
Taggar

Nu kommer snart utdelningen i Volati pref
Då jag löpande under det senaste halvåret skrivit om Volati pref och dess uppskjutna utdelning får det väl bli en uppdatering nu när besked om utdelningen har kommit.
Bakgrunden är den att den utdelning som skulle kommit i augusti och november 2020 sköts upp då Volati fått stöd för korttidspermittering i ett av sina portföljbolag. Man skulle fått 10 kr i augusti och 10 kr i november och på dessa uppskjutna pengar fick man 10,5% i årsränta i väntan på utbetalning. Det betyder att istället för de 20 kr som de hållit inne med får vi nu i början av februari 20,80 kr (10 kr x 10,5% x 6 månader + 10 kr x 10,5% x 3 månader). Sen kommer så klart den ordinarie utdelningen på 10 kr för februari också. Det betyder att det i dagens kurs ingår en utdelning på 30,80 kr som är ungefär en månad bort.
Drar vi bort dessa 30,80 kr från aktuell kurs på runt 670 kr blir priset 640 kr per aktie vilket i framtiden ger 40 kr per år i utdelning. Vilket ger en direktavkastning på 6,25%. Det är ungefär vad som krävs för att kunna ta ut 4% om året om vi räknar med 2% inflation och dagens ISK/KF-skatt.
Jag har köpt rätt mycket Volati pref under året då jag tyckte kursen fram till runt 630 kr med 20 kr i väntande utdelning var attraktiv. Mitt under coronaraset kunde jag till och med under en kort period plocka upp ett gäng för under 500 kr vilket var helt otroligt med lite distans till det hela. Jag var aldrig orolig för att pengarna inte skulle komma. Kursen återhämtade sig dock snabbt och låg sedan länge mellan 600 och 630 kr. Sen slutet av november har kursen gått upp rätt ordentligt med ett litet extra ryck idag efter beskedet om den kommande utdelningen, så nu köper jag inga fler utan får jag vara nöjd med de 370 alktier jag äger. Men kanske kan de 11.400 kr som kommer i utdelning i februari återinvesteras i Volati pref då jag som sagt tycker 6,25% nästan säkra pengar är ganska rimligt ändå. Fast inget riktigt fynd direkt.
Volati pref och den uppskjutna utdelningen
Jag fick en fråga kring Volati Pref som jag själv blev lite osäker på och därför kollade upp svaret på. Det gäller hur det fungerar med den uppskjutna utdelningen i Volati Pref. Vi börjar med bakgrunden så alla hänger med:
Volati som äger bland annat Akademibokhandeln vågar inte dela ut några pengar på preffen då de fått stöd för korttidspermitteringar under Corona. Såhär sa bolagets ordförande i samband med beskedet:
”Principen att bolag som uppbär stöd för korttidsarbete ska vara återhållsamma med utdelningar är rimlig. Vi valde redan den 24 mars att dra tillbaka stamaktieutdelningen för att säkerställa att vi kunde agera från en så stark position som möjligt. Vi har försökt att förstå hur Tillväxtverket ser på preferensaktieutdelningar som regleras av bolagsordningen. Tyvärr har vi inte kunnat få någon klarhet i frågan, varför styrelsen i enlighet med försiktighetsprincipen inte ser någon annan möjlighet än att föreslå för stämman att avstå från utdelning till preferensaktierna”, säger Patrik Wahlén, styrelseordförande i Volati."
Min personliga bedömning är att utdelningen i Volati pref är rätt säker. De har ett operativt kassaflöde på över 500 miljoner om året och preffen kostar dem runt 60 miljoner om året. Så det ska mycket till om de ställer in utdelningen på preffen på riktigt. Att de nu skjuter upp den har mer med politik än företagets egna finanser att göra. Men här får man så klart bilda sig en egen uppfattning om risken och vilken avkastning man bör kräva för att ta den risken.
Så över till frågan: Hur funkar det med denna uppskjuta utdelning? Den utdelning som normalt sett skulle skett i början av augusti tillfaller den ägaren av aktien i början av augusti 2020 eller den som äger aktien den dagen i framtiden då de släpper på utdelningen igen?
Och här är svaret (som jag dubbelkollat med Patrik Wahlén): Utdelningen hänger med aktien inte ägaren. Dvs den som köper Volati Pref idag har inte bara rätt till framtida utdelningar utan även 10 kr (plus 10,5% årsränta) på den utdelning som skulle skett i början av augusti.
Vad får då detta för konsekvens? Volati pref delar alltså ut 10 kr en gång i kvartalet. Utdelningen är fast och kommer varken sänkas eller höjas. Om vi i normala fall tänker oss att marknaden värderar risk och ränteläge på ett sätt som gör att 6,5% utdelning är rimligt på Volati Pref så bör det i teorin fungera så att kursen precis innan utdelning är 615 kr (då 40 kr per år i utdelning delat på priset 615 kr ger 6,5% utdelning). Sen bör den sakta men säkert stiga till 625 kr under det kommande kvartalet för att i samband med utdelningen på 10 kr avskiljs återigen sjunka ner till 615 kr. Det gör att man i exemplet ovan skulle få 6,5% om året oavsett när man köper aktien. Nu när de håller inne med utdelningen så försvinner denna naturliga nedgång på 10 kr en gång i kvartalet och kursen bör alltså allt annat lika stiga med 10 kr per kvartal då mer och mer uppskjuten utdelning ligger inbakad i kursen (plus 10,5% årsränta på dessa 10 kr). Nu har det bara gått några veckor så uppräkningen med 10,5% av den uppskjutna utdelningen kan vi än så länge strunta i. Men på sikt blir det ju en faktor att ta med i beräkningen. Trist så klart att inte få utdelning men i praktiken blir det så att utdelningen återinvesteras till 10,5% årsavkastning till väldigt låg risk i väntan på att den betalas ut.
Volati Pref är fortfarande ett litet innehav på totalen för mig men en av de aktier jag köpt mest av under 2020. Vilket gör att jag idag har 260 aktier. Jag planerar att köpa fler under hösten.
När jag nyligen skrev om Volati preferensaktie fick jag en fråga från en läsare om hur det egentligen funkar med preferensaktier och varför bolagen ger ut en sån. Frågeställaren menade att det för att välskött bolag måste gå att låna pengar billigare än till 6-7% på annat sätt än att ge ut en preferensaktie. En preferensaktie är alltså någon typ av mellanting mellan en vanlig aktie och ett lån. Bolaget kommer först betala sina lån, sen efter det betalar man en fast förutbestämd utdelning på preferensaktien och först efter det får man betala utdelning på de vanliga stamaktierna.
Svaret jag gav var att tack vare att preferensaktien ses som eget kapital så kan företaget komplettera preffen med andra lån och få en rimlig totalkostnad på lånet. Om vi tar ett fastighetsbolag som ett exempel eftersom preffar är vanligast bland fastighetesbolagen. Man ger ut en preferensaktie med 7% ränta som tillför bolaget 100 miljoner. Sen går man till banken och säger att man vill köpa en fastighet för 300 miljoner och vill låna 200 miljoner, för de lånet betalar man 2% ränta. Bolaget får då 7 miljoner i kostnad för preferensutdelning (7% av 100 miljoner) och 4 miljoner i räntekostnad för lånet (2% på 200 miljoner). På totala 300 miljoner betyder det 11 miljoner om året dvs 3,6% i total kostnad.
Många hävdar då att preferensaktier är ett dåligt alternativ för oss som sparare. Eftersom det ger det "sämsta av två världar" dvs att man får risken i en vanlig aktie i och med att man står efter de som lånat ut pengar i kön om det skiter sig men heller inte får uppsidan som stamaktieägarna får om det går riktigt bra. Men då tycker jag man glömmer bort alternativet att det varken skiter sig totalt eller går riktigt bra. Att det går helt ok alltså, vilket är rätt vanligt. Bolag tuffar på och sätter var 3e år upp fantastiska mål om framtiden som sen inte riktigt visar sig gå att uppfylla, men det blir heller ingen katastrof. I ett sånt läge kan många gånger preferensaktieägarna vara vinnarna som får sin fasta utdelning på 6-7% kvartal efter kvartal, medan stamaktieägarna drömmer om lyftet som ska komma i framtiden. Eller att marknaden ska förstå vilket fantastiskt bolag det här är och ge "en rättvis värdering".
På tal om detta ämne så skrev Patrik Wahlén som är ordförande i Volati lite på Twitter igår. Eftersom jag vet att ni är många som läser bloggen men inte har Twitter så klistrar jag in det här. Så får ni ett exempel på hur bolagen själva tänker kring det här med preferensaktier.
Inte riktigt lika enkelt i verkligheten som med mitt exempel ovan om att skaffa 300 miljoner för att köpa en fastighet, men jag tror ni kan hänga med ändå. I mitt påhittade exempel hade det så klart varit bäst att låna alla 300 miljoner på banken, men det hade inte banken gått med på. I fallet med Volati skulle de kunna ta ett lån eller ge ut en obligation på 1 miljard för att lösa preffen, men anser det ändå inte attraktivt. Trots att det alltså skulle spara uppskattningsvis 44 miljoner om året. Eftersom man anser sig kunna hitta bättre saker att göra för miljarden på annat håll.
Hittar de inget bra att köpa för 1 miljard tror jag ändå inte vi ska utesluta helt att preffen blir inlöst (vilket gör att man de närmaste åren får runt 12% extra förutom utdelningarna fram till eventuell inlösen). Men det är min personliga gissning. Läser man ovanstående antyds ju inte att preffen övervägs att lösas in.
Nu lovar jag att inte skriva fler inlägg om Volati Pref på ett tag. Men att jag fick en fråga om hur det funkade samtidigt som Patrik twittrade intressant gjorde att jag inte kunde låta bli.
Volati drar tillbaka förslag om utdelning även för preffen
Idag kom Volati med ett pressmeddelande som inleddes på följande sätt:
"Volatis styrelse föreslår i samband med kallelse till årsstämma den 25 juni 2020 att stämman inte beslutar om utdelning till preferensaktierna eller stamaktierna.
Justeringen av preferensaktieutdelning jämfört med bolagets bokslutskommuniké för 2019 har sin bakgrund i osäkerhet kring tolkningen av reglerna för statligt stöd för korttidsarbete. Styrelsen anser därför inte att det är lämpligt att i detta skede besluta om och verkställa aktieutdelningar.
Volati rapporterade ett kraftigt förbättrat resultat för första kvartalet 2020. Rörelseresultatet (EBITA) uppgick till 62 Mkr, en ökning med 65 procent jämfört med samma kvartal förra året. Effekterna av Covid-19-pandemin har fram till den 22 maj endast haft en begränsad påverkan på koncernen som helhet. Dock har Akademibokhandeln påverkats så negativt att de sökt och beviljats stöd från Tillväxtverket för korttidsarbete.
”Principen att bolag som uppbär stöd för korttidsarbete ska vara återhållsamma med utdelningar är rimlig. Vi valde redan den 24 mars att dra tillbaka stamaktieutdelningen för att säkerställa att vi kunde agera från en så stark position som möjligt. Vi har försökt att förstå hur Tillväxtverket ser på preferensaktieutdelningar som regleras av bolagsordningen. Tyvärr har vi inte kunnat få någon klarhet i frågan, varför styrelsen i enlighet med försiktighetsprincipen inte ser någon annan möjlighet än att föreslå för stämman att avstå från utdelning till preferensaktierna”, säger Patrik Wahlén, styrelseordförande i Volati."
När jag först såg rubrikerna om att Volati drar tillbaka utdelningsförslaget även för preferensaktierna ska jag erkänna att jag hajjade till. Men så fort jag läst hela pressmeddelandet tyckte jag det såg betydligt bättre ut och kände mig direkt ganska lugn. Det handlar som ni kan se i texten ovan om att de inte får några klara besked kring ifall de kan behålla utdelningen i preferensaktien och samtidigt få stöd vid korttidsarbete i Akademibokhandeln, som alltså är ett ett av bolagen som Volati äger.
Jag ser fortfarande väldigt låg risk i att de inte ska ha råd att betala preferensutdelningen som kostar cirka 60 miljoner kronor om året vilket ska jämföras med ett operativt kassaflöde på över 500 miljoner om året de senaste åren. Och nu får man alltså 10,5% extra ränta på prefutdelningen som hålls inne. Inte heller det bör ställa till några problem men ökar alltså Volatis kostnad med cirka 6 miljoner om året om det skulle hålla i sig ett helt år.
10,5% extra ränta låter ju jättebra men för preffen som helhet gör det ingen gigantisk skillnad. Om de skulle hålla inne utdelningen ett helt år skulle man alltså få 10,5% extra på de cirka 6,7% som den innehållna utdelningen uppgår till. Det blir alltså inte 17% utdelning eftersom de extra 10% bara gäller utdelningen inte hela värdet av preferensaktien. Det blir istället ungefär 7,4% utdelning istället för 6,7% på dagens kurs, om de skulle hålla inne utdelningen på preffen ett helt år. Ingen fantastisk affär, men heller ingen katastrof.
Jag tycker det är rätt uppenbart att det är oklarheter kring reglerna som är problemet snarare än bristande förmåga att kunna dela ut pengar. Sen får man så klart alltid värdera risken själv och tror man att detta bara är en undanflykt för att ledning och styrelse egentligen tror att de kommer gå jättedåligt ekonomiskt framåt så man verkligen kommer få problem att betala prefutdelningen är det ju en varningsflagga. Men jag personligen gör inte den tolkningen.
Aktiemarknaden verkar inte gilla dagens besked och på en börs som i övrigt gick starkt ligger Volati pref i skrivande stund på minus 2,6% för dagen. Aktiekursens nedgång motsvaranr att värde på mer än ett halvårs utdelning försvann på några minuter när nyheten kom ut. Volati pref är ett av mina minsta innehav men samtidigt en av de aktier jag köpt mest av under 2020. Det mesta köpte jag under den värsta krisen i mars till lägre kurs än dagens. Men när kommande utdelningar ska återinvesteras ligger Volati pref till kurs under 600 kr bra till och de extra 10,5% jag får på utdelning som hålls inne tycker jag snarare har stärkt caset. Dagens nedgång tycker jag med andra ord är omotiverad.