unna sig grejer i vardagen och inte behöver tacka nej till roliga saker som man blir inbjuden till på grund av ekonomin. Men det blir heller inga jättepengar för oss då vi inte har ett umgänge som bygger på krogbesök flera gånger i veckan. Det är ju faktiskt dessutom troligtvis sämre för hälsan att gå ner på ICA på kvällarna eller ta bilen så fort det är lite mörkt på himlen.
Jag tror mer på att bygga upp en marginal i kapital så man den dagen man ska flytta inte behöver välja en bostad med sämre läge eller sämre skick för att få ner kostnaden. Jag tror visserligen det är ganska liten sannolikhet att vi någonsin kommer köpa en bostad för mer än 4 miljoner i dagens penningvärde, jämfört med vår nuvarande bostad som är värd en bit över 3 miljoner (med 0,9 miljoner i lån). Men om vi kommer på att vi vill bo på annat håll är det en stor frihet att veta att vi kan fullfölja en budgivning av drömbostaden. Eller när man bor i huset och kommer på att man vill bygga en bastu och gym i källaren för 250.000 kr utan att behöva höja lånet. För oss tror jag denna frihet tillför mer än ökad vardagskonsumtion.
Nu kommer vi återgå till mer normala 20 000 kr i månaden, men samtidigt inte ha någon budget eller oroa oss om det blir 24 000 någon månad. För den marginalen har vi verkligen.
Testade Barilla pasta men det var verkligen ingen skillnad jämfört med det okända märket för 10 kr/kg.
Något som däremot överraskade postivt var faktiskt Hernö Gin som jag köpte och tog med till en fest. Jag brukar aldrig tycka det är någon större skillnad när någon ska bjuda på extra fint kaffe, dyrt vin etc. Men här märkte jag verkligen skillnad mot "vanlig gin".
Då var första veckan av en lite slösaktigare september avklarad. Tanken är alltså att öka de löpande rörliga kostnaderna under en månad för att testa på lite hur det känns och vad det tillför. Ni kan läsa om upplägget här.
Det har varit ganska odramatiskt och hela tanken är ju att spendera lite mer i vardagen, då det är svårt att testa ökade fasta kostnader bara under en månad. Det har blivit ett par ölglas (alltså inte glas öl utan själva glaset), lite mer bilåkning, ett spontant besök på lokala matbutiken för inköp av kvällsfika, en färdigblandad proteindryck på gymmet och en extra utelunch.
Ölglasen är en sak jag tänkt på länge och det har egentligen bara inte blivit av, så det var lite av en slump att det blev just den här veckan, men kanske var det den lite mer slösktiga iställningen som gjorde att jag fick tummen ur. Andra saker känns helt meningslösa till exempel att jag när jag var på gymmet i tisdags medvetet struntade i att ta med mig proteinpulver som jag brukar göra (äter inga kosttillskott förutom 25-30 gram proteinpulver just i samband med veckans 2-3 styrkepass) bara för att testa de färdiga som säljs på gymmet. Antar att hela syftet med att köpa en kyld dryck på flaska är att slippa släpa med sig shaker och pulver, men jag tycker det var helt värdelöst. Smakade inte bättre, tog snarare mer tid då jag var tvungen att dra kortet i receptionen jämfört med att fylla shakern i en kran och kostade 10 gånger mer för samma proteinmängd.
En annan reflektion är att förutom plånboken så drabbar ökad konsumtion troligtvis både miljö och hälsa negativt. Med miljö tänker jag både på ökat bilåkande och ökad konsumtion av prylar. För mig har ändå ekonomin varit en stark drivkraft för att motivera mig att ta cykeln istället för bilen för många de flesta resor på 1-5 km. Och att inte slänga kläder och köpa nya i onödan ska jag erkänna varit av främst ekonomiska skäl för min del, inte att jag tänkt på hur mycket vatten och koldioxid som ligger bakom en tröja.
Med hälsa så är det återigen bilåkande som ger mindre vardagsmotion men också att det inte blir att man köper lite extra morötter till middagen om man struntar i vad saker kostar, utan snarare lyxar till det med att köpa något spontant man är sugen på när man passerar en butik. Så har det i alla fall varit för min del den senaste veckan.
Projektet rullar vidare hela september och kommande vecka blir det lite mer fokus på andra saker och mer aktiviteter nästa helg snarare än bara småutgifter och bilåkning.
Som jag skrivit tidigare har vi tänkt testa ett litet experiment under september månad. Nämligen att spendera lite mer pengar under en månad för att se vilket värde det ger i vardagen. De senaste åren har vi levt på ganska precis 20 000 kr i månaden för två personer. I de 20 000 kronorna ingår inte bara varje månads förbrukning i form av räkningar, mat och nöje utan också att vi varje månad stoppat undan pengar till resor och värdeminskning av vår bil. Vi ser helt enkelt kortsiktigt sparande som en del av vår konsumtion då det bara är pengar som ligger och väntar på att spenderas de närmaste åren. Det betyder i praktikten att den månaden när vi betalar resan eller byter bilen inte blir dyrare än någon annan månad eftersom det då ligger en öronmärkt pott och väntar på denna utgift.
Jag tycker vi lever bra för dessa 20 000 kr i månaden. Vi har tillgång till bil, reser utomlands 1-2 gånger om året, äter ute någon gång i veckan och bor i en ny fin lägenhet med alla bekvämligheter. Men vi är samtidigt väldigt ekonomiskt medvetna, vi köper på kampanj och värderar prislappen på det mesta och det tar emot att köpa något för 40 kr som vi vet kostar 32 kr i en butik 1 km bort.
Då vi tidigare levde betydligt billigare så vet jag att vi utan problem skulle kunna sänka våra gemensamma kostnader till i alla fall 15 000 kr i månaden utan problem om det av någon anledning behövdes. Samtidigt talar 4% regeln för att vi hade kunnat leva för drygt 30 000 kr i månaden även om vi inte jobbar något mer och nu kommer det dessutom ha kommit in 500 000 kr efter skatt i lön när vi sammanfattar 2019. Så vi bygger just nu helt klart buffert i två ändar då vi inte lever upp de 30 000 kr som vi skulle kunna göra och samtidigt tjänar pengar vi egentligen inte skulle behöva tjäna om vi bara ville leva för max 30 000 kr i månaden.
Detta gör att det känns rimligt att testa att spendera lite mer pengar. Märker vi att det innebär riktigt höjd livskvalité att spendera 30 000 kr i månaden jämfört med 20 000 kr så ökar så klart motiviatonen för att bygga vidare på portföljen för att i framtiden kunna leva för till exempel 35 eller 40 000 kr i månaden. En del av ett liv för 40 000 kr i månaden skulle så klart innebära större fasta utgifter vilket är svårt att testa en enskild månad. Utan det vi kan testa nu är att spendera lite mer i vardagen för att få en uppfattning om i alla fall den delen.
Det kommer bli ett intressant test. Jag vet ju att det kommer ta emot att slösa pengar av ren princip och det är heller inte poängen. Utan grundprincipen är så klart precis som vanligt att det man köper ska addera värde till livet motsvarande prislappen. Blir vi sugna på något en kväll så kanske vi går ner och köper det på lokala närbutiken, vi kommer gå på bio och stand up några kvällar, jag kommer ta bilen någon gång extra även om det skulle rendera både trängselskatt och parkeringsavgift, några fler middagar ute ihop och jag kommer nog öka upp antalet uteluncher från den cirka 1 gång i veckan jag brukar ligga på normalt (jag brukar sikta på att äta med någon person ungefär en gång i veckan, men nu kanske jag till och med ska äta lunch ute själv någon dag när jag inte orkar fixa lunch hemma).
Vi har inte satt någon exakt peng vi måste spendera då det blir fel att slösa pengar för sakens skull. Utan vi ska helt enkelt agera lite mer slapphänt kring pengar och göra lite fler aktiviteter som kostar pengar så får vi se exakt var det landar. Men jag tror det kommer bli någonstans strax över 25 000 kr dvs drygt 5 000 kr i ökad konsumtion på en månad. Vilket känns ganska mycket när det inte är några fasta kostnader eller större inköp med utan små vardagsutgifter bara.
Ni som siktar på att leva lika sparsamt som vanligt under september kan jag glädja med att vitkålen nu börjar komma ner i pris och nu kostar 12,90 kr/kg på Willys (typ halvering mot för ett par veckor sen, men fortfarande en bra bit ner till de 3-5 kr vi nog kommer få sen närmaste månaden) att ost denna vecka bara kostar 39,90 kr/kg på ICA.
Ni som följt min blogg sen 2006 kanske kommer ihåg att jag ibland under 2007 och 2008 körde något jag kallade snålmånader. De gick ut på att jag sänkte mina kostnader från de normala 7-8 000 kr i måanden till 6 000 kr. Från början var det tänkt som experiment och boosta sparandet med någon extra tusenlapp enstaka månader, men ganska snabbt insåg jag att detta var något som närmast kunde jämföras med ett träningsläger. Jag testade mina gränser och skapade nya vanor som jag sen kunde behålla och sänka mina kostnader även övriga månder. Effekten blev därför mycket större än någon sparad tusenlapp.
Efter det levde jag i nästan 10 år på denna sparsamma nivå där kostnaderna varierade lite beroende på boendesituation, samboskap etc men överlag låg på runt 7 000 kr i månaden (räknat på mig personligen). För några år sen höjde jag och min fru vi våra omkostnader till 10 000 kr per person dvs 20 000 kr i månaden ihop vilket vi nu levt på de senaste 2,5 åren. Här ingår det värdeminskning på bil, övriga bilkostnader och att vi stoppar undan pengar till resor varje månad vilket förklarar stor del av ökningen från 14 000 kr ihop till 20 000 kr i ihop. Men det har även blivit klart mindre fokus på det extremsparande i vardagen och då gör en tusenlapp eller två i månaden ganska stor skillnad.
Då vi idag räknar med att kunna plocka ut 30 000 kr i månaden från portföljen, även om vi inte skulle jobba en dag till i våra liv och bara gör av med 20 000 kr i månaden samtidigt som vi trots allt drar in en del pengar (främst min fru, men även jag har tjänat mer än jag trodde sen jag slutade jobba) så bestämde vi nu på veckans kick off att vi skulle göra ett litet experiment i två steg.
Det första steget är egentligen inget experiment det är bara att vi ska slå till och köpa lite nya grejer som vi gått och skjutit på de senaste åren. Det första blir en ny TV. Det är inget direkt fel på vår 13 år gamla 40 tummare men då vi tittar mycket på TV så tänker vi att det är lika bra att slå till så länge vi fortfarande har lön. Vi kommer även byta ut dammsugaren och lite annat som är inne på sista sucken. Total budget för dessa samlade sällanköp är 20 000 kr där TV och ev ljudsystem kommer stå för upp emot 15 000 kr.
Sen in på del två som är lite mer av ett experiment och som fick mig att tänka på de där snålmånaderna för mer än 10 år sen. Under september har vi tänkt testa att leva på 30 000 kr under en månad. Här är tanken att alla de större inköpen i steg 1 ska vara klara så det får inte räknas in större sällanköp som man bara gör var 10e år. Vi ska helt enkelt testa hur det är att leva på 30 000 kr under en månad, och då göra det på ett sätt som gör att vi kunde leva på 30 000 kr i månaden även månaden efter. Visst kan det bli nya löparskor eller lite extra nya kläder just den månaden, men det handlar inte om att buffra och samla ihop hela höstens inköp till en månad. Utan mer vardagsutgifter för att testa vad vi kan göra för dessa 10 000 kr extra som vi ju troligvis egentligen har möjlighet att spendera varje månad resten av våra liv. Jag vet inte exakt vad vi kommer köpa, lite dyrare mat kanske, lite mer restaurangbesök, kanske någon bio eller stand up. Fast 10 000 kr i månaden är ganska mycket pengar när det kommer till denna typ av mindre småutgifter som vi kan komma på spontant. Går vi på restaurang kostar det sällan mer än 600 kr för oss två.
Ganska svindlande att vi båda tjänade en bra bit över 30 000 kr i månaden efter skatt för några år sen när vi både jobbade heltid. Då skulle vi alltså gjort av med det dubbla av vad vi nu planerar att bränna under en enstaka slösaktig månad. Varje månad. Då vill det till att man inte känner sig trött och hängig en helg, utan då är det full gas månadens samtliga dagar som gäller om man ska hinna ner till noll innan den 25e. Som nybörjare känns 30 000 kr som en precis lagom stor utmaning. Sen återstår det att se om det blir som snålmånaden fast tvärt om det vill säga att vi snabbt vänjer oss vid den slösaktiga stilen och börjar tycka 30 000 kr i månaden är fullt normalt.
Vad tror ni, kommer vi klara av att bränna 10 000 kr extra en månad eller kommer ångesten slå till? Är det någon av er läsare som testat något liknande med slösmånad?